Chez Mazilique

Risotto cu leurda

Una dintre cele mai mari frustrari pe care le-am incercat in bucatarie nu a fost ca nu mi-a iesit un soufflé sau ca am ars o tava de biscuiti. Astea se mai intampla si poti oricand sa o iei de la capat si sa faci mai bine. Lucrul care ma enerveaza cel mai tare e cand nu reusesc sa tin pasul cu sezonalitatea si ma trezesc ca ratez singurele momente din an in care puteam gati cu un anume ingredient. Nu e nimic mai trist decat o vara care a trecut fara cel putin o placinta cu mure, o tarta cu nectarine si frangipane sau o primavara care se sfarseste fara ca eu sa fi apucat sa imi fac de cap cu toate verziturile care au trecut prin piete.

Asa ca acum profit din plin de faptul ca studioul e pozitionat fix la jumatatea drumului dintre Piata Gemeni si Piata Obor si in fiecare zi ma joc in bucatarie cu toate prospaturile pe care le gasesc pe tarabe. In cazul de fata – leurda, pe care m-am gandit sa o amestec intr-un risotto.

 

INGREDIENTE

30-40 de minute, 4 portii

    • 2-3 legaturi de leurda
    • 60-100ml ulei de masline
    • 2 linguri de unt (sau ulei de masline, daca vrei sa faci un risotto vegan)
    • 1 ceapa, tocata marunt
    • 350g orez (de preferinta Arborio, dar cum nu il gasesti chiar peste tot, alege unul cu bobul rotund)
    • 120ml vin alb, sec
    • 1 litru supa de pui fierbinte (sau de legume, daca vrei sa pastrezi felul vegetarian/vegan)
    • 2-4 linguri de unt sau ulei de masline
    • parmezan proaspat ras(optional)

 

Intr-un robot de bucatarie (sau poti folosi un blender sau un mixer vertical) pune leurda impreuna cu cei 60-100ml ulei de masline si mixeaza pana ce obtii o pasta omogena.

Intr-o tigaie incapatoare, topeste untul, pe foc mediu. Adauga ceapa tocata si gateste-o amestecand, pana ce se inmoaie – aproximativ 3-5 minute.

Adauga orezul si amesteca, pana ce e acoperit cu unt si devine translucid – 2-3 minute. Adauga putina sare si piper, apoi toarna vinul si lasa lichidul sa se evapore, amestecand.

Foloseste un polonic si incepe sa torni supa. Schema e asa: torni un polonic de supa si amesteci asteptand sa absoarba lichidul. Apoi mai torni unul, iar amesteci, iar se absoarbe, iar adaugi. Si tot asa. Si amesteci incontinuuuuu.

Gusta orezul dupa vreo 20 de minute de cand l-ai pus tigaie – trebuie sa fie al dente. Moale, dar inca sa mai poti musca din bob. Nu cat sa ai impresia ca mesteci nisip, dar nici sa nu fie terci. S-ar putea sa dureze si vreo 30 de minute – dar de asta ai un litru de supa la dispozitie.

Cand orezul e aproape gata, adauga pasta de leurda, amesteca 1-2 minute, apoi adauga cele 2, 3 (sau 4!) linguri de unt ori ulei de masline. La final presara parmezan ras deasupra. Daca nu te-ai plictisit de atata amestecat, poti sa o mai faci odata.

YOU MIGHT ALSO LIKE