Masa de Craciun pe repede inainte

21 Dec 2015, Cristina Mazilu

Toate retetele pe care vi le povestesc mai jos au fost gata cam in 3 ore. Ceea ce nu-i rau deloc pentru o masa de Craciun pregatita pe repede inainte. Ceea ce va doresc si voua – daca e vreun moment cand trebuie sa folosesti scurtaturile in bucatarie, e atunci cand ai familia si prietenii adunati in jurul mesei si vrei sa petreci timp cu ei, si nu in jurul aragazului.

Pentru toate cele de mai jos m-am folosit de ingrediente de la Marks & Spencer Food (le gasiti in Mega Mall si Plaza Romania), ei fiind cei care m-au provocat sa pregatesc o masa completa, fara prea multe batai de cap. Here it goes:

 

APERITIVE

Asta e capitolul care trebuie rezolvat cel mai rapid. E important sa ai ceva pe masa cat timp astepti felul pricipal, pentru ca altfel compensezi cu vin si stim cu totii ce se intampla in acest caz si e abia inceputul serii.

Grisine cu jamon

Masa de Craciun-3

Asta e chiar simpla: iei niste grisine – eu am folosit Italian Black Olive Stirantini – peste care infasori cate jumatate de felie de jamon (merge la fel de bine si cu prosciutto, depinde ce preferi) (sau ce ai la indemana, desigur).

 

Chips

Masa de Craciun-2

Rastorni o punga de chipsuri intr-un bol si-l asezi pe masa, cat sa aiba toata lumea ceva de rontait. Eu am folosit unele cu prosecco (!!!), mai exact Winter Berries and Prosecco Fizz Sparkle. Da, ati vazut bine in poza, au si niste stelute aurii comestibile sprinkled on top.

 

Tartine cu crema de branza (si somon afumat)

Ai nevoie de somon afumat, o crema de branza, chives, marar si o “baza” – niste biscuiti sau niste felii de paine prajita. Eu am folosit Seeded Oatcakes (biscuiti din ovaz) si Multiseed Wholegrain Flatbreads (niste felii din faina integrala presarate cu un mix de seminte).

Masa de Craciun-4

Toaca verdeturile marunt si amesteca-le cu crema de branza, impreuna cu un pic de sare si putina zeama de lamaie. Unge cateva felii cu crema de branza si asaza deasupra putin somon afumat, o bucatica de lamaie si o felie de castravete.

Masa de Craciun-7

Restul de crema de branza, pune-o intr-un castronel si lasa la indemana cateva flatbreads crocante.

Masa de Craciun-5

 

Camembert copt

Merge perfect cu niste biscuiti subitiri si aromati cum sunt cei de mai jos.

Masa de Craciun-8

Ia o rotita de branza camembert, asaz-o intr-un castronel sau un alt vas termorezistent (sau daca vine in cutie de lemn, poti sa o lasi acolo, dupa ce i-ai scos ambalajul). Cresteaz-o putin cu varful unui cutit, presara cateva bobite de piper rosu si stropeste-o cu putin vermut, apoi da-o la cuptorul incins la 200ºC timp de 15 minute, pana ce se inmoaie.Masa de Craciun-10

Serveste-o apoi impreuna cu biscuitii.

Masa de Craciun-15

 

Branza Haloumi coapta cu masline

Pregateste urmatoarele: 100g branza haloumi, taiata in cubulete, ½ lingurita seminte de fenicul, ½ lingurita fulgi de ardei iute, 100g de masline (am folosit M&S Pitted Green Hojiblanca Olives) si 2 catei de usturoi. Masa de Craciun-9Pune toate ingredientele impreuna intr-un vas termorezistent, amesteca-le cu 1 lingurita de ulei de masline si da-le la cuptorul incins la 200ºC timp de 15 minute – poti face asta impreuna cu branza camembert coapta, pentru a economisi timp.Masa de Craciun-11

Serveste-le apoi direct din vasul in care au fost coapte.

 

Beef jerky & chutney

Exact cum spune titlul: ai nevoie de niste beef jerky (am folosit Classic si Peppered) si un chutney (Winter Berry)

Masa de Craciun-27

Singurul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa le pui pe un tocator de lemn si sa-i lasi pe invitati sa se descurce.

Masa de Craciun-28

 

FEL PRINCIPAL

Pui copt cu legume

Am sarit peste curcan (dureaza prea mult) si peste porc (gasiti aici o reteta super simpla si rapida) si am ajuns la pui. Ideal ar fi sa-l marinezi peste noapte, cum am facut eu: am pus puiul intr-o punga in care am turnat niste Black Treacle & Porter Ale Sauce & Marinade. Masa de Craciun-12

Daca n-ai timp, ungi puiul direct si-l pui intr-o tava, asezat pe 4 jumatati de ceapa, impreuna cu doua capatani de usturoi intrehi si putin ulei de masline. Apoi il bagi in cuptorul incins la 200ºC.

Masa de Craciun-13

Il lasi vreo juma’ de ora sa se rumeneasca pe o parte, apoi il intorci si adaugi in tava si niste legume: pastarnac, cartofi, morcovi.

Masa de Craciun-21

Il lasi in cuptor pana ce carnea e patrunsa, iar legumele – coapte.

Masa de Craciun-29

 

GARNITURI

Altele decat legumele de mai sus, desigur.

Piure de linte

E mai simplu si decat cel de cartofi. Tot ce iti trebuie e o punga de linte (M&S Red Split Lentils), 1 ceapa, 1 lingura de ulei de masline si 1 lingurita e paprika afumata.Masa de Craciun-31

Toaca ceapa marunt si caleste-o putin intr-o oala impreuna cu uleiul de masline, pana ce se inmoaie. Adauga apoi paprika afumata, mai amesteca 1 minut, apoi toarna 200g de linte si suficienta apa. Lasa lintea la fiert pana ce se inmoaie (vreo 10, maxim 15 minute).

Dupa ce a fiert, scurge lintea de apa si paseaz-o folosind o furculita, o lingura, un blender – ce ai la indemana. Serveste piure-ul cu putin ulei de masline picurat deasupra si cateva frunze de patrunjel. Masa de Craciun-34

Orez basmati cu merisoare, verdeturi si alune de padure

Pregateste ingredientele: orez basmati, merisoare, 50g de unt, 3 legaturi de patrunjel, 2 de marar, 1 pumn de alune de padure, ulei de masline si zeama de lamaie.Masa de Craciun-32

Topeste untul intr-o oala, apoi adauga 350g de orez. Amesteca bine, pana ce acesta e acoperit de unt si toarna deasupra 550ml de apa clocotita. Da focul la minim, pune capacul si lasa orezul sa fiarba incet-inceeeet timp de 15 minute. Stiu ca pare putina apa, dar ai incredere. Si nu ridica capacul, pentru ca va iesi aburul.

Cand au trecut cele 15 minute, orezul va fi absorbit toata apa. Ridica capacul, amesteca orezul cu o furculita si adauga merisoarele (ar fi bine sa le lasi 10 minute in apa fierbinte, sa se hidrateze), patrunjelul si mararul tocat marunt, alunele de padure tocate grosier, ulei de masline, zeama de lamaie, sare si piper proaspat rasnit. garnitura asta o poti pregati din timp – e foarte buna si rece.Masa de Craciun-35

 

DESERTURI

Tarta cu fructe confiate

Ai nevoie de o crusta de tarta coapta ca aici, un borcan de Mincemeat (asta nu e ce pare din denumire, ci un amestec de fructe confiate, migdale maruntite, coaja de portocala, brandy, porto si alte bunatati) si un pachet de fursecuri cu unt in forma de braduti (Mini Shortbread Trees).

Masa de Craciun-22

Umpli crusta de tarta cu amestecul din borcan, asezi bradutii deasupra si o mai dai 10 minute la cuptor. Atat!

Masa de Craciun-23

Mini-pavlovas cu capsuni

Sari peste partea cu coptul bezelelor si iei unele gata facute (Meringue Nests). Iti mai trebuie o cutie cu mascarpone, putin zahar pudra si o mana de capsuni.Masa de Craciun-24

Amesteca branza mascarpone cu putin zahar pudra (adauga dupa gust, mie nu-mi place prea dulce). Daca compozitia ti se pare prea tare, o poti amesteca si cu putina frisca. Asaza crema peste bezele apoi presara bucati de capsuni.

Masa de Craciun-26

 

TEA & COOKIES

Si ca si cum toate cele de mai sus n-ar fi fost suficiente, mai umple masa si cu cateva boluri cu fursecuri (omulet de turta dulce, cookies cu fistic si migdale, Christmas cookies cu cacao) si pune langa un ceai aromat (M&S Christmas Spiced Tea, condimentat cu nucsoara, cuisoare si ghimbir).

Masa de Craciun-1

Masa de Craciun-33

DRINKS

Pai doar nu credeati ca sar capitolul asta!

 

Vin fiert

De fapt e un vin gata fiert, pe care-l poti lua la sticla, gata condimentat si aromat cu tot ce-i trebuie.

Masa de Craciun-30

 

Cocktail-uri cu prosecco, suc de merisoare si clementine

Ai nevoie de exact ce scrie mai sus, plus niste pahare (doh!).

Masa de Craciun-17

Pune in fiecare flute cateva felii de clementina, adauga o treime suc de merisoare si umple paharul cu prosecco. Cheers!

Masa de Craciun-19

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (9)
  1. Alexandra says:

    Super menu!
    Cocktail-ul cu prosecco il testez maine pe niste invitati. Multumesc de idee, vroiam ceva festiv, care sa nu fie vin fiert, dar nu prea aveam inspiratie.

  2. Ana Maria Por says:

    So easy….sau cel putin asa pare!

  3. Gabriela says:

    sa ne zici si cat ai lasat la casa la M&S… sau ma rog, cat as lasa eu daca as face meniul asta :)

  4. Natty says:

    Wow cat e de frumoasa prezentarea! Si mancarea!
    Vreau si eu M&S Food la Cluj!

  5. Alexandra says:

    Este M&S in Bucuresti ?!? Mi-e dor de produsele lor….totul de foarte buna calitate ! Rupeam cate o cutie de meringue nests pe zi :))) … Happy Holidays !

  6. […] musafirii cu vreo oră, am decis să mă apuc și de pireul de linte roșie. M-a inspirat masa pe repede înainte a lu Mazi și-am pus și eu de mult piure din ăsta. 500 de grame de linte roșie, trei cepe, […]

  7. […] ele, poate vor lichida stocurile cu prețuri mici. În special cele de mâncare vor fi ținta mea (uitați aici idei), trebuie să fac stocuri de […]

Raspunde la Ana Maria Por
Follow on Instagram