Chez Mazilique

Tocana etiopiana picanta de vita (key wat) si chifle braziliene cu branza (pão de queijo)

Daca ziua asta a inceput pregatind doua retete cum sunt astea, inseamna ca de acum incolo nu poate decat sa devina si mai interesanta (looking forward to it, ce sa zic) – ceea ce va doresc si voua. (Iar dupa ce le parcurgeti, dati un scroll mai jos, ca va asteapta un giveaway aromat).

 

TOCANA DE VITA

INGREDIENTE

2 ore si jumatate, 6 portii

    • 700g carne de vita (eu am folosit pulpa de vita maturata), taiata in cuburi
    • 1 ceapa, tocata
    • 2 linguri ulei de floarea soarelui
    • 2 catei de usturoi
    • jumatate lingurita de zahar
    • 1 conserva rosii rocate
    • 500ml supa de vita
    • 2 linguri de amestec de contimente berber (gasesti reteta mai jos)
    • patrunjel, pentru presarat

 

Taie pulpa de vita in cuburi de aproximativ 1 cm, si presara-le cu sare si piper proaspat rasnit.

Incinge o lingura de ulei intr-o tigaie incapatoare, pe foc mediu spre mare.

Pune cuburile de carne in tigaia incinsa si lasa aproximativ 3 minute pe fiecare parte, pana cand se rumenesc, apoi scoate-le si pune-le deoparte.

Adauga cealalta lingura de ulei in tigaie si ceapa tocata. Caleste-o pe foc mediu spre mic timp de 10-15 minute, pana cand ceapa capata o culoare aurie. Adauga adauga usturoiul tocat, 2 linguri de condiment berber, zaharul, si amesteca pe foc timp de 1-2 minute, timp in care aromele se elibereaza.

Toarna conserva de rosii tocate in tigaie, peste mixul de ceapa si condimente, adauga carnea, supa de vita si lasa-le sa ajunga la punctul de fierbere. Da focul mic si lasa sa fiarba incet timp de 2 ore, pana ce carnea e atat de moale incat poti sa o rupi cu furculita.

Nu stiu daca patrunjelul e asa popular in bucataria etiopiana cum e intr-a mea, dar eu asta am pus deasupra. As it happens. In mod normal, aceasta tocana este servita impreuna cu injera (o lipie populara in Africa de Est), cuscus sau piure de dovleac. Nu s-a intamplat asa, am facut langa niste chifle braziliene cu branza.

 

TIPS-amp-TRICKS1

Cum sa faci mixul de condimente berber

Intr-un bol amesteca:

  • 8 lingurite de pudra de ardei iute (pentru asta eu am rasnit foarte fin fulgi de ardei iute)
  • 5 lingurite de boia dulce
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita pudra de coriandru (la fel – am rasnit boabe de coriandru)
  • ½ lingurita pudra de ghimbir
  • ½ lingurita pudra de cardamom
  • ¼ lingurita pudra de fenugreek
  • ¼ lingurita nucsoara macinata
  • ¼ lingurita ienibahar macinat
  • ¼ lingurita cuisoare macinata

Pastreaza amestecul intr-un borcan inchis etans.

 

 

PÃO DE QUEIJO

 

INGREDIENTE

45 de minute, 20-25 de chifle

    • 250ml de lapte
    • 130g unt
    • 1 lingurita de sare
    • 300g faina de tapioca (e o faina fara gluten si se gaseste la magazinele naturiste)
    • 2 oua
    • 100g parmezan ras
    • 1 lingurita de sare

 

Incinge cuptorul la 220°C.

Intr-o craticioara, pune untul taiat cubulete, laptele si o lingurita de sare.
Cand untul s-a topit si laptele incepe sa fiarba, ia cratita de pe foc si adauga faina de tapioca. Amesteca bine, pana cand nu mai raman urme de faina uscata. In acest punct, aluatul va avea o consistenta lipicioasa- gelatinoasa.

Pune aluatul intr-un bol incapator (sau in cel de la robotul de bucatarie) si mixeaza-l putin, pana se mai raceste un pic. Adauga primul ou, amesteca pana cand este complet incorporat, apoi adauga-l si pe al doilea. Mixeaza din nou.

Cand compozitia devine omogena si lucioasa, adauga si parmezanul ras. Amesteca.

Pregateste o tava pe care ai pus o hartie de copt si, folosind o lingura, ia portii de aluat pe care modeleaza-le apoi cu mainile in forme rotunde.

Asaza chiflele in tava la o distanta de aproximativ 5 cm intre ele.

Da tava la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, pana cand chiflele acestea devin rumene si crocante.

Sunt cel mai bune mancate calde, dar poti sa le pastrezi mai multe zile intr-un recipient inchis etans si sa le reincalzesti inainte de a le servi.

 

//

GIVEAWAY

In caz ca va intrebati de unde a rezultat aceasta combinatie africano-braziliana – totul a pornit de la o provocare primita de la Davidoff Café, care mi-a propus sa dau o interpretare proprie unui nou blend de cafea pe care l-au lansat – o editie limitata, disponibila doar in perioada sarbatorilor de iarna.

Création Supérieure Horizon e un blend de cafea Arabica, care foloseste cafea din doua regiuni, Africa de Est si Brazilia. Fiecare sortiment este prajit individual, iar blendul obtinut are note usor acide.

Astfel ca, daca combinatia v-a inspirat, am pentru voi trei pachete cu noul blend. Fiecare contine cate o cana, o cutie de cafea instant Davidoff Café Création Supérieure Horizon si un pachet de cafea macinata Davidoff Café Création Supérieure Horizon.
davidoff-giveaway

Ca sa primiti cele de mai sus, lasati mai jos un comentariu in care povestiti ce retete din Africa de Est si/sau Brazilia ati vrea sa incercati. Astept raspunsurile pana duminica, 20 noiembrie, la ora 23:59. Cei care vor primi cate unul din cele trei pachete vor fi alesi random si anuntati luni – cunoasteti deja modelul :-)

Update: Castigatorii giveaway-ului sunt…

screen-shot-2016-11-23-at-12-23-00 screen-shot-2016-11-23-at-12-26-10 screen-shot-2016-11-23-at-12-26-47

YOU MIGHT ALSO LIKE