Chez Mazilique

Tarta rustica de afine, in aluat cu nuci

Acum cinci luni, cand am zis ca voi repeta tartele astea rustice cu toate fructele care-mi ies in cale chiar n-am glumit. Iar asta e doar unul dintre rezultate (pe restul le-am mancat inainte de a se pune problema unei fotografii, asa ca trebuie sa ma credeti pe cuvant).

Ce e misto la retetele astea e ca (pe langa faptul ca sunt bune si usor de pregatit), cu cat tarta e mai “rustica” (a se citi – “arata ca si cum a fost calcata de tren”) cu atat e mai bine. Deci toti astia care spuneti ca nu va pricepeti la prajituri – asta e pentru voi.

 

INGREDIENTE

1 ora si 10 minute, plus timpul pentru racit, 8 portii

      PENTRU ALUAT

    • 70g nuci
    • 130g faina, plus extra pentru intins aluatul
    • 2 lingurite de zahar, plus 1 lingura pentru presarat
    • 1 varf de sare
    • 2 lingurite de scortisoara
    • 120g unt rece, taiat in cuburi
    • 2 linguri de lapte
    •  
      PENTRU UMPLUTURA

    • 350g afine
    • 1 lingura de amidon
    • 1½ lingurita zeama de lamaie
    • 50g zahar

 

Incinge cuptorul la 180°C. Pune nucile in cuptor timp de 10 minute, amestecand la jumatatea timpului, pana se prajesc putin. Lasa-le sa se raceasca, apoi marunteste-le intr-un robot de bucatarie pana ce obtii un amestec fin. Adauga faina, sarea, 2 lingurite de zahar, 1 lingurita de scotisoara si amesteca pana ce se combina. Adauga untul si mixeaza pana ce obtii o compozitie nisipoasa, in care mai ai cateva bucati de unt de dimensiunea unei boabe de mazare (bucatile de unt neomogenizat vor forma un aluat mai fraged).

Transfera aluatul intr-un bol, adauga 4 linguri de apa foarte rece (eventual in care ai topid 1-2 cuburi de gheata) si amesteca putin, cat aluatul sa se inchege. Modeleaza-l in forma de disc, impacheteaza-l in folie de plastic si da-l la frigider cel putin o ora. (Aluatul poate fi facut si cu 2 zile inainte sau congelat timp de 1 luna).

Incinge cuptorul la 190°C. Intr-un bol, amesteca afinele cu amidonul, zeama de lamaie si zaharul.

Scoate aluatul si, pe o suprafata pudrata cu faina, intinde-l folosind sucitorul intr-o forma rotunda, cu diametrul de aproximativ 30cm. Cu grija, transfera-l intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Pune amestecul de afine in mijloc, lasand o margine de aprox. 5cm de jur imprejur. Impatureste marginile aluatului, “impachetand” astfel afinele in mijloc. Folosind o pensula, unge marginea aluatului cu laptele. Amesteca lingura de zahar ramasa cu lingurita de scortisoara si presara peste margini.

Da tarta la cuptor pana ce e rumena, iar compozitia capata o usoara consistenta de gem – aproximativ 45-50 de minute. Las-o sa se raceasca inainte de a o servi.

YOU MIGHT ALSO LIKE

Insta Moments

  • Now on the blog. Go check it out - #porkbelly, #blackbeans and #coriander #stew
  • A case of #Mondays at @mazilique_studio
  • Forget snowbells. THIS is spring.
  • Neața
  • there's #sugar on my soul and #wanderlust in between these covers
  • 50 shades of golden (retriever, get it?)
  • Mornings in the #testkitchen at @mazilique_studio

#poppyseed and #lemon #pancakes, with #maplesyrup and #butter 
#breakfast #sweet #instagood #openkitchen #communaltable
  • Midnight throwbacks 
#taiwan
  • what @ananaie said 
#light #lunch at @mazilique_studio - #salmon #greenbeans #avocado #potatoes #chicory #salad