Chez Mazilique

Pasca bogata a bunicii mele

N-o sa insist pe reteta de cozonac, fiecare are cate una in familie si e greu sa concurezi cu cozonacul mamei sau al bunicii. Dar haideti sa va povestesc despre pasca copilariei mele.

Cand eram mica, de Paste, bunica mea pregatea, printre altele, si vreo trei-patru feluri de pasca. In parte si pentru ca nepoata cea mofturoasa nu se atingea de cea cu branza, precum nici de cea cu smantana. Asa ca bunica mai scotea din cuptor una cu ciocolata (!!!) si o alta careia ii spunea “pasca bogata”. Era ca un soi de placinta facuta din aluat de cozonac si avea enshpe straturi: unul de umplutura de nuca, altul de smochine, apoi unul de stafide, de dulceata de portocale, de rahat. Si or mai fi fost, dar am uitat eu. Acum, cand ma gandesc la felul asta, mi se pare ca-i ca un fel de saorma cu de toate. Da’ cand vreodata a fost asa un lucru asa rau? Cu asa hal o educatie culinara in copliarie, acum se explica multe ;-))

Anul asta am refacut pasca bunicii mele, dar am mai umblat la straturi. Nu de alta, da’ nu mi-ar fi incaput toate-n tava!

 

INGREDIENTE

  • 1 portie de aluat cat pentru un cozonac
  • 1 portie de umplutura de nuca
  • 1 borcan de dulceata de coaja portocale 
  • 150g smochine uscate, tocate 
  • 150g stafide auri, mari
  • 1 ou batut
  • zahar tos, pentru presarat
  • unt, pentru uns tava
Imparte aluatul de cozonac in patru bucati egale si intinde-le in foi de dimensiunea tavii in care vrei sa pregatesti pasca (poate avea orice forma – bunica mea pregatea pasca asta in tava dreptunghiulara a cuptorului). Unge tava cu unt

Preincalzeste cuptorul la 180°C. Intinde in tava o foaie de aluat, apoi pune umplutara de nuca si niveleaz-o cu o lingura, intinzand-o pe toata suprafata. Asaza peste ea o alta foaie de aluat, apoi presara smochinele amestecate cu stafide, in strat uniform. Pune deasupra acestora o foaie de aluat si unge-o cu dulceata de coaja de portocale (eu am folosit tot borcanul si probabil ca as mai fi pus daca mai aveam :-). Asaza deasupra ultima foaie de aluat si lasa pasca la crescut 30 de minute. Unge-o apoi cu oul batut, presara zaharul si da-o la cuptor vreo 40 de minute, pana ce e rumena.

  1. […] Pasca bogata in straturi…si ce mai […]

  2. […] 11. Pasca bogata in straturi…si ce mai straturi! […]

Insta Moments

  • My first buy for the new home happened six months before I even found the house. Now I'm trying to figure out my capsule kitchen (is there even such a thing?) around it #casacucastani #lecreuset #newhome home #capsulekitchen
  • Signature look = (white shirt + red lips) x clenched jaw 🤪
  • Despre #MaziliqueTheBook - pe blog. Link in profil.
  • morgondröm • #MaziliqueTheBook
  • Un pantof #neplictisitor, bricolat de @oana_misha la atelierul Heidi Chocolate🍫💓👠
  • Tarte aux pommes bouquet de roses bla bla bla le bla bla • cineva s-a plictisit ieri la @mazilique_studio 😂🌹🌹🌹w/ @lurpakro - link in profile
  • Summer in a can. Or 29... 😁
  • missing my silly watercolor play
  • oh fall, it's nice to see you again • #curryweather at @mazilique_studio #openkitchen