Chez Mazilique

Bisque/supa crema de creveti

Cand m-a intrebat cineva prima data cum face o supa crema de fructe de mare m-am strambat si am luat-o ca pe o gluma. Nu stiu de ce imi imaginam ceva gri si unappealing. Cand m-a intrebat a doua oara am luat situatia in serios, am rasfoit cateva pagini de internet, am intrebat-o si pe Julia Child si m-am lamurit. Iar pentru ca toata cautarea asta m-a facut nu doar curioasa, ci si pofticioasa, am zis sa incerc eu prima data – o supa crema de creveti (bisque.

Bisque e o supa frantuzeasca cremoasa, catifelata, condimentata, ce are la baza o supa de crustacee. Cea mai populara e cea de homar (lobster bisque imi suna si mie foarte cunoscut, dar habar n-aveam ce e), dar se mai face si cu creveti, crabi, raci.

Ingrediente
450g creveti
4 linguri ulei de masline
1 ceapa mare, tocata
1 bulb mare de fenicul, taiat marunt
2 morcovi mari, tocati
150ml vin alb sec
1 lingura brandy
400g conserva de rosii taiate
1 litru supa de peste
1 lingurita de boia (iute sau dulce, dupa gust)
150ml smantana lichida
8 creveti mari

Prajesti ceapa, fenicului si morcovii in ulei de masline vreo 10 minute, pana ce legumele se inmoaie un pic (intr-un bisque autentic, carapacele crustaceelor sunt prajite de asemenea in ulei – ca sa lase aroma – si apoi maruntite la blender intr-o pasta fina, care ingroasa supa).Adaugi vinul si brandy-ul, fierbi 1 minut ca sa se evapore alcoolul, apoi adaugi rosiile, supa de peste si paprika. Acoperi si fierbi 30 de minute, la foc mic. Intre timp, tai crevetii marunt.

Pui supa intr-un blender si o mixezi pana devine cremoasa. Daca vrei sa fie foarte fina, o treci apoi printr-o sita. Ia putin timp, dar merita.

Pui supa inapoi intr-o oala curata, adaugi crevetii si fierbi 10 minute, apoi o mixezi iar la blender. O lasi la frigider peste noapte, iar inainte de a o servi o incalzesti intr-o oala, dupa ce ai adaugat si smantana lichida. O ornezi cu niste creveti trasi in unt si frunzele de fenicul.

YOU MIGHT ALSO LIKE

  1. oq says:

    De cand asteptam reteta pentru supa de creveti:D…acum sa gasim si timp sa o preparam. Eu am incercat o varianta cu orez, peste si creveti. Dar asta pare mai interesanta.

  2. Ada says:

    Yummy stuff!! :-) banuiesc ca nu ai incercat treaba cu carapacele, nu? Another thing – cum ai facut supa de peste? Cub sau other?

  3. Mazilique says:

    @oq – do try ;)
    @ada – fara carapace, ca aveam creveti gata decorticati. silly me. o sa incerc o schema cand o sa fac lobster bisque. cat despre supa – old fashioned way, cu un cap de peste fiert cu legume ;p

  4. Mazilique says:

    @oq – do try ;)
    @ada – fara carapace, ca aveam creveti gata decorticati. silly me. o sa incerc o schema cand o sa fac lobster bisque. cat despre supa – old fashioned way, cu un cap de peste fiert cu legume ;p

  5. Dan says:

    faza cu carapacele m-a speriat si pe mine, am citit reteta lui madam shild de vreo 5 ori, tot nu-mi venea sa cred, cum naiba sa pui carapacele in supa?
    de mult, la una din primele iesiri afara la un “curs de training”, unu’ de la noi din grup, dupa o masa la care ni s-au servit creveti a crantanit la crevetii aia fara sa-si scoata nasul din farfurie; cind a terminat si a vazut ca toti ceilalti au acuma o gramajoara de coji de crevete, a zis: aa, acuma stiu de ce au fost ai mei asa de crocanti…

  6. Florin says:

    @Mazi: vezi ca la Ikea Food au raci ;)

  7. Mazilique says:

    @dan – :))
    @florin – s-a notat

  8. Misaki says:

    Suna bine, I loooove sea food! Dupa cum ma stiu, eu as pune si niste nori (foi de alge crocante, you know, de sushi) pe deasupra, taiate subtiri, subtiri. Toppingul asta e popular in Japonia :D

  9. Ina says:

    yummmmmm!
    am stat trei luni in louisiana si acolo mancarea cea-mai-cea era crawfish bisque. JUR ca niciodata n-am mancat ceva mai bun pe lume! avea o compozitie groasa, era galbena ca sofranul, cu big chunks de crawfish si creveti inauntru si cu bucati subtiri de jalapenos pentru un gust picant. mancam in fiecare zi cate un castron urias si inca mor de pofta cand ma gandesc la mancarica asta cajun!

  10. VertAnge says:

    Noroc ca numai ce m-am intors dintr-o calatorie in care am mancat toata ziua creveti, scoici si alte vietati marine, caci altfel cred ca trebuia sa fac un drum la supermarket sa adun toate cele necesare pentru supa crema de creveti.
    Arata de nota 10!

Insta Moments

  • 1/ Lumi ❤️ Georgel 
2/ Lumi is cuddling with Georgel
3/ Georgel e un bou. He got what he deserved. 
Bwahahahahahahahahaha 😈
  • De Paștele care a trecut am luat o pauză de la gătit, dar nu și de la mâncat. De exemplu cozonacul ăsta fabulos de la #Maize - în curând un nou restaurant #farmtotable în București, pe strada #Paris61A
  • Lumi, channeling her inner Dory before falling asleep on my shoulder: 'I shall call her Squishy and she shall be mine and she shall be my Squishy'
  • Cel mai alintat câine din lume (împreună cu singura persoană care putea să-l învețe să fie în halul ăsta)
  • 42 de idei pentru masa de Paște, acum pe blog - link-ul în profil
  • Azi am făcut schimb de studiouri cu @adihadean. Fun times at @attic_lab_bucharest 🍾🔪
  • #Repost @mazilique_studio ・・・
No rest for the wicked 
at #MaziliqueStudio
  • #Repost @mazilique_studio ・・・
Sun is setting over our table as we wait for our friends
・・・
#communaltable #openkitchen #MaziliqueStudio #foodexperience #dinnerparty
  • Dog and hotdog. The works.
//
#acasalasimbio