#LoveTirol: Reteta de Kaiserschmarrn, invatata la cabana Gampe Thaya

06 May 2014, Cristina Mazilu

Kaiserschmarrn e un fel de clatita de care m-am indragostit anul trecut, in Tirol, iar Gampe Thaya e o cabana in Alpii Oetzal cu care am avut un coup de foudre luna trecuta.

Intr-una din coborarile de pe partiile din Sölden am ajuns la cabana pentru un pit-stop pe terasa insorita si o lectie de gatit cu Jakob Prantl, proprietarul Gampe Thaya.

Am intrat vechea bucatarie (cea noua, care deserveste intreaga cabana, e mult mai mare si are plite pe inductie, nu sobe cu foc si plite din fonta), care in acea dupa-amiaza era inundata intr-o lumina minunata.

Soarele se strecura prin colurile camerelor, iar eu l-am urmarit pe Jakob pregatind prima portie de Kaiserschmarrn. Cat timp clatita mea preferata se rumenea in unt, cabanierul mi-a povestit cate ceva despre bucataria de la Gampe Thaya – laptele e adus de la ferma lui, la fel si ouale pe care le foloseste. Tot de acolo vin si legumele si carnea, iar daca ceva ii lipseste – cumpara de la producatorii locali pe care-i gaseste la o distanta nu mai mare de 80 km.

Revenind insa la reteta care e pe cat de buna, pe atat de simpla, lucrurile stau cam asa: numele acesteia, Kaiserschmarrn, inseamna clatita rupta a imparatului si are in spate mai multe legende: o imparateasa (Sisi) care a refuzat sa o manance din motive de silueta, un bucatar care a gresit reteta de clatite si a incercat sa mascheze rezultatul cu zahar pudra si alte ingrediente, iar alte povesti sustin ca Franz Joseph I ar fi inventat-o. Oricum ar fi, e buna.

Si retetele-s multe: ba cu albusuri batute spuma, ba cu migdale, uneori cu stafide si de multe ori insotita de sos de mere sau alte dulceturi. Varianta pe care am pregatit-o cu Jakob la cabana e cea mai simpla pe care am intalnit-o pana acum. E tare greu sa o gresesti (da, puteti sa o luati ca pe o provocare! :-))

INGREDIENTE
1 portie extra-generoasa, 15 minute
  • 1 lingura de unt, pentru prajit
  • 125ml lapte
  • 125ml faina (foloseste o cana sau un polonic pentru a masura o cantitate egala ca volum cu cea de lapte)
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingurita de rom, plus extra pentru flambat
  • 3 oua
  • zahar pudra

Pune pe foc mare o tigaie (de inox, fonta sau ceramica). Adauga untul si lasa-l sa se topeasca si sa se incinga.

Intre timp, pregateste compozitia de clatita: intr-un bol amesteca faina cu sarea, adauga laptele si romul, apoi mixeaza cu un tel pana ce se omogenizeaza.
Adauga cele trei oua, amesteca-le usor in compozitie, apoi toarn-o in tigaia cu unt incins. Clatita se va umfla si se va rumeni, iar in acest timp, intoarce-o de pe-o parte pe alta de 5 ori. Asa a zis Jakob!
Cand a capatat o culoare aurie-aramie, taie-o repede in bucati, adauga putin rom si flambeaz-o. Daca mai ramane lichid, aseaz-o pe foc pentru ca acesta sa se evapore, apoi pudreaz-o cu zahar. Awww, the love!

Pozele in care apar eu (mai exact mana mea) au fost facute de Sanziana, Ioana, Bogdan
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (9)
  1. Anonymous says:

    doua ture…. de clatite(!) am facut :))

  2. daca a existat si a doua, inseamna ca prima ti-a placut, nu? :-)

  3. Anonymous says:

    Asta-i reţeta de omletă şi am învăţat-o cu mulţi ani în urmă în taberele pentru copii din RO. Amestecul format din făină, lapte, ouă şi sare se turna în tăvi mari dreptunghiulare unse bine cu unt şi se dădeau la copt. Cînd omleta era gata se tăia în pătrate mari şi se punea cîte un pătrat pe farfuria fiecărui copil.
    Cu puţin rom, flambată şi pudrată cu zahăr poartă numele de clătită pufoasă ! Clătite fragede, rotunde, umplute cu gem de vişine/caise, flambate, se serveau la masa festivă grupurilor de străini care îşi petreceau (înainte de ’89) vacanţele pe litoralul românesc.Spor la cules reţete !

  4. Rookie says:

    Merge si cu Teacher’s? Thats all i have right now… :(

  5. Rookie says:

    N-as cumpara o sticla pentru 20 de grame :)

  6. […] Iar pentru o experiență decadentă îți sugerăm ca în această sâmbătă să îți prepari Kaiserschmarrn- niște clătite pufoase, flambate și înecate în zahăr pudră- după rețeta explicată de Mazilique. […]

  7. […] O reţetă extrem de simplă şi delicioasă, pe care vă invit să o încercaţi. Am găsit o reţetă drăguţă şi uşoară aici. […]

Follow on Instagram