Chez Mazilique

Conopida la cuptor, cu masline, stafide si sofran

Nu stiu cum s-a intamplat, da’ conopida asta a fost un hit la vremea ei (pe plan absolut local, adica la mine-n bucatarie). Sapte ani de bricolat in bucatarie si tot nu imi explic cum unele retete au un super succes (de exemplu banana bread – nu ca n-ar fi buna, it’s effing awesome, dar incerc sa inteleg resorturile acestei popularitati and it’s beyond me).

Anyway. Dupa cativa ani plini de repetitii, am incercat sa mai improvizez pe aceeasi tema. Banana bread va reveni curand intr-o varianta upside-down, cu un aluat mult mai simplu de pregatit si un topping (or is it bottom?) de caramel (la a carui varianta finala inca mai lucrez), iar conopida cu masline is making a come back in varianta de mai jos, dupa cum urmeaza:

 

INGREDIENTE

50 de minute, 2-4 portii

    • 1 conopida
    • 1 ceapa rosie
    • 100g masline, cantarite dupa ce samburii au fost scosi (alege-le pe cele mai bune pe care le gasesti, poti incerca cu masline verzi sau kalamata)
    • 100g stafide
    • 4-5 linguri de ulei de masline
    • 2 frunze de dafin
    • 1 lingurita de fire de sofran
    • 1 mana de frunze de patrunjel, tocate

 

Incinge cuptorul la 200°C. Pune firele de sofran intr-o ceasca si toarna deasupra 70ml de apa fierbinte, apoi lasa-le la infuzat cateva minute, cat timp pregatesti restul ingredientelor.

Taie conopida in florete, ceapa in felii subtiri si maslinele in jumatati. Daca stafidele sunt foarte uscate, inmoaie-le in apa fierbinte cateva minute.

Toarna apa cu sofran intr-un bol incapator si adauga restul de ingrediente: conopida, ceapa, maslinele, stafidele, uleiul de masline si frunzele de dafin. Amesteca bine.

Conopida la cuptor cu stafide si masline-1Transfera-le apoi intr-o tava incapatoare si da-le la cuptorul incins timp de 40-50 de minute (la jumatatea timpului scoate tava si amesteca/intoarce ingredientele, apoi da-o din nou la cuptor).

Conopida la cuptor cu stafide si masline-3

Dupa ce conopida e coapta (vrei ca textura sa ramana putin ferma, nu o lasa in cuptor pana se inmoaie de tot), scoate tava si lasa-o sa se raceasca putin inainte de a presara deasupra frunzele de patrunjel, sare si piper proaspat rasnit.

YOU MIGHT ALSO LIKE

  1. Alexandra says:

    Vaaaai….se pare ca iar ma duc la cumparat de conopida :)) Nu ma mai satur de cea cu sos de mustar, dar asta arata incredibil.

  2. Florina says:

    Ce bine ca ai amintit de conopida. De mult timp nu am mai gustat un astfel de preparat. Mama si bunica le bucatareau grozav, generatia noastra insa parca a uitat totul. Multumesc pentru reteta.

  3. Doc says:

    Wow, arata delicios! si sofisticat…

  4. Irina V says:

    Banana bread mai usor de facut?? Is that even possible? Si e asa un hit pentru ca:
    1. e mega usor de facut
    2. e cea mai buna prajitura ever!!! (chiar si pt cei carora nu le plac checurile, like me)
    3. am zis ca e foarte usor de facut?

    Abia astept urmatoarea reteta! :)

Popular posts

Insta Moments

  • roses are red, dog is asleep, bacon
  • pampering opportunities at @mazilique_studio, via @introdsgn
  • This is what happens if you wash your hands 60-70 times a day
  • Whole roasted #cauliflower at the @mazilique_studio #testkitchen. Recipe in profile link
  • #avocado #toast with #smoked #salmon, #capers, #dill and #lemon. Recipe on the blog and link in profile
  • #avocado #toast with #cherrytomato and #balsamic #vinegar. Recipe on the blog and link in profile
  • 10 ideas for #avocado #toast on the blog. Recipe in profile link
  • Lumi. Siropul de sâmbătă seară
  • For the #love of #chocolate - #chocolatetruffles #recipe on the #blog (and at @mazilique_studio). link in profile