Chez Mazilique

Chutney picant de dovleac si mere

Sunt deja sapte ani de cand imi promit ca “anul asta, de Craciun o sa fac cadouri pentru prietenii mei, n-o sa le mai cumpar”. Doar ca de obicei ma trezesc ca-i 23 decembrie (uneori 24, ba chiar si 26) (asta pentru ca pe 25 nu ma ridic din pat) si blochez parcarile de la mall, ingros cozile de la ce magazine or mai fi deschise sau – if lucky – gasesc vreun magazin online care livreaza ceva decent (dar highly overpriced) in timp util. Dar gata, nu si anul asta.

Dragilor (asta presupunand ca mai exista prieteni care ma mai citesc, majoritatea s-au plictisit de mult sa ma auda vorbind tot timpul tot timpul tot timpul despre mancare, deci cu siguranta nu au chef sa ma mai si citeasca), s-a terminat cu fularele de casmir – m-am apucat de facut chutney, so this is all you’re gonna get this year! (Puteti sa o considerati o pedeapsa pentru ca nu aveti rabdare sa ascultati cum se termina povestea cu tocana fiarta-n vin. Ha!) (Pe mine ma tine intotdeauna cu sufletul la gura, da’ treaba voastra, you’re missing out)

Poate nu tine de cald, da’ e suficient de spicy cat sa te incalzeasca putin. Asa ca incercati-l cu branzeturi, mezeluri, langa friptura la cuptor, sau cu lipii de care va cad in mana (fie ca-s libaneze, foccacia, naan sau pur si simplu paine prajita sau niste turte coapte pe plita).

chutney-picant-de-dovleac-si-mere-1

INGREDIENTE PENTRU 2kg

1 ora si 20 de minute, aproximativ 2kg

    • 4 linguri de ulei de floarea soarelui
    • 2 cepe mari, taiate marunt
    • 100g ghimbir curatat si tocat marunt (poti folosi un chopper/blender sau o razatoare)
    • 2 ardei iuti, tocati marunt
    • 20 seminte de cardamom (am folosit doar bobitele din pastai
    • 4 bete scortisoara
    • 1 lingura seminte de chimion
    • 1 lingura boabe de mustar
    • 4 catei de usturoi, tocati marunt
    • 1kg dovleac placintar curatat si taiat cuburi (cam de dimensiunea celor de zahar)
    • 500g mere curatate si taiate tot in cuburi
    • 1 lingura turmeric
    • 500g zahar brun
    • 300ml otet de mere

 

Incinge uleiul intr-o cratita incapatoare (alege-o pe cea care are diametrul cel mai mare)

Pune in oala ceapa si caleste-o timp de cateva minute, pana ce se inmoaie putin. Adauga ghimbirul, ardeii iuti, cardamomul, scortisoara, boabele de mustar si semintele de chimion si caleste-le putin, pana cand legumele si mirodeniile se aromatizeaza.

Adauga usturoiul, dovleacul si merele peste ceapa si condimentele din oala si gateste pentru aproximativ 10-15 minute, pana cand merele s-au inmuiat putin.

chutney-picant-de-dovleac-si-mere-2

Adauga turmericul, zaharul si amesteca, lasand apoi sa clocoteasca pe foc mediu timp de 5 minute. Acest proces va caramliza putin dovleacul, suficient cat bucatile sa nu se rupa sau dezintegreze in pasii urmatori.

Adauga otetul de mere, 2 lingurite de sare si lasa-le sa fiarba timp de 30 de minute, amestecand constant.

Lasa chutney-ul pe foc pana cand merele s-au gatit suficient si o parte din ele incep sa se rupa, iar compozitia mai are putin sirop. Nu ar trebui sa fie prea uscat, pentru ca oricum se va mai intari dupa racire.

chutney-picant-de-dovleac-si-mere-3

Sterilizeaza cateva borcane (vezi mai jos) si adauga chutney-ul cat este inca fierbinte.

Depoziteaza-l la intuneric, in locuri racoroase. Poate fi pastrat pentru aproximativ 6 luni.

 

TIPS-amp-TRICKS1Cum sterilizezi borcanele

Incinge cuptorul la 140ºC. Spala borcanele in apa fierbinte, cu detergent de vase, apoi clateste-le bine. Asaza-le pe o tava si pune-le in cuptor pana ce se usuca complet. Daca folosesti borcane cu clips (cum sunt unele din poza de mai sus), scoate-le sigiliul de cauciuc si fierbe-l in apa, pentru ca altfel caldura uscata le va strica.

YOU MIGHT ALSO LIKE

Popular posts

Insta Moments

  • roses are red, dog is asleep, bacon
  • pampering opportunities at @mazilique_studio, via @introdsgn
  • This is what happens if you wash your hands 60-70 times a day
  • Whole roasted #cauliflower at the @mazilique_studio #testkitchen. Recipe in profile link
  • #avocado #toast with #smoked #salmon, #capers, #dill and #lemon. Recipe on the blog and link in profile
  • #avocado #toast with #cherrytomato and #balsamic #vinegar. Recipe on the blog and link in profile
  • 10 ideas for #avocado #toast on the blog. Recipe in profile link
  • Lumi. Siropul de sâmbătă seară
  • For the #love of #chocolate - #chocolatetruffles #recipe on the #blog (and at @mazilique_studio). link in profile