Chez Mazilique

Tort rasturnat cu ananas, frisca si dulceata

Cred ca n-am facut de cand m-am apucat de gatit atat de multe deserturi ca-n anul asta. Nu stiu daca e bine sau rau, dar prietenii care sunt bombardati cu mesaje (pics included) cu: “Am facut asta, vino s-o iei, nu ma lasa sa o mananc pe toata” inca nu s-au plans. Deci cel mai probabil situatia asta va mai dura. Bare with me.

De data asta am pregatit un tort cu un aer usor retro si ce pot spune e ca s-ar putea sa ma prinda si sa recidivez. M-a facut sa-mi amintesc de tot felul de prajituri ale copilariei cu care nu m-am mai intalnit de ceva timp si carora incep sa le duc dorul.

 

INGREDIENTE

1 ora si 20 de minute, plus timpul de racire, 6-8 portii

       
      PENTRU BLATUL DE TORT

    • 250g unt topit
    • 200g zahar brun
    • 2 linguri zahar alb
    • 1 conserva de ananas Dole Tropical Gold, rondele
    • 300g faina
    • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
    • 4 oua
    • cirese confiate
    • 1 lingurita extract de vanilie
    • ingrediente-tort-rasturnat-cu-ananas-cirese-confiate-frisca-si-dulceata-1
       
      PENTRU UMPLUTURA

    • 8-10 linguri dulceata de cirese sau fructe de padure
    • 400ml de smantana pentru frisca
    • 1 lingura zahar pudra trecut prin sita
    • 1 lingurita extract de vanilie

ingrediente-crema-tort-rasturnat-cu-ananas-cirese-confiate-frisca-si-dulceata-1

Incinge cuptorul la 180°C.

Deschide conserva de ananas, scoate 4-5 rondele si pune-le la uscat, pe un servet de hartie. Pastreaza 100ml de suc.

ananas-1

Intr-un bol incapator pune untul topit, zaharul, faina, praful de copt, extractul de vanilie, ouale si sucul de ananas. Mixeaza pana cand obtii o compozitie omogena.

blat-tort-rasturnat-de-ananas-cu-cirese-confiate

Pregateste o forma de tort cu baza detasabila (eu am folosit una cu diametrul de 18cm si am copt 2 blaturi – pe cel de-al doilea l-am taiat in doua).

Tapeteaza baza tavii cu hartie de copt. Presara 2 linguri de zahar brun in tava pregatita. Apoi, taie rondelele de ananas in jumatate. Aranjeaza-le peste zaharul din forma de tort. Taie ciresele confiate in jumatati si pune-le in spatiul dintre feliile de ananas.

Aplica pe peretii formei o fasie de hartie de copt – iti va fi mai usor sa scoti blatul dupa ce va fi copt. Toarna aluatul si niveleaza-l cu o spatula.

tort-rasturnat-de-ananas-cu-cirese-confiate

Daca ai doar o singura forma, coace blaturile in 2 ture, pe rand. In prima torni jumatate (sau o treime – cum am facut eu) din compozitia de blat peste ananas si cirese, iar in cealalta pui doar compozitia la copt.

Daca ai o forma mare (25-28 cm diametru) poti sa pui toata compozitia si sa tai blatul in 2 straturi, la final.

Lasa la cuptor aproximativ 35-40 de minute sau pana cand o scobitoare iese curata.

Intre timp, folosind un mixer sau un robot de bucatarie, amesteca smantana pentru frisca (aceasta trebuie sa fie rece, de la frigider), cu zaharul pudra si extractul de vanilie pana cand crema obtinuta este omogena si se intareste.

tort-rasturnat-de-ananas-cu-cirese-confiate-1-2

Cand este gata, lasa blatul la racit 5 minute, apoi rastoarna-l cu ananasul in sus si scoate cu atentie hartia de copt.

tort-rasturnat-de-ananas-cu-cirese-confiate

Dupa ce blaturile s-au racit complet (si, eventual l-ai taiat in jumatate pe cel de-al doilea, astfel incat sa obtii 3 blaturi), poti sa asamblezi tortul.

Pune primul blat pe farfuria pe care vrei sa il servesti, aplica un strat de dulceata, apoi unul de frisca. Asaza urmatorul blat deasupra si inverseaza: un strat de frisca, apoi unul de dulceata. La final, asaza blatul cu ananas deasupra.

tort-rasturnat-cu-ananas

//

Ananasul Dole Tropical Gold are o textura crocanta, gust dulce si intens (dar fara adaos de zahar) si o aciditatea mai mica. Este foarte potrivit pentru tot felul prajituri, dar merge si amestecat cu iaurt si granola pentru un mic dejun rapid, sau amestecat in tot felul de feluri de mancare asiatice.

YOU MIGHT ALSO LIKE

  1. Mihaela says:

    L-am incercat acum cativa ani. e din Good Food, right? A avut succes la cei din familie

  2. Diana says:

    Vai, de cand nu am mai mancat un tort cu ananas :). Multumim mult pentru idee!

  3. […] Tacos cu ananas Mazi- Tort răsturnat cu ananas, frișcă și dulceață Chicineta- Tocăniță dulce-iute de porc și cuburi de ananas Diva în bucătărie- Tort deliciu […]

Insta Moments

  • Playground, I haz it
at #MaziliqueStudio
  • #tropical days at #MaziliqueStudio
  • We're hiring. Check it out on the blog
  • Just a throwback to one of my favourite places - Baracca (and of of my favourite dishes)
>
>
>
#missingthis
  • Really excited about tomorrow, as I'm returning to #MaziliqueStudio and to working on my projects in my beloved kitchen. But until then, I'm treating the first Monday of the year as it should be - with 50 shades of grey laziness and a touch of nostalgia.
  • You really have to check this out. Recipe in profile link 
#chocolate #icecream #christmas #recipe
  • Some #bacon wrapped #turkey. Check out the recipe on the blog
  • a girl and her #pig
  • #mozzarella #garlic #parmesan #basilic and #parsley #pullapartbread >>> recipe in profile link