Chez Mazilique

[Fake X’mas giveaway] Economiseste cu Jamie

Pentru ca tot vorbeam ieri de irosirea mancarii, astazi am pentru voi o carte si o provocare.

Fiecare roman arunca aproximativ 100 de kilograme de mancare anual, iar in 15% din cazuri aceasta nu e nici macar scoasa din ambalaj. Trist, nu?

In cea mai noua carte semnata de Jamie Oliver – Economiseste cu Jamie, aparuta la Curtea Veche Publishing, o sa descoperi un nou stil de a face cumparaturi, de a gati si de a utiliza alimentele. Pe toate! Nu doar ca sa economisesti, dar ca sa nu mai risipesti mancarea. Retetele din carte sunt realizabile cu un buget redus si gandite astfel incat sa valorifice la maxim ingredientele, inclusiv resturile.

Asa ca, daca vrei sa ai cartea asta in biblioteca bucatarie, lasa-mi un comentariu in care imi impartasesti unul din trucurile tale pentru a nu face risipa de mancare. Eu le-am spus pe ale mele.

Astept raspunsurile pana vineri, 27 februarie, la ora 23:59. Castigatorul va fi ales random si anuntat marti – cunoasteti deja modelul :-)

Fake X’mas Giveaway e un joc pe care l-am pornit pe 24 iunie 2013 pe motiv ca ar trebui sa primim cadouri mult mai des, chiar daca nu e Craciun. Enjoy!

Castigatorul e cel de mai jos. Astept un mail cu datele de contact :-)

castigator JO

  1. Mihaela Zurzanus says:

    My “how to”:
    -Incerc sa plec la cumparaturi cu lista de cumparaturi;
    – cumpar produse romanesti, nu neaparat cunoscute ca si brand, care au pret mai mic;
    – folosesc apa filtrata ( exista filtre de calitate pe piata);
    – cumpar cantitati mici, cat pt. 2 zile;
    – verific constant termenele de valabilitate si ce nu am consumat, le impachetez frumos intr-o punguta transparenta si le agat de usa portii ( garantat, in maxim 2 ore, sunt luate de cineva );
    – legumele care se pot razui, patrunjelul, leusteanul etc. le congelez;
    – daca iau pui de tara intreg, din carcasa fac o supa concentrata pe care o torn in formele de gheata si apoi pun cuburile in pungi sigilate la congelator, folosindu-le ulterior pt. plus de aroma.

    • Oana R says:

      Ce buna e ideea Mihaelei cu supa congelata. Mereu ma lovesc de problema cu: “un litru de supa de pui” si nu imi vine sa dezghet carnea de pui de tara special pt o supa. Asa ca de multe ori inlocuiesc cu apa. Nu vreau sa cad prada cuburilor concentrate de supa ambalate :) But to make my own…that would be cool.

  2. Eugenia Badea says:

    Eu am inceput de un timp sa planuiesc meniul saptamanal, ca sa nu fac cumparaturi inutile, congelez uneori surplusurile de mancare sau ingrediente (dupa escapadele in gradina matusii), alteori fac combinatii inedite pentru a nu rata folosirea vreunui rest, si mai exista si retetele @mazilique cu “vezi ca ti se strica-n frigider”, care ajuta, de asemenea. :)

  3. Madalina Matei says:

    Gatesc zilnic, in portii mici. Resturile incerc sa le transform in alte dish-uri sau le congelez uneori pt. idei de mai tarziu. Incerc sa arunc cat mai putina mancare insa tare sunt curioasa de ideile lui Jamie.

  4. georgiana says:

    Imi fac un meal plan din 2 in 2 zile, ma plictisesc daca mananc mai mult de 2 zile aceeasi mancare :D ..so i choose the recipe , buy the ingredients , than cook … cumpar doar ce am nevoie pentru meniul ales, totul sa fie proaspat. Binenteles ca mizilicuri sunt mereu in frigider : gen unt , oua, lapte , branza .
    Gatind de ceva vreme pentru familia mea cam stiu cat se mananca si cam ce portii sa fac pentru a nu arunca .

  5. Andrada Pascu says:

    Din fericire, timpul imi permite sa gatesc destul de des asa ca obisnuiesc sa cumpar doar ingredientele necesre pentru felurile de mancare pe care mi le-am propus sa le pregatesc.

  6. Tea says:

    Eu sunt din categoria risipitorilor, din pacate :((
    Singurul lucru bun pe care-l fac e sa congelez fructele de la tara cand sunt in sezon, si asta e noutate insa incepand din 2014. Miam miam :D

  7. aurelia dumitru says:

    Eu ma mandresc cu faptul ca nu risipesc mancare. Gatesc cate un fel si pana nu se termina, nu fac altceva. Nu ma las tentata de ofertele din magazine si ma bazez si pe ceea ce am in congelator. O zi pe saptamana organizez o cina cu “leftovers”, asa ca nimic nu se arunca :)

  8. ana says:

    never go shopping with a hungry stomach!

  9. mikaela says:

    Planuiesc meniul pentru toata saptamana si incerc sa gatesc altceva numai daca se termina mancarea din frigider

  10. alina says:

    Fac cumparaturi o data pe luna si congelez fructe, legume, carne, scot de la congelator cand am nevoie de ceva. :) Doar daca ramanem fara ceva, cumparam in momentul respectiv. :) Rar se intampla sa aruncam ceva.

  11. Oana R says:

    Si eu am un sentiment foarte neplacut cand e nevoie sa arunc ceva din frigider. E un mix de vinovatie si nervi :) Asa ca mi-am dat seama ca cel mai mult ma ajuta organizarea.
    – Miercuri gandesc meniul pentru urmatoarea saptamana, joi merg la cumparaturi la piata (e mult mai liber decat in weekend) si de vineri incepe procesul de gatit: pentru weekend, pentru saptamana urmatoare etc. Estential e sa ma limitez la lista de comparaturi sau, daca iau ceva in plus, sa ma asigur ca are un termen de valabilitate suficient de mare astfel incat sa nu implice riscul de a expira pana ma gandesc ce sa fac cu el.
    – O alta forma de economisire este ca gatesc in cantitati mici. Am invatat de cand stateam cu mama ca o mare oala de mancare are toate sansele sa ajunga partial la gunoi, oricat de buna ar fi mancarea. Prefer sa gatesc mai des si mai putin decat 1 data la 4 zile cantitati industriale. Oricum nu poti manca de mai multe ori cu placere aceeasi mancare. In plus, am zeci de retete pe care vreau sa le incerc :) nici nu am timp pentru toate.
    – Si, din cand in cand, renunt sa imi fac meniul exclusiv in functie de ce am pofta sa mananc si scotocesc bine prin casa dupa diverse pungi incepute si ma gandesc ce pot face cu ele ca sa lichidez stocul. Oricat de organizata as fi, mereu raman cu cate un sfert de punga de orez/hrisca/linte/ diverse legume prin frigider (acum spre exemplu trebuie neaparat sa rezolv cateva ciuperci care imi stau pe creier :)) si niste ardei capia care incep usor sa se zbarceasca).
    Cam asta ar fi…

  12. Cristina IONITA says:

    imi place sa gătesc in fiecare zi câte puțin si folosesc ce am prin frigider. Merg mai des la cumpăraturi, ca sa cumpăr doar chestii de care am nevoie. Uneori mai congelez resturile, dar recunosc ca de cele mai multe ori nu le mai mănânc, ci le dau la animale.

  13. Alina Maria Horhogea says:

    Concep retete din ce am in frigider, pun la congelator legume din gradina pentru iarna( asta ca sa nu dau 20 de lei pe kilul de ardei de carton toata iarna), fac compoturi fara zahar pe care le manac la micul dejun. :)

  14. Roxana D says:

    Nu cumparam cantitati mari si asa mancam tot ce cumparam!

  15. Buna Mazilique,
    Urmaresc de cateva luni blogul tau si vreau sa te felicit pt articole. Legat de subiectul cum economisim fiecare, eu am cateva reguli pe care incerc sa le aplic:
    – incerc sa nu plec niciodata la cumparaturi flamanda
    – avand in vedere ca eu nu mananc carne, decat peste, cumpar multe legume congelate varsate de la Auchan, peste si fructe de mare de la Bucur Obor
    – legume si fructe de la piata
    – cumpar cantitati mari de legume de sezon si le congelez pt a le folosi mai tarziu
    – nu fac cantitati mari de mancare
    Cam atat.
    Te pup :)

  16. iulia says:

    Merg pe ideea FIFO:first in first out;organizez alimentele in asa fel incat cele care expira mai repede sa stea in fata indiferent ca stau in frigider sau in camara. Sunt foarte atenta la termenul de valabilitate.
    Deasemenea obisnuiesc sa congelez foarte mult.

  17. Eu am trei trucuri principale: 1. nu plec niciodata la cumparaturi fara o lista clari si cateva idei cu privire la meniul pe urmatoarele cateva zile; 2. pt. ca nu gatesc foarte mult si consum mai mult alimente proaspete, folosesc cam tot ce e prin frigider in sandvisuri si salate, cu 1000 de variante posibile, asa ca nimic nu ramane nefolosit

  18. Mihaela says:

    Imi planific cu grija ce vreau sa pregatesc pt saptamana urmatoare si nu cumpar decat ce e trecut pe lista. Gatesc in cantitati mici (doar eu mananc din mancare) si nu mai mult de 2 felui (pranz si cina). Evit retete dubioase si exotice (am facut destula risipa incercand curryuri si alte nebunii, deci m-am invatat minte :)) )

  19. Corina says:

    Am invatat sa cumpar o data la doua-trei zile doar ce am nevoie pentru ce ma gandesc sa gatesc. Si gatesc ce au pofta si ceilalti din casa ca sa maximizez sansele sa se termine mancarea:) Si, deseori, niste legume sfarsesc in tocanite.

  20. Alexandra Rosu says:

    Încă nu m-am dezvățat complet de irosit mâncarea dar pe cât posibil încerc să improvizez rețete cu ce am prin frigider și dulapuri. Congelez carne de țară și legume din grădina bunicii. Pentru că nu am timp să gătesc prea des, de obicei fac o supă/ciorbă și 2 feluri principale dar în cantități mici.

  21. mikirafaela says:

    Oricat de calculata as fi cu cheltuielile si risipa, uneori o mai dau in bara! Si cum de o bucata de timp incoace nu ne mai permitem sa irosim resursele, am incercat sa gasesc solutii aproape pentru orice, nu numai pentru alimente.

    1. Plec intotdeauna la cumparaturi cu o lista bine stabilita (cumparaturi urgente, necesarul copiilor, tot ce gatesc intr-un timp relativ scurt); nu cumparam nimic altceva; fructele, zarzavaturile, nucile le cumparam din piata de la bunicute sau le aducem de la tara.
    2. Folosesc cat mai eficient spatiul din frigider/congelator pentru a nu le supraalimenta. Asa voi sti in permanenta de ce am nevoie, ce termene de valabilitate au si voi cumpara numai ceea ce trebuie.
    3. Verdeata o pastrez proaspata (pun buchetelele in pahare sau borcane cu apa, in balcon (mai nou, am inceput sa eliminam ghivecele cu flori in detrimentul celor cu plante aromatice).
    4. Uleiul folosit la gatit (cel uzat) il colectez in sticle si il duc la centrele de recoltare; iubim foarte mult natura si nu vrem sa ne pierdem speranta intr-un viitor incert de asa ca trebuie sa constientizam toate sursele de poluare;
    5. La noi se consuma foarte multe paste (din porumb, din grau dur). Apa ramasa o folosesc pentru ingrosarea supelor, a sosurilor sau la diverse alte preparate.
    6. Tijele verdeturilor le folosesc la supe, ceaiuri, sarmalute, sau le congelez si le folosesc in caz de nevoie;
    7. Painea, ne place intotdeauna proaspata asa ca cea care nu se mai mananca o usuc (fac pesmet, crutoane). Pentru miros placut si prospetime, pun intotdeauna mere curate in cutia de paine.
    6. Mancarea care nu ne mai place o punem in caserole si o ducem la catei si pisici. La fel si oasele, le ambalam in pungi, le punem in congelator si le ducem la adapost.
    7. Folosim apa de izvor (avem mare noroc de o apa atat de curata si proaspata).
    8. Daca fructele nu se consuma in timpul admis le fac suc, compot sau le folosesc la salata de fructe; cojile de citrice (portocale, mandarine, grapefruit) le confiez si le folosesc la prajituri. O buna metoda de a aroma aluaturile natural este de a folosi coaja de lamaie proaspat rasa.
    9. Zaharul vanilat cat si esenta de vanilie o fac acasa. Fac un pas imens peste cele din magazin. La fel si peste toate prafurile ambalate. Folosesc condimente pe care le macin acasa (piper, cuisoare, scortisoara, batoane de vanilie etc.)
    10. Cojile de banane: au multe intrebuintari intr-o casa, mai ales in scop medicinal. Le pun in recipientele cu apa pentru flori (cu o ora, doua inainte de a le uda) sau le ducem in gradina la radacina trandafirilor sau facem compost ( aici e valabil si pentru cojile de pepene).Asa nu dau bani pe ingrasaminte sau alte tratamente de fertilizare.
    11. Cand prepar o budinca, crema sau vreun sos special aleg intotdeauna amidonul si nu faina. Preparatul iese mult mai cremos si deloc greoi.
    12. Cojile de ou: le spalam, uscam, pisam si le combinam cu miere de albine. E un bun remediu pentru lipsa de calciu. Dar cojile de ou pot fi folosite si pentru a crea preparate deosebite (checuri, aspicuri), totul e sa le faci gauri finute pe locul banutului, scurgi interiorul (care, daca nu se foloseste imediat se poate congela in ambalajele cuburilor de gheata si se folosesc cand sunt necesare);
    13. Cuburile de gheata: le facem acasa, din apa distilata, flori si frunze comestibile.
    14. Carnea: o cumparam intotdeauna refrigerata si niciodata congelata (cine stie de cand, ca doar etichetele se pot schimba). Aici, mare atentie la hormoni!
    15. Maslinele: pentru a le pastra proaspete si gustoase le pun intr-un borcan peste care torn ulei (de masline).
    16. Branza: de cate ori nu am aruncat, si dupa am oftat: Cascavalul, telemeaua, feta, o data desfacut ambalajul trebuie consumata. Asadar am ajuns sa murez branza: tai cuburi mici, le pun in borcan, pun seminte de busuioc, boabe de piper, crengute de rosmarin si cimbru si iese o delicatese.

    Am o lista superlunga dar ma tem deja ca v-am plictisit. Deci, trag de tot ce se poate, de coji, de oase, totul poate fi valorificat.

  22. Lela says:

    Cumparaturile le fac intotdeauna cu lista bine stabilita dinainte.
    Gatesc cat mancam,nu mai mult!
    Nu ma aventurez in gatitul de sofisticatenii cu ingrediente scumpe,daca vrem ceva mai deosebit mergem la restaurant!
    Daca vrei sa arunci o privire asa arata cumparaturile mele saptamanale de la super market:
    http://allbyl.blogspot.gr/2015/02/cumparaturi-super-market.html
    Good day Christine!!!!
    Many thanks de fake-xmas!!!!

  23. Carmen Munteanu says:

    – De fiecare data imi fac lista de cumparaturi
    – Cumpar in cantitati mici, incat sa nu fiu nevoita sa arunc:200 g cascaval, 200 g sunca, 200 g cas etc
    – gatesc mancare pentru 2, maxim 3 zile si este ok pentru ca nu arunc deloc
    – in principiu zarvatul il cumpar din piata…exact cat am nevoie o data
    – in congelator am vinete si fructe, carnea o cumpar proaspata de la carmangerii exact cat am nevoie.

  24. Alina B. says:

    Cumparam doar strictul necesar, cu lista facuta in prealabil, cam pentru o saptamana; si ca sa nu aruncam mancarea folosim congelatorul si dezghetam la nevoie.

  25. Ana Maria says:

    Iubesc mancarea si implicit sa mananc. Daca e ceva ce urasc pe lume asta este sa vad cum mancarea este aruncata. Atunci sunt inarmata pana in dinti cu tot felul de metode de a folosi cu cap the leftovers (cateodata din resturi fac o mancare mai buna!!!!) De exemplu: cumparaturile sunt pe baza de lista, nu cumpar in cantitati industriale, raman (destul) de fidela produselor pe care le folosesc la mancare (daca incerc ceva nou cumpar in cantitati mici), resturile de branza le pun in congelator intr-o cutie ermetica, pentru briose, cupcakes folosesc forme de silicon (asa nu ma dau banii pe hartiile speciale), din painea usor intarita fac in fiecare duminica friganele, legumele si fructele – de sezon sau congelate de la parintii din gradina, dulceturi exclusiv de casa, pastaile de vanilie le folosesc la maxim (boabele la creme si pastaia in borcanul cu zahar), carnea de pui/curcan de tara, iar cea de porc/vita producatori mici. Nu cred ca fac cu nimic mai special decat altii, dar ideea este ca o fac. Ideea cu apa filtrata imi bazaie prin cap de ceva timp. Chiar se merita? Poti da mai multe detalii? :) Multumesc Mazilique!

  26. Oana says:

    Gatesc zilnic portii mici, cat mancam la o singura masa

  27. Isabela Dragusanu says:

    Eram din pacate o persoana care irosea foarte multa mancare. Inca am de lucru dar sunt perseverenta. Fac cumparaturi o data la trei zile, cumparand cantitati potrivite pentru felurile de mancare pe care vreau sa le gatesc. Supa de pui ramasa o pun in pungi si o congelez. Legumele si fructele care raman le pun de asemenea in congelator. Fierb naut sau fasole si le pun in pungute cate 100-200g suficient pentru o salata care stau perfect congelate.
    Cateodata daca nu am suficient timp gatesc in weekend cate 2 pui si unul sta la congelator pentru jumatate de saptamana.
    Verdeata ramasa o usuc si o pun intr-un borcanel in debara.
    Daca se intampla cateodata sa gatesc prea mult iau in caserole la serviciu si impart cu colegii.

  28. Brindusa Birsan says:

    Cred ca cel mai mare secret in a economisi e sa nu cumperi alimente pe care nu ti-ai propus sa le folosesti, sau doar sa le mananci, in viitoarul apropiat. Nu cumpar ceva doar “ca sa fie”, nu merg la cumparaturi flamanda, incerc sa refolosesc resturile. Si in plus, nu gatesc alt fel de mancare, daca mai am inca vreo 2 care ma asteapta in frigider.

  29. alina says:

    Buna, cumparaturile le fac o data pe saptamana dar mai tot timpul aterizeaza in cos produse care nu erau pe lista. Asa ca o saptamana pe luna nu fac cumparaturi si incerc sa ma descurc cu ce am.
    Iar in ceea ce priveste mancarea, fac in fiecare zi arat cat mancam.

  30. viciu cipriana mihaela says:

    Pentru a nu arunca mancarea, eu fac mereu feluri de mancare pentru numarul de persoane de la masa (am ajuns sa imi dau seama cam cat mananca o persoana dupa mai multe incercari nereusite si mancare aruncata). De asemenea, prepar mancare in ffunctie de ce am in frigider (daca am mai multe feluri de branza fac paste, daca am oua de tara si lapte de la tara fac crema de zahar ars pentru ca aceste alimente se strica destul de repede)

  31. Ionut says:

    Sunt singurul baiat care comenteaza la postarea asta? :))

    Eu nu cumpar niciodata ingrediente care sa-mi ramana prin frigider. Intotdeauna cumpar cand am deja in minte mancarea pe care vreau sa o prepar, si doar ingredientele necesare pt moment. Singurele ingrediente pe care le cumpar in catitati mai mari sunt radacinoasele (pe care le si congelez uneori), si ceapa… pentru ca toata lumea stie ca o branza buna, o ceapa si o palinca nu trebuie sa lipseasca de pe masa mea niciodata :)

    Asadar, cumparaturi dese si in cantitati mici (ci lista pregatita dinainte), consumabile imediat.

  32. Ungur Ramona-Diana says:

    super sfaturile tale, am sa tin cont de ele, eu nu prea arunc mancare deoarece gatesc in fiecare zi cate putin dar mai sunt zile cand imi ramane piept de pui la gratar iar a doua zi fac o salata sau un sos pentru paste cu ea. un weekend frumos sa ai

  33. Elena says:

    Cumparaturi musai cu lista , dupa ce stabilesc meniul pe 3-4 zile . Daca ramane ceva ( branzeturi , mezeluri …) se improvizeaza o pizza sau paste .

  34. Roxn says:

    Motto-ul meu la mancare este “cum sa arunci cand unii n-au ce sa manance?”
    Cateva idei:
    – am doua tipuri de mancare pe care le fac: mancare planificata, dupa reteta, si mancare din “vezi ca se strica in frigider”
    – am descoperit ca datele de expirare la iaurturi si branzeturi sunt pur orientative, mai ales daca sunt pastrate la rece. In plus, branza fagaras uitata in frigider e pretext bun pentru cheesecake :D
    – incerc sa nu cumpar mai mult decat stiu ca as manca
    – legumele ofilite ajung des o tocana sau o combinatie la cuptor
    – mararul si patrunjelul nefolosite se toaca si se pun la congelator
    – mai nou, orice bucatica de carne ajunsa la congelator are etichete de genul “piept de pui, 8.02.2015”. Asa mi-e mai usor sa nu uit de ele
    – tot ce trebuie mancat rapid ca se strica se aseaza mai in fata in frigider
    – iar daca tot se strica si nu-mi vine sa arunc, apelez la prietenul google, pun acele ingrediente de care vreau sa scap si oa-bum-magie cate retete! :)
    – in ultima instanta, stiu un caine care nu discrimineaza :D

  35. Cici says:

    Buna,

    eu merg tot timpul la cumparaturi cu lista. Iar lista o pregatesc inainte, avand in minte meniul pentru toata saptamana. Avand grija ce mananc, cel mult imi raman in frigider, resturi de legume, pe care le pregatesc apoi la wok.
    Carnea o portionez in bucati mici, iar in functie de ce gatesc, dezghet cate pungute am nevoie.
    Iar apa la sticla, nu mai beau de ceva vreme, mi-am luat un filtru, care te scoteste si de carat sticle de la magazin – acasa si rezolva si problema deseurilor.
    Mai sar calul cand vine vorba de ciocolata, biscuiti si alte bunataturi, dar asta este alta poveste :).

  36. Mihaela Cojocaru says:

    Hello,
    Pentru mine e relativ simplu, de fiecare data cand merg la cumparaturi, merg cu o lista si “deraiez” de la ea numai pentru produse neperisabile, pe care stiu sigur ca le folosesc (o punga de paste in plus, una de linte sau o punga din zaharul meu preferat prins la promotie – stiu sigur ca nu apuca sa le treaca data de expirare si imi prind bine when I don’t know what to cook anymore ;) )

  37. ralucita says:

    Pentru cam doi copii mici pe care ii las cu bona acasa cat sunt eu la serviciu, trebuie sa ma asigur ca au mereu cele necesare in frigider: minim o ciorba\supa din care mancam cel putin 1 data pe zi cam 2-3 zile, cartofi la sac de 10 kg, lapte, branza dulce si oua, unt si iaurt, carne de pui si tacamuri de pui si supa concentrata congelata in congelator, legume si zarzavat, rosii la conserva si pasata, paine buna si proaspata, paste si ton. Cam asta este ceea ce cumpar in mod constant. Ramasitele le dam catelusei nou venite din curte. Fiind multi in casa, nu prea se arunca mancare.in afara de paine, dar cineva mai sus a pomenit de facut crutoane si mi-a dat o super idee astfel. Sunt curioasa cu ce vine si Monsieur Jamie.

  38. Marina says:

    Niciodata nu arunc mancarea pentru ca nu gatesc intr-o cantitate mare, ci cat sa mancam de 2 ori din acelasi fel. Merg la cumparaturi cu lista si nu ma abat de la ea:)) si de o obicei fac un meal plan pentru saptamana in curs.

  39. Teodorescu Roxana says:

    Intotdeauna merg la cumparaturi cu lista pregatita, avand in minte un meniu saptamanal. Incerc sa gatesc zilnic, portii putine si nu gatesc ceva nou pana nu termin mancarea. Daca am pofta de ceva inedit, apelez la camara cu conserve de legume si fructe. Fructele care dau semne ca se strica, se transforma repejor in deserturi rapide. Fasolea, supa le congelez.

  40. Alina N says:

    Ca si alti oameni, m-am transformat intr-o super organizatoare legat de meniul saptamanal: totul este atent planificat si eventual mersul la cumparaturi de 2-3 ori pe saptamana ajuta mult pentru ca la mine pierderile constau in fructe si legume care nu mai asteptau proaspete pana le venea randul spre consum. Asa ca incep prin a consuma ce este perisabil mai intai, o conserva de ton in ulei de masline va fi consumata la sfarsitul saptamanii, de exemplu, fata de rosii si ardei.
    Ce nu imi mai place merge catre parintii mei, catelul familiei sau cainii de pe strada.

    De cand mi-am schimbat modul de alimentatie si am trecut pe mancare sanatoasa, am observat ca am foarte putine ambalaje de aruncat.

    Daca iau un ingredient ma gandesc in ce mancare mai poate fi el folosit (verdeturi la peste, dar si la fructe de mare; cartoful dulce la cuptor, dar si piure etc).

    Gatesc portii mici.

    Tin o lista mentala cu ce fel de alimente arunc cel mai des. Controlez periodic locul unde le stochez, astfel ca unul stricat sa nu le strice pe toate.

  41. vladbpopa says:

    Una bucata porc. Nu mai arunci nimic. Cartea e pentru mine, nu pentru el. El nu știe să citească.

  42. Surugiu Alina says:

    Imi place la nebunie in bucatarie sa combin alimentele in combinatii mai putin folosite si de cele mai multe ori rezultatele sunt foarte gustoase. De asemenea imi place sa fac cate putin din fiecare mancare dupa principiul putin si bun.

  43. Neagu Andreea says:

    Pentru economie la bugetul familiei, nu comandam de la restaurant, servim doar mâncare gătită, de cele mai multe ori folosind legume și fructe congelate, din gradina părinților. Noi mergem pe principiul: nimic nu se irosește. Adică : resturile de legume fierte sau friptură merg în omleta de dimineață, frunzele de la broccoli sau gulie sunt folosite la supe, verdeața (pătrunjel, busuioc) o utilizam cu tot cu tulpină, mămăliga o refolosim pentru a face un aluat de lipie.

  44. AleNo says:

    1. Lista de cumparaturi pentru 2. mancaruri ce ne plac in asa hal incat nu poate ramane nimic de aruncat… :)

  45. Diana Dobre says:

    Cumpărături dese, din 2 in 2 zile si asezare strategica in frigider: perisabilele le pun pe primele 2 spatii de depozitare, restul mai jos. Nu tot timpul imi iese, dar ma perfectionez.

  46. michelle says:

    O idee care s-a dovedit f buna e sa congelez in pungute mici legumele care raman nefolosite, dupa ce fac un borsh, spre exemplu. Pentru ca mi s-a intamplat ca telina, morcovul care ramane dupa ce toc o parte din leguma sa se strice in frigider, le toc in intregime, ce nu-mi trebuie pun la congelator, iar la urmatoarea ciorba ma mir ce surpriza placuta mi-am facut, ca am legumele gata tocate :))

  47. Nicoleta Cucean says:

    Buna Mazilique,

    Din pacate inca risipitoare, dar ma straduiesc sa renunt la “obiceiurile proaste”. Pentru asta:

    – Incerc sa plec la cumparaturi cu o lista de cumparaturi si chiar reusesc sa o intocmesc de cele mai multe ori. E drept ca pe langa lista mai apar in cos si alte lucruri, dar sunt atenta sa fie din gama “cu folos si sanatos”.
    – Cumpar cantitati mai mici. Imi ofer in acest fel mai multa varietate si evit/ocolesc risipa in cantitati mari.
    – Improvizez retete cu produse ce au termenul de valabilitate aproape de expirare.
    – Congelez uneori feluri de mancare ce pot fi consumate mai tarziu, in cazul in care am pregatit ceva in cantitati mai mari decat am consumat.

    Cam asta ar fi.

  48. raluca says:

    ce gatesc, aia mananc. Congelez marar si patrunjel. Am invatat sa ma organizez, asa nu imi raman multe pe dinafara. Si ce ramane combin cu altceva pt masa urmatoare, sau congelez

  49. Madalina says:

    1. Incerc sa nu fac cumparaturile pe stomacul gol
    2. Pornesc la cumparaturi dupa ce: mi-am facut un plan de gatit pentru perioada urmatoare si am verificat ce ingrediente imi trebuiesc, ce am si ce trebuie sa cumpar
    3. Cumpar carne refrigerata, apoi acasa o portionez si o congelez in pungi speciale pe care scriu continutul si data
    4. Congelez ocazional fructe (mai ales berries), legume tocate si supa de pui/legume concentrata ca sa o folosesc mai apoi in alte mancaruri (yummy risotto)
    5. Stochez produsele in frigider si congelator dupa data expirarii
    6. Verific datele de expirare si cand gasesc produse pe care estimez ca nu le voi putea consuma pana expira le pun intr-o punga si o agat in gard langa bloc – isi gaseste repede destinatar
    7. Imi fac o lista de cumparaturi si incerc sa nu ma abat (prea mult) de la ea
    8. Am esenta de vanilie facuta in casa, rad si conserv in zahar coaja de portocala si lamaie

  50. Mara says:

    Bananele foarte coapte le congelez cu putin iaurt – iese o inghetata foarte buna si sanatoasa; legumele ramase le transform in supa pe care o congelez; alte tips & tricks astept de la Jamie :)

  51. Cred ca cel mai important truc e congelatul – verdeturilor, legumelor tocate (ardei, telina, pastarnac, morcovi etc), a umpluturilor (de ardei, rosii, sarmale etc) sau a pastelor pentru chiftele etc – de multe ori pentru mine nici nu exista o diferenta intre ultimele doua categorii :))
    Plus ca economisesc si mult timp la faza asta (cand vreau sa fac o supa rapida, trantesc cateva maini de radacini tocate si legume de prin congelator et voila!

    Second, vine combinarea inedita a ingredientelor pe care le ai la dispozitie! Spre exemplu, de obicei cand fac paste, din comoditate, folosesc aproape intotdeauna sos de la panzani – e accesibil si gustos. insa intr-o zi am ramas fara, asa ca am luat niste spanac congelat, l-am calit in unt impreuna cu o ceapa si cativa catei de usturoi pana s-a decongelat, am adaugat cateva linguri de smantana si condimente, am amestecat cu pastele fierte si gata cina! :))

  52. caroline maria says:

    In primul rand nu mai fac cumparaturile pe mai multe zile, ptr ca tot timpul imi raman alimente care ori nu mai sunt bune, ori eu nu mai am pofta si fiind perisabile ,trebuie sa le arunc :-/ Incerc sa fac pe maxim 2 zile ..imi chibzuiesc bine banutii si stabilesc meniul . In plus… din alimentele care-mi raman de la preparare , le pun in pungute si le bag in congelator .. Iar resturile de mancare de obicei ajung la catel,la tara… In orice caz, in ultima vreme am acordat mai multa atentie mancarii..si-am inceput sa fac alegeri sanatoase…lactate si carne de tara , legume si fructe din piata ! Cu cat evit supermarketurile , cu atat economisesc mai multi bani si cu atat meniul meu este mai sanatos . :-) Mi-ar placea cartea! Sunt sigura ca Jamie m-ar putea invata sa economisesc si mai bine!

  53. Oana Vasiliu says:

    Intotdeauna plec cu lista de cumparaturi. Incerc sa cumpar alimente in cantitati mici. Cumpar produse care au termen de valabilitate cat mai mare (insa depinde de aliment).

  54. Nu inteleg… am gresit cu ceva de mi-a fost sters comentariul?… :(

  55. Teodora says:

    Cumparaturile le fac intotdeauna cu lista bine stabilita dinainte. Am meniu sapatamanal si nu gatesc altceva decat daca se termina.

  56. Allicia says:

    Aleg felurile de mancare in baza a ceea ce am in frigider, congelez si imi iau mancare la pachet la birou.

  57. PicincuHobjila Viorica says:

    Cateva trucuri de-ale mele:
    – la supermarket merg doar cu lista in mana si niciodata cu stomacul gol :)
    – atunci cand ofer paine copiilor, le-o dau portionata (mereu aruncam cate 2-3 felii, dupa fiecare masa, ei avand tentinda de a ciuguli putin miez din mijloc si atat)
    – resturile dulci (de exemplu biscuiti, ciocolata) le transform in deserturi delicioase (salam de biscuiti, bomboane ori “acadele”, briose)
    – resturile de carne, de la masa…le utilizez in alte preparate (de exemplu, friptura ramasa o folosesc la o tocana de cartofi ori la sosul pentru paste)
    – depozitez corespunzator fiecare aliment in parte
    – cumpar cate putin, dar des

  58. mi.ushka says:

    Am constatat ca si noi risipim destul de mult, asa ca am inceput sa planific meniul saptamanal si cumpar doar ceea ce e nevoie pentru saptamana respectiva; lactatele le-am injumatatit si am grija sa le mancam inainte sa expire – am pus o lista pe frigider cu data de expirare a perisabilelor :) ; carne iau doar proaspata si strict cat imi trebuie pentru meniul saptamanal; legume cumpar la fel, strictul necesar, iar radacinoase mai congelez. Tot ce iau pe principiul “lasa ca fac eu ceva cu…” – ajung sa arunc, deci nu mai iau sub impulsul momentului. Paste am mereu in casa, daca se aduna mai multe resturi, imediat incropesc ceva :) Mancam destul de simplu, mancaruri care se fac rapid :)

  59. Ioana says:

    Pai:
    1. Legumele – cand vad ca le tin de ceva vreme, le spal, le curat, toc frumusel ca pentru ciorba si le bag la congelator. Cand mai fac ciorba, nu trebuie decat sa le scot din congelator si le pun direct in oala. Mda, mie imi place ciorba…
    2. Verdeata – daca imi dau seama cand ajung acasa ca am cumparat totusi cam multe legaturi de ceva, o parte le las sa se usuce natural si le folosesc ca ierburi uscate in urmatorul fel de mancare. Daca am timp, chiar toc patrunjelul, leusteanul marunt si le las sa se usuce asa. Apoi le bag intr-un recipient, bai si ce miroase leusteanul ala si dupa 6 luni a leustean proaspat. De ce nu miroase si ala din pungi cumparate asa?
    2. Fructele – ce se poate congela, repede la congelator (mai ales fructele de padure), sau bananele pt inghetata cu banane. By the way, bananele mai innegrite ajung cel mai des in banana bread-ul marca Mazi pe care o fac deja de ceva ani si pe care familia mea o asteapta de fiecare data cu aceeasi nerabdare. Not to flatter or anythin:p. Merele – ca de obicei luam prea multe, sau ne mai aduce unul si altul (sa le dea Dumnezeu sanatate;), cel mai des ajung inte-un compot rapid. Bea jumatatea mea trei cani una dupa alta. Uneori se transforma si in suc proaspat de mere. Portocalele ce nu mai ajung odata in burta cumparatorului – fresh de portocale. Grapefuit – idem. De fapt aproape mereu e o combinatie de 1 grapefruit si cateva portocale. Lamaile mai stafidite – limonada, doh!! Ar mai fi de zis la fructe, but man, I’m starting to sound boring..
    3. Painea – sunt cam lenesa cu pesmetul (sora mea face insa). Dar nici eu nu arunc paniea ever. O strang (uscata) si o duc la ai mei la catelusi care rontaie la ea nevoie mare.
    4. Resturi de paste – paste cu lapte si cu zahar ca pe vremea bunicilor. Adica cum e orezul cu lapte dar ceva mai fluid. Ii plac domnului.
    5. Cartofii (saracii au facut si muguri) (astia intrau la legume, right?) – salata orientala rapid daca nu au intrat pe mana domnului care a executat deja o tocana. Ce-o fi domne cu barbatii astia si tocana de cartofi??
    Hai gata ca vorba multa saracia omului si se strica chestiile prin frigider..

  60. adina says:

    Planific si cumpar in fiecare zi, inclusiv pentru la birou a doua zi in functie de ce imi e pofta. In congelator oricum am intotdeauna cate ceva congelat din care pot sa fac ceva rapid, daca am vreo pofta anume, am magazin in drum, in frigider insa nu lipseste niciodata branza, untul si fructele,.

  61. Alexandra says:

    Pentru a economisi si manca sanatos in acelasi timp:
    – incerc sa gatesc cat mai mult acasa, desi mai mananc si in oras din cand in cand (din motiv de socializare)
    – concep retetele in avans, ma uit ce ingrediente lipsesc, si apoi merg la cumparaturi; nu ma abat de la lista
    – beau apa filtrata, nu mai consum de 2 ani apa imbuteliata
    – consum cat mai putine dulciuri (o data la 2 saptmani)
    – ma bazez pe retete simple: legume sau peste la cuptor cu condimente

  62. Teodora says:

    eu rareori arunc mancare si atunci cand o fac reusesc sa ma enervez maxim. am conceput un sistem care functioneaza destul de bine pentru unica persoana ocupanta a unui apartament bazat pe urmatoarele:
    1. fac meniul pentru 2-3 zile (aia cu saptamana nu functioneaza la mine, caci imi vin tot felul de idei pe parcurs)
    2. lista (cea rezultata din planificarea meniului) e sfanta! :) fac eforturi sa nu ma abat, iar daca o fac e doar dupa ce ma gandesc reconfigurez mental meniul
    3. sharing food, sharing love! unele retete presupun prea mare efort (adica mi-e prea lene) sa le aduci la cantitati pt o persoana. deci, impart cu better half, cu familia mea si cu cine mai prind.
    4. pornesc de la resturi de ingrediente ratacite prin frigider si incerc sa le asamblez cat mai bine impreuna, sau sa presupuna un minim de cumparaturi pe langa
    inca am o retincenta in a pune eu la congelator diverse alimente, dar nici nu prea a fost cazul pana acum

  63. Lumi Cris says:

    Regula nr. 1 – congelare (verdeturi, legume & radacini tocate etc)
    Regula nr. 2 – combinarea alimentelor existente sau a felurilor de mancare intre ele
    Regula nr. 3 – gatitul in cantitati mai mici
    Incerc sa respect si o regula nr. 4, care ar fi utilizarea unei liste de cumparaturi, insa nu o pot avea mereu cu mine de cate ori ajung in supermarket, asa ca mai fac si compromisuri in legatura cu ceea ce cumpar (si uneori ajunge in cosul de gunoi din neglijenta…)

  64. Bianca B. says:

    O chestie care merge la mine foarte bine e sa pregatesc in avans mancarea, astfel incat orice leguma sa nu ramana uitata de dumnezeu in frigider: asadar, daca in the spur of the moment ai luat mai mult dovleac decat alea 500g recomandate la supa crema cu care voiai sa hranesti doi oameni, combina-l si intr-o salata cu mult patrunjel sau intr-o placinta cu multa scortisoara. Combinatii diferite, texturi asisderea, ca sa nu te plictisesti si sa-ti faci si bunica mandra ca bostanul n-a murit in van.

  65. Pamy says:

    Intotdeauna tin cont de numarul de persoane pentru care gatesc, astfel incat sa stiu ca nu ramane prea multa mancare, iar in 2 zile sa nu mai ramana nimic.

    De asemenea, daca fierb prea multi cartofi, intr-o zi ii fac rantaliti, iar in alta prepar din ei salata orientala.

    In ceea ce priveste painea, daca s-a invechit, insa se mai poate manca, fac cu ea pizza, o budinca cu lapte si oua sau o transform in pesmet.

    O alta varianta pentru a nu arunca mancare, e varianta de a o congela. Astfel, cand ajung acasa obosita, am deja mancarea gata preparata, trebuie doar sa o incalzesc.

  66. Luiza says:

    Deocamdata sunt incepatoare in arta gatitului, sunt casatorita de mai putin de un an, si pana sa ma asez la casa mea nu am gatit niciodata. Dar, chiar de la inceputuri, am fost atenta la cantitate cand am gatit, pentru ca urasc ideea de a arunca mancarea, cand ma gandesc ca sunt atatia oameni care nu au posibilitati materiale suficiente pentru un trai decent.
    Felul principal pe care il gatesc seara (in cazul in care ramane, am un sot gurmand), a doua zi la birou il iau ca pranz si astfel scap de o grija.
    Inca un aspect de care am grija, este sa fiu atenta la termenul de valabilitate al alimentelor ca sa nu existe riscul de a expira in frigider fara sa le mancam.
    Si ultimul pont, este de a deschide frigiderul si de a compune rapid o reteta din ceea ce am in frigider. Doua retete pe care le folosesc ca sa nu arunc mancarea, quiche sau o frittata.:D

  67. Iulia says:

    O buna perioada de vreme am fost considerata zgarcita pentru ca imi calculam (nici macar foarte meticulos) tot ceea ce cumparam astfel incat sa mancam si bine si sanatos, nici sa nu aruncam si sa ne ajunga banii si pentru alte lucruri. De ceva timp, poate si pentru ca am traversat o criza economica si inca ne resimtim, vad ca lumea a devenit mai responsabila in ceea ce riveste consumul si din zgarcita si usor ironizata au inceput sa imi fie apreciate “tehnicile”.
    Nu fac liste de cumparaturi decat asa orientative pentru ca tin minte foarte bine ce mi-am propus sa iau. Am in minte cateva meniuri cand plec la cumparaturi dar daca gasesc lucruri bune si avantajoase ca pret pot schimba rapid planul si totusi ma incadrez in banii pecare i-am alocat initial. Cumpar fructe si legume de la piata dupa ce fac un tur pentru ca imi place de mor. Carnea tot de la Obor o iau sau de la tara – mai multa o data (jumatate de vitel sau porc, 1-2 pui). De la supermarket iau conserve (porumb, fasole, ton) masline, cascaval, peste uneori, unt, lapte, detergenti), bauturi. In rest gatesc doar ce mananca si copii pentru ca am invatat ca oricat m-as chinui deocamdata e greu sa ii conving sa manance ceva ce nu vor si decat sa mananac eu ce nu au vrut ei mai bine fac ceva ce ne place tuturor (sanatos totusi – nu doar cartofi cu snitel )). Din cand in cand fiecare dintre noi e rasfatat cu felul lui favorit. Congelez orice prind in portii pentru o familie de 4 persoane insa fac lucrul asta cand sunt legumele proaspete, nu astept sa se usuce. Estimez ce voi gati in max 2 zile si opresc iar restul congelez. Dau comanda la mama sa faca vara-toamna compoturi si gemuri fara zahar (care pot fi facute asa), sa coaca vinete, ardei, sa imi congeleze fasole, brocoli, ardei taiat pentru ciorbe, dovlecel, verdeturi, etc. Pun conserve de suc de rosii, rosii in bulion, acreala de ciorba, muraturi.
    As putea continua mult dar as repeta aceleasi idei. Cheia e organizarea si anticiparea.

  68. Raluca B says:

    Din fericire reusesc sa ma organizez astfel incat sa nu arunc mancare:
    -plec la cumparaturi cu lista si cumpar strict ce am nevoie
    -daca imi raman legume (gen un morcov, o telina etc) le tai cubulete si le pun in congelator
    -albusurile ramase le pun in forme de muffins de silicon, iar cand sunt congelate le scot si le pun intr-o punga zip lock.
    -toamna incerc sa fac cat mai multe conserve – gemuri, zacusca etc.

  69. predescu raluca says:

    De câțiva ani am reușit sa păstrez alimentele mai mult timp vidandu-le si aici ma refer la brânzeturi si fructe foarte perisabile ex. Ananasul. Am renunțat la apa plata cumpărată la sticle si acum bem apa filtrata, consumam legume puse de cu toamna in congelator ex. Roșii. Gătesc des si resturile sunt o cantitate infima pe care o contelez si o duc mamei pentru căței.

  70. andreea says:

    – m-am mutat si in noul apartament am luat un frigider mai mic. se pare ca pe cel vechi ma simteam impinsa de o voce interioara sa il umplu.
    – fac cumparaturi mai des ( o data la 2 zile) de la piete, aprozaruri. incerc sa evit supermarketurile de unde cumparam o data pe saptamana. mi se pare ca ma forteaza sa mananc mai proaspat si sa folosesc ce am
    -fac un research pe net de retete si ma gandesc cam ce as vrea sa mananc urmatoarele zile si incerc sa ma tin de lista.
    – daca gatesc mai mult, “reciclez” pentru mesele de a doua zi.

  71. alunelu says:

    De unde nu este, nu ai de unde face risipa :) La un moment dat, incerc sa am doar cateva feluri de mancare in frigider, ca sa nu am tentatia sa incep prea multe si sa nu termin nimic.

  72. Alinutza says:

    Cook food that you love so much that you can’t stop eating it until your fridge is empty.
    And then start again.

  73. Oana Mosteanu says:

    Din pacate si eu cam fac risipa de mancare, insa am grija cand se coc visinele, sa le scot samburii si sa le bag la concelator, astfel pot mereu sa imi fac smoothie-uri sanatoase si prajitura de casa

  74. Dima Cristina Andreia says:

    Cumpar mancare cam de 2 ori pe saptamana si prepar mancaruri in diverse combinatii, astfel incat sa nu las nimic sa se strice.

  75. mariez says:

    ei bine, am cateva trucuri destul de simple de pus in practica – mananc inainte sa merg la cumparaturi si, probabil tocmai din cauza faptului ca imi sta in fire sa cheltui mai mult decat imi propun, incerc sa fac o lista si sa nu ma abat de la ea (prea mult). daca vreau sa folosesc resturile a doua zi am grija sa gatesc seara ceva deosebit de bun, un fel de mancare care devine chiar mai gustos odata cu trecerea timpului. pentru cea mica fac piureurile de fructe si legume eu insami, in prealabil, si congelez portii individuale in tavite de gheata, apoi le depozitez in pungute etichetate. de asemenea, mai congelez si ierburi aromatice si banane (intregi sau feliate) pe care mai apoi le folosesc la smoothieuri.

  76. mariana panait says:

    trucurile mele sunt simple:
    – nu gatesc niciodata mai mult de trei feluri de mancare si astept sa se termine pana pregatesc altele
    – imi planific mesele pentru o saptamana
    – merg la cumparaturi doar cu lista

  77. Alexandra says:

    Fac meniul pe o saptamana si plec cu lista de cumparaturi in functie de acest meniu.

  78. POGO says:

    Daca respecti principiul <>, nu vei face risipa niciodata!

Insta Moments

  • The #parsley-#jalapeño-#secretsauce hot dog. Don't judge, I've chosen my own combo at the newly opened @simbioperoti 🌭🌭🌭💛
  • Congrats, awesome @simbiokb team! #Repost @simbioperoti ・・・
Am pornit la drum și am hotărât să aducem un pic de Simbio în toată țara. Așa a apărut #simbioperoti, un food truck gourmet potrivit pentru toate evenimentele noastre preferate.
•••
#foodtruck #food #sky #summer #party #instaoftheday #sun #sunny #bestfoodtruck #food #goodfood #hotdog #foodlover
  • summer skeeter
  • Instagram Image
  • I see sea snails in my future
  • Weekend snuggles, as seen by  @anamorodan - #repost
・・・
Brunch cu Mazetta si Lumi 💙 - @mazilique @mazilique_studio
  • New toys and weekend cravings ・・・#ihavenoideawhatimdoing #watercolor #donut
  • I need this
・・・
#Repost @reneredzepinoma ・・・
Ben, who used to work with us at Noma and MAD, just released the first issue of his new print magazine @faremag  Fare explores food culture and history in cities- the first issue is on Istanbul, and it's filled with inspiring pictures and stories. Congrats, @benmervis ! Find it here: www.faremag.com
  • #Summer essentials: vanilla days and blueberry nights

Link in profile