Placinta cu mure
Cum va povesteam, duminica, cand ma intorceam la Bucuresti, am cumparat de pe marginea drumului o galetusa cu mure. Pana acum am facut doua tarte si-o placinta, si tot mai am :))
Si va mai povesteam ca-n bucataria mea a poposit un aragaz nou, black, sleek & glossy, all electric. Electrolux, desigur. Si timp de vreo doua saptamani i-am dat tarcoale, asteptand probabil ca aragazul cel vechi sa se deconecteaza singur de la gaz si sa-si ia arzatoarele la spinare in cautarea unui sejur la fiare vechi. Nu s-a intamplat inca, dar eu am rabdare :)
Si cum statea aragazul asa, in mijlocul bucatariei, i-am luat stecherul, l-am bagat in priza de la robotul de bucatarie, l-am incins la 180 de grade (pentru ca la asta se poate!!!, nu mai e asa.. vrajeala din ochi :)) si mi-am vazut de treaba cu murele.
Am facut aluatul amestecand 220g unt + 250g de faina + 50g de zahar + 2 linguri de lapte, l-am tinut 30 de minute la frigider (sau 10 la congelator), l-am intins intr-o forma (merge si cu degetele, nu tre’ sa va chinuiti cu sucitorul ;)
Am turnat mure in prostie si le-am acoperit c-o foaie de aluat, pe care am decupat-o cat sa mai iasa aburul la copt
Am manjit-o cu un ou batut si am presarat-o cu zahar amestecat cu scortisoara (scurtatura gata amestecata de la Nomu ;) si am bagat-o la cuptor.
Vreo 40j de minute mai tarziu am scos o minunatie aromata & golden-brown.
Dar din seria Jackass – don’t try this at home, va prezint ce porcarie a urmat. M-am gandit eu c-ar fi bine s-o rastorn din forma, ca s-o pot taia apoi in felii, sa va arat ce misto e si-n sectiune. Oh well, I sooooo did not think this one through – pentru ca, evident, sucul de la mure a tzashnit prin floricica decupata, m-a colorat din cap pana-n picioare, plus blat, podele, pereti. Poza de mai jos nu prezinta situatia la adevarata magnitudine. Deci note to self – daca vreau s-o scot din forma, o s-o fac data viitoare in ceva cu fundul detasabil. Daca nu – mananc direct din troaca, ceea ce, in final, nu-i un lucru deloc rau.
PS – inca n-am curatat bucataria, doar am mancat o bucata de placinta si-am plecat la bere
eu cu niste mure proaspat culese am executat niste muffins cu scortisoara si cuisoare. Au fost absolut divine!
Sorbet http://www.len.ro/2010/08/sorbet-time/ daca nu ai probleme cu samburii sau dulceata.
@io – ai un link, o reteta, ceva? :)
@len – surprisingly, nu-mi place inghetata sau sorbetul de mure. nush de ce :( dulceata am deja, as vrea sa fac niste ceva-uri la cuptor..
http://www.southerngracefarms.com/blackberryrecipes.html :)
@catalina – merci :)
Dulceata sa fie, zic!
PS: de unde ai cumparat forma aia in care ai facut placinta?
deci nu sunt singurul care a stat cu aragazu’ 3 luni in mijlocu’ casei :))
iti sugerez sa executi neshte blackberry clafoutis iar daca tot iti mai raman mure poti oricand sa sharuiesti cu prietenii ;)
@anonim – am dulceata deja :) forma am cumparat-o de la penny market sibiu. e din ceramica si a costat vreo 15 lei. cred c-o fi si pe la penny market-urile din bucuresti :)
@wine and knives – nici pe departe singurul.intrebarea e cat o sa stau cu zeama de mure pe pereti :)))))
Sorbet mai poti face sau inghetata de iaurt si mure…. :P
breaky: iaurt + muesli(doar cereale presate si ceva samburi&seminte) + mure + miere/sirop de artar.
Crumble de mure? Eu am facut mure, zmeura si coacaze, dar n-ar ce sa fie rau numai cu mure ..
haha, asta cu murele pe pereti imi aduce aminte de un dezastru similar cu o sticla de must… cat despre retete, poate faci un ‘sos’ de mure si il folosesti cu toate praji si inghe pe care le mananci in perioada urmatoare, fara discriminare, ca sta bine la frigider :)
E blasmefie sa sugerez sa le imbini cu un otet si ceva balsamic si sa le lasi la macerat?
@ina – nu cred ca e, da’ nu prea-mi dau seama ce iese.. :-/
Mic avertisment: eu am facut tarta ta cu smochine intr-o tava cu fundul detasabil. Nu mi-am imaginat ca o sa rezulte asa de mult suc… Care a curs in cuptor! Tarta a iesit fff buna, noroc ca nu am fost acasa cat timp a stat la cuptor :) ca nu cred ca as fi mers inainte prin spangi, prin glonti, prin fum…
Asta mai ales pentru ca al tau cuptor e nou! ptiu, nu scap azi de cacofonii!!
@anonim – ciudat, la mine chiar n-a fost cu zeama la aia cu smochine. si nici la cea cu nectarine :-/
erau foarte coapte smochinele mele, poate de aia. la mure de obicei iese multa zeama.
i learned that the hard way :))
Eu am facut acum 2 saptamani un fel de cheesecake, dar cu blatul copt, nu din biscuiti, cu crema de branza si urda in care am inglobat muuuulte mure. Rezultatul a fost delicios!
Salut! un ‘tiramisu’. Un strat piscoturi cafengite, un strat amestec frisca/mascarpone, un strat mure si se repeta. La frigider si murele de deasupra le pui inainte de servire. Rece si bun!! E vara afara !!
eu am facut o prajitura cu branza si gris. o ne-bu-ni-e! cred ca am mancat jumate de tava singura si m-am uitat urat la ceilalti care au luat si ei o bucatica :)))
mazi, clar…
55 gr unt topit
200 gr faina
2 lingurite praf de copt
100 gr zahar
2 lingurite scortisoara+cuisoare
1/4 lingurita sare
sucul si coaja unei lamai
aproximativ 120 ml lapte
1 ou mare
140 gr zmeura/mure
se amesteca ingredientele uscate intre ele, bati ouale, si integrezi apoi lichidele in coca, la urma fructele…si restul stii, ca doar faci muffins de o gasca de vreme :)
Sugestie: Blackberry Cosmopolitan ;)
dumnezeule cum arata !!!! … acum doua zile am facut si eu o tarta cu mure dar inca nu am postat-o , insa placinta asta ma da gata :( , bravoo!!!