Chez Mazilique

Making the headlines once again

In revista Elle, vorbind despre cooking (doh :P) & Jamie Oliver

Nu ca as avea cine stie ce perle de intelepciune de impartasit regarding fenomenul si cultura pop care s-a format in jurul bucatarului cockney & cheeky – sau a oricarei alte culturi by that matter :p – dar pentru aici e locul meu de joaca, I feel comfortable with sharing bataile de camp (mai ales ca lately a fost cam subtire activitatea la cratita & cuptor, dupa cum bine s-a putut observa ;;)

ELLE: Cînd ai auzit de Jamie prima dată şi ce te-a determinat să încerci o reţetă de-a lui?Cristina: Acum vreo cinci ani, cînd am văzut una dintre emisiunile lui, difuzată de TVR. Dar prima reţetă am încercat-o abia anul trecut, cînd mi s-a declanşat pasiunea pentru gătit.

ELLE: Care e prima reţetă Jamie Oliver încercată?
C.: A fost o salată cu felii lungi şi subţiri de dovlecel, coapte la cuptor sau pe grătar, un ardei iute roşu şi un căţel de usturoi tăiat mărunt. A, şi mentă. Ce-i drept, eu am schimbat menta pe busuioc şi am adăugat germeni de grîu încolţit.

ELLE: Care e reţeta ta preferată de la el?
C.: N-aş putea să mă hotărăsc – are foarte multe reţete simple şi foarte savuroase – de la puiul la cuptor perfect la numeroasele feluri de paste absolut delicioase. De la el am învăţat să fac pizza în casă, primul meu tort a fost inspirat de o reţetă de-a lui, precum şi un desert foarte light & healthy – terină de fructe de pădure.

ELLE: Ai vreo carte de bucate de-a lui acasă?
C.: Le-am cumpărat pe toate.

ELLE: Şi se par accesibile reţetele?
C.: N-am dat pînă acum peste nici o reţetă de-a lui care să mi se pară (prea) complicată. Jamie încearcă să (re)aducă oamenii în bucătării, să gătească pentru prietenii şi pentru familiile lor, iar asta se vede în reţetele simple şi gustoase.

ELLE: Crezi că se poate vorbi de o revoluţie Jamie Oliver în România?
C.: Cred că e mult spus. Ştiu sigur că are numeroşi fani şi mulţi dintre aceştia aplică cu plăcere ce au învăţat din cărţile şi din emisiunile sale, însă în România o „revoluţie” e mai greu de pus în mişcare, atît timp cît îngrijorător de mulţi oameni preferă ceafa de porc cu cartofi prăjiţi.

ELLE: Cum ai cataloga stilul de gătit al românilor şi cum crezi că poate influenţa stilul Jamie bucătăria românească?
C.: Cred că mult timp românii au suferit de un deficit de creativitate în bucătărie, însă a fost şi contextul socialpolitic de aşa natură. Majoritatea îmi par a fi mari amatori de comfort food – mîncăruri simple,după reţete de familie, care întotdeauna îţi vor aminti de copilărie. nsă ce e rău în bucătăria românească e faptul că se bazează foarte mult pe carne prăjită sau cu sos, adesea asociată cu carbohidraţi – chiar pîine şi cartofi la acelaşi fel. Jamie poate influenţa bucătăria românească doar în cazuri particulare.

ELLE: Jamie promovează folosirea ingredientelor naturale, organice. Tu de unde faci rost de ele C.: Multe dintre ingredientele pe care le folosesc în bucătărie (lapte, ouă, legume, fructe) le cumpăr direct de la producătorii în care am încredere, altele din magazinele cu produse bio/organice din Bucureşti. Dar în România e foarte greu să menţii exclusiv acest tip de alimentaţie. Produsele sînt scumpe, nu foarte uşor de găsit şi nici oferta nu se compară cu cea a supermarket-urilor. Personal, încerc să nu duc acest trend bio/organic la extrem, ci încerc să păstrez un echilibru sănătos în alimentaţie.

  1. George says:

    bineeee!!!
    daca vei continua in ritmul asta chiar o sa povestesc bancul ala cu adrian nastase si conserva :P

    :)

  2. Flo says:

    Felicitari!! pretty straight forward, iar faza cu ceafa de porc si cartofii prajiti, uffffffffa, e atat de adevarata :( insa cu putin ajutor din partea prietenilor ne acomodam papilele gustative cu totii, incet incet, (la mine a inceput acum 10 ani acomodarea asta) e.g. am gatit de ziua mea trei cheesecakes si le-am dus la office, se apropie incet o colega, se uita, intreaba cu ce e cookie-ul si apoi spune: “iccc, nu imi place branza”, o rog sa guste, de fapt cred ca a fost rugata in cor, daca nu ma insel, rezultatul: WOW! asa se face treaba ;-) numai bine!

  3. Irina says:

    Sunt bucuroase pentru tine! Continua tot asa!

  4. Verde Ursuz says:

    hehey, congrats! chiar am cumpărat revista în prima zi când a ajuns în magazine (I was actually going to buy food) and I was pleased to find you there. :D

Insta Moments

  • Cina gata in 20 de minute, iar ce ramane rulezi si pui la pachet pentru maine - link in bio
  • Trying my hand at #latteart with #nespresso #creatistaplus (and ambitiously failing 😂😂😂)
  • new kitchen, old habits • #casacucastani
  • the remains of the week at @mazilique_studio #testkitchen #openkitchen #playground
  • When life gives you lemons, make gin & tonic cake🍋🍋🍋🍸🍞. Link in profile
  • las și eu animalele astea aici.
  • Când eu încerc să lucrez la #MaziliqueTheBook și Lumi mă ajută 🐾❤️🖍️
  • Pasta, tuna, broccoli, olives, lemon, garlic - the works! Recipe link in profile
  • Words to live (and drink) by, via @overheardlondon ・・・
The Long Acre Bar. Covent Garden. 🍾💁