Chez Mazilique

Cele mai bune 5 retete de cartofi la cuptor

Incercand sa creionez un meniu pentru Craciun am ajuns si la capitolul cartofi. Stabilisem ca trebuie sa fie copti la cuptor, pentru ca nimeni nu are chef sa stea sa pazeasca o tigaie in loc sa stea la masa cu prietenii. Si gandindu-ma care ar fi cea mai buna varianta am ajuns la concluzia clasica: the more, the merrier. Pai de ce sa fac o reteta de cartofi, cand pot sa fac cinci?!

In final, mi-a fost destul de greu sa ma hotarasc care varianta o prefer, asa ca mi-am chemat elfițele preferate. Oana a zis ca cei cu parmezan sunt pe locul intai, iar cei in malai pe locul doi, iar Misha i-a pus pe podium pe cei picanti, cu boia afumata si ardei iute, iar pe locul doi – cei cu lamaie si rozmarin. Eu cred ca as fi ras o tava intreaga din cei condimentati cu turmeric, chimion si coriandru (dar sigur as mai fi adaugat ceva ardei iute si usturoi), apoi as fi continuat cu tava de cartofi cu parmezan. (Cu The Boy a fost mai simplu – nici nu i-a gustat, dar m-a intrebat de ce %@)^&*^ nu am facut cartofi prajiti :-))

Oh, well – acum nu ramane decat sa va hotarati si voi.
 

Cartofi in crusta de malai, copti in untura de gasca

INGREDIENTE

30-40 de minute, 4-6 portii

    • 1kg cartofi
    • 100g untura de gasca, topita
    • 5-6 linguri de malai
    • sare si piper proaspat rasnit

 

Curata cartofii si taie-i in bucati relativ egale. Daca ai timp, ideal ar fi sa-i fierbi inainte 2 minute, apoi sa-i scurgi bine.

Amesteca-i cu untura de gasca, astfel incat sa fie toti acoperiti. Pune malaiul intr-o farfurie, amesteca-l cu sare si piper, apoi tavaleste pe rand bucatile de cartofi, pana ce malaiul se prinde pe toate partile, formand o crusta.

Asaza cartofii intr-o tava si da-o la cuptorul incins la 220°C, timp de 40-45 de minute, pana ce sunt facuti si rumeni, intorcandu-i la jumatatea timpului.

 

Cartofi condimentati

INGREDIENTE

30-40 de minute, 4-6 portii

    • 1kg cartofi
    • 4 linguri ulei de floarea soarelui
    • 1 lingurita cu varf de turmeric
    • 1 lingura seminte de coriandru
    • 1 lingura seminte de chimion
    • sare si piper proaspat rasnit

 

Curata cartofii si taie-i in bucati relativ egale. Daca ai timp, ideal ar fi sa-i fierbi inainte 2 minute, apoi sa-i scurgi bine.

Zdrobeste putin intr-un mojar semintele de coriandru si chimion – nu trebuie sa le faci pudra, doar sa spargi putin boabele.

Pune cartofii intr-o tava, adauga uleiul si amesteca-i. Apoi presara deasupra pudra de turmeric, semintele de coriandru si chimion, sare si piper proaspat rasnit. Amesteca bine si da tava la cuptorul incins la 220°C, timp de 40-45 de minute, pana ce sunt facuti si rumeni, intorcandu-i la jumatatea timpului.
 

Cartofi picanti

INGREDIENTE

30-40 de minute, 4-6 portii

    • 1kg cartofi
    • 1 lingura paprika afumata
    • 1 lingurita (sau chiar o lingura, daca mananci foarte picant) de fulgi de ardei iute
    • 4 linguri ulei de masline
    • sare si piper proaspat rasnit

 

Curata cartofii si taie-i in bucati relativ egale. Daca ai timp, ideal ar fi sa-i fierbi inainte 2 minute, apoi sa-i scurgi bine.

Pune cartofii intr-o tava, adauga uleiul, condimentele, sarea si piperul si amesteca-i. Da tava la cuptorul incins la 220°C, timp de 40-45 de minute, pana ce sunt facuti si rumeni, amestecand in ei la jumatatea timpului.
 

Cartofi cu parmezan si patrunjel

INGREDIENTE

30-40 de minute, 4-6 portii

    • 1kg cartofi
    • 100g parmezan ras
    • 2 linguri de faina
    • 1 varf de nucsoara
    • frunzele de la 1 legatura de patrunjel, tocate
    • 4 linguri de ulei de masline
    • sare si piper proaspat rasnit

 

Curata cartofii si taie-i in bucati relativ egale. Daca ai timp, ideal ar fi sa-i fierbi inainte 2 minute, apoi sa-i scurgi bine.

Pune cartofii intr-o tava, adauga uleiul, faina, parmezanul, nucsoara, patrunjelul, sarea si piperul. Amesteca bine, pana ce sunt toti cartofii acoperiti, apoi da tava la cuptorul incins la 220°C, timp de 40-45 de minute, pana ce sunt facuti si rumeni, amestecand in ei la jumatatea timpului.
 

Cartofi cu lamaie si rozmarin

INGREDIENTE

30-40 de minute, 4-6 portii

    • 1kg cartofi
    • sucul de la 2 lamai
    • 4 linguri de ulei de masline
    • 1 lingura cu varf de frunze de rozmarin tocate
    • sare si piper proaspat rasnit

Curata cartofii si taie-i in bucati relativ egale. Daca ai timp, ideal ar fi sa-i fierbi inainte 2 minute, apoi sa-i scurgi bine.

Pune cartofii intr-o tava, adauga uleiul, zeama de lamaie, rozmarinul, sarea si piperul. Amesteca bine, pana ce sunt toti cartofii acoperiti, apoi da tava la cuptorul incins la 220°C, timp de 40-45 de minute, pana ce sunt facuti si rumeni, amestecand in ei la jumatatea timpului.

//

Acum va rog sa-mi spuneti care sunt preferatii vostri. Nu din cei de mai sus (cu toate ca si despre asta sunt curioasa), ci in general – mi-ar placea sa descopar niste combinatii noi :-)

YOU MIGHT ALSO LIKE

  1. Denisa says:

    Suna excelent, mie cred ca aia cu malai si aia cu parmezan si patrunjel mi-ar placea cel mai mult.

    Preferatii mei sau, ma rog, cei pe care ii fac cei mai des, is condimentati cam asa: cu un mustar bun cu boabe, paprika dulce, niste catei de usturoi striviti (mai multi, asa), sare si mult piper proaspat rasnit. Buni si pentru prietenii care nu mananca picant, observ ca la piper nu-s chiar sensibili. In ulei de masline sau, daca da bacania/Lidl, untura.

  2. Laura says:

    Suna excelent!
    Intrebarea mea este urmatoarea – unde gasesc untura de gasca? Cu mentiunea ca am intrebat la Kaufland si Lidl si nu aveau.

    • Cristina Mazilu says:

      mergi in Obor, la etajul pietei – gasesti acolo la cateva standuri care vand (si) carne :-)

    • Cristina Mazilu says:

      de asemenea, la Selgros stiu ca aveau intr-o vreme

    • Mihaela says:

      Hmm pey sa dau o tura prin Obor. Eu mi.am luat doua borcane mari dintr.o piata din Amsterdam si aveam de gand sa rog o prietena sa.mi mai aduca dar daca au la Obor e nemaipomenit!!! La Selgros am tot incercat dar nu aveau asa ceva.

    • Laura says:

      I-am testat pe cei cu parmezan – excelenti.
      O sa trec pe la Selgros – eu sunt din Bacau, pe aici prin piata n-am vazut iar drum prin Bucuresti nu cred sa am suficient de curand incat sa nu mor de pofta cu gandul la reteta asta.

  3. Contact says:

    Cred ca-mi fac o tava cu toate cele 5 retete si o mananc singura :)))

  4. […] va imaginati ca piureul e plictisitor, aveti dreptate. Insa stiti ce NU sunt plictisitori? Cartofii in cinci feluri ai lui Mazi, care pur si simplu m-au bagat in toate bolile de cand i-am vazut. Carbohidrati, carbohidrati, […]

Insta Moments

  • Little foodie #wanderlust corner at @mazilique_studio
  • 1/ Lumi ❤️ Georgel 
2/ Lumi is cuddling with Georgel
3/ Georgel e un bou. He got what he deserved. 
Bwahahahahahahahahaha 😈
  • De Paștele care a trecut am luat o pauză de la gătit, dar nu și de la mâncat. De exemplu cozonacul ăsta fabulos de la #Maize - în curând un nou restaurant #farmtotable în București, pe strada #Paris61A
  • Lumi, channeling her inner Dory before falling asleep on my shoulder: 'I shall call her Squishy and she shall be mine and she shall be my Squishy'
  • Cel mai alintat câine din lume (împreună cu singura persoană care putea să-l învețe să fie în halul ăsta)
  • 42 de idei pentru masa de Paște, acum pe blog - link-ul în profil
  • Azi am făcut schimb de studiouri cu @adihadean. Fun times at @attic_lab_bucharest 🍾🔪
  • #Repost @mazilique_studio ・・・
No rest for the wicked 
at #MaziliqueStudio
  • #Repost @mazilique_studio ・・・
Sun is setting over our table as we wait for our friends
・・・
#communaltable #openkitchen #MaziliqueStudio #foodexperience #dinnerparty