Chez Mazilique

Crumble de mere cu nuci si migdale

Daca vremea de afara era mai prietenoasa, v-as fi povestit ceva despre o placinta cu capsuni din care tocmai am mancat ultima felie. Dar cum ploaia asta ma face sa ma intind pe canapea si sa-l las pe Chet Baker sa whisper sweet nothings in boxe, cred ca o prajitura pe care iti vine s-o manaci direct din tava e ceva mai potrivita.

INGREDIENTE

20 de minute, plus 30-40 de minute timpul de coacere, 8-10 portii

      • 6-8 mere curatate de coaja si cotor si taiate in cuburi (sau suficient de multe cat sa umpli cu varf tava in care vrei sa pregatesti prajitura)
      • 70-100g unt
      • zahar
      • scortisoara
      • pudra de ghimbir
      • (macar) 100g nuci tocate grosier

toate ingredientele de mai sus le pui dupa gust – eu prefer deserturile mai putin dulci, dar foarte condimentate, dar voi puteti sa va orientati pe parcus ;-)

PENTRU TOPPING

    • 120g faina
    • 60g zahar
    • 60g unt taiat in cubulete
    • 1 mana de fulgi de migdale

 

Incinge cuptorul la 180ºC. Intr-o tigaie incapatoare topeste untul, apoi adauga merele, zaharul si condimentele. Lasa merele sa se caramelizeze amestecand din cand in cand. Sunt gata cam in 10-15 minute – ai rabdare sa scada aproape tot lichidul pe care il vor lasa. Pune-le apoi in tava in care urmeaza sa faci crumble-ul, adauga nucile si amesteca.

Pentru topping, pune intr-un robot de bucatarie faina, zaharul si untul si mixeaza-le pana obtii un amestec ca niste firmituri fine. (Daca nu ai robot, pune-le intr-un castron si framanta-le cu varfurile degetelor pana obtii acelasi rezultat). Pune amestecul peste mere, presara deasupra migdalele, apoi da tava la cuptor pana ce toppingul devine auriu-rumen. (De asemenea, poti pregati crumble-ul din timp si pastra la frigider cateva zile, pana cand ai chef sa pop it in the oven).

E super bun cald (eventual cu niste inghetata de vanilie on the side), dar nici rece n-o sa-l refuze nimeni.

 

wine pairingCel mai la indemana e sa alegi un vin de Porto, cum ar fi 20 Year Tawny Port de la Quinta de la Rosa. Aromele de migdale si condimente, impreuna cu gustul intens, lung, de fructe confiate si caramel, se potrivesc de minune cu crumble-ul, in a slightly decadent style. Daca ai chef de ceva mai aventuros, incearca sa gasesti un Riesling din Germania, pe a carui eticheta sa scrie Trockenbeerenauslese (a mouthful, I know). Si daca se poate sa fie din 2006. Thank me later.

  1. Doamne cat de bine arata. Trebuie musai sa incerc. Cred ca o sa-l fericesc pe sot in weekend :)

  2. Mihaela says:

    Arata super, super delicios si crocant, plus ca nu ar parea dificil de facut. Tot ce am nevoie e putin timp in zilele viitoare, reteta e deja salvata. Multumesc!

  3. Ionel Tarnoveski says:

    Merele trebuie gatite 4-5 minute, fara sa iasa sucul din ele. E gresita metoda ta de a lasa merele pe foc pana ce scade zeama lor. In cuptor va iesi sucul din mere si va bolborosi incet, facandu-si loc prin topingul crocant – atunci va fi gata!

  4. Andreea Chiruac says:

    am facut reteta asta minunata cand a fost super ger…si m-a scos din depresie.it’s the best thing ever ever.azi am sa o fac a cincea oara.multumesc.si ..ai niste retete foate faine..necomplicate si mind blowingly good. combonatia de crumble cu chet baker e deja dincolo de ..orice cuvinte as avea sa o descriu.multumesc inca o data

Insta Moments

  • Windowsill harvest at @mazilique_studio
  • tender is the night
  • (wannabe ) (ballerina) bun + golden retriever + cuddly hugs = hot dog?! 🌭💛
  • #peach and #pistachio #tart - recipe on the blog and link in profile
  • #figs #clafoutis, soon on the blog
  • 🎶🎶 take my ❤️ and please don't break it // geez, I'm having a cheesy morning at @mazilique_studio
  • Midnight promises at @mazilique_studio 
#testkitchen #chocolatecake #spreadthelust
  • tata crește roșii ❤️🍅
  • catching up with my breakfast