Chez Mazilique

Israel // Tel Aviv: Port Farmers’ Market

Shuk Hanamal, Farmers’ Market, Port Market sau Tel Aviv Earth Market – toate desemneaza aceeasi piata de pe malul Mediteranei. A fost deschisa in 2008 si a fost primul farmer’s market din Israel.

Adica pana la momentul acela, toate pietele care existau aveau produse care proveneau din agricultura industriala, iar toate bunatatile se duceau la export. Insa Shir Halpern (jurnalist culinar si, la vremea respectiva, chef & proaspat absolventa a scolii Cordon Bleu din Paris), impreuna cu Michal Ansky (jurnalist culinar si prezentatoare tv) si Roee Hemed (arhitect si antreprenor) au schimbat ceva – au infiintat primul farmers’ market, pentru a aduce produse proaspete direct de la agricultori la consumatori, elimenand astfel comisioanele de distributie si reducand costurile.

Cand am intalnit-o pe Shir, mi-a povestit cum, proaspat intoarsa din Washington, unde lucrase ca chef dupa ce absolvise Cordon Bleu, a avut o mare dezamagire: in Israel nu gaseai nimic din produsele cu care se obisnuise sa gateasca si nici vorba de piete. Asa ca a inceput sa se gandeasca la o alternativa pentru orasul ei. “Daca in Europa acest gen de piete e foarte popular, in Israel ele nu existau, cu toate ca asta e o tara de agricultori”, mi-a spus ea. “In sud sun rosii si vinete minunate, in nord gasesti fructe de padure delicioase. Dar produsele se duceau la export: cartofi violeti, vinete salbatice – toate astea nu ajungeau pe piata”.

Asa ca Shir si prietena ei Michal au inceput sa calatoreasca in zonele rurale din jurul orasului pentru a descoperi mici agricultori si producatori. Au cautat apoi un loc unde ar putea face piata si si-au unit fortele cu Slow Food Tel Aviv.

Au fost gata sa lanseze piata in mai 2008, odata cu festivalul de havout – o sarbatoare a recoltei. Au deschis-o cu doar 8 producatori, dar publicul a fost incantat. Tarabele s-au inmultit (acum sunt 60 de mici producatori si 30 de tarabe), iar dupa un au au deschis piete si in alte orase din Israel. Acum exista farmers’ markets si in Beer Sheva, Raanana, Herzeliya, Holon si Rishon Lezion (fetele incearca sa deschida una si in Ierusalim, dar producatorii din piata Machane Yehuda se opun). Din 2009, acestea fac parte din reteaua Earth Market.

In 2010 au deschis si piata indoor, un food court in toata regula (care a fost si prima cladire comerciala green din Tel Aviv). I-am spus lui Shir ca-mi aminteste de Boqueria din Barcelona si Borough Market din Londra. Mi-a raspuns ca acestea au fost unele dintre principalele inspiratii si mi-a aratat standul cu sucuri fresh – tributul lor adus Boqueriei (ce-i drept, in Barcelona asa imi placea sa-mi incep ziua: cu un suc proaspat din piata, o mana de capsuni si un pumn de cirese).

Piata este deschisa de luni pana sambata, incepand de dimineata. Gasesti fructe si legume de sezon, dar si  ulei de masline, branzeturi, ierburi aromatice, germeni de tot felul (broccoli, rucola, floarea soarelui si multe altele, cu un gust puternic si aromat cum n-a mai intalnit niciodata), vin, dar si prajituri proaspat coapte sau cele mai bune curmale pe care le-am mancat in viata mea (revin pe tema asta ;-).

Morcovi de toate culorile – portocalii, mov, galbeni, albi

Peste 20 de feluri de rosii

Cea mai buna tahini din Israel – cea din borcanul de plastic ;-)

La final, dupa ce m-am plimbat pe la toate tarabele (si am gustat din tot ce mi-a facut cu ochiul – si n-au fost putine), am intrat si in food court-ul care, pe langa standurile cu vin, ulei de masline, condimente, cafea, macelarie, brutarie & such, are si cateva locuri unde puteai sa te asezi la o tejghea si sa mananci bunatati pregatite chiar in fata ta: sandwichuri cu hering, paste cu sosuri care variaza in functie de sezon si de dispozitia chefului, tapas cu bere artizanala, dar si cateva chestii traditionale. Eu m-am infipt in cele de mai jos.

Hamburger
Pastrami sandwich
Hot dooooooog!!!!! (God, how I love hot dogs!)

Ca sa ajungeti la piata, mergeti in port (Tel Aviv, nu Jaffa) si cautati hangarul 12.
Piata e deschisa de luni pana joi, de la 8:30 la 20:00, vineri – de la 7:00 la 16:00, sambata – de la 8:30 la 20:00. Food court-ul in fiecare zi pana la 23:00.

 

Si daca mai aveti rabdare 9 minute, urmariti prezentarea pe care a avut-o Shir la TEDxTalks.

  1. Anonymous says:

    Te rooooog, vorbeste despre curmalele alea! Erau Medjool, nu? Ne poti recomanda vreo sursa de curmale delicioase in Romania? Multumesc! :)

    Luana

  2. luana – daaaa, zici ca erau caramel si miere all rolled into one. neaparat tre’ sa gasesc o sursa si in .ro, sunt highly addictive!

  3. Maria says:

    Asta DA piata ! Mi-as dori sa vad si in Bucuersti asa ceva !

  4. Andreea says:

    Iubesc pietele traditionale si ce-a facut Shir mi se pare extraordinar. Mi-ar placea sa gasim si la noi piete exclusive de producatori in care oferta sa fie mult mai variata. Curmale Medjool am luat eu acum vreun an, cred, din piata Matache (standul cel mai mare cu fructe uscate si seminte).

  5. flor says:

    Daca mai ajungi vreodata in Israel, du-te la Bar…burger and more…in Hadera. E localul nepoatei mele…si are cei mai minunati hamburgeri din lume…

Insta Moments

  • when left alone to choose the paint colours for the new home • #bedroom • #prussianblue meets #teal 😳
  • 'Are we there yet?'
  • • slow •
  • Pachet pentru luat la birou si/sau cina ultra-rapidă 😜
  • Windowsill harvest at @mazilique_studio
  • tender is the night
  • (wannabe ) (ballerina) bun + golden retriever + cuddly hugs = hot dog?! 🌭💛
  • #peach and #pistachio #tart - recipe on the blog and link in profile
  • #figs #clafoutis, soon on the blog