Chez Mazilique

Cuscus cu sos verde de ierburi aromatice, rucola si fistic

Nu stiu daca e lipsa de imaginatie, de perspectiva, incapatanare sau pur si o fixatie incontrolabila si repetitiva, da’ 5 ani de la primul cuscus, eu inca insist sa crosetez pe reteta asta in diverse combinatii.

De data asta mi-am reunit obsesiile culinare, conjugand-o pe cea pentru cuscus cu cea pentru Ottolenghi. Si s-a intamplat asa:
 
INGREDIENTE

20 de minute, 4 portii

      • 150g cuscus
      • 150ml apa fierbinte sau supa de legume
      • 1 ceapa, taiata in felii subtiri
      • 1 lingura de ulei de masline
      • 50g fistic prajit si tocat grosier
      • 3 fire de ceapa verde, tocate fin
      • 1 ardei iute verde, taiat in felii subtiri
      • 30g rucola (poate fi usor tocata, daca frunzele sunt prea mari)
      • ulei de masline
      • chimion

 

PENTRU PASTA DE IERBURI AROMATICE

    • 20g patrunjel
    • 20g coriandru
    • 2 linguri de frunze de tarhon proaspat, tocate
    • 2 linguri de frunze de menta proaspete
    • 90-100ml ulei de masline

 

Pune cuscusul intr-un bol incapator si adauga deasupra apa sau supa. Acopera bolul cu folie alimentara sau cu o alta farfurie si lasa cuscusul sa absoarba lichidul vreo 10 minute.

Intre timp, incinge o lingura de ulei de masline intr-o tigaie si adauga ceapa taiata in felii. Caleste-o timp de vreo 10 minute, pana ce devine aurie.

Pentru pasta de ierburi aromatice – pune toate ingredientele intr-un robot de bucatarie/ tocator/ blender si mixeaza pana ce obtii un amestec omogen. Toarna pasta peste cuscus si amesteca cu o furculita, pana ce pasta a inverzit tot bolul.

Adauga ceapa calita, fisticul tocat, ceapa verde, ardeiul iute, rucola, sare si chimion (dupa gustul fiecaruia, eu recunosc ca exagerez cu chimionul) si amesteca cu o furculita pentru a afana cuscusul impreuna cu restul de ingrediente.

Daca ti se pare ca are nevoie, poti adauga si cativa stropi de zeama de lamaie.

Nu stiu daca voua reteta asta va spune ceva, dar e ceva ce eu as putea manca de dimineata pana seara, cel putin vreo saptamana – e plina de arome puternice, texturi crocante, poate fi cat de condimentata si acida vrei sa o faci si e super proaspata si satioasa. Asa ca trece la favorite.
 
wine pairing

Un Sauvignon Blanc din Noua Zeelanda, cum e Marisco -The King’s Favour 2012, cu arome de citrice si ierboase, corpolent si bogat, cu 13% alcool si aciditate peste medie, ca in cazul in care ai sarit peste schema cu zeama de lamaie din reteta, sa recuperezi aici.

 

YOU MIGHT ALSO LIKE