Chez Mazilique

Cherhanalele de la mare. Unde mancam peste vara asta (?)

Cati dintre voi pleaca azi la mare? Si cati dintre voi vor manca hamsii prajite-n ulei ranced si o sa injure printre dinti, facand promisiuni ca “nu mai venim niciodata aici”? Mda, been there, done that. Asa ca de data asta am incercat sa descopar locurile unde merita sa ajungi.

La inceput de an, intr-una din sedintele de redactie de la Good Food, colega mea Oana a spus ca n-ar fi rau sa trecem in revista (literally :-)) cherhanalele de pe la noi. Asa ca luna trecuta am pus-o rapid de-un road trip la mare si timp de trei zile am mancat kilograme de peste, mujdei si mamaliga, ne-am ratacit pe drumuri neasfaltate, blonda flipped off un bulgar care apoi ne-a urmarit vreo 50 de kilometri (Mercedes A Klasse ftw – we lost him eventually!), ne-am facut plinul cu cidru si butter fudge de la Lidl in Mangalia si am baut beri si mojito la Ovidiu, unde era pustiu, frig si bine.

Dar sa revenim la pestii nostri. Primo – in drumul vostru spre mare, opriti la un OMV si luati ultimul numar Good Food. Acolo gasiti materialul foarte misto scris de Oana. Secundo – mai jos puteti vedea carcotelile mele. Terzo – mergeti sa va convingeti si sa gasiti locul care va place cel mai mult.

~ # ~

In foodie road trip-ul nostru, cherhanalele s-au aliniat de la sud la nord, in ordinea crescatoare a preferintelor. Incepand cu cea din Vama Veche, unde nu vreau sa mai calc, si sfarsind cu Vadu, unde abia astept sa mai ajung. Aprecierile de mai jos sunt sunt unele care, in cele mai multe cazuri, se bazeaza pe vizite singulare si in afara sezonului. Nu garantez ca lucrurile vor fi la fel la jumatatea lui iulie. Insa macar orientativ, am aflat cum sta treaba la malul marii. Si ca cei dintre voi cu short attention span sa nu fie nevoiti sa citeasca pana la final, va spun de pe acum: concluzia mea e ca toate locurile sunt pretty much the same – peste tot vei gasi cam aceiasi pesti, pregatiti fie la plita, fie prajiti in ulei. Diferenta o s-o faca mujdeiul, mamaliga (!!!), serviciul si locatia.

Cherhanaua din Vama Veche

N-am mai fost de cativa ani prin Vama (sau la mare, for that matter – nu-mi place caldura, nu-mi place sa fac plaja, asa ca vara mi-o petrec, conveniently enough, sub aerul conditionat si aman evadarile la mare pentru alte tari si alte sezoane), dar nu mi se pare ca am pierdut mare lucru. Sa dau multi bani pe mancare proasta cu servicii asortate was never my thing.

Cherhanaua din Vama am scos-o repede de pe lista castigatoare dintr-o serie de motive. Daca cu serviciul lent pot trai (unless chiar mor de foame), cu igiena precara nu prea ma impac. Nu m-au incantat nici mujdeiul prost, nici sosul picant (care nici macar nu era suficient de picant cat sa acopere gustul prost). In plus, icrele au fost nasoale si pestele – uscat. Dar am tras linie cand am aflat ca n-au mamaliga. Moldoveanca din mine a trantit usa (aia cu care se pozeaza toata lumea cand ajunge-n Vama, ca era fix langa masa noastra), dusa a fost si nu s-a mai intors.

Micul Golf – 2 Mai

Aici am ajuns intr-o dupa-amiaza linistita de sambata, am discutat cu doamna draguta care ne-a servit, am aflat ca pestele era prins dimineata cu niste barci ancorate cativa metri mai incolo, asa ca am comandat. Borsul de peste era facut cu hamsii – nu mai incercasem pana atunci modelul asta. Chiar daca nu m-a incantat foarte mult, am apreciat zeama cu gust de peste si leustean proaspat. Salata de hamsii marinate a fost prea sarata pentru gustul meu, iar calcanul prajit – prea uleios. Asa ca iar ne-am mutat niste kilometri mai sus pe harta.

Popasul Pescarilor – Olimp

La Popasul Pescarilor a fost a doua descalecare pe anul asta. Daca in martie va povesteam ce bine am mancat si de ce serviciu atent am avut parte, tura asta inevitabilul s-a produs si a inceput cu un domn plictisit, care ne-a luat in primire.

“Am vrea sa stam pe terasa”, zic eu.
“Nu se poate, a plouat, e ud afara”, imi raspunde el.
“Pai e ok, stam sub umbrelele alea, acolo e uscat”, insist eu.
“Nuuuu seee poooaaaate, trebuie sa aranjez masa, sa mut oliviera”, imi explica el imposibilul situatiei.
“Ah, pai da, daca trebuie sa mutati oliviera… Mda”, remarca si Oana ceea ce mie parea sa-mi scape in continuare.

Asa ca am ramas in interior, unde era fum si galagie si unde, dupa gustul meu, a trebuit sa facem cam multe eforturi pentru a da o comanda. Cand in final mancarea a ajuns pe masa noastra, nu pot sa spun ca a fost cel mai bun lucru care ni s-a intamplat. Hamsiile care in meniu apareau decapitate si prajite, au ajuns la noi in deplinatatea anatomica si suficient de statute cat sa nu le mai mancam.

A urmat apoi borsul de peste care zicea-i ca-i facut pe modelul cantinelor care fac o singura zeama pe care apoi o asorteaza cu diverse tipuri de carne, in functie de comanda. N-a fost rau, dar in niciun caz un bors de peste bun.

Ca de obicei, am comandat si-o portie de calcan, care din fericire a fost corespunzatoare, la felul si sosurile care au acompaniat-o. Dar nu pot spune acelasi lucru si despre mamaliga care in prima faza a venit rece si dupa ce am trimis-o inapoi la bucatarie s-a intors cam nefiarta. Dupa cum a remarcat blonda, avem doua modele: “tare si statuta si calda si balega” (totusi in revista s-a exprimat mai elegant). Poate pe anul asta third time’s the charm si trebuie sa mai vin odata la Popasul Pescarilor, dar aglomeratia care se strange pe plaja odata retrasa de langa calea ferata pe cuvant ca nu ma atrage. Deci poate in octombrie.

Pescaria lui Matei – Agigea

A fost prima data cand ajuns la restaurantul asta. Dar sigur ma intorc, pentru ca am fost placut surprinsa. Dupa ce drumul ne-a dus intr-o zona industriala, care-mi prea mai degraba o parcare pentru tiruri, sub un pod am gasit carciuma.

Ospatarul care ne-a servit a fost un tip simpatic, care mi-a facut niste recomandari bune, mi-a aratat cherhanaua de la cativa metri mai incolo, de unde vine pestele, si mi-a povestit despre crescatoria de stridii care exista in Marea Neagra si despre care eu habar n-aveam ca exista (asa ca daca vreti sa incercati stridii de Marea Neagra dati un telefon, pentru ca trebuie comandate cu 24 de ore inainte).

Aici am mancat o portie de midii (tot de crescatorie) in sos de vin, presarate cu leustean (lovely touch, I’d say) si niste lufar proaspat, facut pe plita. Foarte bun, Pescaria lui Matei a intrat pe lista de reveniri din vara asta.

La Rapana – Mamaia Nord

Tot in premiera pentru mine, am ajuns La Rapane. Cum Mamaia was never my scene, habar nu aveam ce se ascunde pe aici (si nici nu pot spune ca eram prea curioasa). Dar am ajuns pe o plaja (la momentul respectiv) linistita, cu mese-n nisip si butoaie imense unde sa-ti faci siesta.

Cand a venit momentul sa comandam, ne-am facut plinul cu (evident) rapane la plita si stavrid prajit, toate scaldate-n mujdei si niste mamaliga on the side. Si acum, cand povestesc despre astea, imi cam vine cheful sa ma urc in masina si sa trag o fuga.

Vadu Pescarilor – Vadu

Am pastrat ce-i mai bun la sfarsit.

La Vadu nu ajungi usor. La iesirea din Corbu faci dreapta si urmaresti un drum prin camp timp de 6,5 kilometri. Daca masina ta are garda la sol joasa, nici nu te gandi. Noi am ajuns pe drumul nepietruit imediat dupa o furtuna, asa ca baltile si perspectiva de a ramane impotmolite ne-a amuzat tot drumul care a durat vreo juma’ de ora. In plus, eram convinse va in mijlocul lui mai o sa gasim carciuma inchisa. Dar ne-am zis totusi sa incercam.

Si n-am regretat, pentru ca am gasit acolo trei pescari dispusi sa ne pregateasca ceva (practic sa-si imparta mancarea cu noi). Nu inainte de a ne avertiza ca acolo n-au de mancare decat peste. “Pai e ok, am mancat ceafa si mici ceva mai devreme”, i-am asigurat noi.

Asa ca ne-au dat scrumbie la plita si “pestele casei”. In acest caz – nisetru prajit. Si a fost cea mai buna masa din cele trei zile petrecute-n cherhanale. Cu mamaliga pregatita cu simt de raspundere, peste delicios si vin rece. Asta ca sa aflu la intoarcere ca nisetrul nu e cea mai legala masa care putea sa mi se intample.

Am auzit insa ca la Vadu, in sezon, plaja se umple, la fel si restaurantul. Asa ca sunt tare curioasa cum vor sta lucrurile la urmatoarea vizita.
~ # ~
Voi unde mancati peste bun la mare? Eu mai ajungeam si la Casa Dogarilor din 2 Mai (acum era inchisa). Ce recomandari aveti? Ce povesti pescaresti stiti? Ce-am ratat?

YOU MIGHT ALSO LIKE

  1. Mihaela. says:

    tipic romanesc cu primele restaurante, dar este vina noastra pentru ca ne multumim cu servicii proaste. sunt atatea lucruri care le pot schimba si ar merita intr-adevar sa te duci special la mare ca sa mananci hamsii.

  2. Anonymous says:

    Casa Dogarilor nu e o cherhana…

  3. Anonymous says:

    Ar mai fi una de incercat, se numeste Cherhanaua 23 parca, e undeva mai in camp pe langa lac, drumul se desprinde din cel inspre Olimp care duce si spre Lacul racilor. Nu as vrea sa fac teoria preturilor, dar nu stiu de ce sa mananci un peste proaspat la mare se indreapta spre categoria lux…zici ca ceri sa ti-l pescuiasca din alta mare :) Simona

  4. Dana says:

    Vreti peste adevarat? Mergeti in Delta, mancati la localnici acasa si va garantez ca nu o sa fiti dezamagiti. Dupa 3-4 ani de Sf Gheorghe, vacanta la Mamaia dpdv culinar (si cand spun culinar spun peste) ni s-a parut un vis urat. Mai ales cand singurul peste proaspat din meniu era dorada…probabil se repopulase Marea Neagra special pentru noi:-)
    Revenind insa la partea frumoasa (si mancabila) a lucrurilor daca nu ati gustat inca crap cu orez si rosii (de gradina), supa de salau, chiftelute de peste si daca va e pofta de cel mai bun bors pescaresc, mergeti in Delta. Si apoi mai vorbim:-)

  5. @dana – ai dreptate, dar asta e alta poveste. am incercat sa vedem ce peste (bun) gasim pe litoral si nu unde este cel mai bun din Romania :-)

  6. Dana says:

    Mazi, poate n-ar fi rau sa popularizati si locurile cu adevarat faine:-)

  7. @Dana – te referi la Good Food sau la Mazilique.ro? Either way, aici doar am povestit o experienta (unora s-ar putea sa le fie folositoare), nu am vrut sa fac un top cu cele mai misto locuri.

    Cat priveste “locurile cu adevarat faine”, de fiecare data cand am gasit unul, am povestit, fie aici, fie in revista.

  8. Mirela says:

    Cel mai bun peste de pe litoral e in delta, la Sulina!:P
    Chiar pe plaja am mancat cele mai bune hamsii ever! Proaspete, nu erau curatate numai de cap, ci si de intestine! Absolut minunate!

  9. Rusu Alecsandra says:

    Cazemata lui Puiu (Mangalia). Am mancat cel mai bine preparat calcan la ei.

  10. Benny says:

    Buna,
    Eu va recomand un restaurant in 2 mai “Black Sea sau La Petya (Petya – lipovean pur sange- este patronul/ospatarul care va ia si va aduce comanda). La ei am mancat cel mai bun bors rusesc, intotdeauna sa mergeti pe recomandarile lui , este sincer si are grija de clienti!

  11. Ana Maria says:

    Imi pare bine cand vad si cate un bad review pentru ca sper ca vreun prieten de-al vreunui var cu unchiul fratelui patronului vede aici ce si cum si poate-poate se schimba ceva :D

  12. Tea Slabeste says:

    Iii, ce ma bucur de articolul asta. Drooling all over the place, ofc! Thank you.

    Mie mi-e un dor teribil de Delta si chiar i-as pune linistea pe harta anului acesta. Anul trecut n-am fost, of!

    Din concursurile culinare pe care le faceam la Salvati Delta cel mai bine “ieseau” cei din Mila 23, apropo de unde sa te duci in Delta. Din pacate ei sunt cam cei mai “braconieri” dintre deltaici, cumva totusi in spatele celor din Sf Gheorghe. Asa, inside info din cate mai retin si eu from my past life. Dar eu tot am zis ca o sa fac un sejur in Mila.. chiar daca nu-i mare, I shall survive. Sulina nu-mi place, e fte freaky locul si am avut experiente nasoale each time. Dintre team-building-urile pe care le-am prins while at SDD, cel mai mult mi-a placut la Letea, la tanti Viorica. E greu de ajuns, dar femeia gateste dumnezeieste. E destul de pricy, dar o data in viata… tell me daca vrei numarul ;)

  13. Andrada says:

    Nici eu nu sunt cu Mamaia. Motivul pentru care ti s-a parut ok la Rapana este ca se afla in Navodari sau asa-zisa ,,Mamaia Nord”, care nu s-a infectat inca de la surata de la sud.
    Sunt multe lucruri (inca) ok acolo, am avut un sejur nesperat de frumos anul trecut.

  14. Andrada says:

    Nici eu nu sunt cu Mamaia. Motivul pentru care ti s-a parut ok la Rapana este ca se afla in Navodari sau asa-zisa ,,Mamaia Nord”, care nu s-a infectat inca de la surata de la sud.
    Sunt multe lucruri (inca) ok acolo, am avut un sejur nesperat de frumos anul trecut.

  15. TheBanjer says:

    Oooh, s-a inchis Casa Dogarilor? :( Asta era printre ultimele ratiuni care ma mai trageau spre 2 Mai :((

    Si in rest, I second treaba cu Delta – si noi o aveam pe Tanti Laura din Sf. Gheorghe care mi-a facut jumatatea mai buna (anti-peste) sa manance doua mese de peste pe zi (ciorba & felul doi) si sa mai ceara si supliment :))

  16. @andrada – cred ca in sezon s-ar putea sa nu-mi prea mai placa :-/
    @TheBanjer – nu s-a inchis, era doar inchis cand am fost eu, in mai.

  17. Ioana says:

    Restaurantul de la cetetea Histria e bestial….calcanul pregatit de ei era fantastic . Va recomand sa faceti o vizita pe acolo .

  18. Partea trista e ca Vadu Pescarilor e asa cum l-ai descris tu doar in mai-inceput de iunie si final septembrie. Eu, cand l-am descoperit am fost mai mult decat incantata, si anul trecut prin iulie am ajuns din nou acolo. Locul era plin, borsul de peste era un fel de fiertura de legume si din cateva feluri bune de mancare de pe meniu nu serveau decat 2-3. Si acelea aproape reci. Mi s-a parut trist. Am revenit anul acesta in mai si m-am bucurat de peste bun-bun. Si ca recomandare – daca vreodata mai esti in trecere prin 2 mai opreste-te la Black Sea. E pe DN, pe la mijlocul statiunii. Proprietarul e tipul care si serveste, are niste povesti faine de tot, recomandari la fel si cele mai bune icre (care nu sunt facute de mama) :)

  19. Anonymous says:

    Buna,
    Iti recomand si restaurantul Sat Pescaresc din Venus. Este pe plaja. Eu ma bucur in fiecare vara de preparatele lor.
    Radu V.

  20. Sara says:

    O surpriza placuta a fost Papa’n Drum la Corbu, chiar unde se termina satul si incepe drumul spre mare. E o terasa in camp cu preturi ok si mancare proaspata. Cel putin hamsiile pe care le-am servit noi erau superbe si ieftine. Se pare ca isi iau pestele de la pescaria din Corbu. Recomand. Eu mai dau o fuga :)

  21. Roxana says:

    Cherhana Tasaul in Navodari,Golful Pescarilor din Agigea chiar langa Pescaria lui Matei.Le recomand la fel de bine pe amandoua.

  22. morpheus says:

    Restaurantul Reyna din Constanta, zona Faleza Nord, fost cap linie tramvai 100, are cel mai bun bors de peste. Are 500 grame si pestele e superr. Mananc acolo de doi ani. La 12 lei portia.

  23. Andra says:

    daca nu te sperie aglomerația vara, lumea care din lipsa locurilor libere mănâncă pe bordura , fumul excesiv de la cei mai buni mici in viața , daca nu te deranjează sa mănânci un peste cu o mămăliga atât de fierbinte de ti se lipește de cerul gurii, sau te tentează un borș de peste numai din Dunăre, cu bucăți de somn, crap, etc , o zeama gustoasa fara foarte multe legume, cu un mujdei consistent si un ardei iute … O porție zdravăna de icre de știuca fara adaosuri de pesmet, etc , puțin sărate, acrișoare , in care zărești boabe întregi de icre, albe si pufoase , servite cu pâine prăjită .. Daca daca .. Atunci te așteptam cu drag sa revi in Mangalia , pe faleza , la Lebada , lângă hotel paradiso ! nu îți voi spune decât sa te înarmezi cu răbdare pt ca niciodată nu vei mânca ceva reîncălzit, făcut de dimineața , sau rămas de la alții . Si așa cum si acasă mâncarea durează … Bucura te de vacanța si nu uita de papanașii cu dulceața de casa , ciorbița de cocos de țara cu tăieței de casa,ouăle din curtea bătrânilor din satele apropiate Mangaliei , si as mai putea continua .

  24. […] PS: tot uitându-mă pe net după poze am găsit un articol bunicel pe aceeași temă. […]

Popular posts

Insta Moments

  • pampering opportunities at @mazilique_studio, via @introdsgn
  • This is what happens if you wash your hands 60-70 times a day
  • Whole roasted #cauliflower at the @mazilique_studio #testkitchen. Recipe in profile link
  • #avocado #toast with #smoked #salmon, #capers, #dill and #lemon. Recipe on the blog and link in profile
  • #avocado #toast with #cherrytomato and #balsamic #vinegar. Recipe on the blog and link in profile
  • 10 ideas for #avocado #toast on the blog. Recipe in profile link
  • Lumi. Siropul de sâmbătă seară
  • For the #love of #chocolate - #chocolatetruffles #recipe on the #blog (and at @mazilique_studio). link in profile
  • This is my Lumi☀️❤️❄️. She's perfect.