Chez Mazilique

Tort cu (foarte multa) ciocolata si (mai multe) fructe de padure

Care e primul lucru pe care trebuie sa-l faci cand iti vine idea sa faci un tort pentru o petrecere? In primul rand – SA TE RAZGANDESTI! Daca asta nu merge, treci la planul B, de mai jos.

Deci m-am hotarat eu weekendul asta ca trebuie vreau sa bake a cake for my favourite bday boy. De ce exact nu mi-e nici mie foarte clar – cred ca amandoi am fi apreciat mai mult un castron cu ceviche, da’ ma rog. Si cum tortul avea sa se produca pentru o petrecere cu vreo 20 de oameni pe care de altfel nu-i cunosteam, am hotarat ca: 1/ chocolate is my safest bet si 2/ daca nu impresionez la calitate, macar sa fie cantitate. Asa ca am facut un tort cu trei etaje si un maldar de fructe de padure aruncate pe zona.

Reteta de mai jos e pentru niste cantitati normale – deci un tort civilizat. Eu am inmultit cu patru ingredientele, asa ca, pentru binele vostru, nu va luati dupa mine. (Also, imi pare rau ca nu am facut si o alta poza in afara de asta cu telefonul – nu de alta, da’ chiar nu cred ca mai repet experienta anytime soon :p)

 

INGREDIENTE

2 ore, 14 felii

    • 200g de ciocolata neagra (eu am folosit cu 60% cacao)
    • 170g faina
    • ½ plic praf de copt
    • 1 varf de bicarbonat de sodiu
    • 200g unt
    • 200g zahar brun
    • 100g zahar alb
    • 25g cacao
    • 3 oua
    • 75g lapte batut
    • 70ml whiskey

 

PENTRU CREMA DE CIOCOLATA

    • 200g ciocolata neagra (aceeasi cu cea de mai sus)
    • 200g smantana pentru frisca
    • 1 lingurita extract de vanilie
    • (si inca un shot de whiskey, pentru ca se pare ca nu ma pot abtine)
    • o gramada de fructe de padure (pentru cel din imagine am folosit 4-5 pahare de zmeura, 2 de mure si 1 de afine, dar daca faceti un tort de proportii normale, va descurcati si cu un castronel de fructe)

 

Unge cu unt o forma de tort cu diametrul de 20cm, tapeteaz-o cu hartie de copt si incinge cuptorul la 160°C.

Rupe in bucati 200g de ciocolata neagra si pune-o intr-o cratita impreuna cu 200g de unt taiat in cuburi, apoi topeste ingredientele pe foc mediu, amestecand, pana ce obtii o crema de ciocolata omogena.

Cat timp ciocolata se topeste, intr-un bol amesteca faina cu praful de copt si cu bicarbonatul. Adauga zaharul alb si brun, cacaua si amesteca. Intr-un castron separat bate cele 3 oua impreuna cu laptele batut, apoi toarna-le peste ingredientele uscate si amesteca-le folosind mixerul. Dupa ce ai incorporat ouale, adauga ciocolata topita cu unt si continua sa amesteci pana obtii un mix omogen. Toarna whiskey-ul, mai amesteca un pic si apoi toarna compozitia in forma de tort. Da-o la cuptor timp de 1 ora si 20 de minute (blatul se va crapa putin in cuptor, nu-ti face griji, rezolvam dupa).

Dupa ce blatul e copt, lasa-l sa se raceasca putin in forma, apoi transfera-l pe un gratar si lasa-l sa se raceasca complet, timp in care poti pregati crema de ciocolata (ganache).

Intr-o craticioara pune 200g ciocolata taiata in bucati mici impreuna cu smantana pentru frisca. Pune-le pe foc mediu si topeste ciocolata amestecand, pana ce obtii o crema fina. (In momentul asta iar am scapat whiskey in crema, plus ceva extract de vanilie). Lasa ganache-ul sa se raceasca si sa se intareasca putin (poti sa il faci chiar si cu o zi inainte).

Cand blatul e rece, taie-l in trei, pe orizontala. Alege blatul mai putin aratos si foloseste-l ca baza – pune-l pe un suport de tort (sau poti folosi o farfurie pe care o asezi peste un castron intors cu gura in jos) si unge-l cu o parte din crema de ciocolata. Adauga un strat generos de fructe de padure (eu am folosit doar zmeura la interior), apoi asaza deasupra celalalt blat. Repeta si, la final, unge ultimul blat cu ciocolata si revarsa peste ele toate fructele care ti-au mai ramas (Mda, cake decorations à la Mazi, this is how it’s done: you just throw things on it) (or at it).

In final infigi in el niste lumanari si aduci tortul la petrecere deja cand afara e intuneric (si te-ai asigurat ca lampile de exterior nu merg), lumea e deja tipsy si speri ca n-o sa se prinda if anything’s wrong.

Succes, I haz it!

  1. cristina says:

    Buna Mazi!
    Trebuie sa-ti spun ceva! Nu are legatura cu tortul asta frumos (sau poate niste ingrediente comune), insa eu am facut negresa aceea din revista good food de decembrie si a iesit ( in sfarsit!!!) o negresa perfecta. Da, stiu ca e o prajitura simpla, insa nu-mi iesea bine niciodata.
    Si trebuie sa iti mai spun ceva! Am fost in vacanta si aveam de gand sa pozez asa frumos meniurile si sa le postez, insa pur si simplu am uitat! M-am apucat sa mananc si mai pozeaza farfuria goala daca poti! Asa ca, tot tu esti de baza.
    By! Nu manca tot, intai pozeaza:)))

  2. Andreea says:

    Chère Mazilique,

    Am facut minunatia asta de tort si I swapped wiskey for cognac, ce-i drept mi-a cam scapat mana si a curs un shot extra large in ganache, dar a iesit delicios. You definitely haz it :-)
    am facut si poza, dar nu stiu cum sa uploadez la comment. Anyway, nu are atitudinea tortului tau, dar zic ca este o replica decenta :)

    bon vivant wannabe, Andreea

  3. […] Vroia ceva de genul asta: Tort cu (foarte multa) ciocolata si (mai multe) fructe de padure. […]

Insta Moments

  • summer skeeter
  • Instagram Image
  • I see sea snails in my future
  • Weekend snuggles, as seen by  @anamorodan - #repost
・・・
Brunch cu Mazetta si Lumi 💙 - @mazilique @mazilique_studio
  • New toys and weekend cravings ・・・#ihavenoideawhatimdoing #watercolor #donut
  • I need this
・・・
#Repost @reneredzepinoma ・・・
Ben, who used to work with us at Noma and MAD, just released the first issue of his new print magazine @faremag  Fare explores food culture and history in cities- the first issue is on Istanbul, and it's filled with inspiring pictures and stories. Congrats, @benmervis ! Find it here: www.faremag.com
  • #Summer essentials: vanilla days and blueberry nights

Link in profile
  • Nu-mi dau seama ce e mai rău - poze cu mâncare, cu cățelul sau cu mâzgâlelile
  • now let it go
//
(apparently I found a new hobby - #watercolor doodles)