Chez Mazilique

[Road trip] Prin Sicilia

Ultimul road-trip pe anul trecut a fost o tura de Sicilia planificata intr-un mail care de fapt trebuia sa ne duca la Istanbul. Ma rog, ati vazut aici cum a decurs povestea (ba chiar am bagat si un update).

road trip in Sicilia-1

N-o sa va povestesc cum am tarat trei oameni mahmuri, intr-o dimineata la duminica in Noto, la ora 9:00, ca sa mancam “cea mai buna inghetata din Sicilia” (sau Italia, nu mai stiu), doar ca sa gasim locul inchis pentru o luna, pentru ca mesterul cu gelato se hotarase sa plece in vacanta din noiembrie si pana-n decembrie.

road trip in Sicilia-2

Nici cum apoi am condus vreo doua ore ca sa mancam la Tratoria del Gallo crochete de cartofi si alte nenorociri deep fried, pentru ca odata ajunsi sa descoperim in vitrina carciumii doar niste piftii dubioase, pentru ca ei se apucau sa faca mancare abia dupa pranz.

N-o sa sar insa peste incercarea #3 de a gasi ceva de mancare, alte cateva zeci de kilometri mai tarziu, in Ragusa, cand i-am spus sefului de sala de la Majore ca in ciuda faptului ca nu am rezervare o sa stau acolo pana imi da paste, tocana de porc si vin, ca am venit de departe, mi-e foame si nu am nicio intentie sa plec pana nu trec prin tot meniul lor. Ca sa par si mai convingatoare m-am proptit in fata usii de la intrare, unde am tinut-o cu mine in ploaie si pe Titica, cat timp baietii cu care eram si care cu siguranta deja isi blestemau zilele la acel moment, erau ocupati sa blocheze strada cu masina. Nu stiu daca a fost foamea turbata care mi se citea pe fata, faptul ca mi se inclestase maxilarul intr-o grimasa de om dement sau norocul ca Oana avea ochi mari si umezi (banuiesc ca tot de la foame), da’ ne-au lasat pana la urma sa intram.

Pentru ca restaurantul chiar era plin de nu puteai nici sa treci printre mese, ne-au asezat intr-o camera care facea legatura intre sala de mese si magazinul in care ei vindeau pe banda rulanta salamuri, carnati, prosciutto si alte cured meats. Ne-au eliberat o masa intr-o camera care in mod normal le servea lor drept birou, inghesuiti undeva intre niste televizoare care rulau imagini luate cu camerele de luat vederi din restaurant, si ne-au adus meniurile. Am comandat pretty much tot ce era de mancare, o sticla de spumant blanc de blancs si un Nero d’Avola vechi de vreo 20j de ani. Daca despre mancare pot comenta diverse nimicuri, despre lista de vinuri trebuie sa va spun ca e un motiv in sine sa va faceti drum in Ragusa, la restaurantul Majore, daca ajungeti in Sicilia. (Doar ca daca nu aveti abilitati de psihopat flamand, va recomand totusi sa faceti o rezervare inainte). Gasiti acolo vreo 400 de etichete la niste preturi care te indeamna la contrabanda (mai stim noi niste tinere sperante care s-au intors de la Chisinau cu un portbagaj plin – a se citi partea I si imediat apoi partea II).

Si ca sa nu credeti ca tot ce am facut acolo a fost sa golim sticle (cu toate ca nu-i departe de adevar), cu mancarea treaba a stat in felul urmator:

road trip in Sicilia-4

Ravioli al sugo di maiale

Paste cu hribi

Paste cu hribi

Risotto alla Majore

Risotto alla Majore

road trip in Sicilia-7

(Au mai fost si alte situatii, gen porci umpluti, da’ au cazut la editare pentru ca aratau like some sort of road-kill)

Odata ce ne-am revenit din foame si am reajuns la sentimente mai umane, am plecat spre Palermo, moment in care Titica a trecut la volan si noi am putut sa impresionam baietii cu deja celebrul nostru karaoke de masina (celebru for all the wrong reasons, desigur). Ocazie cu care ei si-au pus castile si au adormit pe bancheta din spate. Seemed legit.

Cand, cateva ore mai tarziu, am ajuns ragusite la Palermo a mai durat o ora sa ajungem la hotel pentru ca for some reason nimerisem in rush hour-ul de duminica seara. Nu stiam ca asa ceva exista, da’ era un trafic in oras ca pentru un moment chiar ma gandeam ca poate am ajuns la Istanbul.

road trip in Sicilia-10

Dupa ce ne-am cazat si am plecat sa cautam restaurantul la care planuisem sa luam cina, s-a intamplat ceea ce deja devenise refrenul road-tripului nostru: daca nu e in vacanta sau daca nu e in pauza de frecat duda, inseamna ca e inchis de tot. Vreo ora de cautari pe cele mai dubioase, inguste si intunecate stradute mai tarziu, ne-am lamurit ca restaurantul NU MAI EXISTA si ne-am infipt intr-o carciuma random, unde dupa cum bine am intuit a urmat un epic fail. Cu mofturile mele de atotcunoscatoare am decis ca eu o sa beau o bere, cat timp blonda, Boy #1 si Boy #2 attempt dinner, si din pacate bine am facut: vinul comandat avea defect, iar mancarea a fost fie trimisa inapoi la bucatarie, fie lasata nemancata pe masa.

Rezolvarea a venit destul de tarziu, cand eram suficient de nemancata – si, prin urmare, nejustificat de neplacuta -, incat deja reusisem sa indispun pe toata lumea. Undeva aproape de miezul noptii am dat peste Fud Bottega Sicula, o carciuma funky cu un meniu simpatic: burgeri, panini, salate si pizza pregatite cu ingrediente locale. Intre timp se facuse insa ora 00:00 si, intamplator, ziua mea.

road trip in Sicilia-11

Am implinit 31 de ani, i-am stropit cu niste Planeta Cometa sau ceva de genul, si am plecat la hotel (cu o sticla de vin rosu pe care Boy #2 a reusit sa-i convinga pe cei de la carciuma sa ne-o vanda, chiar daca inchisesera casa, doar dupa ce le-a explicat ca deja sunt batrana si nu mai am multe alte bucurii in viata).

Luni dimineata nu am plecat din Palermo pana ce nu ne-am reintrat in ritmul nostru de rateuri. Singurul motiv pentru care condusesem pana pe in acea parte a insulei si nu ramasesem noi pe celalalt mal al baltii sau prin vreo podgorie cu jacuzzi in vie a fost pentru ca mie imi plac pietele. Imi plac pietele de mor, sunt unele dintre locurile mele preferate din cate pot gasi pe lume, asa ca vroiam ca dimineata de ziua mea sa ma plimb ca printesa patrunjelului printre tarabe si sa-mi tarai cea mai frumoasa fusta de la Csilla Tullogy prin zoaie de peste proaspat pescuit. Erau deja 5 ani de cand imi propuneam sa ajung in piata La Vucciria din Palermo si acum era momentul. Verificasem inainte sa plecam in Italia ca piata e deschisa si lunea, asa ca am pus-o pe traseu. Si iar a urmat o dimineata in care mi-am bucurat prietenii trezindu-i la go-fuck-yourself-with-a-swordfish o’clock in the morning, ca sa mergem repede la piata, sa nu ratam naibii vreo portocala de Sicilia.

Si ajungem.

road trip in Sicilia-12

Si intru emotionata de parca urma sa ma ceara vreun tarabagiu de nevasta and live happily ever after on arancini and Marsala (ar fi fost totusi o casnicie scurta, pentru ca eu nu pot sa beau foarte mult Marsala, it’s too fucking sweet) (reveniti va rog cu un Syrah). 100 de metri mai incolo nu doar ca singurii barbati misto erau tot cei doi pe care-i adusesem de acasa, dar in piata erau fix trei tarabe. Logic, imi dau seama ca piata SIGUR trebuie sa fie in alta parte, ca aici clar nu mi se intampla.

“Excuse me, but where is the La Vucciria market?”, intreba fata careia ii revenise sticlirea dementa in privire.
“Domiani, signora”

N-o sa reproduc replicile mele care au urmat, let’s just say that I was less than pleased.

road trip in Sicilia-15

road trip in Sicilia-14

road trip in Sicilia-13

Mi-am parcat apoi fundul de b-day girl intr-o cofetarie unde am ras tot ce am gasit cu fistic si am plecat mai departe, inapoi spre Catania. Pe drum m-am asigurat ca macar pentru seara asta avem si noi o rezervare la un restaurant care exista, e deschis si serveste mancare, apoi am dormit ca valiza pe bancheta din spate, cu blonda si Jonathan Franzen. Boy #1 a crezut ca urmeaza sa ne santajeze cu poza asta, da’ de fapt it was the sweetest thing (asta pentru ca niciuna dintre noi wasn’t drooling in acel moment).

12237937_913140902104130_1358825613812571534_o

Daca ati avut rabdare pana aici vreau doar sa va spun ca avem si putin happy-end la povestea asta, pentru ca seara am ajuns la mm!! Trattoria.

road trip in Sicilia-24

E o carciuma chiar in piata de peste din Catania, unde ni s-au intamplat numai lucruri bune. De la seara calda pe care am putut sa ne-o petrecem pe terasa, la sticlele reci de prosecco, la nenumaratele portii de caracatita cu care am simtit ca am razbunat toate fail-urile de pana atunci.

IMG_20151123_220305-2

Am intins pe masa dupa cum urmeaza: patru portii de calamari prajiti, cinci de caracatita la gratar, o caponata cu caracatita, o chestie care parea ceva lasagna de peste, dar pe care nu mi-o amintesc in detaliu, un carnat de ton, o portie sau doua de midii, un platou cu sashimi, creveti si ansoa, am turnat vreo patru sticle de prosecco (Boy #1 inca a ramas cu sechele dupa atat de mult bubbly in atat de putine zile), am primit si niste desert din partea casei (orice ca sa plecam si sa nu mai facem atata galagie) si vreau sa subliniez ca toata distractia a costat fix 144 de euro.

Calamari prajiti

Calamari prajiti

Midii in vin

Midii in vin

Lasagna cu peste (?!)

Lasagna cu peste (?!)

Sashimi, creveti si peste marinat

Sashimi, creveti si peste marinat

Caponata cu caracatita si naut

Caponata cu caracatita si naut

Caracatita la gratar

Caracatita la gratar

Carnat de ton

Carnat de ton

Chestie pentru care planuiesc ca imediat ce reusesc sa ma desprind de santierul de la studio (asta poate insemna si ca imi iau campii si plec – always an option) o sa ma urc intr-un avion si o sa dau o fuga intr-o seara pana in Catania doar pentru treaba asta. Chiar daca ma intorc cu avionul de a doua zi dimineata. Si nu suna asa de #opulenceihazit pe cum pare, these days e mai ieftin si mai rapid decat o tura pana la Brasov. Ceea ce va doresc si voua. (Drop a line daca aveti nevoie de recomandari pentru restaurante inchise ;-)

YOU MIGHT ALSO LIKE

  1. Iulia says:

    Tips&tricks for Venice anytime soon? :)

    • Cristina Mazilu says:

      nu am foarte multe (o sa ma mai gandesc, totusi), dar ce pot sa-ti spun e ca Venetia mi se pare minunata iarna :-)

  2. Serban says:

    Ce placere mi-a facut sa citesc articolul. Cu ajutorul pozelor si poftei din cuvinte, iti doresti sa pleci a doua zi si sa bifezi toate cele de sus scrise.

  3. Roxana says:

    Funny!!! M-am revazut in Sicilia, cautand diversele locuri cu mancare buna despre care citisem pe diverse bloguri sau in LP si care erau inchise sau chiar disparusera complet… Dar s-a mai intamplat si in alte tari. Pana la urma, si astea fac farmecul unei calatorii, nu crezi? Totusi, inghetata din Notto chiar merita un drum inapoi! Ceea ce-mi doresc si mine :)))

    PS: Happy Belated Birthday! May all your wishes come true!

  4. Ana says:

    Daca tot iti place sa o arzi prin Bel Paese, cum imi place mie, invata sa rupi niste italiana! E foaaarte usor, we, Romanians, are naturals, ca sa zic asa :), ai sanse sa intelegi ce vorbesc italienii intre ei, daca nu vorbesc intr-un dialect prea pocit, vei intelege chestii de genul „hei, Gianni, turista asta e cam ageamie, vinde-i din pestii aia pescuiti ieri, nu azi, la pretul de azi, certo” si te vei simti net superioara hoardelor de americani (noroc cu al Doilea Razboi, au mai descoperit si americanii destinatii de vacanta in afara de Florida, Mexic si Costa Rica). Mai diversifici de la romglea la romtaliana, cliseele cu Raducioiu si Ramona Badescu sint depasite.

    Bafta cu studioul si Buon Compleanno (in ritardo)!

  5. Stefan says:

    Totul bine si frumos, spectaculos ca din filme scos…dar…nu inteleg sa ma bati…cum poti sa mananci atata frate?! Si mie imi place mancarea, si mie imi place sa ma scol la 4 sa nu pierd startul vreunei piete…mor dupa tot ce e fript sau prajit…ma culc si ma scol cu ciocolata…dar tu mananci monstruos de mult. E pe bune? Ca sa nu mai zic ca arati super bine si tu si blonda…unde saracie se duce mancarea aia?!
    Si mai faci si galagie…Inseamna ca e ca in filme cu tine la carciuma…
    Nici nu mai ma gandesc sa deschid vreodata o bodega…

  6. Ruxandra says:

    What is next?

Insta Moments

  • 50 shades of golden (retriever, get it?)
  • Mornings in the #testkitchen at @mazilique_studio

#poppyseed and #lemon #pancakes, with #maplesyrup and #butter 
#breakfast #sweet #instagood #openkitchen #communaltable
  • Midnight throwbacks 
#taiwan
  • what @ananaie said 
#light #lunch at @mazilique_studio - #salmon #greenbeans #avocado #potatoes #chicory #salad
  • #Pizza time! Recipe on the blog and link in profile
  • Throwback to one amazeballs #breakfast w/ @oana_misha in our @mazilique_studio #teambuilding in #London
  • trust your gut, hug your dog, eat a donut
  • (very) late mornings in the #testkitchen at @mazilique_studio w/ #scrambledeggs and #scallions
  • Happy days at @mazilique_studio - #fluffy #ricotta #pancakes