Chez Mazilique

10 evenimente pe care nu trebuie sa le ratezi la festivalul Transilvania Gastronomica

Astazi la ora 10:00 a debutat la Sibiu cea de-a doua editie a festivalului Transilvania Gastronomica, despre care va povestesc deja de cateva saptamani (ba chiar de mai bine de un an, daca e sa luam in calcul si editia trecuta :-)).

Eu nu voi reusi sa ajung acolo chiar de azi, insa maine sunt la Sibiu si am pregatit o lista cu evenimentele pe care vreau neaparat sa le bifez (a se citi: “farfuriile pe care vreau neaparat sa le mananc”).

In total sunt cateva zeci de brunch-uri pregatite de localnici, cine cu retete vechi de 150 de ani reinterpretate, degustari la micii producatori, momente culinare si culturale in Piata Cibin, sesiuni de live cooking, concursuri pentru public si dezbateri pe tema noii bucatarii transilvanene.

Ce mi se pare foarte important de retinut este demersul admirabil al acestui eveniment, care sustine si incurajeaza cresterea comunitatii celor care apreciaza si promoveaza cultura gastronomica autentica din sudul Transilvaniei, bazata pe produse locale.

Dar revenind la lista pe care (mi-)am pregatit-o:

 

Joi

1/ Pe tot parcursul festivalului, Piata Cibin  se va transforma intr-o atractie turistica si gastronomica prin organizarea unor zile tematice, iar ziua de joi va fi dedicata fructelor si dulceturilor. Cautati voluntarii festivalului, care ne asteapta cu povesti, retete si alte momente culinare.

2/ ora 13:00 – Rural Country Brunch la Bistro Jules
In meniu vor fi preparatele consacrate din Marginimea Sibiului, Valea Hârtibaciului si Zona Târnavelor: lichiu cu cartofi, telemea, hocăneala (adica un amestec de jumari macinate cu ceapa tocata marunt), cas la cuptor cu miere (aici e reteta pe care am pregatit-o la cina transilvaneana de la studio), untura cu chimen, gem de fenicul si dulceața de corcoduse. Participarea se face pe baza de rezervare telefonica la 0369 454 441. 

 

3/ ora 19:00 – Cina la Syndicat Gourmet
Va fi o cina cu meniu vegetarian si preparate inspirate din bucataria locala si internationala. Participarea e pe baza de rezervare la 0269 210 868.  

 

Vineri

4/ In piata Cibin se vor gasi branzeturi din Marginimea Sibiului.

5/ ora 19:00 – Bucate boieresti din Romania, la Syndicat Gourmet
Cina se vrea o celebrare a culturii gastronomice din Romania, asa ca o serie de invitati speciali au propus retete boieresti din diverse regiuni ale tarii, care vor fi pregatite pentru eveniment. Rezervarea se face la 0369 454 441.

 

Sambata

6/ In piata Cibin e zi de legume si zarzavaturi.

7/ intre orele 13:00-19:00 Redal Expo
Aici va fi amplasata scena festivalului, iar sambata si duminica vor avea loc o serie de evenimente. Le gasiti pe toate aici, dar pentru traseul meu mi-am imparti programul asa: sambata asist la demonstratiile de gatit pe baza de produse locale si de sezon, care vor prezenta retete vechi de 150 de ani, din sudul Transilvaniei si arunc un ochi (si o furculita) la concursul pentru cea mai buna zacusca. Intrarea la Redal Expo e 10 lei de persoana.

ora 20:00 – Cina in cetate
8/
Aici va fi de fapt o serie de trei cine, care vor avea loc simultan in a restaurantele Hochmeister, La Pasaj si Bistro Jules (la Hochmeister ajung si eu :-). Meniurile sunt inspirate de povestea unor cladiri istorice din cetatea Sibiului si a celor care au locuit acolo si prezinta mai multe feluri de mancare traditionala din imprejurimile Sibiului, asortate cu vinuri transilvanene. Participarea se face pe baza de rezervare telefonica la 0369 809 196 (Hochmeister),  0369 437 687 (La Pasaj), 0369 454 441 (Bistro Jules).

 

Duminica

9/ In piata Cibin e zi de zacusca si muraturi (numai bune de luat la pachet si adus acasa).

10/ intre orele 13:00-19:00 Redal Expo
La ora 13:00 incepe o dezbatere pe tema o dezbatere pe tema New Transylvanian Cuisinethis should be interesting. Si intre 13:00 si 19:00 va avea loc concursul Young European Chef, in care bucatari tineri, sub 28 de ani, din restaurantele din regiune, au fost invitati sa participe la un concurs de gatit live. Ei vor prezenta etapele pregaririi preparatelor dupa retete alese pentru a se incadra in tematica “Innovation on tradition”.
Si oricand sambata sau duminica, in functie de cum ma va lovi foamea (deci cel mai probabil sambata SI duminica) o sa vizitez zona de degustari, care include produse locale (cu vanzare), dulciuri si patiserie artizanala, un salon de vinuri, precum si un colt vegan si vegetarian.

//

Acestea fiind zise, sper ca v-am convins sa dati si voi o tura prin Sibiu weekendul asta. Daca nu am reusit, uitati-va la filmuletul de mai jos, ca sa vedeti cum a fost anul trecut la festival. (Daca nici asta nu va atinge – donno man, you’re lost)

 

foto deschidere – Gabriela Cuzepan

  1. Corina says:

    Ce e aia? Ce e aia din mijloc? Ce e aia Domne? Tarta cu spanac? Vreau reteta! Vreau acuma, acumaaaaa! :)

Insta Moments

  • Si saptamana asta am niste legume nerabdatoare care asteapta sa fie pregatite in cateva retete pe @bonduelle.ro #InstagramTakeOver
  • Happy Bday, little one year old Lumi! ☀️💛🍯
  • #Peanutbrittle - cel mai simplu și rapid cadou handmade la care m-am gândit anul asta. Rețeta pe blog și link în profil.
  • Xmas mode is on at @mazilique_studio - #lebkuchen recipe on the blog and link in profile • #gingerbread #xmasready #christmascookies #testkitchen #openkitchen #maziliquestudio
  • Peas, spice and everything nice. Stay tuned, pentru ca săptămâna asta (marți și joi) iau cu asalt pagina @bonduelle.ro, unde urmează sa postez o serie de rețete super simple și rapide 😉
  • #lentils and #chorizo #soup - recipe on the blog and link in profile
  • Do nothing. Then rest.
  • The mud diaries at #casacucastani
  • #Pumpkin and #honey #ginger cake. Recipe on the blog, link in profile 🍯🧡🎃