Paine irlandeza cu bicarbonat // Irish soda bread

19 Oct 2011, Cristina Mazilu
Luni m-am intors de la Dublin. Doua zile petrecute acolo au fost suficiente ca odata ajunsa inapoi acasa sa ma ia un dor de puburi vesele, cu mancare multa si buna. Dar despre asta intr-un episod urmator, ca oricum n-am terminat cu povestile din Londra.

Asa ca mai bine va explic care-i treaba cu painea irlandeza, una dintre cele mai simple retete de paine pe care am incercat-o.

Pai intr-un bol am amestecat 250g de faina alba cu 250g de faina integrala si 100g de faina de ovaz (de fapt trebuia sa pun 100g de fulgi de ovaz, da’ m-a luat valu’) plus 1 lingurita de sare si 1 de bicarbonat de sodiu. Am turnat cate un pumn din toate semintele pe care le-am gasit in casa (floarea soarelui, susan, mac, seminte de ceapa, de in etc)…

am amestecat totul cu 500ml de lapte batut si mi-a rezultat asta:

Care a petrecut vreo 45 de minute in cuptorul incins la 200 de grade, pana a facut o crusta crocanta si rumena.

Eu am mancat-o fierbinte, cu un sos de usturoi. Data viitoare o sa fac chifle mici-mici, sa fie toate o coaja mare si crocanta :)))

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (28)
  1. Ce bine arată! Şi ce uşoară e reţeta!!! Maz I steal, please?

  2. BTW, ai postat la un moment dat o reteta de cookies (sau similar) cu malai. Cum se numeau mai exact, ca nu mai stiu ce sa caut acum ca am cuptor si vreau sa fac. Thanks for the help.

  3. Astia-s! Multumesc frumos.

  4. cat e de frumoasa! ah, si coaja aia! bine, dintii mei sunt inca in sarme, nu cred ca as putea rontai la ea, dar macar sa o adulmec si tot ar fi ceva :)))

  5. madicuisine says:

    Foarte bine arata si e delicioasa.Coaja crocanta e nebunie.Am facut-o si eu http://www.madicuisine.ro/retete/pizza-paine/irish-soda-bread-1113.

  6. Elena Sandor says:

    Trebuie sa o incerc, arata super!

  7. Florin says:

    nu vrei sa-ti dau putin din cultura mea de sourdough, sa vezi ce diferenta incredibila de gust are o paine facuta cu drojdie naturala? :)

  8. Mazilique says:

    @florin – am avut si eu sourdough, da’ am omorat-o :)))

  9. Florin says:

    cum ai reusit? ai fiert-o? ai bagat detergent in ea? ca altfel e mai greu de ucis ca Bruce Willis intr-o zi buna, o poti lasa 3 saptamani in frigider fara s-o hranesti si tot isi revine :))

  10. swsegdjm says:

    florin vreau si eu reteta de sourdough, e la tine pe blog? ca in caz ca da eu nam descoperit-o…plzz pretty pleaseee

  11. Florin says:

    tot ceea ce vrei sa stii despre sourdough (cum se creste, cum se hraneste si cum se foloseste) poti afla de pe blogul Codrutei

  12. catkitchen says:

    arata extraordinar de bine ;) … as rontai si eu un colt proaspat , ador pinea facuta in casa !!!

  13. Mihaela says:

    Am facut ieri muffins cu fulgi de ovaz si mure, in reteta scria 1 lingurita de bicarbonat, eu am pus doar jumatate si tot se simte mirosul. Sunt grozav de bune, dar data viitoare inlocuiesc bicarbonatul cu praf de copt. La painea asta se simte vreun miros?

  14. Mazilique says:

    @mihaela – n-am remarcat. but then again, eu am mancat-o cu usturoi :))))

  15. Done today! Excelentă când e caldă – în cazul meu cu unt frecat cu usturoi şi alte ierburi.

  16. Stefan says:

    Foarte frumos arata painea asta! O intrebare: in cuptor ai pus-o intr-un vas sau direct pe tava de copt?

  17. La fix am gasit-o, chiar nu aveam paine azi… se face foarte foarte usor, iese buuuna si crocanta. Si dovada:
    http://dianaeverynowandthen.blogspot.com/2012/02/paine-cu-lapte-batut-si-bicarbonat-de.html

  18. dana says:

    va rog frumos sa imi scrieti si mei o reteta de piine cu faina graham

  19. Cristina Mazilu says:

    @dana – inlocuiti faina din reteta cu faina graham.

  20. alina says:

    draga Mazilique,

    am facut azi painea. foarte bun gustul, dar mi-a iesit cam umeda. asa trebuie sa fie sau oi fi facut eu ceva gresit? coaja era coapta si suna a gol cand am batut-o.

  21. alina says:

    500 ml, sa pun mai putin data viitoare?

  22. Rox says:

    Am facut painea asta intr-o seara (mare greseala). O parte a disparut inmuiata in sosul unei conserve de sardine cu lamaie. Alta parte cu unt si cu gem de capsuni. Dupa care a gasit sotul niste proscutto prin frigider si s-au potrivit toate de minune. Pe scurt, am dat gata toata painea.
    PS. In apararea noastra, am facut una micuta ca n-am avut destul lapte batut.

  23. Mariuca says:

    Am facut-o si eu.Arata exact ca in fotografie,dar e oribila la gust.

Raspunde la Mazilique
Follow on Instagram