Brioșe cu afine

10 Aug 2013, Cristina Mazilu
 
Am aliniat 50g unt, 2 oua, 150g zahar, 300ml smantana grasa (din aia normala, fermentata, nu pentru frisca sau alte nebuni; eu am folosit 30%), 250 faina, 1 lingurita sare, 2 lingurite praf de copt si vreo 150-170g afine (fix un pahar din ala pe care-l gasiti pe tarabele din piata).

Afinele le-am bagat la congelator, astfel incat atunci cand intra la cuptor sa nu se dezintegreze instant si sa lase super multa zeama.

Intr-o craticioara am topit untul.

Am batut ouale cu zaharul pana s-au omogenizat (am folosit telul, nu a fost nevoie de mixer). Am adaugat untul topit, am amestecat, apoi am pus si smantana, in doua transe, amestecand pana ce compozitia a fost omogena.

Intr-un alt bol (mai mare) am amestecat faina, sarea si praful de copt. Am scos afinele inghetate si le-am amestecat cu faina. Am facut loc in centru si am turnat compozitia cu oua si smantana.

Am amestecat rapid (ca sa nu se dezghete draciile) si apoi am impartiti compozitia intr-o tava de 12 briose, care a intrat cam juma’ de ora la cuptorul incins la 180 de grade.

Le-am scos cand erau aurii. Am trecut lama unui cutit pe langa marginea fiecarei briose, ca sa le desprind de tava (fructele coapte se caramelizeaza si treaba poate deveni putin lipicioasa) si am mai lasat prajiturile sa se raceasca in tava 10 minute.

Apoi le-am transferat pe un gratar, ca sa se raceasca complet. Yumm stuff. Nu foarte dulci, but I like them that way. Daca vreti sa mai pe diabet, mai bagati niste zahar pudra on top or smth.

//

If you’re into blueberries (I know I am), încearcă și Blueberry crumble, Blueberry pancakes, presarati-le langa o prajitura cu ciocolata (best ever, I promise), dar mancati-le si proaspete, cat sunt in sezon, pentru ca-s pline de antioxidanti, and that’s always a good thing. And have a lovely weekend :-)
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (28)
  1. Mihaela says:

    Ohh Dumnezeule!!! Vreau si eu unaaa :D

  2. Cristina says:

    Adineauri s-au executat. Astept aurirea :) Si in jumata de compozitie am pus nuca si cacao. Revin cu marturisiri :*

  3. Cristina says:

    wowwwww, geniale. Le-am pus si mai putin zahar si se simte un iz de smantana, fantastic. Din cele cu cioco nu am gustat, dar presimt ca sunt ce trebuie. :)

  4. Brindu says:

    Le-am facut azi in portie dubla, tentata fiind de cantitaea generoasa de smantana. Au iesit minunate! Multumesc Cristina pentru reteta!

  5. Anonymous says:

    Mda, ca de obicei, ce fac de aici iese foarte bun. Bun, bun, bun… si m-am lasat de carbohidrati de 2 luni.
    Si daca tot am facut-o lata, am copt doua portii. Maine o sa sufar, dar acum sunt happy :-)
    Multumesc,
    Diana

  6. Miha-ella says:

    Mazi ,

    te rog sa imi spui de unde ai cumparat tava pt briose ? eu am una din ikea dar se lipste groaznic hartiutza brioselor si se ard la fund oricat de mic ar fi temperatura cuptorului :((

    te pup ,
    Miha

  7. @Cristina, Brindu, Diana – glad to hear that, girls ;-)

    @Miha – nothing fancy, am cumparat tot felul de tavi de prin hypermarketuri.

  8. Anonymous says:

    Pur si simplu delicioaseeeee ! Fiind fana afinelor am facut compozitie dubla si tot nu m-am saturat de ele :)

  9. anca says:

    Buna!
    Pot inlocui afinele cu zmeura? Trebuie modificata reteta?

  10. Sorana says:

    Pot pune visine in loc de afine?:-) Modific ceva?

  11. lucian says:

    A incercat cineva reteta cu afine congelate la punga???
    in perioada asta proaspete nu cred ca voi gasi

  12. […] Cam asta ar fi expozitiunea povestii de astazi. Intriga o constituie momentul deschiderii frigiderului si examinarii ingredientelor de prin dulapuri. Multe nu prea aveam si intrasem deja in fibrilatii cand zana cea buna mi-a venit in ajutor: dupa putin scroll down pe pagina ei de deserturi fabuloase, mi-au sclipit ochii la vederea retetei salvatoare: briose cu afine! […]

  13. Mihai says:

    Ya, this is cool. Eu am ramas masca atunci cand am gasit o reteta incredibil de simpla si care sa si fie delicioasa http://www.inspiredtaste.net/18982/our-favorite-easy-blueberry-muffin-recipe – numai ca n-are smantana. Am pacatuit si cu zaharul, am pus in proportii egale zahar tos, indulcitor si zahar brun (unul mai moale asa, nu stiu cum ii zice) si tot impecabil a iesit!

  14. Roxana says:

    Le-am facut aseara si au iesit f bune. Fetita mea a mancat cu placere. Chiar si musafirii le-au laudat.

  15. Alexandra says:

    Fac mereu briose dupa reteta asta (ies geniale!), dar cumva reusesc mereu sa uit reteta…asa ca ma intorc mereu aici pentru cantitati. Astazi eram indecisa intre astea si cele cu ciocolata si whisky…si in fata acestei Sophie’s choice…le-am combinat: adica am adagat in untul topit si 100 g de ciocolata neagra, iar peste smantana am pus 50 ml whisky. Now these are PERFECT! :)

  16. Ramona says:

    Iai!!! Oare de ce nu am descoperit reteta aceasta mai devreme? Chapeau! Tocmai am infulecat doua briose:-)

  17. Anamaria Olaru says:

    Buna Mazi, Ma poti ajuta cu o info, te rog?
    Am facut briosele astea, MEGA BUNE, sunt mare fan afine si la fel e si fetita mea, care are abia un anisor luna viitoare si as vrea sa incerc si varianta fara zahar, insa nu stiu cum sa adaptez restul ingredientelor daca renunt de tot la zahar… Pls help me, zeita brioselor!

    • Cristina Mazilu says:

      din pacate nu stiu, pentru ca nu am incercat o varianta fara zahar, dar as incerca sa inlocuiesc cu piure de banane (caz in care as pune mai putina smantana). ce zici?

  18. Carmen says:

    Sunt absolut deliciose si usor de facut. Am incercat si cu zmeura, piersica, visine, caise, toate proaspete. O minunatie!! Si eu chiar nu ma pricep la dulcegarii????

    • Cristina Mazilu says:

      ma bucur mult ca ti-au iesit si ca ai facut asa multe experimentari de succes! <3

  19. Adriana says:

    Am descoperit reteta asta sambata trecuta. De atunci am facut-o de 3 ori.
    Prima data cu merisoare in loc de afine, ca asta aveam.
    A doua oara cu ulei de masline in loc de unt si 200ml de lapte de migdale in loc de smantana – pentru fiica-mea care e alergica la lactate. Surprinzator au iesit foarte bune. Doar ca erau prea dulci in varianta asta.
    A treia oara astazi, cu capsuni proaspete.
    Pe bune de nu imi vine sa o fac in fiecare zi! :))

  20. Alecs says:

    M-am apucat azi, vitejeste, de reteta. In mijlocul masuratului si amestecatului realizez ca acolo scrie smantana, nu iaurt, cum aveam pregatit. Domnul si stapanul (sanchi) deja ma bodoganise ca avem prea mult iaurt in frigider, asa ca am sacrificat reteta si facut cu ce aveam. Mvai, cum au iesit! Reteta ramane in familie! Merci! ?

  21. Rox says:

    Buna Mazi, as putea inlocui smantana cu mascarpone? Am 2 cutii si as vrea sa fac briose cu afine si tot caut o reteta sa bag si mascarponele asta..multam!

Raspunde la Brindu
Follow on Instagram