Gutui umplute cu carne de vita, rodii si coriandru

28 Oct 2016, Cristina Mazilu

Am revenit la obsesiile mele din zona bucatariei Orientului Mijlocii. De data asta cu o interpretare de ayva dolması / ayva kebabı – adica gutui umplute (cu carne de vita). Exista multe variante in care reteta asta poate fi pregatita, precum si cateva feluri in care gutuile pot fi umplute.

In acest caz, gutuile au fost taiate in doua, de-a lungul cotorului, apoi scobite si umplute cu un amestec de carne de vita (care poate fi inlocuita cu succes cu carne de miel tocata – e foarte misto si varianta asta). Varianta mai complicata e cea in care tai varful gutuii si o scobesti de cotor si miez. In oricare dintre cazuri, important e sa alegi niste gutui bine coapte, nu prea mari, pentru ca sunt niste fructe tari si nu foarte usor de manipulat.

Varianta mai simpla e sa faci o tocana cu exact aceleasi ingrediente, doar ca in loc sa umpli gutuile, doar le cureti si le tai in cuburi, apoi le gatesi impreuna cu carnea modelata in forma de chiftele.
 

INGREDIENTE
1 ora, 4 portii

    • 400g carne tocata de vita
    • 3-4 catei de usturoi
    • 1 legatura de coriandru
    • 50g pesmet
    • 50g ghimbir curatat si tocat foarte marunt
    • 2 cepe medii tocate marunt
    • 1 ou
    • 4 gutui de marime medie, bine coapte
    • sucul de la 1 lamaie
    • 3 linguri ulei de masline
    • semintele din 8 pastai de cardamom
    • 2 linguri melasa de rodii
    • 400ml supa de pui (sau de legume)
    • semintele de la 1 rodie
    • sare si piper proaspat rasnit

 

Pune carnea tocata intr-un bol. Adauga usturioul tocat, 2 linguri de frunze de coriandru tocate, pesemetul, jumatate din ghimbirul maruntit, 1 ceapa tocata marunt, oul, o lingurita de sare si putin piper proaspat rasnit. Amesteca bine (foloseste-ti mainile, nu te chinui cu furculite, linguri etc), apoi lasa carnea deoparte.

Curata gutuile de coaja si taie-le in jumatati de-a lungul cotorului. Pastreaza-le intr-un vas cu apa in care ai adaugat sucul de la jumatate de lamaie, ca sa nu se oxideze fructele prea tare. Foloseste un cutit de curatat (si, eventual un melon baller ca sa cureti interiorul gutuii de samburi si cotor). Arunca cotorul si semintele, apoi, folosind mellon baller-ul sau o lingura, scobeste in interiorul gutuilor astfel incat sa ramai cu niste margini de aproximativ 1,5cm grosime.

Miezul ramas taie-l foarte marunt folosind un cutit sau il poti toca impreuna cu restul de ghimbir intr-un chopper. Jumatatile de gutui tine-le in continuare in apa cu zeama de lamaie pentru a nu se oxida, cat pregatesti restul ingredientelor.

Incinge uleiul de masline pe foc mediu intr-o tigaie adanca, cu diametrul cat mai mare, la care sa ai si capac. Adauga ceapa ramasa si caleste-o timp de 5-7 minute, pana ce se inmoaie. Adauga miezul de gutui si ghimbirul tocat, semintele de cardamom si caleste-le inca 3 minute. Toarna peste compozitie melasa de rodii si zeama de lamaie, si caleste-le impreuna inca 5 minute.

Intre timp, umple gutuile cu amestecul de carne de vita.

Toarna in tigaie supa, apoi asaza gutuile umplute. Asteapta sa dea in clocot, apoi da focul mai incet – mic spre mediu -, pune capacul deasupra si lasa-le sa fiarba timp de 30 de minute, timp in care carnea se va patrunde, iar gutuile se vor inmuia.

Dupa ce trece aceasta jumatate de ora, incinge cuptorul la 200°C pe functia grill (caldura/ focul sa fie in partea de sus) si da tigaia la cuptor, asezata pe o pozitie superioara (adica cat mai aproape de sursa de caldura), timp de 5-10 minute, pana ce carnea se rumeneste. Ai grija sa folosesti o tigaie cu coada metalica, care poate fi folosita si in cuptor.

Scoate gutuile si inainte de a le servi presara deasupra frunze de coriandru proaspat si semintele de rodie.

 

wine pairingMergi pe un vin rosu cu suficienta putere/ intensitate, astfel incat sa poata face fata  aromelor intense (gutui, ghimbir, rodii, vita). Ar fi bine sa ca vinul sa aiba si ceva taninuri, care sa-ti faca un refresh inainte de urmatoarea gura de mancare, dar sa nu fie prea agresiv, pentru ca totusi nu avem de-a face cu atat de multa grasime.

 

Deci ai nevoie de un rosu tinerel, medium to full bodied, de preferat dintr-o zona mai calda (tinerel pentru taninurile capabile de un refresh, corp pentru intensitate, zona calda pentru ca, in mare, asa te poti asigura de cele doua caracteristici de mai sus, plus ca profilul aromatic mai jammy din astfel de zone se potriveste de minune ce gutuile coapte). Eu as merge pe un Faurar sau un Iacob Rosu.

 

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (8)
  1. aliona says:

    lame question of the day: suna genial, oare merge si cu pui/porc – eventual taiate bucati mici, nu tocate? :)

  2. Paula says:

    Am citit de trei ori, dar nu inteleg ce faci cu ceapa. Ori cu ce pregatesti in paragraful ala. carnea ai pregatit-o deja si vine pusa in gutui, gutuile vin puse in supa, dar ceapa?

    • Cristina Mazilu says:

      cred ca n-ar mai trebui sa scriu, cand de fapt ar trebui sa dorm, I don’t make any sense.
      pai ai doua cepe pe care le toci marunt. una o amesteci cu carnea, pe a doua o calesti in tigaia in care vei pune gutuile. practit o folosesti ca baza pentru sosul in care ele se vor inabusi – “Incinge uleiul de masline pe foc mediu intr-o tigaie adanca, cu diametrul cat mai mare, la care sa ai si capac. Adauga ceapa ramasa si caleste-o timp de 5-7 minute…”

  3. Firme says:

    Wow, suna absolut delicios! Cred ca o voi testa pe invitatii de saptamana viitoare.

  4. Paula says:

    Multam, nu m-am gindit ca ramine totul in oaala, ma asteptam sa fie incorporat totul undeva/ in ceva si am ramas cu gindul in aer :-).

  5. Sandra says:

    Buna! Reteta suna ft bine dar m-am blocat la partea in care trebuie sa fierb gutuile apoi sa le pun pe grill, prea complicat :)) asa ca voiam sa intreb daca e sa aleg varianta usoara – tocana, carnea modelata in chiftele o si prajesc inainte sa o amestec cu gutuile taiate sau cum? ( presupun ca daca nu o prajesc degeaba o modelez in chiftele, pt ca amestecandu-le se vor imprastia) . Merci mult!

    • Cristina Mazilu says:

      Pasii sunt aceeasi, doar ca in loc sa umplii gutuile cu carnea toacata, vei taia gutuiile (curatate) in cuburi mici, le vei pune in tigaia unde ai deja baza cu ceapa calita, ghimbirul si melasa, vei amesteca bine si vei aseza din loc in loc chiftele in tigaie. Apoi urmezi pasii din reteta, fara sa mai amesteci. Pui capacul si astepti :) Nu este necesar sa prajesti chiftele inainte, isi vor pastra forma atata vreme cat nu amesteci pana se fierb.

Raspunde la aliona
Follow on Instagram