Chez Mazilique

Mini tarte cu pere si frangipane

Nu e prima data cand ma joc cu frangipane (crema de migdale) in bucatarie si mi-e teama sa va anunt ca sigur nu ultima. Deja mai am o reteta de tarta rustica cu mere, care are la baza aceeasi crema, pe care vreau sa v-o povestesc, plus una cu lemon curd si migdale, dar am zis sa incep cu astea mici de mai sus, ca par simpatice si inofensive.

 

INGREDIENTE

1 ora, 3 mini-tarte

 

        PENTRU PERE

      • 1,2l apa
      • 3 jumatati de para
      • 500g zahar
      • 2 linguri extract de vanilie

 
PENTRU ALUATUL DE TARTA

      • 110g unt rece, taiat cubulete
      • 125g de faina
      • 1 lingura apa foarte rece

 
PENTRU CREMA FRANGIPANE

    • 40g migdale prajite
    • 30g unt moale
    • 30g zahar
    • 1 ou

 

Intai pregateste perele aromate in sirop cu vanilie (reteta o mai poti gasi si aici). Pentru ca vei face suficient sirop, poti fierbe mai multe pere decat ai nevoie pentru reteta asta si pe restul sa le folosesti intr-o prajitura cremoasa cu ciocolata cum e asta.

Pune la fiert pe foc mare o oala incapatoare cu apa, zaharul si extractul de vanilie. Curata perele de coaja, taie-le in doua pe lung, si scoate-le miezul cu samburi – poti folosi un cutit mic de legume sau un melon baller (o cupa sferica, mai mica decat cea pentru inghetata). Cand apa da in clocot, scufunda-le in lichidul care fierbe si da focul mai mic. Lasa-le sa fiarba incet, intorcandu-le odata la 5 minute, pana cand, daca le intepi cu lama unui cutit, acesta patrunde cu usurinta. De obicei asta dureaza intre 10 si 20 de minute, in functie de cat de coapte erau perele.

Cat perele fierb, pregateste aluatul. Mizeaxa intr-un robot de bucatarie faina cu untul si zaharul, pana obtii o compozitie asemanatoare nisipului – ca niste firimituri. Adauga apa si mai amesteca putin, pana ce aluatul se incheaga. Modeleaza-l in trei forme de disc egale, inveleste-le in folie alimentara si da-le la frigider 30 de minute (sau vreo 10 in congelator).

Dupa ce ai scos aluatul de la frigider, pune-l pe o suprafata pudrata usor cu faina si intinde fiecare disc folosind un sucitor (daca ti se pare greu de modelat, poti sa il pui direct in forma de tarta si sa-l intinzi cu mana astfel incat sa acopere toata suprafata si peretii tartei).

Transfera-l apoi intr-o forma de mini-tarta cu baza detasabila (eu am folosit unelede cu diametrul de 10cm) si asaza-l apasand marginile cu varfurile degetelor. (Daca cumva aluatul s-a incalzit prea tare in timp ce l-ai modelat, mai da tarta la congelator 5 minute).

Folosind o furculita, inteapa baza tartei de cateva ori. Asaza deasupra o foaie de copt si umple forma de mini-tarta cu boabe de fasole, astfel incat sa acopere si inaltimea peretilor tavii. Da tartele la cuptorul incins la 180Cº timp de 15 minute, apoi scoate-le si inlatura boabele de fasole si foaia de copt.

Da tartele din nou la cuptor timp de 10-15 minute, sau pana ce crusta capata o culoare aurie.

Cat timp formele de tarte sunt in cuptor, pregateste frangipane (crema de migdale). Intr-un blender sau chopper amesteca toate ingredientele pana ce obtii un amestec omogen.

Cand crustele de tarte sunt gata, scoate-le din cuptor si umple-le cu crema de migdale.

Pune cele trei jumatati de para pe un tocator si, folosind un cutit cu varf ascutit, cresteaza-le in felii subtiri, taind pe lung, dinspre varf spre baza. Daca vrei ca para sa-si mentina forma (ca in poza de mai sus), nu taia complet dintr-un capat in celalalt – incepe sa crestezi la un centimetru de varf si opreste-te inainte sa a atinge baza.

Asaza cate o jumatate de para pe fiecare tarta, peste crema frangipane, si da-le apoi la cuptor inca 20 de minute, pana ce crema s-a inchegat, iar aluatul este rumen.

La final, poti sa le pudrezi cu zahar pudra. Sau nu.

__________
In poza de deschidere: platou de servire Green Gate de la Design & After

YOU MIGHT ALSO LIKE

  1. paula says:

    500g zahar?? :(

    • Cristina Mazilu says:

      pai de aia se cheama “sirop” :p
      sunt sigura insa ca e ok sa pui mult mai putin zahar – sau chiar deloc. de asemenea, poti incerca sa folosesti para cruda in tarta, dar sa stii ca va fi mult mai tare cand e coapta.

Insta Moments

  • 50 shades of golden (retriever, get it?)
  • Mornings in the #testkitchen at @mazilique_studio

#poppyseed and #lemon #pancakes, with #maplesyrup and #butter 
#breakfast #sweet #instagood #openkitchen #communaltable
  • Midnight throwbacks 
#taiwan
  • what @ananaie said 
#light #lunch at @mazilique_studio - #salmon #greenbeans #avocado #potatoes #chicory #salad
  • #Pizza time! Recipe on the blog and link in profile
  • Throwback to one amazeballs #breakfast w/ @oana_misha in our @mazilique_studio #teambuilding in #London
  • trust your gut, hug your dog, eat a donut
  • (very) late mornings in the #testkitchen at @mazilique_studio w/ #scrambledeggs and #scallions
  • Happy days at @mazilique_studio - #fluffy #ricotta #pancakes