Dorada in sare

26 Jul 2010, Cristina Mazilu
De muuuult vroiam sa incerc dorada in sare, asa ca ieri, dupa ce am cumparat niste fructe din piata si m-am dus sa cumpar somon – dupa modelul specific ca socoteala din casa nu se potriveste cu cea din targ – am cumparat si doua dorade de vreo 700g (vreo 38 de lei kilogramul), ca tare frumos le mai luceau ochii pe patul de gheata :p

Photobucket
Reteta e teribil de simpla – absolutely failproof. Pestii se spala si curata (se despica burta si se scot diverse). In locul matzelor eu am bagat felii de lamaie (mai puteau intra si felurite alte condimente, dar am vrut sa incep cu o varianta basic, astfel ca tura viitoare sa pot completa cu alte arome in cunostinta de cauza).

Se ia o tava incapatoare, se tapeteaza cu folie de aluminiu (ca sa nu se prinda sarea de tava) si se toarna un pat de sare grunjoasa (eu am folosit din aia de muraturi, luata din piata cand cu castravetii :p) si se asaza doradele deasupra.
Photobucket
Peste care se toarna apoi un morman de sare grunjoasa (cat sa fie acoperite bine). Eu am folosit putin sub 2kg de sare.
Photobucket
Se baga vreo 40-45 de minute in cuptorul incins (mai putin daca pestii-s mai mici) si se coc la foc mediu.
Acestea fiind zise, am scos pestii, am spart crusta de sare formata pe langa ele…
Photobucket
…si am scos pielea, care s-a desprins foarte, foarte usor.
Photobucket
Dorada nu e un peste cu oase multe, asa ca a fost suficient sa-i scot sira spinarii. Carnea s-a desprins in bucati si eu am gasit de cuviinta sa o stropesc cu un sos facut din zeama de la 1 lamaie + 1 lingura de ulei de masline + 3 catei de usturoi + 1 legatura de patrunjel, totul tocat la blender. Puteam pune mai mult ulei, ca sa fie mai echilibrat, dar am ales sa ramanem pe partea light & tangy.
Photobucket
In final am facut si o salata de rucola pentru ca a trebuit sa inaugurez un otet de nuci adus da Gabi (:*). Absolut delicios, s-a mancat tot-tot. Spectaculos de bun pentru cat de light & healthy e.
Photobucket
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (21)
  1. lynx says:

    faina ideea cu sare, si-i tare apetisant; cred ca merge sa o folosim si pe o tabla pe malul marii

  2. Verde Ursuz says:

    Yumminess-uri once again! :) Acum stiu ce o sa pregatesc in week-end, I love the photos! :)

  3. Anonymous says:

    Buna Mazilique
    Iti dau aici commentul pt.ca e prea ” dificil” sa ti-l las unde ar trebui…..adica la reteta de muffins….nu ai si o reteta de bluberry muffins?…..pentru ca eu am incercat-o doar pe cea de muffins cu cacaco
    TE ROG SA O LASI UNDEVA PE BLOGUL TAU
    MULTUMESC……
    IOANA C.

  4. Valentin says:

    celelalte condimente ar fi cimbru si/sau rozmarin. e bine sa ungi si pestele cu niste ulei de masline inainte sa pui sarea.

    alde jamie spune ca atunci cand ii pui sare, e bine sa pui in sare si putina apa + 2 albusuri de ou, ca sa prinda mai bine.

    este una din retetele mele preferate. merge perfect cu salata de rucola/salata verde, eventual si cu niste parmezan peste. can’t go wrong with it

  5. Mazilique says:

    @anonim – http://goodfood.ro/2010/03/mic-dejun-in-redactie/

    @valentin – pe langa cimbru si rozmarin se poate incerca cu muuuulte altele (de la fenicul la ghimbir etc).
    stiu si eu schema cu ou in sare, se mai pune si faina uneori, mai mult pentru impresie artistica, pentru ca poti face modele pe crusta (care se rumeneste frumos)
    indeed, o reteta fff buna, simpla si failproof :)

  6. lavinia says:

    este si una dintre retetele mele preferate pt dorada (am facut si pastrav in sare). am mers pe varianta lui jamie cu ou si putina apa si coaja de lamaie adaugate in sare. In ultimu timp imi pace pestele doar cu lamaie, fara alte condimente, depinde de stare. e delicios

  7. Bogdan C. says:

    Foarte buna reteta, desi de inceput:) mie mi-a facut o iubita anul trecut, yam-yam-yam, de atunci il mananc la Tratoria il Calcio. Felicitari, foarte tare blogul :)

  8. Mazilique says:

    @lavinia – i hear you ;)
    @bogdan – multumesc tare. bine ai venit pe aici :)

  9. cookie says:

    looks yummilicious, encore?

  10. Mazilique says:

    @cookie – ofc ca oui :D

  11. teo says:

    mazi, esti grozava.
    ieri am luat si noi peste…ghici ce? dorada:) pentru prima data.
    conversatie aseara:
    “sotul lui teo: teo, ghici ce a postat mazilique?…dorada in crusta de sare;
    teo: ieee, facem si noi maine”
    sper doar sa gasesc atata sare in casa si sa o fac si eu azi.
    te pupam si ne mai auzim

  12. Mazilique says:

    @teo – multumesc
    enjoy dorada, se gateste fff simplu, dupa cum ai vazut. neaparat cumpara de la piata niste sare de muraturi daca nu gasesti prin casa :)

  13. Mazilique says:

    @teo – multumesc
    enjoy dorada, se gateste fff simplu, dupa cum ai vazut. neaparat cumpara de la piata niste sare de muraturi daca nu gasesti prin casa :)

  14. teo says:

    ceau, mazi, a iesit suuuper.
    intrebare: trebuia sa nu curat de solzi? am citit asta la jamie dupa ce deja curatasem pestele.
    thanks

  15. Mazilique says:

    @teo – ma bucur ca a iesit bun, imi pare rau ca ai muncit degeaba la solzi :p pentru ca pielea se ia oricum odata cu sarea… treaba cu solzii e cam degeaba :p

  16. dara says:

    Intr-adevar dorada la cuptor e ff buna,multi ani mi-a fost alaturi..
    Nu se curata solzii iar daca stii sa o filetezi corect ies fileuri ca cele gata luate din magazin.

  17. zana zorilor says:

    intre timp am gait in felul asta vreo 3 feluri de peste – pastrav, salau si da, dorada. excelent, indeed. dar am facut crusta prea groasa si de fiecare data a trebuit sa ne chinuim la spart:)asa ca data viitoare nu mai pun chiar un kg de sare pentru 1 peste:)
    salutari!

  18. Mazilique says:

    @zana zorilor – asta cu spartul crustei face parte din “table entertainment” =)))

  19. Laura says:

    Minunat rezultatul, am experimentat aseara reteta. Thank you for sharing :)

  20. Fancy Cake says:

    Salut

    Pentru noaptea de revelion vreau sa gatesc si eu dorada in crusta de sare.
    Dar asa cum a facut Teo, am facut si eu. Am curatat pestele de solzi. Crezi ca este vreo problema? (Sa se sareze prea tare, sa se lipeasca prea tare, sau alceva?).
    Multumesc si iti doresc sarbatori fericite!

  21. Anonymous says:

    Sosul…impreuna cu dorada au fost geniale…ne-am indragostit de reteta asta…Si sosul am sa-l folosesc la toate felurile de peste, mi se pare extraordinar!!!

Raspunde la Mazilique
Follow on Instagram