Chez Mazilique

Prajituri, briose si tort cu dovleac, nuci si glazura de crema de branza

Mai jos regasiti un exemplu de clasic pentru cum gatesc eu in nestire. Adica in loc sa iau un dovleac si sa fac o tocana, hai si-o supa, eu ma apuc sa umplu toate tavile pe care le gasesc in bucatarie. Insa ce trebuie sa retineti din reteta de mai jos nu e ca eu sunt nebuna, ci ca:

  • e super rapida si usor de facut, n-ai nevoie de instrumente complicate sau roboti destepti – un tel si o razatoare ajunge
  • e foarte versatila – poti adauga diferite condimente (scotisoara, caradamom, ghimbir, nucsoara, cuisoare, extract de vanilie etc), poti sa o folosesti si pentru alte radacinoase (adica se transforma usor din prajitura cu dovleac in prajitura cu morcov), si poti incerca si alte glazuri si toppinguri
  • se pastreaza bine vreo trei zile (la frigider, daca ii pui si glazura)
  • poate fi pregatita intr-o gramada de forme, dupa cum o sa vedeti mai jos: chec, briose, tort, tava patrata/dreptunghiulara – anything works! si cantitatile poti fi cu usurinta dublate sau triplate (and so on), in functie de cat de multe prajituri vreti sa pregatiti

Asa ca luati un dovleac, jumatate il faceti supa sau salata sau ce vreti voi, cealalta jumatate dupa cum urmeaza:

 

INGREDIENTE
50 de minute – 1 ora si 15 minute, plus timpul de racire, 6 portii

PENTRU ALUAT

    • 500g dovleac placintar dat pe razatoarea mica
    • 300g faina
    • 300g zahar brun
    • 1 lingurita ghimbir pudra
    • 1 lingurita scortisoara pudra
    • 1 lingurita cardamom pudra
    • 2 lingurite bicarbonat de sodiu
    • jumatate lingurita de sare
    • 3 oua
    • 200g unt topit
    • 100g nuci tocate grosier (optional)
    • sucul de la jumatate de portocala
    •  
      PENTRU TOPPING

    • 200g crema de branza
    • 85g unt topit
    • 100g zahar pudra trecut prin sita
    • sucul de la jumatate de portocala

     

    Incinge cuptorul la 180°C.

    Intr-un castron incapator amesteca faina, zaharul, condimentele, bicarbonatul de sodiu si sarea.

    Intr-un bol, bate ouale si combina-le cu untul topit (si usor racit) si sucul de portocale. Adauga amestecul de faina si mixeaza folosind un tel, pana ce obtii o compozitie omogena. Adauga si dovleacul ras (si nucile, daca folosesti) si amesteca bine, pana cand toate ingredientele sunt integrate, iar compozitia e omogena. Poti sa te folosesti de un robot de bucatarie sau un mixer daca vrei un rezultat mai rapid.

    Pregateste o tava de chec, tort sau forme de briose, pe care o ungi cu unt si o tapetezi usor cu faina si hartie de copt. Adauga compozitia obtinuta in tava.

    prajituri-cu-dovleac-1

    Da-o la cuptor timp de 25-30 de minute pentru briose si 45-50 de minute pentru blatul de tort sau chec (in functie de dimensiunea tavii folosite, s-ar putea sa ai nevoie de mai mult timp, asa ca testeaza blatul cu o scobitoare inainte de a-l scoate din cuptor – o introduci in mijlocul compozitiei, iar cand o scoti, aceasta ar trebui sa iasa curata). Las-o sa se raceasca complet inainte sa aplici glazura.

    Intre timp, pregateste glazura – folosind un robot de bucatarie sau un mixer, amesteca untul moale cu crema de branza, zaharul pudra cernut si sucul de portocala.

    Mixeaza pana cand toate ingredientele sunt incorporate si amestecul este omogen si cremos. Lasa compozitia de glazura la frigider, pana cand vei avea nevoie sa o folosesti (sau cat timp se raceste prajitura).

    Daca pregatesti briose, chec sau patratele – intinde crema deasupra. In cazul tortului – taie blatul in doua sau trei si foloseste-o ca umplutura (si glazura, daca vrei).

    //

    Rezultatele dezmatului meu cu dovleac arata dupa cum urmeaza

    Briose

    briose-cu-dovleac-si-glazura

    Chec

    chec-cu-dovleac-1-2

    Teacakes

    prajiturele-cu-dovleac

    Patratele

    patratele-cu-dovleac

  1. Mihaela says:

    Daca inlocuiex dovleacul cu morcov, va fi aceeasi cantitate?

  2. carmen says:

    blatul este delicios,crema-nu prea m-am impacat cu ea,deci va ramane in caietul meu de retete ca si chec ,merci beaucoup pt. idei!

  3. Mihaela says:

    Primul meu tort! 👍👍👏👏👏

Insta Moments

  • Last meeting of the year at @mazilique_studio. Refueling our energy with #nespresso & #essenzamini
  • #MaziliqueTheBook - Rezoluția mea pentru 2017 a fost să nu mai las timpul să treacă. Pe blog am povestit câte ceva despre asta (link în profil). În plus, la îndemnul @canon_romania am publicat și un mic preview al fotografiilor care se vor regăsi în carte.
  • Check out the blog (link in profile) for my favorite #pepparkakor #gingerbread recipe ☃️
•
•
•
#maziliquestudio #openkitchen #testkitchen #christmascookies #f52cookie #gingerbreadman
  • Honey cookies 🍯🍪 hot from the oven at @mazilique_studio
  • Let’s get the party started 🎉🍾🎁
Maine @fashiondays sarbatoreste 8 ani, asa ca din seara aceasta da startul (in app si shop) reducerilor aniversare de pana la 70%! #HappyFashionDays!
  • Si saptamana asta am niste legume nerabdatoare care asteapta sa fie pregatite in cateva retete pe @bonduelle.ro #InstagramTakeOver
  • Happy Bday, little one year old Lumi! ☀️💛🍯
  • #Peanutbrittle - cel mai simplu și rapid cadou handmade la care m-am gândit anul asta. Rețeta pe blog și link în profil.
  • Xmas mode is on at @mazilique_studio - #lebkuchen recipe on the blog and link in profile • #gingerbread #xmasready #christmascookies #testkitchen #openkitchen #maziliquestudio