Coaste de porc cu glazura de bourbon si salata de porumb afumat

25 Oct 2016, Cristina Mazilu

Nu exista prea multe motive pentru care sa-mi complic existenta, dar porcul* e unul dintre ele.

Aceasta reteta nu e atat de grea cat sa n-o faci, dar e bine sa stii dinainte ca iti ia ceva timp, ai nevoie de un pomelnic de ingrediente, iti murdareste mai multe oale, tigai si farfurii decat poate ti-ai dori si te face sa te intrebi de cateva ori pe parcurs: “Ce $%^&*!@# mi-a trebuit?!”.

Dupa asa o introducere calduroasa sper ca e de la sine inteles ca a meritat.

 

INGREDIENTE

3 ore 40 de minute (din care 2:30 de asteptare), 4 portii

    • 1,2kg coaste de porc, taiate in bucati (3-4 coaste per bucata) – la macelarie trebuie sa ceri scaricica, ideal curatata de membrana alba-
    • 80g sare grunjoasa
    • 40g ghimbir, curatat si taiat in betisoare/fasii
    • 1 ceapa (aprox. 120g) tocata grosier
    • 8 catei de usturoi, zdrobiti
    • 8 stele de anason
    • 1 bat de scortisoara
    • 1 lingura de boabe de piper negru
    • 1,5l de supa de pui
    • 100ml vin alb, sec
    • 100ml otet de orez
    •  
      PENTRU GLAZURA DE BOURBON

    • 350ml bourbon
    • 130g ceapa rosie, de apa, taiata foarte marunt (sau foloseste salote daca gasesti)
    • 60ml sirop de artar
    • 3 linguri pasta de tomate
    • 1 lingura de fulgi de ardei iute (poti folosi doar jumatate daca nu mananci picant)
    • 4 catei de usturoi, tocati foarte marunt
    • 2 linguri ulei de susan
    • 2 linguri zeama de lamaie
    • 1 lingura otet de orez
    • 1 lingurite de piper de Sichuan
    •  
      PENTRU SALATA DE PORUMB AFUMAT

    • 4 stiuleti de porumb, cu tot cu panusi
    • 1 mana de fire de cimbru lamaios (aprox. 20g)
    • 20g frunze de coriandru
    • 20g frunze de menta
    • 20g frunze de patrunjel
    • 2 ardei iuti verzi, tocati marunt
    • 4 fire de ceapa verde, tocate marunt
    • 3 linguri de zeama de lime
    • 2 lingurite de sirop de artar
    • 60ml ulei de masline extravirgin
    • sare si piper proaspat rasnit

 

Taie coastele in bucati mai mici (cu cate 3 sau 4 oase per bucata) si freaca-le cu sarea grunjoasa, apoi pune-le intr-un castron si lasa-le deoparte o ora (incepe bine, nu? dupa porc tre’ sa stai sa astepti #fact).

Clateste-le apoi de sare si pune-le intr-o oala incapatoare (pentru care ai si un capac) (alege una cu un diametru cat mai mare). Adauga ghimbirul, ceapa, usturoiul, anasonul, scortisoara, piperul, supa, vinul si otetul de orez.

coaste-de-porc-cu-glazura-de-bourbon-si-salata-de-porumb-afumat-1-2

Pune oala pe foc mare, asteapta sa dea in clocot, dupa care pune-i capacul si las-o sa fiarba pe foc mediu spre mic, timp de o ora (mhm, exact, inca o ora! #fml).

Dupa ce a fiert, scoate coastele si pune-le deoparte, apoi strecoara lichidul si arunca ceapa, ghimbirul si condimentele. Pune lichidul inapoi pe foc mare si lasa-l sa clocoteasca 30-40 de minute, pana ce se reduce si mai ai doar 200ml.

Pentru a face glazura, pune intr-o oala (tot mare, tot incapatoare) (poate fi si aceeasi) (treaba ta, descurca-te – ti-am zis ca ca o sa murdaresti o gramada de vase pana la sfarsit) 100ml din lichidul redus (restul congeleaza-l pentru data viitoare cand o sa mai ai chef de coaste din astea) (if ever) impreuna cu toate ingredientele pentru glazura.

coaste-de-porc-cu-glazura-de-bourbon-si-salata-de-porumb-afumat-6

Adu-le la punctul de fierbere si lasa-le sa clocoteasca pe foc mediu spre mare timp de 20-30 de minute, pana ce lichidul capata consistenta unui sos siropos si lipicios. Cam asa:

coaste-de-porc-cu-glazura-de-bourbon-si-salata-de-porumb-afumat-8

Adauga coastele de porc (moment in care eu am schimbat DIN NOU tigaile pentru ca mi-am dat seama ca aveam nevoie de una mai mare) (va rog sa nu faceti la fel) (this was a fucking mess) si amesteca-le bine cu sosul. Gateste-le timp de 5-7 minute pe foc mediu, pana ce se reincalzesc si se glazureaza pe toate partile.

coaste-de-porc-cu-glazura-de-bourbon-si-salata-de-porumb-afumat-9

Si gata cu carnea.
Da’ mai avem salata.
Bare with me.

Pentru salata cred ca am folosit ultimii stiuleti de porumb din piata. Daca o sa mai repet reteta in urmatorul an, probabil ca voi folosi porumb congelat (cel mai putin dulce pe care o sa-l gasesc) si o sa sar partea cu afumatul si doar voi opari boabele de porumb un minut, dupa care le voi raci in apa cu gheata. Dar pana atunci, iata cum au decurs ostilitatile:

Intr-o oala incapatoare (haha, cine le mai numara) am intins panusile de la porumb (pentru cei care au crescut pe beton – ma refer la foile alea verzi in care creste infasurat stiuletele de porumb) si deasupra am asezat crengutele de cimbru lamaios. Daca nu gasesti stiuletii cu frunze cu tot, acopera baza oalei cu un strat de folie de aluminiu, urmat de un strat de orez negatit (cam 2-300g).

coaste-de-porc-cu-glazura-de-bourbon-si-salata-de-porumb-afumat-2-2

Pune oala pe foc mare timp si cand incepe sa fumege, asaza deasupra o strecuratoare din metal (sau un cos de gatit la abur din metal) in care pune porumbul.

coaste-de-porc-cu-glazura-de-bourbon-si-salata-de-porumb-afumat-3

Pune-i capacul si lasa porumbul la afumat 5 minute (sau 3 daca ai folosit orez si nu panusile de porumb).

coaste-de-porc-cu-glazura-de-bourbon-si-salata-de-porumb-afumat-4

Ia oala de pe foc si pune-o deoparte alte 5 minute, lasand-o acoperita.

coaste-de-porc-cu-glazura-de-bourbon-si-salata-de-porumb-afumat-5

Dupa care poti scoate porumbul (sper ca nu tineai prea mult la oala aia, in caz ca s-a stricat in acest proces #csfncsf).

Asaza stiuletele pe un tocator si taie boabele folosind un cutit.

coaste-de-porc-cu-glazura-de-bourbon-si-salata-de-porumb-afumat-7

Pune boabele de porumb intr-un bol si, dupa ce s-au racit, adauga frunzele de coriandru, menta si patrunjel, ardeiul iute, ceapa verde – toate tocate marunt. Intr-un castronel fa un dressing amestecand impreuna uleiul de masline, zeama de lime si siropul de artar. Toarna-l in bolul de salata, amesteca, si adauga sare si piper proaspat rasnit.

Serveste salata impreuna cu coastele de porc. (Nu, nu cartofi prajiti!) (M-am gandit, dar nu ar fi mers la fel de bine – coastele sunt foarte aromate, iar salata are o prospetime si o aciditate care echilibreaza la fix, trust me on this one).

coaste-de-porc-cu-glazura-de-bourbon-si-salata-de-porumb-afumat-2

 

Felicitari, tocmai ti-ai devastat bucataria! I hope the pig was worth it!

__________

* – double entendre, get it? 

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (7)
  1. Mihaela says:

    Mi-ai dat o idee ce sa pregatesc de ziua mea. Problema e ca tre sa dublez cantitatile avand in vedere ca am cel putin 7 persoane invitate dintre care 4 mananca mult :)))

  2. Bogdan Bocse says:

    N-ar da si porcul ala o mana de ajutor!

  3. PORC says:

    At least we can deduce we’re talking about one charming motherfuckin’ pig…

  4. Alex says:

    Ce bourbon ai folosit? :)
    Merci

Raspunde la Mihaela
Follow on Instagram