Salata de telina si mar cu quinoa

08 Jan 2014, Cristina Mazilu
Soc si groaza azi in redactiile reunite Good Food si Top Gear – azi am venit la birou cu un castron plin de salata vegana si gluten-free. Asa ca a fost pace intre popoare si toata lumea a putut sa manance. (Am trei colegi vegani, sportivi si ecologisti. Unul dintre ei – Florin – a renuntat acum trei luni si la gluten, zahar, alcool*. Apoi a alergat la un maraton o.O Mi-e foarte greu sa-l inteleg, da’pai sa mai si lucrez cu el in acelasi perimetru. Mai multe a scris Oana despre el aici.)

Dar sa revenim la salata cu care am venit eu in redactie ca o Scufita Rosie (doar ca imbracata in negru), la bunica ei (apparently vegana). E consistenta, dar totusi light & healthy. Quinoa e o proteina completa, care contine toti cei 8 amino-acizi esentiali, plus fibre, fosfor, magneziu si fier. Ba mai e si gluten-free si usoara de digerat. Deci ceva bun, se pare. Cat despre combinatia mar + telina – it’s a classic. As zice ca salata asta e perfecta pentru iarna – merge bine singura, dar si langa o tocana. So go for it ;-)

INGREDIENTE

  • 120 grame quinoa 
  • 3 mere
  • 1 ceapa rosie
  • 250g de telina (in cazul meu a fost jumatate dintr-o telina mare)
  • 1 ardei iute rosu (sau portocaliu, sau verde, sau cum gasesti), taiat felii subtiri
  • 1 lingurita de sare 
  • 1 lingurita de zahar
  • 3 linguri de otet de vin alb
  • 1 lingura de ulei (eu am folosit Olisana cu Omega 3-6, dar cred ca merge bine si unul de rapita)
  • 60ml zeama de lamaie
  • 2 linguri de seminte de mac (optional, da’ mie mi se pare misto)
  • 1 legatura de patrunjel (asta la mine nu e optional niciodata :-))

 

In prima faza, pune o craticioara cu apa pe foc si, cand a dat in clocot, adauga quinoa. Las-o sa fiarba 10 minute, apoi clateste-o cu apa rece si scurge-o printr-o sita fina (am constatat ca singura sita fina pe care o am e una prin care dau zaharul pudra – not the best option, da’ m-am descurcat in vreo 10 transe :p), apoi las-o deoparte.

Cat timp apa fierbe, taie ceapa in felii subtiri. Intr-un castronel, amesteca sarea, zaharul si otetul, amesteca pana se dizolva, apoi adauga ceapa. Strange-o putin in mana, ca sa se patrunda de lichid si las-o la macerat, cat de ocupi de restul.

Curata telina, tai-o in felii, apoi in bastonase, pune-o intr-un castron incapator si stropeste-o cu zeama de lamaie, ca sa nu-si schimbe culoarea. Taie merele tot in bastonase si amesteca-le cu telina. (Daca, spre deosebire de mine, nu manifesti un comportament obsesiv-compulsiv :-))) – poti sa dai telina si merele pe razatoare sau le poti taia la robot – mi se pare ca-mi place sa ma complic. Ce-i drept, asa am obtinut si o textura mai crocanta).

In castronul cu mere si telina adauga ceapa (la final poti folosi zeama lasata daca ti se pare ca salata nu e suficient de acra), quinoa, ardeiul iute, patrunjelul tocat si semintele de mac. Imparte-o cu prietenii.

extra crunch

 

Daca nu uitam, as fi adaugat si o mana de alune de padure sau migdale crude, tocate. Veganul Florin si-a dat cu parerea ca ar fi mers niste semminte neprajite de floarea soarelui. Fiecare cu fixatiile sanatoase ale lui :-))

*De ce Florin, de ceeeeee? :-(((
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (9)
  1. ahahahahhahahahahhaha bineee :-))

  2. Anonymous says:

    Mazi, de ce clatesti si strecori quinoa? Eu la inceput o spalam inainte de a o pune la fiert, dar acum nici atit a nu mai fac, doar o masor si o pun in oala cu apa (cam 1-2 quinoa – apa), cu ceva unt si niste sare.

    Paula.

  3. Mihaela says:

    chiar ma gandeam zilele astea sa fac ceva cu quinoa. mancare vedeta nowadays, apparently.

    multumesc de reteta :)

  4. Flor says:

    Mazi, pai se poate? Ne pui poza cu Aperol si pe urma vrei sa o luam pe urmele coelgului tau cu telina si etc.???
    Pfff… cam greu, cam greu… Totusi, si eu cred ca o samanta de floare cruda, mai dadea o nuanta la salata..

  5. @paula – quinoa poate avea un reziduu cu gust amarui si asa esti sigur ca scapi de el :-)

    @mihaela – da, nici eu nu prea am gatit cu quinoa pana acum

    @flor – mie-mi spui ce greu e? of of :-))

  6. Corina Oltean says:

    Am mancat/gatit quinoa prima data in viata mea in seara asta, dupa reteta ta. A fost bun, mai fac:)

Raspunde la madalina
Follow on Instagram