Tarta cu smochine proaspete
04 Oct 2010, Cristina Mazilu
A fost un weekend plin si delicios. Inceput la Green Tea cu Adi Hadean si Razvan Marc, cu satay de pui si sos de arahide si ananas, dar si ceai roiboss si homemade cookies, continuat la Bacania Veche cu un platouas de bunatati si un vinho verde, culminat duminica cu porci la cuptor. Dar si o tarta cu smochine proaspete, pentru o nuanta mai delicata.
Tarta delicioasa, do try daca va ies smochine-n cale. Eu le-am gasit la Kaufland cu vreo 13 lei/kg. Tot de acolo cumparati si o punga de 100g de migdale macinate (vreo 3 lei), o sa va trebuiasca mai incolo. Fiti atenti:
Aluatul (pâte sablée) se face simplu (eu am amestecat ingredientele la robot). 125g de faina + 25g de zahar (optional, ca poate vrei sa faci o tarta sarata data viitoare) + 110g unt de la frigider + o lingura de lapte (sau apa in cel mai rau caz) = aluatul. Cu care se umple o forma de tarta si se baga la frigider pana una-alta.
De exemplu crema frangipane. E o pasta de migdale care se foloseste in multe prajituri delicioase – pe tarte cu fructe, in aluat de fursecuri, in umplutura de croissante. Pentru o tarta cum e asta e nevoie de 40g de migdale macinate (poti cumpara si migdale intregi pe care sa le pisezi tu), 35g de zahar fin (sau mai putin… depinde cat de dulce vrei crema), 30g unt si un ou. Toate se amesteca pana formeaza o pasta omogena. Eu am uitat sa pun oul in crema, dar a iesit bun oricum si s-a legat suficient de la unt :))
…care apoi se baga la cuptorul incins la 180 de grade C, timp de 45 de minute.
E absolut delicioasa. Cica merge si cu inghetata, dar eu o prefer simpla. Reteta am pescuit-o din cartea lui Pim Techamuanvivit – The Foodie Handbook, primita de la Florin de ziua mea. It’s a lovely read, plina de povesti delicioase, plus cateva retete pe masura.
Mmm, look&sounds delicious! O singura intrebare amȘ nus e simte nevoia unui sirop sau altceva de genul pe deasupra? Thank’s!
deloc. tarta nu e uscata, plus ca are crema de sub fructe ;)
mmmm, smochine…
tarta asta e de facut in grecia, smochiele acolo sunt suspect de delicioase in perioada asta :))
Mazi, vroiam sa intreb, am citit mai la inceputul postului de sos de arahide… DE UNDEEEE?? sau cum se face?
Eu nu am gasit nicaieri in Romania sos de arahide, din acela praf de amestecat cu apa, cum sunt unele olandeze bbbbune de tot…
@zuzu – adi hadean a facut sosul respectiv, from scratch. fara prafuri – cu alune adevarate. dar (inca) nu stiu reteta :p
Dar cand afli, sa ne zici, da?
[blink, blink, blink] :PP
You’re a goddess:) Crezi ca merge si cu alte fructe, ajung mai greu la smochine proaspete…
@roxana – dadada, merge ;)
It’s a lovely book,a lovely read,
and a lovely tart. :)
E’ deliziosa complimenti !
buna seara:)sunt o noua adiratoare:) din fire o amatoare de bunatati home -made,pe unele le fac singura:)felicitarile mele pentru absolut tot ce am vazut pe blog:)
simona, bine ai venit :)
hmm, frumoase smochine. la frangipane, migdalele decojite?
http://allrecipes.com/Recipe/Todds-Famous-Thai-Peanut-Sauce/Detail.aspx
sau
http://allrecipes.com/Recipe/Peanut-Sauce-II/Detail.aspx
primul e cu arahide, al doilea cu unt de arahide.
mai sunt si alte retete asemanatoar epe acolo
enjoy
Cred ca a fost fain cu Adi Hadean si Razvan Marc, din cate stiu eu tocmai s-au intors de prin Asia, cred ca au avut niscai revelatii culinare pe acolo :) :P
Chiar aseara ma lamentam (nu prea tare totusi) ca nu un peanut sauce sau niste ulei de susan, facusem niste taietei galbeni chinezesti cu legume la wok si ar fi mers de minune :)
I love smochine, trebuie sa incerc si proaspete! :)
Dar a mai ramas ceva din crema? :) Ma gandesc ca daca este doar unt cu zahar si migdale,zaharul si untul se topesc la cuptor…
simplu sosul:
o cutie mica de compot de ananas, lucrata cu blenderul pana devine omogena povestea din ea, o cana de alune, zdrobite si ele, tot cu blenderul (de fapt, daca aveti un robot de bucatarie, puteti sa le puneti acolo, adaugand treptat cate putin din sosul de ananas, nu prea mult dintr-o data pentru ca alunele nu se vor mai zdrobi suficient de bine). alunele pot fi prajite sau le puteti praji singuri, atata cat credeti ca-i potrivit pentru gustul vostru.
puneti amestecul de alune si ananas pe foc mic, puneti in el o lingurita de coaja de lime tocata marunt, doua frunze de lamai (puteti sari de ele daca nu le gasiti) si zeama de la o jumatate de lime. o lingura de zahar sau doua de miere ajuta. si o lingurita de praf de curry. dupa cateva clocote mici, strecurati sosul. gata. :-)
cat pe ce sa uit, in sosul de ananas am pasat si o bucata de ghimbir proaspat. cam cat oi nuca.
@hadean – multumim mult. se pune in practica cat de curand ;)
Arata super delicios! O sa o incerc cat de curand, numai sa mai gasesc smochine :)
Iami, iami. Am vazut la Real niste smochine proaspete si de atunci tot cautam o reteta sa fac ceva cu ele. Tarta ta arata superb ! :) Abia astept sa o fac si eu.
Am facut-o si eu pt mama (care e fig fan) si a iesit foarte buna. Dar am o mare nelamurire, si un stres care ma ia de fiecare data cand vine vorba de cate o tarta. Ce trebuie sa ii faci ca sa se scoata frumos din forma?
Eu la asta de exemplu am incercat, dar aluatul era cam crumbly, asa ca am servit-o direct din tava. Acum nu stiu daca problema e de la tava – nu o fi prea buna, poate prea subtire – sau de la cuptor – poate se incinge el mai mult decat ar trebui – si arde prea tare aluatul, sau din compozitie… please help!
mada – iti trebuie o tava de tarta cu fundul detasabil. gasesti prin hypermarketuri si piete :)
Mda, asta era secretu’, fund detasabil, mi s-a facut si mie praf pana am transferat-o pe platou :)))
Ce se intampla daca smochinele isi lasa zeama la cuptor ? Scurg zeama ?se mai coace crema si aluatul ?
pana acum nu am scurs niciodata zeama, pana la urma s-a copt :-)