Chez Mazilique

Humus cu dovleac copt si harissa

De mult timp am o lista cu toate variantele de humus pe care vreau sa le incerc – cu ardei copt, cu sfecla, cu verdeturi, cu alte leguminoase decat naut – probabil ca daca as fi lasata singura intr-o bucatarie cu un blender as mixa tot ce-mi pica in mana. De data asta am bifat insa de pe lista o situatie de sezon, cu dovleac copt si suficienta harissa cat sa fac lucrurile interesante.
 

INGREDIENTE

10-15 de minute, plus timpul de coacere al dovleacului, 2-4 portii

    • 400g dovleac placintar curatat si taiat cuburi de aproximativ 2cm
    • 3 catei de usturoi
    • 2 linguri ulei de masline
    • 3 linguri pasta de tahina
    • 400g naut din conserva
    • 1 lingura de harissa, plus extra daca vrei mai picant
    • 1 lingurita de sare
    • piper proaspat rasnit
    • lipii, pentru servit

 

Incinge cuptorul si 200°C.

Intr-o tava incapatoare pune cuburile de dovleac, usturoiul, asezoneaza cu ulei, sare si piper, adauga 100ml de apa, apoi da-le la cuptor timp de 30 de minute, sau pana cand dovleacul se inmoaie.

Pune apoi dovleacul intr-un robot de bucatarie sau intr-un vas care poate fi folosit blenderul vertical (de imersie) impreuna cu restul ingredientelo. Mixeaza bine, pana cand toate acestea sunt combinate si au format o pasta omogena.

Pune humusul intr-un bol, adauga putina harissa deasupra daca vrei mai picant, si seveste impreuna cu lipii crocante si condimente dupa acest model.

__________
Reteta inspirata din BBC Good Food

YOU MIGHT ALSO LIKE