Chec cu sparanghel, rosii uscate si masline
De cand mi-am intrat in ritm la studio, testez retete nonstopnonstopnonstop. Noi, vechi, improvizatii, variatiuni pe aceeasi tema – anything goes. Ce ma bucura cel mai mult in tot procesul asta de readaptare e ca, avand biroul practic intr-o bucatarie si putand sa ma mut de la laptop la cratita in maxim 10 secunde, am timp sa recuperez zeci si zeci de retete pe care n-am avut timp sa le fac in anii trecuti, si care au ramas insemnate prin carti, bookmarked pe site-uri, marcate prin reviste and so on.
De exemplu acum sunt intr-o frenezie in care recuperez multe dintre retetele BBC Good Food care mi-au trecut prin mana, dar pe care nu am apucat sa le testez on my own. Cum e si checul asta, una dintre cele mai populare retete cu sparanghel from the mothership.
INGREDIENTE
1 ora, aproximativ 10 felii
- 100ml ulei de masline, plus extra pentru uns forma de chec
- 250g de fire de sparanghel curatate, taiate in 3 bucati
- 200g faina, amestecata cu jumatate de pliculet de praf de copt
- 1 lingura frunze de cimbru proaspat
- 3 oua, usor batute
- 100ml lapte
- 1 mana de masline (samburele scos)
- 100g de rosii uscate, taiate grosier
- 100g de branza Gruyère sau Gouda, rasa
Incinge cuptorul la 190ºC. Unge cu putin ulei si tapeteaza cu foaie de copt o forma de chec.
Pune o oala cu apa sarata la fiert si fierbe sparanghelul timp de 1 minut, apoi scurge-l si raceste-l repede sub jet de apa rece (sau – si mai bine – scufundandu-l intr-un castron cu apa cu gheata), apoi usuca-l cu un prosop de hartie.
Intr-un bol mare amesteca faina cu cimbrul, plus sare si piper proaspat rasnit. Fa o adancitura in mijloc si adauga ouale, laptele si uleiul, apoi amesteca pana ce obtii o compozitie omogena.
Pastreaza cateva varfuri de sparangel si cateva masline. Pe restul adauga-le in compozitie, impreuna cu rosiile uscate si doua treimi din branza rasa. Amesteca, apoi torna compozitia in tava de chec. Presara deasupra branza ramasa si asaza varfurile de sparanghel si maslinele in orice forma sau model te taie capul.
Da checul la cuptor 40-50 de minute, pana ce pare ferm la atingere si la suprafata s-a format o crusta aurie.
Dupa ce l-ai scos din cuptor, lasa-l sa se raceasca timp de 5 minute in forma, apoi transfera-l pe un gratar, unde sa se raceasca complet (sau pe aproape – depinde cata rabdare ai pana te apuci sa tai din el).
Alegerea e relativ simpla – un vin alb proaspat, tanar, cu o intensitate care totusi sa nu ajunga sa domine aromele checului. Poti incerca un Chardonnay tanar (atentie sa nu fi fost totusi maturat in lemn) sau un Sauvignon Blanc cu aceleasi caracteristici (cam orice din Noua Zeelanda). Sau evident Prosecco, which goes without saying.
PS – inca o varianta a checului asta o gasiti la Smaranda.
Gasind eu reteta asta pe GoodFood acum ceva vreme si avand in casa cam toate ingredientele, minus sparaghel :)) dar aflandu-ma in posesia unei cantitati generoase de spanac, am inlocuit cele doua ingrediente. Si n-a iesit rau deloc…
Mi-a lasat gura apa! Cred ca astazi voi cumpara sparanghel :))
nu am incercat inca cu sparanghel,dar nu cred ca are ce sa iasa rau. oricum e un aperitiv excelent, mie-mi place servit la rece !
Băieții mei sunt antibranza….merge inlocuita cu smantana lichida? Sau altceva?
cred ca merge scoasa de tot (dar nu inlocui cu smantana lichida)
Mersi mult :) Nu stiam ce consistenta are branza asta.
Zi faina
@ana – think cascaval :-))
Cat de mare sa fie tava?
eu am folosit o tava cu o lungime de 26 cm, latime 12 cm si inaltime 7 cm
Am “executat” reteta, a iesit foarte bine, am folosit 50 g din uleiul de la rosiile uscate + 50 g ulei de masline, 50g branza Gouda + 50g cascaval de vaca si 4 oua (mici) de casa. Eu l-am mancat pe post de pranz la serviciu, sotul pe post de mic dejun, everybody was happy :D