Chez Mazilique

Despre inchiderea revistei BBC Good Food

In decembrie vom publica numarul 100 al BBC Good Food Romania. Acesta va fi si ultimul al revistei.

Nu vreau sa ambalez povestea asta ca pe o chestie pe care mi-e usor s-o trec cu vederea. Disparitia din peisajul media a unei reviste ca Good Food cred ca lasa in urma un gol regretabil. Decizia nu e una care imi apartine, contextul acestei intamplari nu il mai detaliez, dar il puteti citi aici.

Revista a fost lansata in 2005 si, timp de 10 ani, s-au intamplat foarte multe lucruri frumoase – atat in bucataria redactiei, in paginile revistei, cat si in casele cititorilor nostri. Jumatate din acest timp, in cei cinci ani, cat am fost redactor sef si publisher, revista a fost si locul meu de joaca, iar pentru bucuriile pe care mi le-a adus sunt extrem de recunoscatoare.

E revista cu care am inceput sa gatesc, cu care apoi am continuat sa invat despre mancare, care timp de 10 ani a fost un reper si pentru alti bucatari de placere.

Daca Good Food a facut parte din viata (si bucataria) voastra – imi pare rau pentru pierderea care se va intampla incepand cu anul viitor.

Eu insa raman aici si merg mai departe cu restul proiectelor in care sunt implicata. In urmatoarea perioada imi voi concentra atentia si mai ales entuziasmul pe Mazilique Studio – noul spatiu care va aduce blogul mai mult in offline (detalii despre asta ati putut citit aici).

Lucrurile se schimba, dar va spun sigur – happy days are coming ;-)

  1. Laura says:

    Mazi, I am hearbroken. Și I am counting really hard pe acele ”happy days” that are coming ca să mai vindec din durere.

  2. Andrea says:

    black thursday today!
    dupa inchiderea guerrillei, cea mai trista veste din mass-media. de fapt nu e dupa ci in egala masura!
    o sa imi lipseasca revista enorm!

  3. Ana Maria Por says:

    O sa imi lipsiti! Mult. Astept vestile bune!

  4. Monica says:

    De cand s-a inchis Gourmet in 2009, asta e cea mai trista veste :((( Sob. Nevertheless, we should have a “going away” party, ce zici?

  5. Ce porcarie! Din pacate sunteti victimele colaterale ale unei lipse de viziune a trusturilor. S’au luptat pana au uitat ca au un interes comun. Daca si’ar fi facut o companie de difuzare ‘a industriei’, asa cum se pornisera de vreo 5 ori, ar fi fost salvati. Da’ asa e cand nu poti avea incredere nici in propria’ti umbra… Imi pare rau pentru vestea asta!

  6. Cristina B says:

    Draga Mazi,

    Este foarte trist ce ne spui tu. Good Food este un moment de relaxare foarte asteptat in fiecare luna. Cu toate acestea, Good Food reprezinta in primul rand viziunea ta ( si a echipei …) si de multe ori eu il asemanam cu Mazilique si regaseam in el acelasi spirit liber si nonconformist care traieste pe site-ul tau.
    O sa-mi lipseasca prezenta fizica a acestui erou cazut la datorie, insa spiritul lui merge mai departe cu tine, cu Oana si probabil cu alti oameni talentati.
    The king is dead, long live the king !

  7. Anca Popa says:

    Pacat. I am sad. Fara cuvinte.

  8. Catalin MICU says:

    Buna seara,

    Chiar este o veste foarte trista pentru cei ca mine care au cumparat prima revista GOOD FOOD, nr. 9 din octombrie 2006, dealtfel si singura in acel an, apoi urmand 2 reviste in 2007 si incepand cu nr. 22 din februarie 2008 si pana la nr. 61 din decembrie 2011-ianuarie 2012 nu am mai ratat nimic.
    Asadar ideea era ca odata cu 2008 am inceput sa descopar pe propria piele tainele retetelor propuse de voi si tot asa am tinut-o si m-am experimentat odata cu voi prin diversele voastre peripluri care m-au incantat enorm dar care nu erau puse in practica de voi cu bune si cu rele, ci pur si simplu doar postate,
    Si asa s-a terminat totul incepand cu 2012 cand am cumparat doar o revista in noiembrie si apoi doar o alta in noiembrie 2014, toate astea datorita faptului ca deja toate retetele propuse de voi erau doar copiate an de an, poate doar putin inlocuit la ele pe ici pe colo un ingredient cu un altul.
    De ce ne-am mira atunci ca revista se inchide?!

    Este poate doar un sentiment de frustare, ca acela ca nu mai poti fi tanar mereu si nimic nu ramane etern, dar asa cum au postat altii inaintea mea, eroul de acolo a pus punct unui act si se descopera intr-un altul, online si noi odata cu el.
    Retetele nu exceleaza, dar trimiterile a ceea ce ai simtit prin diversele peripluri si ceea ce ne propui ca vizitare si gustare, ne fac interesati.
    De aceea iti doresc multa bafta si cat mai lungi calatorii cu experiente noi.

  9. Ena says:

    Good Food pentru mine este cineva. Un fel de Jamie Oliver la tv, doar ca pe raftul din bucatarie. Si acum moare. Cum sa-ti iei ramas bun? Gen: Sper sa te intorci, fara tine nimic nu va mai fi la fel… Cel mai probabil ca nu va fi.

  10. anais says:

    Mi-am luat ramas bun de la good food de Romania de mult timp, desi prin 2006-2008 eram un fan inrait, de-acolo am invatat multe, si de-acolo am si gresit multe punand de exemplu intr-un sos malai, in loc de amidon, pentru ca asa era tradusa reteta din engleza iar eu , prea nestiutoare ca sa stiu diferenta. Incet-incet am descoprit ca ezista site-ul bbcgoodfood, unde sunt cam 90% din retetele din revista romaneasca, pe gratis, cu aceleasi poze frumoase si in plus cu comentariile celor care au incercat retetele. Din pacate contributia romaneasca era deseori mai mult de plans decat de ras, prea mica pentru cei 10 lei cat costa revista, de exemplu la pagina 5 ni se spunea sa nu cumva sa facem paste de casa cu faina obisnuita, pentru ca peste 10 pagini sa gasim reteta de aluat de paste – cu faina alba. Asadar, nicio tristete – ramane bbcgoodfood, online!

  11. Andreea says:

    Well, atunci colectia mea va avea 96 de numere. Looking forward to the happy days, then.

  12. Ioana says:

    Chiar I am speechless… Nu pot sa cred. M-am dus pe link sa vad motivatia insa m-a dus pe Gazeta Sporturilor si nu am inteles nimic. Sper sa aflu motivul la un moment dat. Pana atunci, draga Mazi, trebuie neaparat sa ma descarc si nu o pot face decat aici. Good Food a insemnat enorm pt mine, oricat de cliseu si melodramatic ar suna, si de exagerat avand in vedere ca vorbim despre o revista (chiar azi intrebam in magazin de numarul de noiembrie). A insemnat enorm din f multe puncte de vedere. Am invatat sa gatesc cu Good Food, mi-am descoperit o pasiune, cea a gatitului, am participat la evenimente minunate, am cunoscut oameni minunati. Am cumparat revista numar de numar fara sa imi para rau absolut niciodata chiar daca numere intregi au ramas poate nevalorificate caci nu am apucat sa fac vreo reteta din ele (insa am invatat ceva din ele citindu-le). Am continuat sa o cumpar si dupa ce am descoperit ca intr-adevar, cum spunea cineva mai sus, existau retetele pe site. Faptul ca le gasesti acolo e dovada clara ca avem de-a face cu niste oameni care faceau ce faceau din pasiune pura, ca depuneau toate eforturile sa fie totul nu bine, ci perfect. Site-ul este intr-adevar unul extraordinar, cu retete, cu tips and tricks, cu concursuri peste concursuri, cu tot ce vrei si ce nu vrei pt ca pasiunea gatitului sa iti aduca totul la indemana daca intr-adevar iti place treaba asta. O munca titanica se poate citi in spatele site-ului de care tot Mazi banuiesc ca e vinovata.. Motivul pt care am continuat sa cumpar revista desi gaseam totul pe site a fost pt ca mi s-a parut minim-ul pe care puteam sa il fac ca sa onorez munca unei echipe, pt ca nu mi se parea o avere pe luna (desi, mind you, lucrez in invatamant si am un salariu de toata jena), pt ca imi placeau revistele asa cum aratau ele cu pozele alea geniale si cu tot, absolut tot.
    Good Food a insemnat si mai mult spuneam.. Am participat cu nepotica mea la concurs in revista si a castigat concursul din revista (un super storcator de fructe). A fost apoi invitata la concursul mare din Piata Constitutiei unde a castigat locul I (un premiu extraordinar de substantial). Si de acolo a urmat un intreg sir de evenimente la care era tot timpul invitata, concursuri cu alti copii, campanii in scoli, emisiuni tv, etc. Ce au facut oamenii astia cu juniorii in bucatarie e de necrezut, si la cati copii au insuflat pasiunea pt gatitul sanatos. Si totul fff corect. Am fost acolo de fiecare data si toate concursurile au fost cat se poate de corecte (nu pt ca a castigat nepoata mea, pt ca ea nu a castigat decat unul din multele, ci pt ca asa era!!). Nici pana in ziua de azi nu mi-am recuperat niste cutii in care le-am dus niste briose si biscuiti, dar la cum le cunosc pe fete, pun pariu ca sunt inca acolo si ma asteapta (pt ca de fiecare data mi le-au dat inapoi si m-au sunat si pt astea). Ne le mai vreau, insa as veni dupa ele numai ca sa va revad si sa mai intru o data in bucataria/redactia Good Food. O echipa intreaga de oameni frumosi, Elena (ce decenta si cata simplitate si bun simt si politete), Ana (cata jovialitate si umor), Adina (cata exigenta), pe Oana din pacate nu am apucat sa o cunosc, pt Mazi cuvintele nu sunt suficiente (toata numai inima).. Sunt atat de nervoasa, sunt nervoasa de ciuda si de frustrare ca nu pot sa fac nimic ca sa impiedic chestia asta. Ma uit chiar acum la teancul de reviste si nu imi vine sa cred ca nu o voi mai cumpara. Spunea cineva mai sus ca se repetau retetele. Si ce daca se repetau? Si aia de la Pro TV dau acelasi film de enspe mii de ori si tot te uiti la el. Si by no means nu s-ar pune problema sa inchida careva Pro TV-ul din cauza asta. Macar sa faci tu reteta aia de atatea ori de cate o vezi in reviste incat sa o stii atat de bine si sa o faci din memorie..
    Asa mi-as dori sa pot sa spun undeva sau sa scriu undeva ce cred eu despre revista asta in Romania si despre ce a facut toata echipa din spatele ei, as face-o cu mare drag crezand ca ar putea sa aiba veun ecou undeva (as face-o si in engleza, la nevoie). Nestiind unde sa fac treaba asta, o fac aici, la Mazi, ca asa cum spunea cineva inainte, desi ma gandesc cu drag la toata echipa, revista asta si pt mine se identifica cu Mazi. Cand ai parasit Good Food pt o scurta perioada de timp, parca am avut o presimtire ca vei reveni, simteam ca acolo iti e locul, si am continuat sa iau revista (desi nu prea mai imi venea stiind ca nu mai esti tu in spatele ei), si bine am facut ca ai revenit apoi…:)
    Geez, ce ne facem oameni buni daca atunci cand un lucru bun se intampla in Romania, ii dam in cap si ii aducem sfarsitul? Cum ma? Parca scriu si nu imi vine sa cred.. Cum sa nu mai avem o revista cum e Good Food in Romania? Noi in loc sa progresam regresam? Daca nici asta, atunci ce? Ne intoarcem la Click, Libertatea, Practic in bucatarie???? Chiar nu vede nimeni absurdul disparitiei unei astfel de reviste de pe piata din Romania?
    Sunteti singurii in spatele unei reviste pe care ii cunosc sa fi facut atat de multe pt cititorii ei cum ati facut voi. Numai daca ma gandesc la cate filme am fost ca urmare a invitatiilor pe care le-ati oferit la concursuri.. Petreceri (la care din pacate nu am putut ajunge, nefiind din Bucuresti). Da, eu nu sunt din Bucuresti si tot am beneficiat de eforturile lor!!! Ati facut atatea si asta e rasplata primita de la cititori (caci banuiesc ca ei sunt de vina ca nu au cumparat revista, alta explicatie nu gasesc pt ce se intampla.??)
    Par poate prea revoltata dar pt ca chiar asa sunt. Nici nu pot sa spun ca o sa imi fie dor de voi. Nu pot sa spun nimic…

  13. cristian says:

    sincer imi pare rau dar.. mereu exista un” dar” draga Mazi ,revista devenise un fel de ”feuda” a lu” matalutza si a blogarilor ”preteni” cu matale…pe langa faptul ca revista ,deh trustul ,era plina de retete englezesti ,nu-i bai ,restul era un fel de jurnal personal Mazi..sa ma ierti..de aceea nici n-am mai cumparat-o ca era suficient sa intru pe blogul tau si-sau a pretenilor blogari ca sa vad-citesc inainte de aparitie continutul revistei..sa nu fie cu suparare dar am in mansarda goodfood-ul de la primul numar pana la..si aici nu mai stiu ca-ti citeam blogul..a murit revista ,traiasca blogu’ lu’ Mazi!!!!!

  14. […] asemenea, probabil că mulţi n-aţi citit chestia asta, pentru că NU NE-A DAT NIMENI AFARĂ, ci nu se mai face revista. Procesul prin care eu şi Manuela […]

  15. Ela says:

    Draga Mazi, please help! Inteleg ca nu mai apare revista, dar saptamana asta vad ca a disparut si site-ul????? Asta m-a luat prin surprindere, ma asteptam sa mai ramana o vreme, chiar si neactualizat. The trouble is ca nu am apucat sa iau de acolo cele cateva retete pe care le-am testat si repetat si acum sunt usor in aer pe partea asta…can you help me please? please-please?

  16. Otilia says:

    Draga Mazi,
    Imi pare tare rau ca nu va mai fi publicata revista. Chiar daca am descoperit-o recent, am indragit-o chiar de la primul numar pe care l-am cumparat! Ati facut o treaba foarte buna!
    Legat de site, am observat ca nu mai merge deloc :( Nu va mai ramane o vreme online? Aveam o groaza de retete salvate, unele testate, altele nu, si mi-ar parea tare rau sa nu le mai pot salva (vad ca mai sunt persoane care ar dori sa le mai poata accesa)
    Multumesc si mult succes!!!

  17. Catalina says:

    Imi pare tare rau sa aflu asta !!!
    Dar…..E un pas inainte !
    Eu , cu mare entuziasm astept revista Mazilique Food !
    Go Mazi ,go,go,go !

  18. mihaela danilov says:

    Mai gasim undeva retele ce erau pe site-ul goodfood.ro? Aveam foarte multe salvate doar ca bookmark :((.

    • Ionut says:

      Se mai pot gasi undeva retele de pe pagina? L-eam salvat doar ca bookmark si am ramas descoperit :(

  19. Roxana says:

    Deeeci de anul trecut aproape saptamanal mai intrebam pe la cate un chiosc daca a aparut Good Food insa nimeni nu mi-a zis ca nu se mai publica. Si astazi, aflu din acest post.

    I am sad :(

  20. roxana putinelu says:

    Cititoare infocata a revistei, (colectionara de la primul numar), pana cand aceasta a devenir foarte “romaneasca”. Au aparut retete de mucenici, bulz, etc. iar colaborarea cu britanicii s-a rarefiat continuu, ca si numarul paginilor. Laudabila a fost stradania Dnei Cristina, primul redactor sef al revistei, dupa care au aparut persoane fara talent si stil, ce au ingropat revista numar de numar.
    Pacat ca nu s-a pastrat standardul de la inceput ,Aici se potriveste proverbul ” fiecare pasare pe limba ei piere”.

Insta Moments

  • My first buy for the new home happened six months before I even found the house. Now I'm trying to figure out my capsule kitchen (is there even such a thing?) around it #casacucastani #lecreuset #newhome home #capsulekitchen
  • Signature look = (white shirt + red lips) x clenched jaw 🤪
  • Despre #MaziliqueTheBook - pe blog. Link in profil.
  • morgondröm • #MaziliqueTheBook
  • Un pantof #neplictisitor, bricolat de @oana_misha la atelierul Heidi Chocolate🍫💓👠
  • Tarte aux pommes bouquet de roses bla bla bla le bla bla • cineva s-a plictisit ieri la @mazilique_studio 😂🌹🌹🌹w/ @lurpakro - link in profile
  • Summer in a can. Or 29... 😁
  • missing my silly watercolor play
  • oh fall, it's nice to see you again • #curryweather at @mazilique_studio #openkitchen