Israel // Acra (Akko)

19 Feb 2014, Cristina Mazilu

Pornind de la Tel Aviv spre nord, de-a lungul coastei Mediteranei, am ajuns la Accra. Suna cunoscut numele? Asta pentru ca am invatat la scoala despre el. Ai chiulit la ora aia? Nu-i nimic, here it goes: Acra exista de peste 4.500 de ani, dar rolul cel mai important in istorie l-a avut odata cu cucerirea cruciata, din 1104.

Asa ca un oras mare cam cat din Piata Romana si pana-n Victoriei a devenit un adevarat hub pentru soldati, preoti, negustori veniti din Genova, Venetia sau Pisa, evrei si musulmani, iar in 1170 era deja principalul port din estul Mediteranei, dar pana in 1200 lucrurile s-au mai agitat – cavalerii Ospitalieri si cei Templieri aveau diverse de impartit.

Dupa cum scria un episcop francez, Jacques de Vitry, care a vizitat orasul in 1216, Acra ajunsese pe vremea aceea intr-o culme a depravarii: aici aveau loc in mod constant crime in mijlocul strazii, orasul era plin de prostituate, iar “rezidentii” – oamenii in afara legii care au fugit din tarile lor – erau complet subjugati placerilor carnale (sounds like fun, right? :-)).

Eh, numa’ bine ca au venit mamelucii si aici si au distrus orasul. Ce n-au reusit, au ingropat in nisip. Asa se face ca acum, sute de ani si multe lucrari arheologice si de escavare mai tarziu, am putut sa descopar fosta fortareata a Ospitalierilor, cu sali monumentale ce se sprijina pe coloane imense, dar si tunelul Templierilor, care in trecut facea legatura subterana intre cetate si port.

Pentru ca e ca un Pompei al Evului Mediu datorita orasului subteran pe care-l adaposteste, in 2001 Acra a devenit primul sit din Israel care a intrat in patrimoniul universal UNESCO. Merita o vizita. Plus ca, pe malul marii, aproape de far, e unul dintre cele mai bune restaurante de peste si fructe de mare la care am mancat vreodata. Dar despre asta povestim data viitoare, ca am terminat cu lectiile de istorie ;-)

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram