Taste of Paris

14 Jul 2015, Cristina Mazilu

Cand primesti o invitatie la palat, unde, in loc de printi, acolo te asteapta cativa dintre chefii tai preferati, I think you hit the jackpot even better than Cinderella.

Nu mi-am imaginat niciodata un loc in care sa-i gasesc pe Alain Ducasse si Joël Robuchon impreuna. Cu atat mai putin unul in care sa-i cunosc personal, sa le gust mancarea si sa le spun cum mi s-a parut. Dar la Taste of Paris mi s-a intamplat.

Alain Ducasse & Joel Robuchon - Taste of Paris-1

La finalul lunii mai am plecat la Paris, unde intre 21 si 24 s-a desfasurat, in parteneriat cu Electrolux, festivalul Taste of Paris. Aici s-au adunat 14 dintre cei mai cunoscuti chefi – fie ei francezi, precum Alain Ducasse, Joel Robuchon, Guy Savoy, Pascal Aussignac, Stephanie Le Quellec, sau care au o afinitate pentru bucataria frantuzeasca si gatesc in Paris, ca Massimiliano Alajamo sau Kei Kobayashi.

IMG_20150522_212416~3

Astfel, Grand Palais des Champs-Élysées s-a transformat pentru cateva zile intr-un palat al gustului in adevaratul sens al cuvantului, cu zeci de standuri la care puteai descoperi nu doar aromele pariziene, ci pe cele din toata Franta. De la sarea culeasa din Île de Ré la caviarul sturionilor din ferme de la Isle en Dordogne, la ficatul de gasca si rata din Alsacia ori gemurile din Saint Mandé – la Taste of Paris puteai gasi ceva pentru a bucura gusturile oricirui gurmand.

Taste of Paris-1

Cu o pofta nebuna de a gusta din tot cate putin cat mai mult (sa fim seriosi, who am I kidding?!), am ajuns la festival chiar la deschiderea portilor si, timp de doua zile (din cele patru, cat dureaza acesta), am reusit sa fac cate o oprire la fiecare dintre cele peste 80 de standuri ale expozantilor si cele 13 restaurante. N-a fost usor, dar cineva trebuia sa o faca, asa ca n-o sa ma plang ;-)

Taste of Paris-1-2

Cu un pahar de sampanie in mana (doar eram in Franta, aveam o scuza) am inceput experienta de festival la pavilionul Electrolux Secrets de Chefs, cu o lectie de gatit primita de la Pascal Aussignac, bucatarul cu stele Michelin de la restaurantul Club Gascon din Londra.

tasteofParis2015-21

In mai putin de jumatate de ora am invatat sa pregatesc melci de mare in sos Worcestershire si sparanghel inabusit (chestie pe care acum vreau sa o testez si pe rapanele noastre; will keep you posted with the results).

mazilique - taste of paris

cooking course - taste of Paris-1-2

IMG_20150521_2

De altfel, de-a lungul celor patru zile de festival, puteai sa iei parte la numeroase ateliere de gatit sustinute de chefi nu doar cunoscuti, ci si talentati (Karim Haidar, Lucas Felzine, Nicolas Roudier si altii). Iar daca nu aveai chef sa-ti murdaresti mainile (cu toate ca nu vad niciun motiv pentru care sa n-o fi facut), puteai asista la Théâtre des Chefs Electrolux, unde bucatarii sustineau demonstratii pentru public. De la pregatirea unor madlene folosind cuptorul cu functia sous vide, la show-uri de cooking si dans –  aveai ce sa vezi la Taste of Paris.

Madlene - taste of Paris-1

Theatre des chef - taste of Paris-1

Dar, cel mai important dintre toate, aveai ce sa gusti. Ba mai mult, sa mananci si sa savurezi. Cele 13 restaurante, ale caror capete de lista erau Plaza Athénée a lui Alain Ducasse si L’Atelier Étoile a lui Joël Robuchon, puneau la dispozitia vizitatorilor cate un meniu format dintr-un aperitiv, fel principal, desert, precum si un signature dish (cu preturi intre 5 si 12 euro).

Alain Ducasse stand - taste of Paris-1

Astfel, cu jetoanele pe care le cumparai de la intrare, puteai trece pe la standul fiecarui restaurant, pentru ca apoi sa-ti compui singur meniul care-ti suna cel mai bine. Cum de altfel am procedat si eu – stridii in aspic de la Guy Savoy, confit de rata de la Robuchon, desert Kir Royal de la Peter Sang.

oysters - taste of Paris-1

Si apoi de la capat, cu alte combinatii spectaculoase pe care chefii le puneau in fata celor adunati la Grand Palais.

Memorabile au fost, de asemenea, si deserturile atent preparate de Benoît Castel: tarte cu lamaie reinterpretate, prajituri cu capsuni si bezea deconstruite, molleaux au chocolat, precum si le choux cafe.

desert - taste of Paris-1

Ce-ti ramane de facut dupa ce ai epuizat toate combinatiile pe care le poti face incrucisand meniurile celebrilor chefi? Sa o iei de la capat, desigur, as zice eu. Dar neaparat trebuie sa te asiguri ca faci o tura pe la toti expozantii adunati sub cupola de sticla de la Grand Palais. Artizanii si producatorii selectati pentru a fi prezentati la aceasta prima edite a Taste of Paris sunt unii dintre cei mai buni furnizori din Franta. Astfel, festivalul a fost o oportunitate sa incerc nu doar produsele lor exceptionale, dar si sa aflu mai multe despre modul lor de lucru. Am descoperit uleiurile de la Huilerie Beaujolaise si pe cele de la Huile des Orgues, stridiile lui Florent Tarbouriech, ciocolata lui Alain Ducasse, dar si celebrele ustensile pentru gatit Mauviel (nu poti sa nu te indragostesti de tigaile lor de cupru).

Mauviel - taste of Paris-1

La standul celor de la Les Nicettes am gasit un delicios caramel sarat, iar la cel al lui Stephan Perrotte am gustat un gem excelent (despre care am aflat ca este pregatit chiar in cazanele de cupru Mauviel, pe care le vazusem mai devreme). Retetele speciale ale lui Perrotte l-au facut extrem de popular printre chefii francezi, care acum ii solicita creatii exclusive.

Si pentru ca nu se face sa ajungi la un asemenea festival si sa pleci cu mana goala, eu am gasit de cuviinta sa umplu o valiza. Astfel ca am reusit sa ma intorc acasa nu doar cu cartile semnate de Ducasse si Robuchon, ci si cu una dintre cele mai interesante selectii de foie gras pe care le-am incercat pana acum…

foie gras - taste of Paris-1

…cutite si tirbusoane Laguiole, fleur de sel, caramele sarate, ciocolata, vinuri si uleiuri, precum si un rar si delicat otet Pineau.

//

Acestea fiind zise, pana la anu’ mai prindeti Taste of […] la Roma, intre 17 si 20 septembrie, si la Verona, intre 27 si 29 noiembrie.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (4)
  1. cristina says:

    C’est magnifique, mademoiselle Mazilique!

  2. Alina Danciu says:

    Foarte dragut. Imi permit sa fac o corectie minora : e moelleux au chocolat.

  3. irina says:

    Tot mancarea romaneasca este cea mai buna .

  4. Perrotte says:

    Merci pour votre citation.
    Bien cordialement.
    Stéphan Perrotte

Raspunde la Perrotte
Follow on Instagram