De ce nu mai pot sa beau vin ca un om normal

14 Oct 2010, Cristina Mazilu
Pentru ca intamplarea a facut sa ajung acum vreo saptamana-doua la o “degustare de pahare”.

Photobucket

Adica nu a fost o degustare de vinuri, ci o testare de genul “hai sa vedem daca paharul face diferenta”. Daca pana acum ma strambam cand eram cu un pahar de plastic cu vin in mana, sa vedeti ce show iese de acu’ inainte.
Am testat niste pahare Riedel. Citisem ceva inainte, cum ca bibelourile de cristal ar face vinul ceva deosebit, da’ nu intelegeam exact cum. Well, aveam in fata cinci pahare – patru pahare smechere pentru Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir si Cabernet si un pahar obisnuit, luat de pe la un restaurant. In cele patru pahare specifice am testat vinurile respective, apoi le-am plimbat in paharul normal ca sa constat stupefiata ca, in comparatie, nu mai avea nicio aroma. Dupa care am testat si un Cabernet in pahar de Pinot Noir si tot asa, ca sa vad diferentele mai subtile. Well, exista!

Asa ca am luat cele patru pahare magice acasa, am destupat o sticla de Cabernet si am inceput sa-l foiesc prin toate paharele din casa. Concluzia a fost ca acu’ tre’ sa le arunc pe toate si sa investesc serios in altele. Ceea ce nu e chiar ce-mi doream, considering ca au un pret nu de ignorat (un Google mai tarziu am vazut ca se pot cumpara de la Vinexpert).

Intre timp mi-e frica si sa spal paharele, ca poate le sparg naibii :))
Tags, ,
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (23)
  1. Zuzu says:

    Tu vb serios?

    Viata fara paharele Riedel e “pustiu”?
    Ma gandesc sa investesc si eu intr-unul (unul, ca pentru un set tre sa strang bani mai intai) pentru Pinot Noir si sa ma duc cu el prin vizite si pe la evenimente :)))))

  2. Mazilique says:

    Vb fff serios. Eu acum trebuie sa-mi cumpar doar vin pentru care am pahare =))
    ce ma fac cu merlot, malbec sau alte panarame pentru care n-am bibelou?!

  3. Cosmin says:

    vezi ca mie mi s-a intamplat sa sparg o minunatie de Riedel Sommeliers Black Tie Cabernet Sauv – o minunatie de pahar intre noi fie vorba – si e cam tragic momentul. Oricum e altceva vinul in paharul potrivit. Felicitari pt initiativa de a merge la eveniment !

  4. Mazilique says:

    @cosmin – ouch! gravissima situatie :( acum stau si eu cu frica :p

  5. jollyca says:

    I call bullshit on that :).
    S-au facut blind-tests pentru asta, e dovedit stiintific ca cristal sau sticla chioara e acelasi lucru pentru bautura, atata timp cat paharul are aceeasi forma (si testerul e legat la ochi :)) ).
    Evident, diferenta apare atunci cand bei vinul din pocale de argint sau tabla sau ulcioare de pamant (asa cum s-a baut la originea lui).

    C’mon ppl, oricum dupa prima sticla poti sa-l galgai direct din carafa ca nu mai conteaza :))

  6. pansy says:

    am citit si eu despre paharele riedel,stiu sa-si faca reclama.totul e forma.compozitia sticlei nu cred ca e importanta.nu sunt eu degustatoare de vinuri,desi am fost o singura data la una la pietroasele , dar cred ca un vin chiar nu tocamai extraordinar,primeste ceva in plus baut in pahare potrivite.dar un vin bun il recunosti si daca il bei din pahar normal.un vin bun e un vin bun indiferent daca il bei din pahar riedel sau altceva.ar spne altcineva ca restul e can can.

  7. Andreea T says:

    ”Nu stiu altii cum sunt” dar pe mine m-ai facut curioasa. Intre timp am soptit noutatea unei prietene pt care n-a fost noutate, ba mi-a confirmat spusele tale, mi-a spus si de-un loc unde le-as putea gasi, restul … e istorie :)

  8. Cosmin says:

    Eu sfatuiesc pe oricine sa mearga la eveniment macar din curiozitate si sa hotarasca daca este vreo diferenta sau nu. Tot castigi un set de pahare si participi la o experienta inedita as zice. In plus pretul biletului e mai mic decat daca ai cumpara acele pahare de la magazin si mai primesti si alte cadouri pe langa.

    Pe de alta parte daca mergem pe premisa ca orice vin e la fel dupa prima sticla cred ca nu are rost sa mai discutam deloc.

    Cu stima,
    Cosmin

  9. Anonymous says:

    Despre ce eveniment este vorba? Ceva detalii? (data, locatie, taxa de intrare/participare)

  10. Mazilique says:

    @jollyca – no bullshit, jur pe ardei iute rosu :)) nu e vorba de sticla in sine, ci de forma si dispunerea buzei paharului – exista o harta a senzorilor de perceptie a gusturilor in cavitatea bucala, a carei dispunere influenteaza modul in care distingem complexitatea si aromele speciale ale fiecarui vin – da’ n-am vrut sa intru in detalii din astea :p

    @anonim – evenimentul a fost acu’ vreo doua saptamani. nu stiu cand se repeta, dar revin cu info daca ur interested :)

  11. Carmen says:

    nu e bull shit, chiar este foarte adevarat, la New York este un curs despre aceste tipuri de pahare, iar noi in Bucuresti avem un Somelier pe nume Simona Mardare – a fost CEO la Heritaje stie foarte bine despre aceste detaliicare fac diferenta, tot in domeniu este si Catalin Paduraru de la Vinexpert are site-ul evinoteca.ro si o shop in mag Cocor – tasting room foarte bine dotat.Puetm sa vorbim mult pe subiect – concluzia este ca merita efortul financiar daca apreciezi un pahar de vin bun adica peste 10eur at least sticla.

  12. jollyca says:

    Sa ma repet: “[…]cristal sau sticla chioara e acelasi lucru pentru bautura, atata timp cat paharul are aceeasi forma“. Adica da, e clar ca forma paharelor influenteaza gustul bauturii, d-asta exista pahare de vin alb, de vin rosu, baloane de cognac etc. Vorbeam strict de materialul din care sunt facute.

    ‘neways, daca se mai iveste ocazia da de veste. Am un inceput de curiozitate :)) (desi eu sunt mai cu tariile asa)

  13. Gabi says:

    Mazi, pentru vinul acela bun de acasa ce pahar se potriveste?? :))

  14. Mazilique says:

    @gabi – ala se bea pe nerasuflate :p

  15. lynx says:

    sa nu ne spuneti ca am baut degeaba, pana acum; am sa te iau in serios, si am sa fac cumparatura asta, se pare obligatorie si necesara

  16. Anonymous says:

    incearca un test cu acelasi vin in 5 pahare de calitate comparabila si legata la ochi. daca ghicesti care-i riedel iti fac cadou un set

  17. Mazilique says:

    uuu, fun. ramane de stabilit care e calitatea comparabila. eu pana acum imi cumparam paharele dupa un singur criteriu – prettiness :p

  18. de ce ne plac paharele subtiri cu picior inalt? pentru aspect, pentru ca sunt delicate si fragile. pentru ca forma paharului concentreaza aromele spre nas si atunci cand bei ti-e usor sa le adulmeci.

    eu am spart pina acum patru seturi a sase pahare. sunt f sensibile la spalat. prefer sa imi iau mereu acelasi modele pentru a avea mereu continuitate chiar daca sparg din ele.

    e adevarat ca in facultate beam din cana de tabla dar de ne mai cizelam si noi, nu?

    se gasesc in ro si alte marci decat riedel. stolzle oberglass la metro spre ex. si sunt cel putin la fel de frumoase.

  19. Anonymous says:

    intr-adevar stolze e calitate comparabila. ideea e ca poti sa cumperi riedel, si eu am, dar le-am luat pentru prettiness ;) nu am remarcat inca sa aiba vinul alta aroma

  20. Mazilique says:

    buey, m-am zapacit prea tare. acum tre’ sa caut si stolzle. si sa-mi mut bucataria-n living, ca ma dau afara oalele si ulcelele de multe ce-s :)))

  21. Anonymous says:

    ah, si by the way, just for the record, ‘pahareeeeeleeeeee meeeellllleeeee’ riedel nu sunt subtiri si cu picior inalt. sunt seria O fara picior :p

  22. Anonymous says:

    Tare suna a reclama postul asta … of of Vinul bun e bun intr-un pahar special de vin (nu de vodca)

  23. Mazilique says:

    macar de-as fi luat bani :))

Comenteaza
Follow on Instagram