[fake X’mas giveaway] Bunatati din copilarie

23 Oct 2013, Cristina Mazilu
Sunt cateva lucruri care imi vor aduce aminte intotdeauna de bunici – dulceata de cirese amare, zmeura proaspat culeasa, mamaliga tare, invartita si minciunelele (ambele sunt niste prajituri, nu jocuri populare moldovenesti, cum poate s-ar crede :)), ciresele albe, strugurii negri, parfumati, cu coaja groasa (capsunica, ananas sau cum s-o mai spune) cu vinul lor cu tot, zacusca de vinete si dulceata de capsuni. Intotdeauna. 
 
Asa ca giveaway-ul de astazi este unul mai nostalgic – e cosul din imagine, in care am indesat tot felul de goodies care mi-au adus aminte de copilarie. 
 
O sa gasiti: 
  • dulceata de visine 
  • dulceata de cirese amare
  • compot de visine
  • muraturi picante de la Saschiz
  • tocanita de ghebe
  • mustar de Tecuci
  • miere de maracine
  • dulceata de nuci
  • dulceata de lapte
  • vin Grama Aligote sec 2012
  • acrela de corcoduse pentru ciorba

Dar si cateva pachete de biscuiti Poieni, in 3 variante: cu alune si miere,  cu merisoare si cu unt si miere. Voi i-ati incercat cand erati copii? Eu, in vacantele de vara, cand frecam duda toata ziua prin curtea bunicii mele, imediat ce cineva imi scapa niste monede, fugeam la chioscul de langa casa noastra, de unde-mi cumparam biscuiti Poieni, trasi in ciocolata. Si mi se pareau minunati, asa ca am cazut instant in butoiul cu amintiri warm & fuzzy, acum ca i-am redescoperit in variantele astea moderne si bogate in ingrediente naturale. :-)

 
But enough of me trippin’ down memory lane – e randul vostru. Daca vreti cosul cu bunatati din copilarie, lasati mai jos un comentariu in care sa-mi spuneti in doua cuvinte ce fel de mancare, gust ori aroma va transporta instant inapoi in casa bunicilor?.
 
Astept raspunsurile pana marti la ora 23:59. Castigatorul va fi random – cunoasteti deja modelul :-)

Fake X’mas Giveaway e un joc pe care l-am pornit pe 24 iunie pe motiv ca ar trebui sa primim cadouri mult mai des, chiar daca nu e Craciun. Enjoy!

Update

Si cosul cu bunatati pleaca la Virginia (asta daca imi va trimite un mail cu datele de contact :-) Enjoy the goodies.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (262)
  1. Friptură de curcan de țară, cu sos de roșii și piure. E mâncarea clasică a bunicii mele. Yumm! :)Plus că uram curcanii ăia, erau agresivi :)) , deci mâncatul lor era o victorie clară!

  2. Lorena Pintilie says:

    Gogosile si cozonacul-cele doua deserturi minunate ale copilariei. Bunica mea punea cozonacii intr-un cuptor mare, afara si mirosea pana in casa a bine, a caldura, a gust bun. De cate ori simt miros de cozonac ma imbarc in masina timpului de atunci..

    Multumim pentru aceasta ocazie a aducerii aminte:)

  3. Ramona Coara says:

    paine prajita cu ou si zahar :)

  4. Nedelcu Alina says:

    Imi aduc mereu aminte de bunici când mănânc peşti săraţi, lăsaţi la uscat pe sârmă, ghiudem, salata boeuf şi sarmale care se topesc în gură, fierte 12 ore!

  5. Geanina Barbu says:

    Placinta cu mere si cea cu branza mai sarata- coapte la cuptor cu lemne…fara cuvinte pentru mine.

  6. Talida says:

    jumeri de la borcan in untura si mamaliga cu ou moale prajit in untura. yeap…cam killer combinatia…dar deh…aveam si eu o farama deani neintinati de e-uri

  7. Sabrina says:

    Supa de chimion facea bunica-miu… si cand eram cuminte, clatite cu mere in aluat. Bune, bune de tot :)

  8. Anamaria Bulgariu says:

    Căpșuni cu smântână și mămăligă, clătite și mâncărică de roșii (cu castraveți proaspeți).

  9. Dia says:

    Eu imi aduc aminte de pulpe de pui pane si piure de cartofi, cu muraturi. Si la desert cozonac, sau baigli cu nuca sau mac, saaaau ciocolata de casa!

    Hmmm… Bun!

  10. AdMircea says:

    Mancare de morcovi (sau mancare de prune uscate si afumate) si ceai din toate buruienile care cresteau in jurul casei cu mult, mult zahar (cam atat zahar cat sa cauzeze un preinfarct unui nutritionist :) )

  11. Catalina says:

    paine calda, abia scoasa din cuptor, cu ulei si boia :)

  12. Mikidos says:

    imi ploua in gura. pe mine ma muta in gradina la bunica gustul de rosie “inima de bou”..din ce in ce mai rar gasita specia:( turta de mamaliga, coapta in cuptor..paine de casa facuta de mine din cauza de dor de paine in test..ah, strugurii aia cu piei tari..vinul din beci..si mai e ceva..mirosul de mar si gutuie din camera “buna”, de la drum, camera fara incalzire, unde stateau pe sifonier peste iarna fructele, pe foi de ziar..in spatele lor, intr-o valiza, in pungi de hartie stau si azi ceaiurile culese de bunica si tataie de pe dealuri si din padure..vai, ce mi-ai facut Mazi..ce de doruri ai trezit..

  13. Aaaaa…dulceata de gutui cubulete cu un pahar de apa rece langa si..ciorba de perisoare acra acra de tot de mi se strepezeau dintii si de care mi-e groaznic de dor si pe care o varsa pe jumatate pana o aducea la masa pentru ca ii tremurau mainile…Ce dor mi s-a facut!

  14. Anca S says:

    O cana aburinda de lapte cu cacao in care inmoi cei mai buni covrigi din lume – micul dejun ideal al copilariei mele. Acum nu mai am covrigii cu pricina si nici lapte nu prea mai beau, dar citind articolul tau la asta m-a dus gandul :)

    PS: bunicii mei erau din Tecuci, asa ca mustarul ar pica cum nu se poate mai bine :)

  15. bunicii mei faceau o scrumbie la gratar extraordinara.. asa ca acu, de fiecare data cand miroase a perste pe gratar imi aduc aminte :)

  16. Andrada says:

    ar fi muuulte, chiftele de cartofi, ciorba de loboda, pancove cu varza :)

  17. Vicki says:

    islerele, clatitele cu mere (sau mere-n halat – cum le spunea bunica) si cozonacii facuti dupa reteta lui Pastorel :)

  18. Alexandra says:

    Gogosi!…cum facea mamaia mea, umplute cu branza dulce sau cu dulceata si pudrate cu zahar.
    mmm…

  19. Bunica facea pui cu cartofi la cuptorul pe vatra (la mine in zona i se spune test).gustul si mirosul nu o sa le mai intalnesc nicaieri.si painea cu carofi, preparata tot in test.

  20. Tea Slabeste says:

    Supa sau mancare de macris, pe modelul “macris fiert in lapte”. Am incercat sa-mi fac si eu, dar inca n-am nimerit doza ideala. Bunica-mea ii punea si o lingura de zahar, c-asa facea ea toate mancarurile.

    Mi-e tare dor de mancarea asta.

  21. Miha_is says:

    Cad instant in butoiul cu amintiri cand imi adie pe la nari mirosul fin de ceapa calita…rapeam o lingura din tigaia bunicii si o puneam pe o felie de paine neagra cu putin bulion whahaa…mirosul de leustean, facea bunica o ciorbita de iepure de casa, dementiala…mirosul de scortisoara, de fiecare data cand stia ca vin la ea, gaseam in camara o faianta(asa se numea platoul de ceramica) cu budinca de orez cu lapte…si ma strangea in bratele ei micute, ma pupa pe obrajori si imi spunea “draga mamii”.

  22. Galuste cu prune, facute de bunica mea cu un aluat special din paine si lapte, nu din cartofi.
    Si supa de chimen cu ou si crutoane.

  23. Flavia M. says:

    Strabunica mea facea paine in ţest, un fel de lipie de dimensiuni mari. O taia cand inca era putin calduta, scotea din miez si indesa branza sarata. Ne dadea cate un ‘colt cu branza’ in mana si ne trimitea in curte la joaca. De multe ori luam si o rosie din gradina si muscam cu pofta cand din colt, cand din rosie. Those were really good times :)

  24. CostelM says:

    turte facute pe plita, poame verzi fierte cu zahar (un fel de compot sa zicem), calde cu mamaliga rece/tare

  25. Ana says:

    Bunica ne astepta mereu cu masa plina cu mancare! Dar prajitura pe care nu am mai mancat-o de cand nu mai e, fiindca stiu sigur ca nu va fi alta mai buna, este negresa. Am tot incercat si cornulete cu rahat, dar nici nu se apropie de gustul celor facuti de ea.

  26. Laura Iancu says:

    gogosi(turte) cu zahar, placinte cu branza in cuptor cu lemne, friptura de pui proaspat taiat cu usturoi :)

  27. Onusea says:

    Melc cu mac, facut din aluat inmiresmat de cozonac, si dulceata de cirese amare, cu boabele bine definite si un usot gust afumat

  28. Mancare de gutui, gem de mere si placinta de dovleac.

  29. Ruxandra says:

    Piure de cartofi, pufos, si cu mult, mult unt :) De fiecare data cand il mananc imi amintesc de bunica.

  30. Laura Caltea says:

    Ceaiul de frunze de gutui :)

  31. Mihaela says:

    Wooai! Supa de gaina! Sau altfel zis, ca la noi in Ardeal “leveşe” (vine de la ungurescul leves,a dica supa. simplu) E clara, paradoxal fara carne de gaina, dar cu taietei mici si patrati de casa. Cu patrunjel deasupra. E buuuuna, buna!

  32. Pui cu smantana. N-am mancat niciodata unul mai bun decat il facea bunica-mea.

  33. Anca Vasile says:

    placinta cu gris si dovleac, lapte de bou si rosii coapte cu cimbru si ceapa

  34. Mamaliga (la un ceaun gigantic), branza de capra (proaspata, a casei), un ou ochi prajit (tocmai ridicat), cubulete de carne de porc (de la garnita) cu usturoi.

    Fiecare masa te imbatranea cu o luna, dar pe buna dreptate :D

  35. Laura says:

    Ostropel de pui cu mamaliga si magiun de prune pe paine de casa :)

  36. dana says:

    friganelele…puteam sa mananc pana mi se facea rau si era singurul dulce pe care nu l-as fi impartit cu nimeni:))

  37. cosmin d says:

    plăcintele poale-n brâu

  38. Andreea Luca says:

    Painea de casa si cozonacul facute in cuptor de lut!!!! si mustul din struguri mari negri si foarte parfumati! numai cand ma gandesc mi se face foame!

  39. Alexandra says:

    Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  40. Ileana Nistor says:

    Placinta sarbeasca, biscuiti de casa, framantati de bunica intr-o covata mare si copti pana se ardeau pe margine, pudrati cu zahar fin, paine proaspat scoasa din cuptor cu dulceata de gutui,cozonac aburind cu nuca multa si ceaiul de sunatoare, ah…si cartofii copti in vatra cupotorului pana pocneau, mancati fierbinti de jucau pe degete, mancare de cartofi la foc de lemne, struguri negri cu coaja tare si pocnicioasa… such a beautiful stroll down the memory lane! Multumesc, Mazi!

  41. roxana d says:

    Mamaliga cu ate, adica cu branza care facea ate, si paine cu cartofi.

  42. Mihaela Bulimar says:

    paine neagra facuta in casa, ciorba de pui cu taitei de casa, cornulete cu rahat

  43. hm, doar doua cuvinte? “cozonac cudetoate”. ar fi o poveste mai lunga dar nu o scriu aici ca sa nu sperii cititorii.

  44. Alina says:

    Mamaliga cu branza, slaninuta si branza de burduf. Efectiv imi ploua in gura cand tastez.

  45. Alexandra says:

    Muraturi de pepene verde, coltunasi, coliva cu cacao si placinte cu varza, sau mere :)

  46. CORINA says:

    Ioi, poi sa tot fie cateva, daaaar sa zicem asa: gulas de vita iute si rosu cu pasta de ardei facuta in casa, magiun de prune dens ca o smoala si afumat, gomboti cu prune, pandispan cu caise sau visine cu foarte putin aluat si foarte multe fructe si evident toate bunatatile rezultate de la taierea porcului in frunte cu soriciul proaspat parlit. O nebunie

  47. Corina H. says:

    Orice e impregnat cu miros de plita incinsa: turte framantate cu lapte prins, porumbul sau cartofii copti in coaja apoi trecuti prin unt sarat.

  48. Cristina M says:

    Malai copt in test!

  49. ophelia1983 says:

    Oooo…dar cate mancaruri simple nu imi aduc aminte de copilarie! Cartofi inabusiti cu usturoi (neaparat facuti pe plita), tocana cu muuulta ceapa, sos de rosii si carne afumata din garnita si terci de malai (o mamaliga subtire, cu lapte si zahar). Ce bune imi pareau toate acestea!

  50. Laura Nichita says:

    Supa de chimen cu crutoane , aluatul pentru gogosi pe care il mancam crud pe furis (nu aveam rabdare niciodata sa creasca si sa prajeasca bunica gogosile:D )cana cu lapte cu cacao in care inmuiam de fiecare data paine si supa de gaina cu taietei …. ce amintiri frumoase! :)

  51. Pui prăjit, cartofi natur și sos de vișine. Bunică de oraș aveam eu, deh. Dar ce bunică. Cât despre desert, găluște cu prune. Iar eu furam linguri întregi de pesmet prăjit cu zahăr, doamneee.

  52. Badea Eugenia says:

    Gustul pastei de macese imi aduce instant aminte de camara bunicii din ardeal, bauta dimineata cu lapte abia muls pe paine deasa cu cartofi, iar de la ses, cu siguranta, gustul puiului de curte fript pe jar cu mujdei frecat cu ulei si nediluat.

  53. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  54. doralina says:

    Supa de chimen,lapte de pasare,taitei cu nuca,galuste cu prune….in toata bucataria mirosea a scortisoara!Ce amintiri!

  55. marsandstars says:

    Bunica mea facea o mancare de gutui grozava. Nu stiu pe cineva care in zilele noastre sa o repete. Iar gustul gemului de prune cu scortisoara facut in casa to de bunica mea a ramas o vie amintire.

  56. Copilaria mea are miros de clatite cu magiun de prune, cozonac pufos cu nuca si macaroane cu branza…

  57. Macy says:

    Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  58. Sabina Stanciucu says:

    Gustul strugurilor, scuzaţi expresia, “ţâţa vacii” :). Si mirosul painii pe vatra.

  59. Macy says:

    Tocanita de porc a mamei mele si tocanita de ciuperci imi amintesc de copilaria petrecuta la bunicii mei . Si probabil de aceea in ultimul timp i-am zis sa-mi faca mai des aceasta tocanita delicioasa :)

  60. Raluca says:

    Spuma de zmeura, visine sau caise; rosiile din gradina; fasolea verde fideluta fiarta cu mujdei in suc de rosii; sarmalele cu multa carne, nu ïn care predomina orezul (de fapt asta este secretul sarmalelor bune dezvaluit de bunicul: “sa aiba carne, nu orez”); sarmale in foi de vita; branzoaice; clatite; placinta de dovleac, mere, branza; painici coapte pe plita; mancare de gutui, dulceata de gutui, dulceata de trandafir; scutecele Domnului si cate si mai cate

  61. anne boelynn says:

    Intotdeauna cartofii prajiti in casa cu mujdei de usturoi si placinta cu mere, nu neaparat in ordinea asta.

  62. Monica says:

    Mirosul de gutui si mai exact de mancare de gutui! Bunica le aduna si le punea la geam si mirosea extrem de frumos in casa mereu si facea din ele o mancarica de gutui cu pui absolut delicioasa!

  63. Irina Is says:

    Simplu simplu de tot: paine cu unt si cu gem de piersici facut de mamaia sau cea mai draga amintire a mea, paine prajita pe plita, cu unt si miere, pregatita de bunicul meu.

  64. micamicaela says:

    mancare de gutui, paine cu untura si ceapa :)

  65. Ana-Maria Mihu says:

    Cu siguranta mirosul de mamaliga cu branza si smantana de casa facuta intr-un tuci, afara, pe foc de lemne

  66. Painea calda, proaspat scoasa din cuptor, presarata cu zahar :) Sau cu unt si miere… Mirousl de carnati de casa prajiti, cu mamaliga moale si sos de rosii deasupra … Duminica, bunica facea carnea fiarta cu piure de cartofi si sosuri dementiale, de bulion sau de fructe din compot, sau de usturoi cu smantana … Pogacelele de jumari si placintele cu loboda … Ciorba din varza acra cu bulion si afumatura … Vaaaai, si cate ar mai fi :)

  67. xander says:

    nenumarate: pelteaua de gutui, cartofii cu mujdei mai mult fierti decat prajiti, minciunelele, ceaiul de izma era un must cand mergeai la bunica, biscuitii de casa (aia de i treceai prin masina de tocat in forma de stelute si alte forme)

  68. Mălina Talhoș says:

    Fiecare bunicuță cu bunătățurile ei, fiecare cu anotimpul ei. Unde-am mâncat compotul de coarne și ghebele murate, mâncăruri de ciuperci tocmai culese din pădure și afine cu zahăr sau gem de mure, n-am avut prăjiturile-lui-Buni, nici cozonacii magici, nici geamuri aburite de mirosul Crăciunului.

  69. PeopleS says:

    Coltunasii cu branza dulce, dulceata de cirese amare si placintele poale’n brau….pff, deja poftesc!

  70. Au says:

    Mancare de ghebe, pui cu smantana, tochitura cu ou, carnati(credeam ca e salam), cozonac si branzoaice la.cuptor de tara, ciorba de fasole cu busuioc uscat. Hai bunico inapoi( de pe lumea cealalta)!!

  71. andreea says:

    placinta facuta de bunica cu muuuulta branza si oua!!!!! dar si turtele facute tot de dansa, cele de post erau minunate, am tot cautat o reteta ceva pe la dansa dar nu am reusit din pacate:(

  72. andreea says:

    placinta facuta de bunica cu muuuulta branza si oua!!!! dar si turtele de post ale dansei sunt de neuitat! mama ce pofta mi-ai facut:)

  73. De cate ori ma gandesc la bunica imi aduc aminte de ciorba ei acrita cu prune verzi.

  74. Alina says:

    Placinta cu nuca, gem de caise, lapte de vaca proaspat muls :)

  75. Fragi cu smantana si mamaliguta, coltunasi cu visine si smantana dulce si supa de gaina cu taitei de casa. Bucovina!

  76. apai pita proaspat scoasa din cuptor cu coaja groasa si aburinda unsa cu ulei proaspat de floarea soarelui stors la rece si cu rosii din gradina sau varianta dulce cu silvoit fiert toamna in cazan afara , din prune aromate ….

  77. Ostropel de pui si tort de mere mmmmm :)

  78. Cosmin Sbarcea says:

    lapte proaspat muls de la vaca si facut cu cacao plus multe felii de paine cu unt!

  79. Adina Tita says:

    De bunici si perioada petrecuta la ei mi-aduc aminte bulzul facut in cuptorul sobei, untul batut la putinei, cozonacii, magiunul si mancarea de prune, toate tare tare bune!

  80. adinushk_91 says:

    aww… cococele (turte) cu mujdei de usturoi, oua si cartofi prajiti :x

  81. Ani says:

    ciorba si mancare de porumbel, dulceata de smochine intotdeauna zaharisita pentru o tinea cu anii, era foarte zgarcita, imi dadea numai dupa multe rugaminti.

  82. Pai: placintele cu branza dulce, dulceata de nuci si mamaliga fierbinte taiata in bucati cu ata :)

  83. Aurelia Dumitru says:

    Carne de la garnita…fara comentarii…

  84. jollyca says:

    Casa bunicilor?
    Orice aroma din ciorba (telina, bors, leustean) ma trimite involuntar inapoi in timp cand aveam cativa ani si mergeam la bunici in vizita (la bloc pentru ca bunicii stateau in Bucuresti).

    Casa stra-bunicilor? (caci da, am avut si strabunici la tara)
    Leustean! Leustean pus la uscat peste iarna si intins pe ziare intr-o camera din fundul casei. Ala este mirosul care-mi aduce aminte de toamna la tara – pamantul indigo din jurul dudului, salcamii desfrunziti, mirosul de tuica…

  85. rozinchina says:

    placinta cu praz,uscatelele, prajitura alba ca zapada, rulada de cascaval, mancarea de marar ma transporta in bucataria bunicii

  86. ioana A says:

    bunicii mei…nu mai sunt langa mine de mai bine de 10 ani. si acum le duc dorul, dupa atata timp.
    bunica pregatea la desert taietei cu lapte.
    Acesta ar fi gustul copilariei.

  87. Daniela Diamandescu says:

    Galusti cu prune…si mult “rumegus” aroma cu scortisoara

  88. cristina says:

    Ciorba de sfecla rosie cu taietei facuti in casa e the cea mai mare nostalgie a copilariei mele. Cand eram mica eram foarte mofturoasa la ce mancam si vara cand statea la bunica de la tara (Cotu Baii, Suceava), de la atata alergat pe afara imi crestea pofta de mancare. La amiaza mergea cel mai bine rece cu ceapa verde, iar seara cand se racorea o incalzea. Apoi mai sunt rosiile cu branza (mancat pe camp, cand mergeam sa mergem la adunat fanul), placintele moldovenesti si minciunele (asa le zice bunica; cunoscute si cub numele de scovergi).

  89. lumi_ni_ta says:

    Mirosul dulcetii de gutui,mustul din strugurii proastpat culesi, aroma placintelor ,,poale in brau”,orezul cu lapte care totdeauna era la fel de gustos ,pregatit cu lapte de la vacuta bunicii,toate acestea si multe altele, fac parte din categoria ,,bunatati din copilarie”care nu se pot uita niciodata……..ei,ce vremuri,hai ca m-am emotionat!

  90. Alina says:

    Scovergi cu gem de prune , facea bunica in fiecare sambata seara , supa de pui cu taitei de casa , boboroade ( painici pentru impartit duminica la cimitir ) , cas dulce cu sare ……….ce frumos ca am avut o copilarie la tara
    Multumesc ca mi-ai amintit !

  91. Anonymous says:

    placinte “poale-n-brau” cu varza si piper, facute in cuptor pe frunze de leustean…si carnati afumati scosi din untura rece si cu mamaliguta facuta la ceaun. ..de la stra-bunica mea din moldova

  92. Ana says:

    Felii de paine cu gem de gutui si bucatele de branza de capra…o bunatate!

  93. carmen m says:

    poale-n brau, coltunasi cu branza, saratele cu chimen, vita cu cimbru, cartofi prajiti in ceaun si cu sos de usturoi, zmeura salbatica, ciresele albe si pastrama facuta de bunicu

  94. Marta Oisteanu says:

    Felii de cozonac taiate de ieri, alaltaieri, inmuiate in laptele cald, din ceaunul tocmai dat jos de pe plita.

  95. Alexandra says:

    Orez cu lapte pudrat cu scortisoara si cateva bobite din dulceata de visine

  96. Cristina says:

    Cand imi aduc aminte de bunica inevitabil imi aduc aminte de dulceata de visine, gogosile pufoase, mamaliga cu branza la cuptor, galustele cu prune, laptele de pasare, prajitura cu visine… Daca s-ar putea m-as intoarce in copilarie macar pentru o zi!

  97. zuza says:

    Bunica-mea din partea mamei facea (si face inca) niste souffle-uri absolut minunate, iar cealalta bunica era maestra la papricas de pui. Yummy yummy!
    [Hope I win this one ;))]

  98. Cand eram mica, cea mai buna mancare posibila era un amestec tare, tare ciudat, dar gustos. Imi facea bunica o tigaie de cartofi innabusiti un unt cu usturoi, langa acestia se aseza un ou prajit, insotit de mamaliga tare, vartoasa, ca la tara, 2 castraveti murati si o cana de lapte acru – un iaurt in care statea lingura in picioare de bun si dens ce era. In laptele acru puneam putina sare si-l imprastiam peste cartofi, iar pe deasupra venea frumos galbenusul de ou. Si acum salivez la imaginea aceasta :)

  99. Lori D says:

    Ouale ochiuri facute intr-o tigaie veche, de fonta, cu o cantitate de ulei care ar da peste cap orice militant al mancatului sanatos! :D

  100. Raluca B says:

    Bunica din partea tatalui face o mancare delicioasa de legume cu orez iar cea din partea mamei sarmale si gogosi. Sunt norocoasa ca le am pe amandoua. sper sa am noroc de data asta.

  101. Rall says:

    Buni facea candva tocanita de ceapa trantita pe un pat de mamaliga. Am modernizat reteta adaugand ciupercute si ardei gras, dar o data adaugat un stropisor de chimen, nu se poate sa nu ma gandesc cu bucurie la Buni :)

  102. Mancarea si ciorba de loboda cum numai la buni am mancat :)

  103. Minciunelele.
    Cremsnitul facut in casa, cu foi coapte in cuptor.
    Laptele de pasare.

  104. adina g. says:

    supa de visine si placintele cu varza

  105. Narcis says:

    rosii cu telemea:-) dar din alea adevarate, cu miros si gust pe bune, si aroma si zeama care mi se scurgea pe maini si tot… muscam din rosii ca din mere si branza era completarea perfecta. o vara intreaga mancam asta si nu ma saturam:)

  106. Diana V says:

    Mirosul de mere la cuptor cu scortisoara. umplutura pentru placinta de mere, mereu se racea pe veranda.. :)

  107. madalina m says:

    scovergi. paine calda facuta in cuptor afara. paine uscata inmuiata cu un pic de apa si cu zahar pe deasupra. tort de biscuiti. biscuiti de casa. ciorba de fasole servita cu compot acrisor de corcodusi. muraturi de pepenasi. tocanita de cartofi facuta iarna si bagata in cuptorul sobei, uneori scotea si carne de la borcanul cu carne si untura. laptele proaspat cald abia muls de la vaca. lapte pus peste ceaunul cu mamaliga. of :(

  108. Gabitza says:

    Super si celelalte comentarii! Mie imi aduce aminte de copilarie omleta cu rosii proapsete toate amestecate asa ( am incercat d emulte ori dar nu-mi iese cum ii iesea bunicului), cartofii prajiti in untura d eporc, si pasta din jumari si carne pusa la borcan in grasime peste iarna, cu ceapa si boia presarata pe de-asupra…
    Se manca bine pe-atunci :)
    Foarte frumoasa tema giveaway-ului!

  109. came says:

    Castraveti murati ca bunica nu face nimeni. Ei se mananca cu tocanita de pui si mamaliga, tot de la bunica. La desert, gogosi pufoase si pudrate cu zahar iar de Sarbatori, cozonac cu nuca, framantat de noaptea si scos din cuptor la prima ora a diminetii.

  110. Alexandra Popescu says:

    Gem de prune facut de bunica; pe paine cu unt:)

  111. Anonymous says:

    Sa nu razi,dar pe mine branza ma duce cu gandul la bunica-mea (sa-i fie tarana usoara ) ,o minune de bunica,care pregatea zilnic mancaruri si dulciuri pentru nepoti cand ii vor calca pragul.
    Facea o placinta cu branza,asemanatoarea placintei dobrogene cu branza,cu multe staturi de foisi branza,le strangea usor intre degete…si regret ca mama ,nicio matusa ,eu nu am fost in stare,sa pregatim placinta “aia” a bunicii,parca am avea 2 maini stangi si oricat ne-am fi straduit nu iese…altul se plange ca nu-i iese friptura,eu ma plang ca nu-mi iese placinta cu branza a bunicii !

    (Carmen-Ana )

  112. Laura Lacusta says:

    Capsunile cu smantana si dulceata pitita prin sertare si pazita cu strasnicie de gremnlini mancaciosi imi vor aminti mereu de strabunica mea, care la 70 ani avea inca o coafura impecabila, manichiura si un ruj bun, ca deh, cucoana tot cucoana ramanea. Si turtele pe plita, si julfa moldoveneasca, facuta cu seminte de canepa ce arata ca tavalita prin noroiul din curte.

  113. Ioana says:

    Zacusa, friganelele si laptele de pasare :)

  114. Anonymous says:

    gogosi cu mult zahar vanilat,prajitura de visine,supa de pui cu taitei…

  115. Anonymous says:

    gogosi cu zahar vanilat ,pandipan cu visine,supa cu taitei …

    Alina-Adriana

  116. Oana Caltea says:

    Dulceata de visine…:)

  117. Cristina Aron says:

    mancarica de rosii cu ardei si prajitura cu morcovi :)

  118. tarsi says:

    Paine prajita in ou cu zahar sau miere pe deasupra, porumb copt in jar, placinta cu dovleac, strugurii aceia cu miros de ananas pe care ii aminteai si tu :)

  119. Diana says:

    Paine prajita pe plita de la soba cu lemne cu unt si sare

  120. Gabriela says:

    Copilarie in Moldova, deci mancare muuulta si gustoasa: ciulama de pui, ciorbe acrite cu bors facut in casa (ciorbe de pui, cartofi cu masline, fasole cu leustean si cimbru muuult , loboda si stevie, cu carne de ”la oala”, cu sfecla rosie coapta), sarmale cu carne tocata la satar, caltabosi, gat de gasca umplut cu carne si orez (dumnezeiesc, nu am mai mancat de vreo 10 ani), fripturi de cocos, curcan, gasca si porc (crescute organic:)) ), carne de ”la oala”, incalzita, cu ochiuri, branza de burduf, mamaliga si varza murata (a se citit, tochitura), tocanita de pui cu ardei copt si rosii, tocanita de rosii mancata cu turte pe plita, sarmale de post cu ghebe, placinte cu mar, cu branza dulce si cu umplutura de ficat, compot de coarne cu sfecla coapta, de altfel, toate compoturile si dulceata de soc, de cirese amare, de nuci verzi, gemuri de mere, pere si gutui si…cam atat.

  121. Alice says:

    Mirosul de cafea prajita si dulceata de visine :)

  122. Raluca ANA says:

    Cartofi rondele pe plita cu sare si cu unt si mere la cuptor. Astea doua buni le facea iarna, iar vara nu stiu ce gatea pentru ca eram de dimineata pana seara la Tarnava. Iar ea venea cu o felie cu untura si cu rosii la apa sa mananc si eu ceva, ca altfel nu mancam nimic toata ziua

  123. Sabina says:

    Tocanita de ceapa cum numai bunica o face …imi aminteste de copilaria petrecuta la bunici :)

  124. StarryEyed says:

    Yummy! Cataiful cu frisca, pogacelele cu jumari, mancarica de urzici, tasche cu “pegmez”, scovergi cu branza, dulceata aromata de prune, nuci verzi sau coaja de pepene verde…si, mai ales, colarezii alaturi de strachina de compot de caise, ceva racoritor, usor dar si satios in acelasi timp, si…ah, parca a trecut pre mult de cand am mancat asta ultima data :<…

  125. Lux says:

    Mie agudele, dudele, îmi amintesc de bunici și de vacanțele la țară. Ar mai fi și halvaua, dar pe aia nici nu o mâncam, doar îmi amintesc cum mânca bunica în zilele de post, iar eu mă minunam de fiecare dată că poate să îi placă așa ceva :))

  126. lore says:

    gris cu lapte si scortisoara

  127. Alexandra says:

    Ah,desi am invatat sa gatesc de toate, de la mancare “traditionala romaneasca” la chestii mai exotice, tot imi este greu sa recreez gustul din copilarie al scovergilor cu zahar (sunt un fel de turte din coca da paine, care se prajesc), al compotului de visine, al pepenilor murati…nu mai locuiesc in Romania, dar mi-as dori si eu un asa cos cu bunatati.

  128. Adela says:

    Balmos cu salata de rosii, castraveti si ceapa proaspat culese din gradina! Ce buuuun era!

  129. AndreeaS says:

    Mancarica de ghebe, hribi, rascovi, magiun, turte pe plita, cartofi pe plita!

  130. Supa de chimen cu galuste, clatite cu gem de caise sau cu urda dulce cu vanilie si marar, papanasi cu branza de vaca fierti, paine de casa coapta in cuptor, cozonac si cacao cu lapte :)

  131. - -rxndr! says:

    bomboanele de pom! clar! si ceaiul cu multa multa multa lamaie :)

  132. danadum78 says:

    Mazi, faci ce faci si dai lovitura:-). Mai ieri cu pastele, acum cu amintirile din casa/camara/bucataria bunicilor.
    Despre mancarurile bunicii mele nu mi-ar ajunge un blog sa povestesc, aveam o prietena care spunea ca pana si cartofii copti facuti de bunica mea erau cei mai buni si mai gustosi.
    Insa nu asta mi-a venit in minte citind provocarea ta, ci porumbul copt facut pe jar de catre bunicul meu, vara, la tara in Oltenia. Gustul acela dulceag, laptos, usor a fum, usor a iarba..
    Nu l-am mai regasit niciodata dupa plecarea lui desi..bunica, tata, unchiul, matusa..toti au incercat..

  133. Amintirea bunicii se imbina cu arome de mancare de gutui, branzoaice bine prajite, galusti cu prune, dulceata de trandafiri (din curte)…tort de nuca (pierduta e reteta…), tochitura la tigaie…. si cate si mai cate.

  134. iulia g. says:

    salata de vinete, pe care bunica o face cumva intr-un fel sa imi placa si mie (de obicei nu imi place). Si pasca in care punea mai mult branza decat aluat!!

  135. Anonymous says:

    papanasi, cartofi prajiti cu snitel in fiecare duminica, prajitura Greta Garbo in fiecare sambata si duminica(s-a pierdut caietelul cu retete a bunicii :( ), compot de cirese, cornulete cu branza, prajitura cu branza si stafide, spuma roz.

    Sun curioasa la ce te referi cu dulceata de lapte? Eu nu am mancat niciodata asa ceva in Romania si nici nu cred ca in copilarie cineva a mancat asa ceva in Romania. Se poate sa te referi la “dulce de leche”, lapte condensat cu zahar care se fierbe pana se caramelizeaza?

  136. Madalina Marin (madicuisine) says:

    Bunica, draga de ea! Acum, cu lacrimi in ochi si un zambet usor pe buze, simt un dor nebun de ea! De blandetea si bunatatea ei si de mainile harnice care faceau cea mai buna ciorba de fasole cu leustean proaspat! Aroma inconfundabila imi invaluie narile si sufletul si ma simt pentru moment copilul fericit si fara griji de altadata!

  137. Ina says:

    Laptele de pasare, aroma painii pe varza, proaspat scoasa din cuptorul din curte, si covrigeii pufosi cu gem de caise…imi lasa gura apa si acum cand ma gandesc

  138. MihaelaS says:

    Grisul caldut cu lapte si putina scortisoara ma proiecteaza imediat in copilarie. Este my comfort food nr.1, iar cand vine sezonul rece ador sa tin in brate castronelul caldut si sa inspir mirosul dulce. :)

  139. Simona says:

    Pentru ca si eu sunt ca si tine moldoveanca si bunica mea la care am crescut e, desigur, tot modoveanca cu radacini in Rusia sunt, ca si Proust, cu madlenele lui care ma transporta in copilarie de fiecare data cand mananc bors de sfecla dres cu smantana, invartita cu mere sau branza, minciunele pudrate cu o tona de zahar, laptele de pasare caldut si proaspat facut, cartofii cu smantana, unt si mult marar, scorbul de oua cu urzici, alivelcile…. Duamne cate amintiri placute!

  140. Roxana Molnar says:

    sunca facuta in casa, placinta cu mere cum numai bunica putea face, paine in ou, me iz drooling… :)

  141. Andreea says:

    Imi aduc aminte de rulada, de cozonac, de painea data prin ou, pusa in tigaie sa se rumeneasca. Peste aceasta felie de paine adaugam putin unt (facut in casa), gem si o mancam alaturi de un ceai de musetel sau tei. Deja imi ploua in gura!

  142. Cristina says:

    Ah, sunt multe, dar cel mai mult imi placeau branza si smantana cu mamaliga si borsul moldovenesc foarte aromat si delicios, laptele proaspat muls baut cu o turta in ulei cu zahar… Yum-yum!

  143. Bors de pui acru, acru dupa ce culegeam porumbul, ne spalam la furtunul din curte si mergeam la masa. Si eram asa de obosita, si aveam mainile zgariate, dar conta doar ca stateam cu totii in liniste si mancam cel mai bun bors din lume.

  144. Laura Ghecenco says:

    Cozonacul, minciunelele, friganelele, semilunele cu nuca, sarmalele cu varza si turtele de Craciun! Ce dor imi e…

  145. Unknown says:

    Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  146. Florentina says:

    Ce idee draguta. Eu imi amintesc cu drag de painea proaspat scoasa din cuptor, cartofii copti pe plita si gogosile

  147. walkiria says:

    Supa de salata verde cu omleta, compotul mancat proaspat de mere acrisoare din livada si dulceata de rozinci( un soi de coacaze rosii).

  148. Anonymous says:

    Haiose, cu siguranta! (hajos, na). nu conteaza cum se scrie, e cel mai grozav aluat.

  149. Painea calda, coltunasii moldovenesti cu branza proaspata, pui cu smantana si mamaliguta, omleta cu cas de oaie

  150. CorinaOltean says:

    Cornuletele cu gem, puiul fript si cartofii frantuzesti…

  151. Flor says:

    Nu stiu cu ce sa incep. Cu faptul ca PRIMUL LUCRU pe care il faceam era sa merg la cotetul in care era GIR, cainele batran, sa-i dau drumul si apoi sa-i dau TOATA painea din dulap sa o manance?
    Sau cu tocana de cartofi cu ceapa si afumatura, pe care o mancam apoi jumate jumate cu GIR, eu cartofii cu zeama de varza iar GIR afumatura…
    Inutil sa spun ce se auzea din gura lui mamaie…. ,,maiculita, iar ma lasi fara paine,,

  152. adriana says:

    saramura de pui cu paine calda la test :)

  153. Zebru says:

    Supa de agrise, ou fiert moale cu betisoare de paine si cacao cu lapte langa, gem de macese, gris cu lapte, sarmalute in foi de vita, socata. Mmmm-mmmm.

  154. Irina S says:

    Ah, alivanca, dulceata de nuci, Turtitele pe plita, ceai de tei si cas topit in el (combinatia dulce-sarat e geniala, chiar daca pare dubioasa combinatia). Coltunasi cu zahar si ceapa calita. Borsul baut direct din sticla.

  155. Dalina says:

    Budinca de portocale cu dulceata de cirese sau de visine insotita mai mereu in amintirea mea de compotul de gutui si mere.

  156. Mona says:

    Ciorba rece de fasole verde!

  157. As Simple as That says:

    Paine coapta in test cu branza proaspata si rosii direct din vrej.
    dulceata de nuci verzi

  158. alexandra says:

    dupa 158 de comentarii citite, cu lacrimi in ochi si dragoste in suflet pentru bunicii mei, pot sa spun ca as avea 1000 de mirosuri, gusturi, situatii care ma transpun in casa bunicilor. ai sa razi, dar mie imi aminteste de bunici mirosul crinilor imperiali care au fost mereu in jurul casei. nu mai vorbesc de rosiile din gradina, tocanita de legume, cozonacii, gogosile,oul moale cu paine si unt, ciorba de curcan… carnea si carnatii de porc facuti in casa. ceea ce pot sa spun este ca, desi aceste mirosuri sunt tot mai rare in casa bunicilor, sunt fericita sa ii am inca alaturi.

  159. Anamaria says:

    Clatite facute pe vatra, dulceata de trandafiri a bunicii dar si cea de corcoduse galbene, puiul cu smantana si mamaliga vartoasa.

  160. Flama Laura says:

    cartofi pai astupati cu felii de paine…..aceasta se fragezea si imprumuta din aroma si mirosul cartofilor!sau frica cu ceapa

  161. Painea calda, mancarea de stevie, gogosi din paine date cu zahar. Ar mai fi strugurii aromati, fix de langa fereasta…pe care-i mancam cu paine <3 mi-e dor!

  162. Denisa says:

    Gem de prune cu nuci, mamaliga cu branza si smantana la cuptor, must, prajitura cu rubarbar si bezea, friganele, tocanita de ceapa, ciorba de fasole cu prune uscate si ceapa “batuta ” de mine intr-un prosop de bucatarie.:)

  163. Mariana Radvan says:

    Dulceata de cirese amare, laptele pus la prins in ulcele de lut si placinta cu branza dulce si dovlec facuta in cuptorul de piatra mi-au marcat copilaria.

  164. Dana M. says:

    Painea de casa facuta pe vatra, tocanita de pui cu mamaliga…. de cand nu mai e bunica-mea , nu am mai mancat asa bunatate. Si facea un cozonac cu nuca……. hm, delicios … Mi-e dor de gustul mancarurilor ei, erau atat de simple, dar pline de gust si o savoare pe care sincer, nu am mai intalnit-o la nimeni.

  165. Alina Vicu says:

    Intodeauna cand iau o lingura de dulceata de fragute, de zmeura sau de mure imi amintesc cu drag de bunica de pe tata. Si acum la 85 de ani inca se mai duce si mai culege fructe de padure si inca mai face cea mai delicioasa dulceata. Mai avea alune de padure care le tinea ascunse in pod :) si ne mai scapa cate un sacuiet. Iar sarmalele cu loboda (cu “bureni” vorba bunicii :) si invartita cu piper ma transporta instant in perioada in care stateam la bunica de pe mama si ne rasfata cu tot felul de bunatati. :) Mi s-a facut asa un dor… musai sa dau o fuga sa le vad.

  166. Beatrice says:

    Gris cu lapte facut in tuci. :)

  167. Alex B says:

    Zacusca facuta proaspat, cu paine calda, mancarea de marar, ostropelul de pui sau galuste cu prune…

  168. Lidia S says:

    Paine proaspata din cuptor, curnulete cu gem si cozonac cu nuca. Toate mancate fierbinti. :)

  169. Deea says:

    Sunt doua lucruri ce-mi amintesc de bunici: clatitele cu gem de struguri si pitele coapte pe plita. Erau absolut delicioase!
    E-mail: deealumary3@gmail.com

  170. Anonymous says:

    tocana de cartofi.

    adelaide

  171. georgiana says:

    Painea prajita cu ou si zahar facuta de bunicul sau covrigii pusi pe soba

  172. georgiana says:

    Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  173. Anca Cociuba says:

    Ce frumos e acest joc si multumim, e bine sa mai fim si nostalgici.
    Painea de casa, scoasa din cuptor, sau nucile caramelizate facute in cuptor iarna, imi aduc aminte de bunica. Mai este si cozonacul cu nuca si supa de salata verde, phoai ce dor mi s-a facut!

  174. Laura Constantinescu says:

    Melcisiorii cu lapte erau preferatii mei in copilarie, dar imi amintesc cu drag si de dulceata servita in chesea, alaturi de un pahar cu apa sau de serbetul viu colorat. Ce vremuri!

  175. Erin Ateito says:

    Cozonacul, sarmalele si multe ale bunatati facute de bunicul meu .

  176. ioana.u says:

    castane coapte pe plita, sos de rosii cu paine prajita cu usturoi, paine din malai, placinte cu branza dulce, ciorba de fasoale boabe acrita cu otet… unde esti copilarie? :))

  177. Monica Iusan says:

    Scoruse cu lapte si gem de mure

  178. placinta cu branza, salata de vinete, cozonac si pasca, ciorba de cocos…

  179. Andrea Lupei says:

    muraturile bunicii cu cea mai gustoasa mancare de fasole ever, zecile de feluri de dulceata cirese amare, visine, dulceata de capsuni si cea de nuci, zacusca proaspata si ooo doamne cate ar mai fi, am avut cea mai buna copilarie, si da, am mancat biscuiti Poieni cat pentru toata viata si as manca si acum daca as sti unde sa-i mai gasesc

  180. Iulia Z says:

    Tocanita de ceapa cu mamaliga, urda cu mamaliga rece si gogosile umplute cu nuca.

  181. Andra Ivan says:

    Gogosi si cartofi prajiti :)

  182. Anca says:

    Salata de vinete coapte pe gratar, painea coapta pe vatra, pe frunze de nuc, saramura de pui, pepenii rosii, ele imi amintesc de copilarie.

  183. Mirosul de lapte de pasare aburind :D

  184. Ioana T. says:

    Aproape intotdeauna mergeam la bunici vinerea dupa-masa si fiind vineri buna ne astepta cu fasole frecata cu mujdei de usturoi,paine de casa si muraturi.
    Dar ar mai fi o gramada…palaneţe cu varza,prune, urda, cocăturile, balmoşul, tocana de pui cu mămăligă …şi încă câte, toate astea ma transporta instantaneu in casa bunicilor

  185. Irina says:

    Tortul de biscuiti cu mult mult rom :)

  186. cassady says:

    mie imi aduce aminte de copilarie carnea de la borcan…pe cand eram copil bunica punea muschiul de porc afumat in borcane cu untura si in miezul verii cand ma duceam in vacanta, scotea bucatelele pe care le incalzea in tigaia astfel incat untura se topea ramanand doar muschiul afumat, alaturi de care punea in farfurie si doua oua ochiuri si putina branza de putina cu o salata de rosii de gradina savuroase acrite cu otet de vin….immmm si acum imi saliveaza papilele doar amintindu-mi…din pacate astazi nu mai stiu pe nimeni care sa puna carne la borcan si tare mi-as mai dori sa ma desfat cu asa bunatati.

  187. Anonymous says:

    Maaama imi lasa gura apa numai de la ce am citit in posturile celorlalti.Mamaia mea facea imi facea,boţ cu branza abia adusa de la stana,bureţi cu smantana,pastai cu smantana,pui cu smantana…stiu mult colesterol dar avea 2 vacute.imi amintesc cu drag cand tataia imi taia muschiulet de porc direct din afumatoare,sau cu el la 4:00 dimineata mancam mamaliguta cu branza de la putina topita in tigaie,gustoasa si filanta.Insa mamaia mea le intrecea pe toate cu branza zburata(ceva gen mozarella de moldova) si lapte batut care nu e chisleag ci altceva delicios de bun si gras,ca sa nu mai vorbesc de turte cu julfa si corasla proaspata de la vaca,turte pe plita,barabule fierte cu usturoi,lapte proaspat muls cu 4degete de spuma.Din pacate sunt departe de ei dar mi-au oferit cei mai frumosi ani din viata si le voi fi forever gratefull.isabela – piatra neamt

  188. Raluca says:

    In mod sigur mucenicii…..dar nu doar produsul final, norii aia de scortisoara cu adieri de esenta de rom si coaja de lamaie, ci si coca proaspat framantata cu o zi inainte care urma sa se transforme in mucenici pana a doua zi, cu un pic ajutor din partea sobei…..unde erau asezati ritualic de cu seara ….ca sa se usuce…..Good old times, all from scratch….Oare cine mai face azi mucenici asa??

  189. Adina M. says:

    Imi lasa gura apa cand ma gandesc la galustele cu prune, friptura rece de pui sau orezul cu lapte si vanilie. Sunt atatea bunatati ce-mi aduc aminte de ei. Insa nici un moment nu era ca cele din apropierea sarbatorilor cand bunica facea covrigi pentru colindatori si batea cozonacii iar bunicul pregatea carnea la garnita si “indesa” carnatii pe care apoi ii lasa la uscat. Asa ca noi, nepotii, invatasem sa taiem din carnatii aia uscati aruncati pe franghie…

  190. Cartofi noi cu marar si usturoi, painea calda scoasa din cuptor, lapte de pasare, clatite cu dulceata de nuci verzi..priceless!

  191. Vorbitor says:

    Bunica din partea mamei facea cele mai bune minciunele si cea mai ne-concentrata cacao cu lapte. Iar in casa celeilalte bunici mirosea mereu a sirop de zmeura nefiert. Am regasit aceeasi aroma de sirop la soacra mea, ca sa aflu ca era facut dupa aceeasi reteta, primita de la matusa mea!

  192. Alex says:

    Mie imi aduce aminte de bunici si de casa copilariei,gustul de prune uscate, dar mai ales cel de mancare dulce de mazare cu friganele, mancare care nu imi iese si nu cred ca imi va iesi vreodata ca bunicii mele.

  193. Ioana G says:

    Tocana de ceapa cu mamaliga , iahnia de fasole cu gogonele si bineinteles mirosul de paine sau ” pupi” cu varza tocmai scosi din cuptor :)

  194. Virginia Alexandrescu says:

    Cu cea mai mare placere imi aduc aminte de mancarea de ghebe cu usturoi, de tortul rasturnat cu mere, de painea coapta in forme de cozonac, magiunul de prune, papanasi, poale in brau si bors acru.

  195. Dya says:

    Pai sa vedem, mamaliga cu lapte, scovergile, checul, clatitele…dar mai ales sarmalele facute in cuptorul ei de lut si lasate peste noapte, ti se topeau in gura, deja imi ploua in gura :P

  196. gabsmoro says:

    Multe gusturi si arome si numai bune imi amintesc de bunica…Ea gatea mai de toate, insa ce imi placea sa mananc rapid, pe apucate, intre joaca din curte si alergatul pe coclauri, era paine cu unt si cu dulceata de trandafiri facuta de ea si paine prajita cu untura si ceapa taiata marunt…Madlena e prajitura care imi declansaza fluxul memoriei si nu e cea a lui Proust, ci a bunicii…

  197. alexandra says:

    Imi amintesc de copilarie mancarea de gutui sau prune uscate, mancarea de limba cu masline, supa de gaina cu galuste, ceaiul de menta cu paine, unt si branza de oi.

  198. Mariana says:

    Tot ce facea mamaia mea draga era de vis, dar nu pot uita omleta pufoasa si suculenta cu rosii, ceapa verde si telemea de oaie rasa deasupra, mancata cu o felie de paine de casa, mancarica de bame cu mamaliguta si langosii cu branza, sau ligheanul(da, da, facea cate unul-doua ligheane, ca dispareau ca prin magie) cu gogosi aromate, simple, cu dulceata, sa avem de unde alege si cremsnitul aromat cu crema de vanilie, cu foi facute-n casa, tortul dobos si cate si mai cate! :)

  199. serendipity says:

    hmmmm cred ca.. reprezentativa e carnea la canta sau la garnita cum se zice in alte zone, la noi in oltenia e carne la canta.
    Si pt ca carnea nu merge goala sa zic pita facuta pe tabla si spoita cu rosii. :)

  200. ene antonia says:

    Imi aduc aminte, pe langa faptul ca alergam desculta pe ulitele satului, de faptul ca intotdeauna am fost indragostita de Colarezi, asa ii stiu ca si denumire, erau niste taitei facuti in casa, cu lapte:) n-am mai mancat de 20 de ani Colarezi…

  201. Adina says:

    scovergile imi aduc aminte bunica din partea tatalui iar bunica din partea mamei imi facea orez cu cartofi copt in soba. niste minunatii, parca le simt mirosul in nari!

  202. Emilia Cocosila says:

    Cornuri cu gem, langosi cu branza sarata si muschi de porc afumat facut la gratar.

  203. Milita petre says:

    Ostopel de pui, este un deliciu si doar bunica stia cea mai buna reteta!

  204. Paine data prin ou, prajita si apoi data prin zahar, placinte si ciorbe cu gaina de tara si bos facut in casa!

  205. Mihaela M says:

    dulceata de cirese amare:)si clatite cu magiun

  206. Gabriela Tudor (gabrielaoncescu@yahoo.co.uk) says:

    Gutui coapte …si in fiecare toamna, mai mult ca oricand, mi se face dor de bunici !

  207. | says:

    Pulpe si aripi de pui, rosii si ardei kapia, la gratar, apoi puse impreuna in ceaun la foc deschis si fierte cu usturoi. Nu stiu cum se numeste mancarea, am mancat-o o singura data, dar mi-a ramas in memorie, impreuna cu intregul garden party. Nu am reusit inca sa recreez bogatia de arome. Ramane un mister din copilarie, o amintire la care ma intorc des cu placere.

    M. Zara

  208. Mer says:

    Bunicii mei locuiau intr-o casa tare veche, sus pe deal, in Zau de Cimpie. N-aveau current electric si apa se scotea din fantana. Serile, bunica mea pregatea mamaliga pe soba, iar bunicul o mesteca, cu un fel de sucitor intr-o oala imensa, pe care o tinea intre picioare, stand jos.
    N-o sa zic ca in mod evident mamaliga aia tare, pe care o tai cu sfoara, imi aduce aminte de acele seri.Ci mirosul de porumb rasnit direct de pe cocean, din care apoi se facea malai “in-house”. Porumbul se tinea si in pod, unde imi placea sa ma mai invart printre sfori cu mere puse la uscat si impletituri de ceapa rosie.
    Atunci nu prea-mi placea ca eram departe de civilizatie, dar acum tare as mai haladui prin suri cu fan si poduri cu mere puse la uscat….

  209. Elena P says:

    Vai ce de bunatati! Salivez! Pai ar fi asa: gemul de gutui, compotul de cirese in borcane de 800 cumparate de la alimentara, bobul facut piure(care cred ca nu se mai cultiva de mult in Romania si care e o fasola grasa, super gustoasa), mamaliga rece taiat felii si pusa apoi pe gratarul de pe aragaz, rumenita bine (A se citi arsa) si apoi unsa cu zacusca sau salata de vinete. Pai ce sa te fac si eu pe tine sa salivezi :) Citesc comentariile astea si ma apuca si mai rau nostalgia, dar nu vreau sa ma lungesc.

  210. Elena Stan says:

    Mamaia mea facea cea mai buna supa de pui, cu galuste si taitei de casa. Era intr-adevar pentru suflet! Din pacate, nici eu, nici mama nu am reusit sa refacem acel gust intocmai, dar, cand ma gandesc la copilaria mea, supica de galuste are un loc cu totul special!

  211. lorena says:

    Cartofi inabusiti: cartofi marunti se fierb, apoi se decojesc si se prajesc in putin ulei peste care adaugi cateva linguri de sos de rosii, delicios

  212. bogdan says:

    pui fiert (din supa) cu sos rosu dulce

  213. Andreea says:

    Cred ca sunt pre amulte..
    De la dovleacul copt,la sarmalute cu mamaliguta si dragul cozonac.Toate aromele din copilarie sunt divine.

  214. Ada says:

    Ceai de zahar ars cu chimen, paine frecata cu usturoi si mamaliga cu topala.

  215. Adriana Z says:

    ghiveciul de leguma, paine calda si prajitura cu mac …. imi ploua in gura :))

  216. Adina says:

    Cacao cu lapte. Dar nu orice cacao cu lapte… Mancam mereu dintr-un castron din ceramica,il tin minte si acum. Laptele era proaspat, de la vaca bunicilor mei. Iar painea… ei bine, painea aia era o minune facuta de ei. Iar din momentul in care o dumicau (asa le placea lor sa spuna), nu mai exista nimic altceva pentru mine in afara de castronul acela maro din ceramica, plin ochi cu cacao.
    Nu am mai intalnit niciodata gustul acela unic, de cand am crescut. Si tare mi-e dor…

  217. Ioana says:

    mamaliga taiata cu ata, scovergile, colorezii si ciulamaua de ciuperci proaspat culese :)

  218. constanta says:

    biscutii spritati si gutuile coapte…

  219. DianaP says:

    Panie coapta pe frunze de nuc cu rosii proaspete deasupra :)

  220. Adiana says:

    Singurul fel de mancare pe care as dori sa reusesc sa-l reproduc in totalitate, pentru ca mereu cand imi amintesc de el imi lasa gura apa, este supa de taitei de casa cu pui de curte. E yumm! Mamaie obisnuia sa ma rasfete cu ea, iesea o supa minunata, cu verdeata presarata, cu taitei galbeni si gustosi si o carne de pui asa de frageda cum n-am mai mancat niciodata. Din pacate, ajung din ce in ce mai rar pe la bunici pe acasa…

  221. Ion Petre says:

    Placinta de dovleac, este mancarea copilariei mele si bunica o facea absolut delicioasa.

  222. Simona Graure says:

    ahhh, momentul acela cand esti in piata, mirosi o rosie coapta si aroma te transpune automat in gardina bunicilor unde alegeai impreuna cu bunica, devreme devreme dimineata rosile pentru bulion. Sau strugurii ananas peste care dadeai valma de cum intrai pe poarta sauuu mirosul de turtita umpluta cu branza proaspata de vaci, ou si miere productie proprie.

    Brings back sooo many memories :D

  223. Hilda says:

    ceai de zahar ars, paine coapta, varzar, cacao cu lapte :)

  224. papricas de pui cu galuste si salata de castraveti. delicious cu un pic de paine de casa prajita!

  225. Anonymous says:

    Mamaliguta cu casul de la tara sau cozonacul cu o cana de lapte de vaca de la tara :)

    Rusei Oana

  226. Gabi P says:

    Omleta cu jumari si varza murata, supa de pui de tara, untura pe paine, zahar caramelizat cu nuci, dulceata de prune, bureti de prun cu usturoi si multe altele!

  227. merryjo says:

    Am asa: cartofi copti in ler+zeama de varza-moare+unt!bliss, I tell you…e exact asa cum mincam seara cu strabunica mea…and I miss her so:(

  228. Carmen says:

    Plăcintele cu brânză sau varză coapte de bunica cu restul de aluat de pâine

  229. Zuzu says:

    Uscatelele, macaroanele spirala cu nuca si pulpele de pui aproape arse.

  230. Cristina Mihaila says:

    Lapte cu taietei de casa, cozonac cu nuca, gogosi :D

  231. Cristina Teodora says:

    Lapte cu taietei de casa

  232. SR says:

    tocanita de pui cu sos de rosii si marar. nu stiu cum o facea, dar iesea senzationala si niciodata n-am mai mancat ceva similar!

  233. Julianne says:

    cand mi-e foarte dor de bunica mea, imi iau de la “impinge tava” de jos cartofi prajiti cu mamaliga si ou ochi. pentru ca asa ma rasfata cand eram mica si ma crestea ea:) si-mi mai aduc aminte si de laptele cu mamaliga, varza acrita cu agurida si ficateii fripti pe plita. si cozonacul cald scos din cuptorul mare de paine:)

  234. stefania catiu says:

    biscuitii de casa cu nuca ai bunicii

  235. Otum says:

    mmmm, mirosul de vinete coapte și gogoșile cu iaurt gras și brânză de burduf! o minune!

  236. diana says:

    Cozonac, mancare de gutui, chifle calde cu unt de casa, cornulete, crema de zahar ars, friganele…toate facute in timp ce imi povestea despre cum gateau parintii si bunicii ei :)

  237. mikel says:

    placinta cu mere aburinda si d-abia scoasa din cuptor

  238. Elena says:

    Categoric, branzoaicele. Mereu facea bunica la tara. Cu branza proaspata facuta chiar de ea. O bunatate!

  239. Pui cu smantana <3. E specific Moldovei :)

  240. Diana T. says:

    Bunica mea facea cel mai bun bulz (mamaliga cu branza, dar parca doar ea stia cum sa amestece branza in mamaliga)- de fiecare data cand vad in meniul vreunui restaurant produsul inevitabil ma gandesc la copilarie si la mamaia!

  241. Daniela says:

    TurPlacinta de branza, paine calda, miros de soba dimineata, vin fiert, sunca pusa pe o sarma si bagata in soba, dulceata de visine, cozonac si oua rosii.

  242. Bogdan N says:

    pita de malai

  243. Cu siguranta omleta cu cartofi rasi, marar si telemea de oaie si, de departe, scovergile prajite de mamaie la prima ora a diminetii, alaturi de care beam un ceai fierbinte de menta .

  244. Ambrosia says:

    mmm…salata de vinete!… :)

  245. Laptele de pasare, supa de pui, clatite cu dulceata facuta de bunica mea si siropul de visine cu sifon :)

  246. Nicoleta T. says:

    Salamul de biscuiti si orezul cu lapte si scortisoara imi amintesc cel mai mult de copilarie. :)

  247. andreeaH says:

    Franzela calda cu unt si miere.

  248. Oana C. says:

    Mmmm, carnatii de casa si muschiuletul afumat cateva ore bune la butoi… <3

  249. Oana C. says:

    Mmmm, carnatii de casa si muschiuletul afumat cateva ore la butoi… <3

  250. Anonymous says:

    Sosul de gutui…peste piure de cartofi si snitel de pui ;) Adela m.

  251. emilie.veres says:

    Poale-n brau…adica placinte cu branza:)

  252. Cris1teodora says:

    Lapte cu taietei de casa, gogosi cu nuca, cozonac de casa

  253. Andreea Retezeanu says:

    Azima coapta in cuptorul sobei din bucatarie, ciorba de fasole mancata cu o salata de gogonele stropite cu ulei, colarezi cu lapte (o rugam pe mamaia sa mi-i faca ori de cate ori ma duceam chiar si in vizite scurte de week-end), ciorba de caise :)

  254. Anonymous says:

    Categoric galustele cu prune aromate, aburinde cu pesmet auriu

    Adrian Iordanescu

  255. Anonymous says:

    supa de gaina de tara cu taitei de casa

    Predan carla

  256. Anonymous says:

    Lapte de pasare cu oua de tara, vanilie si galuste pufoase de albus

    Anca Iordanescu

  257. Anonymous says:

    taitei cu varza
    toni predan

  258. Irina Nitu says:

    cartofii copti in rola cu usturoi si mamaliga mi se pareau cei mai buni din toata lumea

Comenteaza
Follow on Instagram