Chez Mazilique

Supa minestrone

E mama si cu tata tuturor supelor cu legume. Comfort food de natie italiana, reteta se poate modifica in functie de anotimp, de ce ai prin frigider si de chef. La mine a fost un mix.

Am insirat urmatoarele:

  • 4 linguri de ulei de masline
  • 2 cepe mijlocii – taiate marunt
  • 3 morcovi – rondele
  • 3 tulpini de telina – felii subtiri
  • 2 cartofi mari – cuburi
  • 2 dovlecei medii – cubulete
  • 1/2 de capatana de varza mica – fasii
  • 2 conserve de rosii taiate cuburi – as fi folosit rosii proaspete, da’ nu imi crescusera in frigider la momentul oportun
  • 1,2l supa de vita (vegetarienii sa-si puna doar apa :p)
  • 500ml apa
  • 1 frunza de dafin
  • 1 lingurita frunze de cimbru
  • piper negru proaspat macinat
  • sare

Photobucket
Intr-o oala mare am incins uleiul de masline si am calit ceapa cateva minute, pana a devenit transparenta, apoi am adaugat si morcovul la perpelit. Photobucket
Dupa doua minute, am trantit in oala si restul jucariilor, am turnat apa, supa de vita, rosiile cu zeama lor cu tot, cimbrul, sarea, piperul si frunza de dafin on top si am lasat supa sa fiarba sub capac, la foc mic, vreo ora.
Photobucket
In ultimul moment m-am prins c-ar merge si un fir de rozmarin, ba si niste paste in toata treaba, asa ca pe ultimele zece minute in zeama au fiert resturile dintr-o cutie de farfalle. A iesit supa multa si buna, consistenta si prevestitoare de toamna (sau cel putin eu asa sper, ca-mi place cu burnita).

Photobucket

personal twist copy

  • Daca aveam o coaja de parmezan, as fi pus-o la fiert de la inceput, pentru mai multa aroma.
  • Daca era primavara, faceam un minestrone verde cu spanac, mazare, fasole verde, sparanghel si altele din aceeasi cromatica.
  • Daca aveam pancetta, as fi strecurat-o-n supa dupa ce-o rumeneam putin.
  • Daca o ardeam alla genovese, o garniseam cu putin pesto
  • Daca eram alla milanesecu orez
  • Da’ n-a fost sa fie chiar asa, deci s-au marcat niste frunze de busuioc si patrunjel proaspat. Ceea ce va doresc si voua.

  1. Roxy says:

    Mmmmm, nu-mi vine sa cred ca o supa fara porc, doar cu legume, imi face asa pofta :)) Chiar arata grozav si o sa o incerc si eu. Poate ii adaug si putina smantana sa o fac mai nesanatoasa :)

    Mai sunt 2 supe, nu stiu daca sunt chiar italienesti veritabile, dar asa se recomanda, si sunt tare tare bune.

    Una din ele e mai albicioasa, cu feliute de carnat, cu cartofi cuburi mici, si cu niste frunze verzi. Grozava descriere, stiu :) Cred ca vorbesc despre Italian Wedding Soup, dar nu-s sigura.

    Cealalta se numeste pasta e faggioli si are bineinteles paste, fasole rosii si carne tocata. E groasa, foarte consistenta si tare delicioasa.

  2. Alice says:

    Oo, asta e o delicatesa, intr-adevar.

  3. Anonymous says:

    Daca se poate o intrebare extra-gatit ce dslr folosesti? Faci niste poze super-super-super frumoase. Multumesc mult!

  4. Mazilique says:

    @anonim – un canon 30d din 2007 :)

  5. Anonymous says:

    Merci frumos!

  6. Bog says:

    Prima parte a retetei seamana foarte bine cu ce se face in Moldova la capitolul supe (ciorbe) de legume.

    Banuiesc ca devine o supa italiana in momentul in care apelam la retetarul din partea a doua a postului.

  7. Mazilique says:

    Eu sunt din Moldova, dar bunica mea nu le facea chiar asa. Oricum, treaba e buna ;)

  8. Anonymous says:

    I’m drooling all over the place!!! Wish I knew you so I could come over and eat…:D:D

  9. roxana says:

    La fix, ca tot tin o cura de slabire cu supe si ciorbe (destul de eficienta de altfel)

  10. Buna Seara!
    Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper – un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
    Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
    Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
    M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
    Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi luăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
    Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

    http://www.radiowhisper.com
    Multumesc,
    Cu stimă Vlad!

  11. Styletto says:

    Yummy, ce bine arata, abia astept sa o incerc, poate mananca si mofturoasa mea!

  12. Desi am mancat prin restaurante aceasta supa nu am gatit-o niciodata. Cum azi m-am trezit cu chef de gatit ceva usor, azi gatesc minestrone :)

Insta Moments

  • #Peanutbrittle - cel mai simplu și rapid cadou handmade la care m-am gândit anul asta. Rețeta pe blog și link în profil.
  • Xmas mode is on at @mazilique_studio - #lebkuchen recipe on the blog and link in profile • #gingerbread #xmasready #christmascookies #testkitchen #openkitchen #maziliquestudio
  • Peas, spice and everything nice. Stay tuned, pentru ca săptămâna asta (marți și joi) iau cu asalt pagina @bonduelle.ro, unde urmează sa postez o serie de rețete super simple și rapide 😉
  • #lentils and #chorizo #soup - recipe on the blog and link in profile
  • Do nothing. Then rest.
  • The mud diaries at #casacucastani
  • #Pumpkin and #honey #ginger cake. Recipe on the blog, link in profile 🍯🧡🎃
  • About last night, at @adihadean’s @attic_lab_bucharest - lovely dinner, cold bubbly, spicy gin & tonics and #kuiba #livingbeautiful tableware
  • Un fel principal consistent, care poate fi pregatit cu o zi in avans si pus pe foc chiar inainte de cina 🍲 🍲 🍲 - link in bio