Chez Mazilique

Tocana etiopiana picanta de vita (key wat) si chifle braziliene cu branza (pão de queijo)

Daca ziua asta a inceput pregatind doua retete cum sunt astea, inseamna ca de acum incolo nu poate decat sa devina si mai interesanta (looking forward to it, ce sa zic) – ceea ce va doresc si voua. (Iar dupa ce le parcurgeti, dati un scroll mai jos, ca va asteapta un giveaway aromat).

 

TOCANA DE VITA

INGREDIENTE

2 ore si jumatate, 6 portii

    • 700g carne de vita (eu am folosit pulpa de vita maturata), taiata in cuburi
    • 1 ceapa, tocata
    • 2 linguri ulei de floarea soarelui
    • 2 catei de usturoi
    • jumatate lingurita de zahar
    • 1 conserva rosii rocate
    • 500ml supa de vita
    • 2 linguri de amestec de contimente berber (gasesti reteta mai jos)
    • patrunjel, pentru presarat

 

Taie pulpa de vita in cuburi de aproximativ 1 cm, si presara-le cu sare si piper proaspat rasnit.

Incinge o lingura de ulei intr-o tigaie incapatoare, pe foc mediu spre mare.

Pune cuburile de carne in tigaia incinsa si lasa aproximativ 3 minute pe fiecare parte, pana cand se rumenesc, apoi scoate-le si pune-le deoparte.

Adauga cealalta lingura de ulei in tigaie si ceapa tocata. Caleste-o pe foc mediu spre mic timp de 10-15 minute, pana cand ceapa capata o culoare aurie. Adauga adauga usturoiul tocat, 2 linguri de condiment berber, zaharul, si amesteca pe foc timp de 1-2 minute, timp in care aromele se elibereaza.

Toarna conserva de rosii tocate in tigaie, peste mixul de ceapa si condimente, adauga carnea, supa de vita si lasa-le sa ajunga la punctul de fierbere. Da focul mic si lasa sa fiarba incet timp de 2 ore, pana ce carnea e atat de moale incat poti sa o rupi cu furculita.

Nu stiu daca patrunjelul e asa popular in bucataria etiopiana cum e intr-a mea, dar eu asta am pus deasupra. As it happens. In mod normal, aceasta tocana este servita impreuna cu injera (o lipie populara in Africa de Est), cuscus sau piure de dovleac. Nu s-a intamplat asa, am facut langa niste chifle braziliene cu branza.

 

TIPS-amp-TRICKS1

Cum sa faci mixul de condimente berber

Intr-un bol amesteca:

  • 8 lingurite de pudra de ardei iute (pentru asta eu am rasnit foarte fin fulgi de ardei iute)
  • 5 lingurite de boia dulce
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita pudra de coriandru (la fel – am rasnit boabe de coriandru)
  • ½ lingurita pudra de ghimbir
  • ½ lingurita pudra de cardamom
  • ¼ lingurita pudra de fenugreek
  • ¼ lingurita nucsoara macinata
  • ¼ lingurita ienibahar macinat
  • ¼ lingurita cuisoare macinata

Pastreaza amestecul intr-un borcan inchis etans.

 

 

PÃO DE QUEIJO

 

INGREDIENTE

45 de minute, 20-25 de chifle

    • 250ml de lapte
    • 130g unt
    • 1 lingurita de sare
    • 300g faina de tapioca (e o faina fara gluten si se gaseste la magazinele naturiste)
    • 2 oua
    • 100g parmezan ras
    • 1 lingurita de sare

 

Incinge cuptorul la 220°C.

Intr-o craticioara, pune untul taiat cubulete, laptele si o lingurita de sare.
Cand untul s-a topit si laptele incepe sa fiarba, ia cratita de pe foc si adauga faina de tapioca. Amesteca bine, pana cand nu mai raman urme de faina uscata. In acest punct, aluatul va avea o consistenta lipicioasa- gelatinoasa.

Pune aluatul intr-un bol incapator (sau in cel de la robotul de bucatarie) si mixeaza-l putin, pana se mai raceste un pic. Adauga primul ou, amesteca pana cand este complet incorporat, apoi adauga-l si pe al doilea. Mixeaza din nou.

Cand compozitia devine omogena si lucioasa, adauga si parmezanul ras. Amesteca.

Pregateste o tava pe care ai pus o hartie de copt si, folosind o lingura, ia portii de aluat pe care modeleaza-le apoi cu mainile in forme rotunde.

Asaza chiflele in tava la o distanta de aproximativ 5 cm intre ele.

Da tava la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, pana cand chiflele acestea devin rumene si crocante.

Sunt cel mai bune mancate calde, dar poti sa le pastrezi mai multe zile intr-un recipient inchis etans si sa le reincalzesti inainte de a le servi.

 

//

GIVEAWAY

In caz ca va intrebati de unde a rezultat aceasta combinatie africano-braziliana – totul a pornit de la o provocare primita de la Davidoff Café, care mi-a propus sa dau o interpretare proprie unui nou blend de cafea pe care l-au lansat – o editie limitata, disponibila doar in perioada sarbatorilor de iarna.

Création Supérieure Horizon e un blend de cafea Arabica, care foloseste cafea din doua regiuni, Africa de Est si Brazilia. Fiecare sortiment este prajit individual, iar blendul obtinut are note usor acide.

Astfel ca, daca combinatia v-a inspirat, am pentru voi trei pachete cu noul blend. Fiecare contine cate o cana, o cutie de cafea instant Davidoff Café Création Supérieure Horizon si un pachet de cafea macinata Davidoff Café Création Supérieure Horizon.
davidoff-giveaway

Ca sa primiti cele de mai sus, lasati mai jos un comentariu in care povestiti ce retete din Africa de Est si/sau Brazilia ati vrea sa incercati. Astept raspunsurile pana duminica, 20 noiembrie, la ora 23:59. Cei care vor primi cate unul din cele trei pachete vor fi alesi random si anuntati luni – cunoasteti deja modelul :-)

Update: Castigatorii giveaway-ului sunt…

screen-shot-2016-11-23-at-12-23-00 screen-shot-2016-11-23-at-12-26-10 screen-shot-2016-11-23-at-12-26-47

YOU MIGHT ALSO LIKE

  1. Gabriela says:

    Eu mi-as dori sa incerc tapioca cu goiabada şi brânză,o reteta din Brazilia :)

  2. Alina says:

    Bobotie, amasi, boerewors, isidudu pe toate vreau sa le gust / degust in Africa.

  3. Teodora Tucă says:

    Aș vrea să fac într-un viitor cât mai apropiat coxinhas cu umplutură de pui.

  4. Maria says:

    Mie mi-ar plăcea sa încerc Moqueca si Coxinhas pentru ca nu sunt niște retete complicate si nu necesita ingrediente sofisticate.

  5. Florin Cristian says:

    Mi-as incerca norocul cu Bolo de Fuba (Brazilian polenta cake) :)

  6. Teodora says:

    De pe la brazilienti sunt interesata sa incerc (sunt indiferenta la Africa, sorry). Sunt curioasa de vatapa, beijinho si brigadeiro, plus orezul cu lapte de cocos. Pe ultimul, cred ca il nimeresc si eu daca ma concentrez un picut :)))

  7. Ancuta says:

    Eu as incerca Bolinho de Chuva, din Brazilia – pentru ca au scortisoara si se apropie Craciunul:)

  8. Alexandra says:

    Quindim …. yum!

  9. Andreea says:

    Chiflele astea cu branza arata bine :)

  10. Roxana says:

    Aş vrea să încerc Acarajé :-)

  11. Brindusa Birsan says:

    Aceasta nebunie de creveti cu lapte de cocos Moqueca de Camarão imi face cu ochiul pentru weekendul asta. Desigur, langa ale tale PÃOS DE QUEIJO :)

  12. Mihaela Tarnovanu says:

    Hai cu niste chifle braziliene cu branza, daca e!..:))

  13. Chiflele arata senzational!
    Eu as merge pe un acai smoothie bowl, dimineata, si mai pe seara pe o Caipirosca :)

  14. Gabriela says:

    Aș mânca un churassco sănătos cu multă salată!Nu prea poți da greș cu un grătar mixt,nu?:)

  15. Pamy says:

    As incepe cu cocktail-ul Caipirinha ,(alcatuit din cachaca, gheata, lime si putin zahar), iar apoi as inceraca Moqueca (un fel de tocana preparata din peste, cu lapte de cocos,ardei, usturoi, rosii decojite).

  16. Cornelia says:

    Eu mi-as dori sa aflu mai mult despre retetele cu legume si cereale din Africa de Est. Am inteles ca au un terci de porumb, folosit des ca si garnitura. O fi similar cu mamaliga noastra?

  17. Alexa says:

    Eu as incerca miel in stil nord-african cu chimen, fenicul si fulgi de chilli.

  18. AlinaLV says:

    Din Brazilia: Empadinhas de Palmito, Cururu de Camarao si fructe Acai proaspete

  19. Ivona says:

    Ontopic: Mie îmi place foarte mult Shakshuka care e mâncare mea preferată de brunch :)

    Offtopic: De unde iei supa de vita? Unde se găsesc stockuri pentru mâncare în București?

  20. Cristina B says:

    Mi-ar place sa incerc o reteta braziliana Coxinhas, chiar imi plac genul acesta de crochete.

  21. SORIN VLAD says:

    Dupa ce am incercat supa marocana de linte si cartof dulce ma tenteaza ceva cu carne si as alege Suya. Un gen de frigarui din carne de vita cu mirodenii si pesmet facut din arahide prajite. Este street food din Africa de vest si ceva imi spune ca este foarte gustoasa. Probabil o voi incerca cat de curand.

  22. […] m-a facut sa aleg asta este faptul ca am vazut la Mazilique aceasta tocana dar pregatita cu carne de vita si cum sunt un fan al d-nei Mazilique am zis ca […]

Insta Moments

  • summoning spring
  • Playground, I haz it
at #MaziliqueStudio
  • #tropical days at #MaziliqueStudio
  • We're hiring. Check it out on the blog
  • Just a throwback to one of my favourite places - Baracca (and of of my favourite dishes)
>
>
>
#missingthis
  • Really excited about tomorrow, as I'm returning to #MaziliqueStudio and to working on my projects in my beloved kitchen. But until then, I'm treating the first Monday of the year as it should be - with 50 shades of grey laziness and a touch of nostalgia.
  • You really have to check this out. Recipe in profile link 
#chocolate #icecream #christmas #recipe
  • Some #bacon wrapped #turkey. Check out the recipe on the blog
  • a girl and her #pig