Chez Mazilique

Humus cu dovleac copt si harissa

De mult timp am o lista cu toate variantele de humus pe care vreau sa le incerc – cu ardei copt, cu sfecla, cu verdeturi, cu alte leguminoase decat naut – probabil ca daca as fi lasata singura intr-o bucatarie cu un blender as mixa tot ce-mi pica in mana. De data asta am bifat insa de pe lista o situatie de sezon, cu dovleac copt si suficienta harissa cat sa fac lucrurile interesante.
 

INGREDIENTE

10-15 de minute, plus timpul de coacere al dovleacului, 2-4 portii

    • 400g dovleac placintar curatat si taiat cuburi de aproximativ 2cm
    • 3 catei de usturoi
    • 2 linguri ulei de masline
    • 3 linguri pasta de tahina
    • 400g naut din conserva
    • 1 lingura de harissa, plus extra daca vrei mai picant
    • 1 lingurita de sare
    • piper proaspat rasnit
    • lipii, pentru servit

 

Incinge cuptorul si 200°C.

Intr-o tava incapatoare pune cuburile de dovleac, usturoiul, asezoneaza cu ulei, sare si piper, adauga 100ml de apa, apoi da-le la cuptor timp de 30 de minute, sau pana cand dovleacul se inmoaie.

Pune apoi dovleacul intr-un robot de bucatarie sau intr-un vas care poate fi folosit blenderul vertical (de imersie) impreuna cu restul ingredientelo. Mixeaza bine, pana cand toate acestea sunt combinate si au format o pasta omogena.

Pune humusul intr-un bol, adauga putina harissa deasupra daca vrei mai picant, si seveste impreuna cu lipii crocante si condimente dupa acest model.

__________
Reteta inspirata din BBC Good Food

YOU MIGHT ALSO LIKE

  1. Maia says:

    Imi spui te rog unde se gaseste harissa? multumesc tare!

  2. Mihai says:

    Foarte buna ideea. Timpul a fost mai mare (poate depinde si de dexteritatea celui ce executa).
    Executata ieri cu cantitati duble, mai putin pt lipii. Excelent!

    Harisa de acelasi producator mentionat si de Mazi se gaseste in magazinele/bacaniile arabesti. Ieri am luat aceeasi varianta dar in alta prezentare, conserva metalica de 135 gr la 6 lei. Mai este si la varianta de ~ 300 grame.

Insta Moments

  • Catch of the day in the #testkitchen at @mazilique_studio
>>>
#johndory #vongole #mussels #shrimp
  • Fursecuri cu gem. O rețetă simpla și noua, pe blog. Link in profile
  • Little foodie #wanderlust corner at @mazilique_studio
  • 1/ Lumi ❤️ Georgel 
2/ Lumi is cuddling with Georgel
3/ Georgel e un bou. He got what he deserved. 
Bwahahahahahahahahaha 😈
  • De Paștele care a trecut am luat o pauză de la gătit, dar nu și de la mâncat. De exemplu cozonacul ăsta fabulos de la #Maize - în curând un nou restaurant #farmtotable în București, pe strada #Paris61A
  • Lumi, channeling her inner Dory before falling asleep on my shoulder: 'I shall call her Squishy and she shall be mine and she shall be my Squishy'
  • Cel mai alintat câine din lume (împreună cu singura persoană care putea să-l învețe să fie în halul ăsta)
  • 42 de idei pentru masa de Paște, acum pe blog - link-ul în profil
  • Azi am făcut schimb de studiouri cu @adihadean. Fun times at @attic_lab_bucharest 🍾🔪