Chez Mazilique

[domnu’-tata-lu’-mazi] Tochitura moldovenueasa

Tata a pus-o de-un guest post direct de la Moldova. Enjoy.

__________

 
“Oaaahhhhh, cat de moldoveneste suna, chiar daca am auzit si de tochitura dobrogeana, olteneasca, ardeleneasca…

Deci, cum graieste moldoveanul, se aleg bucati de carne de la porc si din cele mai dorite, (de ex muschi), dar si dintr-acelea cu grasime, ca o avem nevoie atat de unsoare, cat si de gustul atat de bun pe care-l da. Intai se perpelesc bucatile de carne intr-o tigaie/ceaun – operatie necesara, care rezulta intr-o crusta (se coaguleaza proteina si se mentine carnea zemoasa). (ce le stie tataaa – n.r.)‘paceea (a se citi “dupa aceea” – n.r. :)) se adauga vin alb si se da in clocot pana se evapora. Se lasa in continuare pe foc, iar pe final se adauga si bucati de pastrama, carnati (de preferinta afumati).

Intr-o tigaie separata se fac oua ochiuri – aici nu dam indicatii, ca stie tot nepriceputul. Se mai pune si de-o mamaliga, iar din ciubar, borcan, din beci, frigider sau chiar de la Mega Image se alege cea mai buna branza de burduf.

Pozitionarea pe suprafata de desfrau culinar si dezmat in bataia de joc si-n ciuda dietei: se ia o bucata buna de mamaliga, cat sa ne ajunga pentru tot ce avem de bobinat, se aseaza un ochi peste, se pun 2-3 linguri de branza alaturi si – fara retinere sau rusine – se completeaza locul ramas liber in farfurie cu carne suculenta si frumos rumenita.

Mai zaboviti un pic cu cratita in mana si puneti ca de la altii, uitand de toate manierele, cateva linguri de grasime incinsa peste toate cele din farfurie, mai ales peste branza.

Vreau sa spun ca am fost, cred, destul de implicat – ca deja-mi ploua in gura si-s imbalat ca un Saint-Bernard, asa ca-ti cedez drepturile de autor. Te pupa tata.

 

Photobucket

 

[Mazilique] – O sa spuneti ca mananc mult porc pentru ca seman cu tata. De fapt el mananca cel mai light & healthy din toata familia. nu mananc eu in 5 ani atatea salate cate baga el intr-o vara. Eh, poate cand cresc mare (literally :)) o sa iau aminte :p
 

PS – nu uitati de muraturi!

 

Photobucket

  1. hadean says:

    nu mă mai joc! :))

  2. Zazuza says:

    muraturile au fost… gogoneaua de pe mamaliga, ca sa zic asa! fuai ce pepene! am balit!

  3. lynx says:

    ce light & healthy ? s-o tina cine o putea sau sa nu deschida pe mazilique; no, sed si cuget, ca-i bine sa te asez din cand in cand la masa “moldoveneste”

  4. Mazilique says:

    @hadean – stiu. si mie-mi vine sa stau o tura :p
    @zazuza – gogoneaua si pepenele au fost un vis, i tellz u!
    @lynx – chiar asa. eu cred ca nu mai calc pe acasa pana de paste, ca altfel ma intorc rostogolindu-ma :p

  5. teodora says:

    ioi, mazi, sa-ti traiasca si sa-i traiesti! adica sa fiti sanatosi!

  6. xxl says:

    Domnule, astia de ne agreseaza cu astfel de posturi (notiune care impieteaza verbul a posti), ar trebui predati politiei culinare, directia chestiuni dietetice, brigada vegetarieni :D

  7. Mer says:

    Fix asa ceva am mancat ieri la pranz. Dar, la mama ei, in Bucovina, facuta in casa. Mai exact spus, la Poiana Negri.
    Cu tot cu muraturi. Azi si maine-s la regim.

  8. Lavinia says:

    Tochitura arata extraordinar iar harul povestirii este mai ceva decat al lui Creanga.Congrats!

  9. Oana says:

    Proaspat intoarsa de la sedintele de inceput de an, dupa Azuga si mancare la restaurantul hotelului, stiam eu de ce de abia astept sa ajung acasa…Ti pupa moldovanca!

  10. Anonymous says:

    fie, am sa ‘bobinez’ si eu un asa produs, made de moldova, dar sa stiti ca o fac pe raspunderea voastra celor care incurajati consumul nesabuit
    asa ca am incuiat cartile de dieta in bucataria de vara
    o sa purtati pe constiinta, aceasta-mi inconstienta
    light & healthy, pe un curand destul de indepartat

  11. Alina says:

    Tare talentat domnul tata la vorbe!

  12. Mysty says:

    Mazi, m-ai o-mo-rat!
    exista un singur motiv pentru care nu imi plac blogurile culinare, si acest motiv este ca mi se face foame instant daca vad o mancare care imi place, desi nu imi este neaparat foame :))

  13. va pupescu says:

    am fript cuburi de carne de gulas,cuburi de pulpa grasa si carnati nemtesti in mat de oaie de la kaufland in untura sarata de casa.am adaugat niste beibi cepe si spre sfarsit niste inele de masline negre si i am zis tochitura banateana.ofc,4 haini dupa.viata e frumoasa,blogul asta e misto.il citesc de o saptamana.multumesc.va pupescu

Insta Moments

  • When life gives you lemons, make gin & tonic cake🍋🍋🍋🍸🍞. Link in profile
  • las și eu animalele astea aici.
  • Când eu încerc să lucrez la #MaziliqueTheBook și Lumi mă ajută 🐾❤️🖍️
  • Pasta, tuna, broccoli, olives, lemon, garlic - the works! Recipe link in profile
  • Words to live (and drink) by, via @overheardlondon ・・・
The Long Acre Bar. Covent Garden. 🍾💁
  • Olive oil and sea salt - the official sponsors of kitchens everywhere. (As of now, in my new home kitchen as well) • #casacucastani
  • Când se întoarce @oana_misha din vacanță 💙
  • 💙🐾 mornings with Lumi
  • @ottolenghi inspired #clafoutis, with wine and thyme caramelised figs. recipe in profile link