Chez Mazilique

Londra: Dinner by Heston (Bluementhal, doh)

Paine si unt nepasteurizat

Cum poti sa incepi masa mai bine decat cu paine si unt? Carbohidrati simpli si grasimi saturate? Eu asa am luat startul la Dinner by Heston.

La parterul hotelului Mandarin Oriental, dupa niste geamuri care dau spre Hyde Park, e noul restaurant al lui Heston Blumenthal, aka the mad chef. Aici gasesti un meniu pe care nebunul l-a pus la punct dupa ce impreuna cu un alt chef, Ashley Palmer-Watts, si o echipa intreaga a scormonit prin The British Library timp de cativa ani, ajungand pana prin secolul al XIV-lea, pentru a descoperi feluri de mancare demult apuse. Acestea au fost repuse in scena la Dinner by Heston folosind tehnici contemporane, creand arome puternice. Meniul nu presupune combinatii delicate si spectacol in farfurie, cat feluri de mancare cu personalitate, care iti vor ramane in minte multa vreme dupa ce ai platit nota.

Nu te duce insa asteptand “gastronomie moleculara” sau cine stie ce tampenii ati mai auzit despre Heston, aici vei descoperi o resuscitare spectaculoasa a felurilor traditionale britanice, facuta cu mult chef de joaca dar si mai multa meticulozitate. De exemplu “meat fruit”- mandarina pe care o vedeti mai jos – e de fapt un pate fin din ficat de pui si gasca, imbracat intr-un jeleu portocaliu de mandarina, care imita inclusiv textura fructului. Se pare ca acesta este un vechi obicei englezesc – sa faci un fel de mancare sa arate a altceva (pfaaai, ce se mai distrau astia acu’ 500 de ani). Sub coaja “mandarinei” am descoperit insa cel mai fin pate* pe care l-am mancat vreodata, perfect asociat cu gustul usor citric al jeleului. Acest fel este de fapt si unul iconic pentru restaurant – intr-o saptamana se vand cam 900 de portii. (Chiar am intrebat chelnerul daca-i adevarat. Mi-a confirmat, insa nu fara a fi cel putin amuzat de detaliile pe care le stiam. Food dork, that’s me).

Parfait de ficat de pui si foie gras sub forma de mandarina cu paine la gratar (circa 1500)

 

Si asa arata “mandarina” in sectiune
Iar felurile care au urmat n-au facut decat sa-mi demonstreze de ce Dinner by Heston are doua stele Michelin si e pe locul 7 in topul celor mai bune restaurante din lume.
Stiu cum suna urechi de porc, dar pe cuvant ca bruschetta de mai jos a fost unul dintre cele mai rafinate feluri de mancare pe care l-am incercat vreodata. Iar pieptul de porc copt incet care a fost redenumit “amandina de porc” (din motive evidente :-)). Despre varza usor murata si caramelizata care l-a insotit nici nu vreau sa-mi amintesc, ca poate vars o lacrima-doua.

Ragu de urechi de porc cu ansoa, ceapa si patrunjel (circa 1750)

 

Salata de lamaie cu anghinare afumata, lapte covasit de capra si sfecla caramelizata (circa 1730)
Piept de porc copt incet cu varza murata caramelizata si jeleu de mere (circa 1710)
Peste cu pastarnac caramelizat si sos balamic de lamaie (circa 1954)
Tarta cu crema de vanilie, prune si tamarind
Panna cotta cu vanilie si prune inabusite
Masa nu putea fi completa fara tipsy cake, un alt staple dish al locului. Dupa ce siruri intregi de ananasi proaspeti sunt copti pe un rotisor gigantic, pus in miscare de un mecanism de ceas (care, btw, costa £70.000) (useless trivia, i haz it!), in farfuria ta ajunge o felie de ananas alaturi de o briosa calda, moale, infuzata cu un sirop alcoolizat si asezata pe un pat de inghetata de caramel sarat. Eh, daca cineva imi poate indica un desert mai bun, eu as fi tare curioasa.
Tipsy cake: ananas caramelizat si copt la rotisor & bread si brioche cu sos ‘tipsy’

La final, ca sa o iau razna complet, am incheiat masa cu un mic ganache de ciocolata infuzata cu ceai Earl Grey. Chocolate will never be the same again, iar eu m-am intors in Romania cu o cutie imensa de Early Grey si promisiunea ca o sa incerc sa fac si eu asta acasa.

Ganache de ciocolata infuzat cu ceai Earl Grey si biscuite cu chimen

Am lasat la final partea mai putin amuzanta – pretul. Meniul complet il gasiti pe site, dar, ca idee, nu prea ai sanse sa iesi sub £50/persoana. Dar si in Bucuresti sunt suficiente carciumi cu ifose din care o sa iesi mai amendat si absolut fara nicio revelatie culinara, asa ca trust me, it’s worth it. Un meniu fix de pranz e £38 de lire si, in cazul in care nu vrei sa te arunci la niste vinuri rezervate oligarhilor rusi, o sa te descurci rezonabil si cu un Le Petit Mas, Les Celliers du Roussillon, din 2012, de £25.

***
 
Toate pozele de mai sus au fost facute cu Canon 70D, cu care m-am jucat cat am fost la Londra (dupa cum povesteam aici). Cu ce m-a ajutat in cazul de fata? Are un silent mode pentru shutter, care face declansarea mai silentioasa. Deci nu se mai uita toata lumea din carciuma cand nebuna isi pozeaza farfuria (doar aia de la masa de langa ;-))
 
*ca sa fiu complet sincera, nu ca mandarina nu ar fi fost exceptionala, da’ mie tot terina de la Baracca imi place cel mai mult.

  1. Elena says:

    O, Doamne! Si am incheiat comentariul.

  2. Very nice!
    Intr-una din zilele astea o sa fac si eu “meat fruit”.
    Din lipsa de timp am facut numai pateul si rezultaul a fost spectacular!
    Pentru cine e interesat, o reteta la “meat fruit” o gasiti aici “Meat Fruit”

  3. @the wandering oltean – thanks for the tip ;-)

  4. Ambrosia says:

    OMG! Yummyness alert! Yummyness level 48793573573!!!

Insta Moments

  • summer skeeter
  • Instagram Image
  • I see sea snails in my future
  • Weekend snuggles, as seen by  @anamorodan - #repost
・・・
Brunch cu Mazetta si Lumi 💙 - @mazilique @mazilique_studio
  • New toys and weekend cravings ・・・#ihavenoideawhatimdoing #watercolor #donut
  • I need this
・・・
#Repost @reneredzepinoma ・・・
Ben, who used to work with us at Noma and MAD, just released the first issue of his new print magazine @faremag  Fare explores food culture and history in cities- the first issue is on Istanbul, and it's filled with inspiring pictures and stories. Congrats, @benmervis ! Find it here: www.faremag.com
  • #Summer essentials: vanilla days and blueberry nights

Link in profile
  • Nu-mi dau seama ce e mai rău - poze cu mâncare, cu cățelul sau cu mâzgâlelile
  • now let it go
//
(apparently I found a new hobby - #watercolor doodles)