Chez Mazilique

52 de feluri pentru masa de Craciun

In caz ca pana acum nu v-ati pus la punct meniul si lista cu ce vrei sa mancati Craciunul asta, sa stiti ca nu sunteti singurii. Nici eu nu stiu ce urmeaza sa mi se intample. Asa ca am facut o lista cu cele mai bune variante, sa avem de unde alege.

 

Aperitive

Pate de pui aromat cu busioc si stafide in vin – fie ca vreau, fie ca nu, nu exista masa sau petrecere la care sa nu fac pateul asta, pentru ca am cativa prieteni care m-ar linsa daca lucrurile ar sta altfel. Au trecut 6 ani de cand pregatesc reteta asta si e inca un hit de fiecare data. Noroc ca se pregateste simplu si rapid.

 

Tarta cu ceapa caramelizata si branza maturata – asta e un fel mai de curand intrat in repertoriu si nu stiu daca sa ma bucur sau sa ma dau cu capul de cuptor. Tarta e incredibil de buna, dar toata treaba cu caramelizatul cepei ma scoate din minti daca nu intru imediat apoi sub dus. Daca te apuci sa faci tarta asta, sa stii ca va merita munca, dar trebuie sa ai rabdare si sa nu grabesti procesul de caramelizare a cepei in unt.

 

Camembert copt cu chifle pufoase – e o reteta simpla, trebuie doar sa ai timpul necesar pentru dospirea aluatului. Dar ai sa te feliciti la sfarsit pentru alegerea asta: arata spectaculos, e usor de facut si toata lumea o sa se bata pe ea. Bwahahaha.

 

Pate de ciuperci cu unt si cimbru – asta e pentru vegetarienii de la masa, care n-au cum sa se bucure de the awesomeness care este pateul de pui.

 

Quiche cu cartof dulce, branza stilton si membrillo – e o reteta adaptata dupa una de-a lu’ Ottolenghi, so you can trust me cand spun ca e foarte buna.

 

Pull apart bread cu mozzarella, usturoi si ierburi aromatice – asta e comfort food at it’s best

 

 

Camembert copt cu piper rosu si vermut – daca totusi vreti sa sariti partea cu chiflele de mai sus, varianta asta e mai rapida si merge cu biscuiti sarati

 

Feluri principale cu pui si curcan

Pui cu lamaie, sumac si za’atar – trebuie doar sa amesteci puiul cu condimente, lamaie si ceapa taiata felii si sa-l bagi in cuptor. Apoi se descurca singur. Super simplu.

 

Pui copt in unt, cu cartofi la cuptor – nu ai cum sa dai gres cu asta, pur si simplu nu se poate.

 

Curcan invelit in bacon, cu legume si usturoi copt – e mare si festiv si it can feed a big crowd

 

Pui in crusta de sare si usturoi – exact, nu doar pestele se coace in sare, iar puiul asta va iesi incredibil, dar in-cre-di-bil, de fraged

 

Pui cu tarhon si cartofi cu paprika afumata – s-ar putea sa te duca cu gandul la alta parte de lume, ceea ce nu e neaparat rau, poate acolo e mai cald

 

Pui marinat in harissa home-made – puiul asa cum ar trebui sa fie: aromat, picant, crocant.

 

Curcan umplut cu porc si bacon – pentru ca de ce sa faci curcan, cand poti sa faci si porc in acelasi timp?!

 

Feluri principale cu porc

Cotlete de porc in vin – astea sunt de departe cele mai simple din lista. Trebuie doar sigilate-n tigaie cat sa prinda niste culoare rumena, apoi inecate-n  vin si date la cuptor.

 

Pulpa de porc coapta incet, cu varza acra calita – asta e felul de mancare pe care-l faci daca 1/ ai macar 10 oameni la masa; 2/ vrei sa te gandesti de ce o dieta vegetariana nu e de ocolit, si 3/ vreti sa ajungeti la stiri in reportajul ala cu oameni care au facut abuzuri de sarbatori si i-a luat cu salvarea :))

 

Pork rack (cotlete de porc cu os) la cuptor – asta e tot din seria retetelor care arata spectaculos odata ce-au fost aduse la masa. Ce as vrea sa vad insa e voi in ce naiba il marinati, pentru ca la mine a fost distractiv sa caut o oala sau o galeata suficient de mare si at some point m-am gandit daca n-ar fi bine sa-l pun in cada (?!?!)

 

Ciolan de porc – sincer, daca se ajunge la asta, eu as face cate un ciolan pentru fiecare invitat si nu i-as lasa sa se ridice de la masa pana nu termina tot din farfurie. Apoi i-as intreba daca nu vor o portie suplimentara (mda, asa fac moldovencele. bwahahaha)

 

Pulpa de porc cu cartofi si legume coapte – sau mancare de lenesi, cum as putea zice: le pui pe toate in tava si astepti pe canapea pana-s gata.

 

Rulada din piep de porc, coapta incet – treceti peste faptul ca acum 6 ani, cand am pregatit asta, faceam niste poze groaznice, si incercati totusi reteta pentru ca e foarte, foarte misto.

 

Cotlete de porc cu mere, la tigaie – daca vrei sa faci misto de invitati, care or sa creada in prima faza ca merele sunt cartofi

 

Pulled pork – in caz ca te trezesti ca-ti vin hipsterii la masa

 

Garnituri

Cartofi la cuptor, in 5 feluri – ma simt obligata moral sa incep cu aceasta, pentru ca am facut misto de oameni cu merele de mai sus si asa poate-mi mai spal pacatele

 

Orez basmati cu merisoare, verdeturi si alune de padure – e usor de facut si se pastreaza foarte bine de pe-o zi pe alta

 

Cartofi dulci nuci si dressing aromat cu portocala si sirop de artar – asta poate fi mancat si ca un fel de sine statator, it’s that good. Iar daca nu gasesti cartofi dulci (sau pur si simplu nu vrei sa dai un faras de bani pe ei), inlocuieste-i cu dovleac copt

 

Cuscus de iarna – e o reteta facuta de baiatu’ Ottolenghi special pentru BBC Good Food o reteta, deci nu are ce sa fie rau

Radacinoase coapte cu mere si sirop de artar – din seria classic with a twist

 

Salata de cartofi cu bacon crocant si castraveti murati – asta e o reteta din care ar trebui sa faci un lighean intreg, ca toata lumea va manca portii duble

Varza de Bruxelles cu bacon, in untura de gasca – ati observat si voi ca toate legumele si verziturile devin ma bune cand pui porc si untura peste ele? Mda, si eu

 

Sfecla coapta cu miere, otet balsamic si cimbru – reteta asta a scapat totusi si a ramas vegetariana

 

Cele mai bune piureuri – dupa cum m-a dus pe mine capul, desigur

 

Mazare cu unt si busuioc – pentru ca, atunci cand nu e untura e macar unt. Se stie.

 

Piure de pastarnac cu topping crocant de parmezan si ceapathis is the real winner, imho

 

Prajituri cu mere

Da, placintele si prajiturile cu mere mi s-a parut atat de importante in perioadaincat au categoria lor, separata.

 

Prajitura cu mere si topping crocant de alune de padure si scortisoara – daca trebuie sa alegi intre o prajitura care are topping crocant si una care nu are sper ca vei face decizia corecta

 

Crumble de mere cu nuci si migdale – acelasi lucru e valabil si aici

 

Placinta cu mere – asa cum trebuie sa fie

 

Prajitura cu topping de mere caramelizate – ce e misto la reteta asta e ca poti sa o faci cu multe alte feluri de fructe, caramelizate sau nu. So knock yourself out.

 

Deserturi

Tort de migdale cu malai si portocale – pentru ca mie una nu-mi ajunge malaiul doar in mamaliga si incerc sa-l pun peste tot

 

Prajitura cremoasa cu ciocolata, pere si fulgi de migdale – e super simpla si rapida si poti s-o mananci direct din tava (nu trebuie, but it’s nice to have the option)

 

Lemon bars – dupa o cantitate considerabila de slanina cu ceapa, patratelele astea or sa ti se para chiar detox

 

Crostata cu gem – de fiecare data cand fac prajitura asta ma gandesc la prietena mea Dana, pentru ca e preferata ei

 

Tiramisu – din vechile retete din primul an pe blog, acest tiramisu is still going strong

 

Tort de banane, glazura de ciocolata si alune caramelizate – imbina trei dintre cele mai bune lucruri: blatul de banana bread, ciocolata si alunele caramelizate

 

Banana bread – cum spunea, e unul dintre cele mai bune lucruri

 

Prajitura cu migdale, sirop de clementine si ciocolata – asta e, probabil, prajitura mea preferata in perioada asta

 

Tort de albusuri cu topping de fructe – in perioada asta poti folosi fructe de padure congelate si piersici din compot

 

Shortbread biscuits – in caz ca nu stiai ce sa faci cu galbenusurile ramase de la tortul de mai sus

 

Prajitura cu ciocoalta (fara faina) – cunoscuta si ca prajitura pentru prietenii mofturosi si pretentiosi. Cu asta nu dai gres. Niciodata.

 

Biscuiti cu fulgi de ovaz si fructe confiate – astia-s pentru rontait in timp ce te uiti la Love Actually pentru a saptezeceamia oara

Dom de inghetata cu ciocolata – ma scuzati, stiu ca abia am postat asta, dar nu putea trece cu vederea momentul

 

Bezele cu cacao si sos de ciocolata – nu stiu cum vi se par voua, dar mie bezelele (astea mari, cat un cap de bebelus) mi se par minunate

 

Salam de biscuiti cu prosecco si mix de alune – daca pana si mama face reteta asta de Craciun, inseamna ca e intr-adevar super-misto

 

//

Acestea fiind zise, acum ca stiu ca v-am lasat cu un plan bine facut, pot sa intru in coma de Craciun, aia in care mananc, beau, dar in tot acest timp nu ma dezlipesc de pe canapea. Ceea ce va doresc si voua. Hai sa avem sarbatori frumoase!

YOU MIGHT ALSO LIKE

  1. […] Curcan pus la saramură de Nigella. Și apoi citiți 52 de feluri pentru Crăciun. […]

Insta Moments

  • summoning spring
  • Playground, I haz it
at #MaziliqueStudio
  • #tropical days at #MaziliqueStudio
  • We're hiring. Check it out on the blog
  • Just a throwback to one of my favourite places - Baracca (and of of my favourite dishes)
>
>
>
#missingthis
  • Really excited about tomorrow, as I'm returning to #MaziliqueStudio and to working on my projects in my beloved kitchen. But until then, I'm treating the first Monday of the year as it should be - with 50 shades of grey laziness and a touch of nostalgia.
  • You really have to check this out. Recipe in profile link 
#chocolate #icecream #christmas #recipe
  • Some #bacon wrapped #turkey. Check out the recipe on the blog
  • a girl and her #pig