Chez Mazilique

Briose cu afine

Am aliniat 50g unt, 2 oua, 150g zahar, 300ml smantana grasa (din aia normala, fermentata, nu pentru frisca sau alte nebuni; eu am folosit 30%), 250 faina, 1 lingurita sare, 2 lingurite praf de copt si vreo 150-170g afine (fix un pahar din ala pe care-l gasiti pe tarabele din piata).

Afinele le-am bagat la congelator, astfel incat atunci cand intra la cuptor sa nu se dezintegreze instant si sa lase super multa zeama.

Intr-o craticioara am topit untul.

Am batut ouale cu zaharul pana s-au omogenizat (am folosit telul, nu a fost nevoie de mixer). Am adaugat untul topit, am amestecat, apoi am pus si smantana, in doua transe, amestecand pana ce compozitia a fost omogena.

Intr-un alt bol (mai mare) am amestecat faina, sarea si praful de copt. Am scos afinele inghetate si le-am amestecat cu faina. Am facut loc in centru si am turnat compozitia cu oua si smantana.

Am amestecat rapid (ca sa nu se dezghete draciile) si apoi am impartiti compozitia intr-o tava de 12 briose, care a intrat cam juma’ de ora la cuptorul incins la 180 de grade.

Le-am scos cand erau aurii. Am trecut lama unui cutit pe langa marginea fiecarei briose, ca sa le desprind de tava (fructele coapte se caramelizeaza si treaba poate deveni putin lipicioasa) si am mai lasat prajiturile sa se raceasca in tava 10 minute.

Apoi le-am transferat pe un gratar, ca sa se raceasca complet. Yumm stuff. Nu foarte dulci, but I like them that way. Daca vreti sa mai pe diabet, mai bagati niste zahar pudra on top or smth.

 

you must tryIf you’re into blueberries (I know I am), incercati si Blueberry crumble, Blueberry pancakes, presarati-le langa o prajitura cu ciocolata (best ever, I promise), dar mancati-le si proaspete, cat sunt in sezon, pentru ca-s pline de antioxidanti, and that’s always a good thing. And have a lovely weekend :-)

YOU MIGHT ALSO LIKE

  1. Mihaela says:

    Ohh Dumnezeule!!! Vreau si eu unaaa :D

  2. Cristina says:

    Adineauri s-au executat. Astept aurirea :) Si in jumata de compozitie am pus nuca si cacao. Revin cu marturisiri :*

  3. Cristina says:

    wowwwww, geniale. Le-am pus si mai putin zahar si se simte un iz de smantana, fantastic. Din cele cu cioco nu am gustat, dar presimt ca sunt ce trebuie. :)

  4. Brindu says:

    Le-am facut azi in portie dubla, tentata fiind de cantitaea generoasa de smantana. Au iesit minunate! Multumesc Cristina pentru reteta!

  5. Anonymous says:

    Mda, ca de obicei, ce fac de aici iese foarte bun. Bun, bun, bun… si m-am lasat de carbohidrati de 2 luni.
    Si daca tot am facut-o lata, am copt doua portii. Maine o sa sufar, dar acum sunt happy :-)
    Multumesc,
    Diana

  6. Miha-ella says:

    Mazi ,

    te rog sa imi spui de unde ai cumparat tava pt briose ? eu am una din ikea dar se lipste groaznic hartiutza brioselor si se ard la fund oricat de mic ar fi temperatura cuptorului :((

    te pup ,
    Miha

  7. @Cristina, Brindu, Diana – glad to hear that, girls ;-)

    @Miha – nothing fancy, am cumparat tot felul de tavi de prin hypermarketuri.

  8. Anonymous says:

    Pur si simplu delicioaseeeee ! Fiind fana afinelor am facut compozitie dubla si tot nu m-am saturat de ele :)

  9. anca says:

    Buna!
    Pot inlocui afinele cu zmeura? Trebuie modificata reteta?

  10. Sorana says:

    Pot pune visine in loc de afine?:-) Modific ceva?

  11. lucian says:

    A incercat cineva reteta cu afine congelate la punga???
    in perioada asta proaspete nu cred ca voi gasi

  12. […] Cam asta ar fi expozitiunea povestii de astazi. Intriga o constituie momentul deschiderii frigiderului si examinarii ingredientelor de prin dulapuri. Multe nu prea aveam si intrasem deja in fibrilatii cand zana cea buna mi-a venit in ajutor: dupa putin scroll down pe pagina ei de deserturi fabuloase, mi-au sclipit ochii la vederea retetei salvatoare: briose cu afine! […]

  13. Mihai says:

    Ya, this is cool. Eu am ramas masca atunci cand am gasit o reteta incredibil de simpla si care sa si fie delicioasa http://www.inspiredtaste.net/18982/our-favorite-easy-blueberry-muffin-recipe – numai ca n-are smantana. Am pacatuit si cu zaharul, am pus in proportii egale zahar tos, indulcitor si zahar brun (unul mai moale asa, nu stiu cum ii zice) si tot impecabil a iesit!

  14. Roxana says:

    Le-am facut aseara si au iesit f bune. Fetita mea a mancat cu placere. Chiar si musafirii le-au laudat.

  15. Alexandra says:

    Fac mereu briose dupa reteta asta (ies geniale!), dar cumva reusesc mereu sa uit reteta…asa ca ma intorc mereu aici pentru cantitati. Astazi eram indecisa intre astea si cele cu ciocolata si whisky…si in fata acestei Sophie’s choice…le-am combinat: adica am adagat in untul topit si 100 g de ciocolata neagra, iar peste smantana am pus 50 ml whisky. Now these are PERFECT! :)

  16. Ramona says:

    Iai!!! Oare de ce nu am descoperit reteta aceasta mai devreme? Chapeau! Tocmai am infulecat doua briose:-)

Insta Moments

  • Now on the blog. Go check it out - #porkbelly, #blackbeans and #coriander #stew
  • A case of #Mondays at @mazilique_studio
  • Forget snowbells. THIS is spring.
  • Neața
  • there's #sugar on my soul and #wanderlust in between these covers
  • 50 shades of golden (retriever, get it?)
  • Mornings in the #testkitchen at @mazilique_studio

#poppyseed and #lemon #pancakes, with #maplesyrup and #butter 
#breakfast #sweet #instagood #openkitchen #communaltable
  • Midnight throwbacks 
#taiwan
  • what @ananaie said 
#light #lunch at @mazilique_studio - #salmon #greenbeans #avocado #potatoes #chicory #salad