Top 10 Street food in Istanbul

29 Oct 2014, Cristina Mazilu

I love street food. Cred ca e unul dintre cele mai bune barometre pentru cultura culinara a unei tari si unul dintre cele mai simple (si ieftine!) moduri de a testa feluri reprezentative. Iar Istanbul e un loc unde as putea petrece saptamani intregi doar testand street food. Pana sa se intample asta, mai jos e un top 10 cu preferatele mele de pe malul Bosforului.

//

Kebab Adana

1. Kebab Adana

Preferatul meu e cel de la Durumzade (nu ca le-as fi incercat pe toate din Istanbul) (althought that’s not a bad idea. not at all!), pregatit pe un gratar cu carbuni incins. Kebabul din carne tocata de vita, putin picant, e rumenit pe șiș si apoi invelit, impreuna cu patrunjel proaspat, felii de rosii si ceapa tavalita prin sumac, intr-un lavash (lipie ovala), care a fost frecat cu un sos de ardei gras rosu bine condimentat. Need I say more?

Adresa: Durumzade, Hüseyinağa Mh., 34435 Beyoğlu/İstanbul

 

 

Lahmacun

2. Lahmacun 

Turistii ii mai spun “pizza turceasca”. Voi sa nu faceti asta, you know better than that. Lahmacun este de fapt o lipie proaspat coapta, foarte subtire, cu un topping facut dintr-un amestec de carne tocata (vita si miel)-ceapa-ardei rosu, bagata in cuptorul foarte incins doua-trei minute si servita fierbinte. Eu una n-o mananc fara o mana de patrunjel trantita deasupra si zeama de lamaie presarata on top. Merge chiar si cu-n pahar de ayran rece (dar si mai bine c-o sticla de Efes!). Prin orice cartier ai ajunge gasesti un loc care sa faca lahmacun.

Adresa: Tatbak, Akkavak Sokak 28/A Nisantasi, Istanbul, Turkey // Halil Lahmacun, Caferağa Mh. 34710 Kadıköy, Istanbul // Taş Fırın, Caferağa Mh. 34710 Kadıköy, Istanbul // Fıstık Kebap, Mecidiye Mh. 34347 Beşiktaş, Istanbul

 

 

Midii Dolma

3. Midii Dolma

Adica midii umplute. In Sultanahmet, in Balik Pazari (Bazarul de peste), pe Istiklal sau chiar in port vei gasi niste domni cu cate-o taraba agatata de gat. Iti trebuie ceva curaj sa le incerci (sunt pescuite fix din portul Bosforului – ala plin de barci si vapoare – dupa ce-au filtrat toata apa aia super-poluata). Evident ca eu nu rezist niciodata si-mi iau cel putin juma’ de duzina de midii umplute cu orez condimentat cu mult piper negru si stropite cu zeama de lamaie.

Schema cu midye dolma e sa mananci pana ce te simti pe jumatate satul. Nu doar pentru ca urmeaza sa o iei de la capat cu kebab, ci si pentru ca o sa te umfli cu orez :-))

 

 

Simit

4.  Simit

Asta e faza misto cu street food – ca se gaseste pe toate strazile! (stating the obvious, I know). Cel mai bun moment pentru un simit e dimineata, cand aroma covrigilor proaspat copti si presarati cu susan umple strazile. Nu cunosc pe nimeni care poata rezista.

 

 

Sandwich Balik

5. Sandwich cu peste (balık-ekmek)

Mergi in port (la Karaköy sau Eminönü) si n-ai cum sa le ratezi si nici sa le ignori – vei vedea aliniate de-a lungul malului gratare incinse pe care se perpelesc fileuri  de macrou (si acum folosesc termenul cu generozitate, pentru ca bucatile alea de peste-s taiate cam din topor si fara prea mare interes fata de oasele care raman) si vei simti o aroma care-ti va face pofta instant. Asa ca te vei indrepta spre una dintre ele (sunt toate cam la fel, nu-ti face griji) si-ti vei lua o bucata de franzela simpla, taiata pe jumatate si apoi pe din doua, in care a fost indesata o bucata de peste, o foaie de salata verde, cateva felii de rosii si inca vreo doua de ceapa. Daca ai noroc, baiatul grataragiu iti va stropi sandwich-ul si cu putina zeama de lamaie.

 

 

Gozleme

6. Gözleme

Sunt un fel de placinte facute dintr-un aluat nedospit, intins de mana pana ce e foarte-foarte subtire si apoi umplut cu diferite ingrediente: branza, cartofi, carne tocata etc, si apoi coapte pe un sac – adica un fel de plita convexa din fonta. Cea din imagine e umpluta cu mangold, spanac si piper zdrobit. Cred ca e de la sine inteles ca o placinta nu vine niciodata singura (ci cu o a doua, uneori a treia si de cele mai multe ori si un Efes).

 

 

Borek

6. Börek

Si pentru ca tot suntem la capitolul “placinte” – nu rata börek-ul, care e o placinta facuta cu multe foi subtiri si umpluta cu branza, carne tocata (sau uneori doar foitaj simplu, pudrat cu zahar). Chiar daca börek-ul pe care-l vei gasi pe strazi este destul de fad in comparatie cu cel facut in casa, tot trebuie sa-l incerci.

 

 

Peste in piata

7. Peste in piata Karaköy

Sari peste capcanele turistice deghizate in restaurante de sub podul Galata si mergi direct in piata de peste Karaköy, cea de pe malul Cornului de Aur. Acolo am luat una dintre cele mai bune mese din Istanbul (not literally – pentru ca era pusa in niste zoaie si cu o musama lipicioasa trantita deasupra): peste proaspat prins, trantit pe gratar si apoi servit impreuna cu niste sferturi de lamaie si ceapa, plus o mana de roca (un fel de rucola).

 

 

Baklava

8. Baklava & Co.

(si prin Co. ma refer de fapt la tulumba – un soi de aluat deep fried si apoi in sirop in fata caruia, for some reason, NU POT SA REZIST). Baclavaua mea preferata e cea cu fistic, dar cred ca cel mai bine ar fi sa le iei pe TOATE la rand si sa o gasesti pe a ta. Doar o idee…

 

 

Turkish Delight

9. Turkish Delight / Lokum/ Rahat turcesc

Daca cel incercat pana acum nu ti-a placut, mai da-i o sansa: testeaza-l pe cel din Istanbul. Cumpara mai multe feluri la vrac (nu gata ambalate in cutii) si sigur iti vei schimba parerea. Incearca-l pe cel din Spice Bazaar, dar si din magazinele specializate, cum ar fi Altan Şekerleme. Alege sortimentul parfumat cu gül (apa de trandafiri) si sigur vei vrea sa revii aici. Nu evita insa nici fındıklı lokum, umplut cu alune de padure. Tot aici vei gasi si tahin helvası, o halva plina de seminte de pin, si o gramada borcane pline cu akide (hard candy) cu arome care te surprind.

Address: Demirtaş Mh. 34134 Fatih, Istanbul

 

 

Inghetata turceasca  dondurma

10. Dondurma (ingheatata turceasca)

Fie ca-ti place sau nu show-ul pe care-l fac vanzatorii de dondurma (cel de mai jos e cel mai bun pe care l-am vazut pana acum), o data tot trebuie sa incerci. O sa faca prietenii misto de tine, o sa-ti posteze un filmulet similar pe Youtube si o sa devina viral, da’ aia e – trebuia sa ti se intample. (Eu am fost vaccinata pe la 13-14 ani, cand am ajuns prima data in Istanbul. Tata radea de se prapadea si eu eram total confuza: “Dudeee, how about you give me my ice-cream nou, huh?!“)

 

 

BONUS

EfesNu uita: nicio masa fara Efes!

//

Dar voi? Ce mancati prin Istanbul? Stiu ca n-am inclus in lista kokoreç (sandwichul cu intestine de miel), kumpir (cartoful copt si umplut cu de toate) si alte cateva chestii, dar mai lasam si pentru data viitoare.

(De asemenea, scriind articolul asta am ajuns plina de pofta. Si de mancare, si de luat lumea-n cap, desigur.)

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (17)
  1. Paula says:

    Eu ajung cam peste o saptamana in Istanbul si mi-am facut lista! Eu as mai adauga si celelalte deserturi ale lor!

  2. Anca says:

    Astept continuarea cu “Top 10 restaurant food in Istanbul” :)

  3. Bogdan says:

    Kumpir din zona Ortakoy.
    Este un cartof fiert direct in coaja, apoi scobit si umplut cu legume, branza, sunca etc. amestecate cu miezul de cartof scos anterior.

  4. Lorelei says:

    Eu as mai adauga:

    – Kokorec- e un sandwich din intestine de oaie aranjate sul, care sunt rotisate la carbuni. Suna aiurea dar sunt delicioase- zona de la Sutanahmet pana la Spice Bazaar.
    – Castanele coapte si pepenele rosu pe langa Agia Sofia
    – Muraturile. De unde iti iei si balik ekmek
    – Icli köfte – niste chitele tuguiate din bulgur umplute cu carne de oaie si seminte de pin, patrunjel, ceapa- yammi. Sunt in partea cu turnul Galata
    – Porumbul copt si fiert, sucul de rodie proaspat stors- tot prin zona Sultanahmet

    • Cristina Mazilu says:

      asa e! cum spuneam, kokoreç, kumpir si alte cateva chestii le-am lasat pe afara, ca nu mai terminam niciodata :-)))

  5. bungabunga says:

    un blog sec, sarac in text/poze/retete.

  6. veg. says:

    Din pacate in afara de covrigi si deserturi in lista dumneavoastra nu am gasit ceva pentru vegetarieni, nici lacto-ovo-vegetarieni… si asta ar mai putea spune ceva despre cultura culinara a Turciei … desi s-ar putea gasi ceva Baba Ganoush, Falafel, Fattoush – o salată mixtă cu mentă, pătrunjel şi cutoane de lipie, Tabouleh, etc

    • Cristina Mazilu says:

      Gözleme si börek sunt in varianta vegetariana. Oricum, e un top personal, bazat pe felurile mele preferate.

      Insa bucataria turceasca poate oferi multe variante delicioase atat pentru vegetarieni, cat si pentru vegani, dar aceste feluri nu sunt atat de populare in zona de fast-food.

      Cat priveste felurile mentionate de dumneavoastra, acestea sunt mai degraba levantine si, in afara de falafel, celalalte nu intra in categoria de street food, ci mai degraba meze

  7. Anastasia says:

    Ati uitat de tantuni!

  8. andra says:

    Lipseste bunătatea de iskender

  9. Mitroi Georgiana says:

    Pentru ca nu am fost niciodata in Turcia , n-am avut norocul tau de a degusta atatea specialitati . Dar in lista ta era si Lahmacun si mi-am adus aminte ca am luat odata de la Springtime , ce sa zic , era pentru prima oara cand mancam , chiar nu stiam de unde vine acest preparat , la gust era …… se putea si mai bine , chiar daca nu gustasem din original mi-am dat seama ca lipsste ceva , pentru ca ceea ce am mancat eu , era doar o lipie incalzita cu putina carne tocata si putin condimentata !!!!
    Te pup !!!!

  10. Elena says:

    First three banuiesc ca sunt Anthony Bourdain inspired (No reservations). But that’s okay, si eu le aveam pe must try oricum.

    E o lista destul de completa cu foarte mult new stuff to try. Mersi pt review! :)

    • Cristina Mazilu says:

      Doar Durumzade si Tatbak. In 2010 am facut toata lista cu recomandarile lui Bourdain (nu toate s-au dovedit ok, asa ca ai grija daca vrei sa i-o iei pe urme :-)) Lahmacun si midii dolma gasesti pe toate drumurile, nu e nevoie sa te inspire nimeni (doar sa gasesti niste locuri ok)

  11. Sirba Stefania-Andreea says:

    Ooo, Doamne, ai mila, sunt gravida, mooor de pofta! :) N-am fost in Turcia pana acum dar imi doresc tare mult!

  12. Petre says:

    Am fost la Istanbul in august 2011 și îmi amintesc cu plăcere de multe bucate alese pe strada și ce bulevardul Istiklala, care din piata Tacsim și până la podul Galatei era parcurs de 4randuri de turiști aproape non stop. Am apreciat într-adevăr kenabul de Durumzade, senviciul cu macrou vis a vis de Sfânta Sofia, dondurma ,baclavale , Efes la halba cu midi pe bat la grătar Balul. Ce am mai gustat la Istanbul au fost salatele extraordinare cu pește cu care am fost serviți pe un batiscaf ce trecea spre insulele prinților, un dorada la cuptor excepțional, sărmăluțe în foi de viță cu carne de miel și vită, pulpa de miel cu orez ceva delicios. La prânz la temperaturi de cca. 40 C aveau un ceai de nu simțeai căldură până la prima halba de bere mai pe seara când te treceau toate apele instant. Am trăit două săptămâni de vis la Istanbul!

Raspunde la andra
Follow on Instagram