Chez Mazilique

15 carti care apar toamna asta (si pe care le vreau la mine-n bucatarie!)

 

Plenty More: Vibrant Vegetable Cooking from London’s Ottolenghi // Yotam Ottolengh

Plenty More Ottolenghi

Aceasta e una dintre cartile pe care le astept cu cea mai mare nerabdare, pentru ca Yotam Ottolenghi este unul dintre chefii mei preferati. Cartea anterioara, Jerusalem, pe care a semnat-o impreuna cu Sami Tamimi, a fost un super-hit. Plenty More este continuarea volumului aparut in 2011, Plenty, care a schimbat felul in care oamenii gatesc si mananca legumele.

Noul volum cuprinde 120 de retete vegetariene in care accentul este pus pe gust, aroma, folosirea creativa a condimentelor si pe prospetimea ingredientelor. Acestea sunt organizate dupa metoda de gatire: la gratar, la cuptor, fiert, raw etc, iar ideile pe care Yottam le-a pus in practica se anunta a fi fabuloase. Printre aceste noi retete se numara: salata cu mango si naut aromat cu curry, quiche cu Membrillo si branza stilton, bame in crusta de lapte batut, salata cu alge, ghimbir si morcovi, dar si deserturi precum rubarba coapta cu labneh dulce sau gutuie inabusita in suc de rodie.

Apare pe 11 septembrie, la Ebury Press

 

 

 

How to Cook Everything Fast: A Better Way to Cook Great Food // Mark Bittman

how-to-cook-everything-fast

Cartea How to Cook Everything a lui Mark Bittman e una dintre preferatele mele. E cea la care apelez de fiecare data cand am cate o intrebare sau nu stiu cum sa pregatesc vreun anume fel de mancare si e printre putinele carti de bucate fara poze care-mi place. Stiu ca suna ciudat :-))

Noul volum al lui Bittman, How to Cook Everything Fast, ofera sfaturi pentru a deveni un bucatar mai bun, mai intuititv si mai rapid si se anunta a fi o carte care va revolutiona bucatariile: tehnici de time management – principiul essential cand vine vorba de gatit rapid – sunt inserate in cele peste 2.000 de retete adunate in carte, pentru a-ti face treaba mai usoara.

Apare pe 7 octombrie, la editura Houghton Mifflin

 

 

How To Eataly: A Guide to Buying, Cooking, and Eating Italian Food // Eataly 

how-to-eataly

Era de asteptat ca la un moment dat sa apara si o carte care sa-ti explice ce poti sa faci cu toate bunatatile din megaimperiul culinar Eataly (un lant de supermarketuri gourmet care vinde toate ingredientele italiene la care te-ai putea gandi, plus si mai multe pe care nici nu ti le imaginezi, in locatii din New York, Chicago, Torino, Milano, Roma, Florenta, Genova, Bari, Torino, Bologna, plus Japonia, Dubai si Istanbul).

In carte vei descoperi nu doar retete, ci si sfaturi de cumparaturi sau tips & tricks: cum sa faci un platou cu antipasti, cum sa alegi ingredientele la piata, cum sa mananci micul dejun ca un italian, cum sa folosesti ansoa si capere ca sa dai mai mult gust felurilor de mancare, plus idei simple cu ingrediente de baza, de la ulei de masline la mozzarella.


Apare pe 7 octombrie, la editura Rizzoli.

 

 

The Secret Recipes // Dominique Ansel

Dominique Ansel The Secret RecipesAceasta este prima carte semnata de “regele” cronut-ului, Dominique Ansel, in care a promis ca va dezvalui secretul retetelor sale, inclusiv pe cea care l-a facut faimos – hibridul de gogoasa si croissant. (Nu va fi la fel ca cea pe care o vinde, ci ajustata pentru bucatarii domestici).

Apare pe 28 octombrie, la editura Simon & Schuster

 

 

 

 

 

 


Notes From A Kitchen: Volume Three (Part One) // Jeff Scott

Notes From A Kitchen

Fotograful Jeff Scott isi continua seria Notes From A Kitchen cu volumul trei (partea intai), care include fotografii, dar si notite ce ilustreaza procesul creativ al unor bucatari precum David Chang, Dominique Crenn, Joshua Skenes, John, Karen Shields si multi altii.

Aici poti vedea un filmulet care ilustreaza experienta lui Scott impreuna cu David Chang, la restaurantul Momofuku.

Apare in septembrie, la editura Tatroux.

 

 

 

 

 

 

Food Truck Road Trip — A Cookbook: More Than 100 Recipes Collected from the Best Street Food Vendors Coast to Coast // Kim Pham, Philip Shen si Terri Phillips

Food truck road trip

Kim, Phil si Terri au calatorit in SUA de pe-o coasta pe alta, din stat in stat, oprindu-se la cele mai bune food trucks si adunand retetele care le-au facut sa fie atat de populare.Cartea include retete de sandwichuri, supe, feluri vegetariene, classics with a twist – toate aflate direct de la bucatarii si creatorii acestora.Printre cele mai spectaculoase retete se numara pizza cu struguri (de la The Urban Oven din Los Angeles), pui fript Maker’s Mark (Big D’s Grub Truck din New York), Burgeri cu fasole neagra (de la Mix’d Up Food Truck din Atlanta) si Pad Thai Tacos (de la The Peached Tortilla din Austin).


Apare pe 4 noiembrie, la editura Page Street Publishing

 

 

 

 

 

Perfection In Imperfection // Janice Wong

Perfect Imperfection

Janice Wong a lucrat cu unii dintre cei mai prestigiosi chefi din lume (Pierre Herme, Elena Arzak, Grant Achatz) inainte de a se stabili in Singapore, unde a deschis 2am:dessertbar.

Cartea sa de bucate e impartita in patru sectiuni — Origins of Taste, Colours of Taste, Textures of Taste si Memories of Taste —, care exploreaza diferitele surse de inspiratie si creatiile generate de acestea. Anul trecut, Wong a fost desemnata cel mai bun pastry chef din Asia.

Apare pe 1 septembrie, la editura Gatehouse Publishing

 

 

 

 

 

 

Never Trust A Skinny Italian Chef // Massimo Bottura

Never Trust A Skinny Italian Chef

Massimo Bottura este bucatarul din spatele celebrului restaurant cu trei stele Michelin Osteria Francescana din Modena, iar aceasta este prima sa carte in engleza.

Acest “Jimi Hendrix al bucatariei italiene”, cum il numeste Mario Batali, ia feluri clasice si le transforma intr-unele inovative, depasind cu mult granitele familiare.

Cartea este impartita in patru sectiuni si cuprinde 50 de retete explicate in detaliu, alaturi sursele de inspiratie ale lui Bottura – de la muzica, la arta –, tehnicile de preparere si ingredientele folosite.

Printre retete se numara si: Memory of a Mortadella SandwichTortellini Walking on Broth, si Oops! I Dropped the Lemon Tart!.

Apare pe 6 octombrie, la Phaidon

 

 

 

Historic Heston // Heston Blumenthal

Historic Heston

E practic versiunea mai mica (si mai ieftina) a cartii-gigant a lui Heston Blumenthal aparuta anul trecut. Aceasta costa la lansare 200$ (acum e 134$) si a fost desemnata cartea anului de James Beard Foundation Awards. Versiunea noua (43,80$) va avea acelasi continut ca si originalul, insa intr-un format mai putin pretentios.

Historic Heston reprezinta o cautare a identitatii culinare britanice prin retetele vechi, incepand cu cele din era medievala si pana in perioada victoriana. Practic, Heston a luat 28 de retete istorice, le-a deconstruit si le-a reasamblat. A obtinut o astfel verisiuni de secol 21, foarte interesante, precum meat fruit (un fel care se regaseste in meniul Dinner, aflat pe locul 7 in topul celor mai bune restaurante) (vezi aici impresii de la vizita mea), quaking pudding si mock turtle soup.

Apare pe 14 octombrie, la editura Bloomsbury USA

 

Joël Robuchon Food and Life // Dr. Nadia Volf si Joël Robuchon

Joe_l_Robuchon_Food_and_Life

 

In vreme ce dietele actuale nasc probleme si dezechilibre in alimentatie, mai mult decat rezolva, si ne priveaza de o buna parte din placerile vietii, Food and Life este o oda adusa bucatariei sanatoase.

Celebrul chef francez Joël Robuchon ofera o serie de retete gourmet echilibrate, pentru toate sezoanele si perioadele vietii, iar Dr. Nadia Volf ofera explicatii detaliate referitoare la valorile nutritive ale alimentelor folosite, precum si despre efectele acestora asupra organismului.

Apare pe 30 septembrie, la Assouline Publishing

 

 

 

 

Mastering My Mistakes in the Kitchen: Learning to Cook with 65 Great Chefs and Over 100 Delicious Recipes // Dana Cowin 

DMastering My Mistakes in the Kitchenana Cowin, redactorul sef al revistei Food & Wine, poate ca se pricepe la restaurante, insa se pare ca nu era un bucatar prea bun. Asta pana de curand.In aceasta carte, Cowin cere ajutorul unor chefi faimosi, precum April Bloomfield, Alex Guarnaschelli, Tom Colicchio, David Chang, Alice Waters, Thomas Keller si multi altii, cerandu-le sa o invete cum sa pregateasca niste feluri de mancare delicioase in bucataria de acasa.

Apare pe 14 octombrie, la editura Ecco

 

 

 

 

Meat: Everything You Need to Know // Pat LaFrieda si Carolynn Carreño 

Meat - Everything You Need to Know

Pat LaFrieda, a patra generatie dintr-o familie de macelari, e unul dintre oamenii care au pus umarul la readucerea hamburgerului in atentia restaurantelor si in farfuriile noastre. Aceasta este prima lui carte si acopera mai mult decat carne tocata de vita – vei descoperi in Meat peste 70 de retete cu pui, porc, miel, vita si vitel, adunate de la unii dintre cei mai misto restaurateurs din New York, plus o serie de retete de familie.

In plus, LaFrieda spune care sunt cele mai bune si cele mai gustoase cuts (dintre care multe ieftine, pe care nu le cunosti si la care nu te-ai fi asteptat) si explica unele dintre cele mai meticuloase tehnici.

Apare pe 11 septembrie, la editura Atra Books

 

 

The Baking Bible // Rose Levy Beranbaum

The Baking Bible

 

Rose Levy Beranbaum este o legenda in ceea ce priveste cartile de deserturi, volumul sau din 1988, The Cake Bible, fiind obligatoriu pentru oricine vrea sa intre in complicata lume a prajiturilor. 
In noua sa carte, Beranbaum isi indreapta atentia catre baking in general. Cartea ei include prajituri, dar si fursecuri, tarte si multe alte deserturi.

Apare pe 4 noiembrie, la editura Houghton Mifflin Harcourt 

 

 

 

Ladurée Macarons // Vincent Lemains 

Ladure_e_Macarons

Aceasta carte prezinta, pentru prima data publicului, 80 de feluri de macarons Ladurée: aromele, sursele de inspiratie si – desigur – retetele pentru ca acestea sa fie pregatite acasa. La sfarsitul cartii este si o sectiune practica, care arata  pas cu pas cum pregatesc chefii de la Ladurée prajiturile si umpluturile.

Printre retetele incluse in carte se le gasesti si pe cele de 1) macarons clasice (vanilie, cafea, ciocolata, lamaie), 2) macarons “nomade” (cele create pentru desinatii specific), 3) macarons festive (Craciun, Paste etc), 4) macarons pretioase (aurii, argintii, aramii), 5) macarons incredibile (violet, lemon lime etc), 6) designer’s macarons (fructe de padure pentru Christian Lacroix, smochine si curmale pentru Christian Louboutin, trandafir si ghimbir pentru John Galliano, guma de mestecat pentru Alber Elbaz etc).

Apare pe 30 noiembrie, la editura Hachette Livre

 

 

The Cookbook Book // Florian Böhm si Annahita Kamali 

The Cookbook Book

 

Dupa cum se vede si din lista asta, numarul de carti culinare care pot aparea intr-o luna (nu mai zic intr-un an!) e de-a dreptul intimidant. Nu esti sigur de unde sa incepi? Editorul Annahita Kamali a facut lucrurile ceva mai simple: in volumul The Cookbook Book, ea a selectat 100 cele mai importante carti ale gastronomiei din ultimii 300 de ani.

Cookbook Book este un opus al cartilor de bucate de toate formele, marimile, limbile si traditiile culinare. De la clasice precum Larousse Gastronomique siMastering the Art of French Cooking a Juliei Child, la alegeri mai ciudate, precum The Mafia Cookbook si The Hawaiian Cookbook, ori mai modernaMomofuku a lui David Chang, fiecare dintre cartile prezentate a influentat, modelat ori revolutionat gatitul acasa intr-un fel sau altul.

Apare pe 3 noioembrie, la editura Phaidon 

 

//

Tu pe care dintre cele de mai sus le vrei pe raftul tau?

YOU MIGHT ALSO LIKE