Chez Mazilique

Mix de nuci si alune caramelizate cu sirop de artar, ardei iute si rozmarin

Initial, am pregatit reteta de mai jos pentru a folosi alunele intr-o salata pe care o testam pentru masa de Craciun. Insa imediat ce le-am gustat, mi-am dat seama ca merita un capitol separat, pentru ca au iesit atat de bune incat in primul si-n primul rand vrei sa dai gata o tava intreaga, singur. In al doilea rand, vrei sa le folosesti si in alte retete – sa le presari peste salate, dip-uri si spread-uri sau deserturi. In al treilea rand, daca mai ramane ceva, poti sa le impachetezi in niste borcane si sa le faci cadou prietenilor. Cum spuneam, daca mai ramane ceva…

 

INGREDIENTE

20-25 de minute

    • 400-500g amestec de alune – poti folosi nuci, migdale, caju, arahide, alune de padure, macadamia, nuci pecan
    • 2 linguri zahar brun
    • 1 lingura cu varf pudra de ardei cayenne
    • 2 linguri ulei de floarea soarelui
    • 4 linguri sirop de artar
    • 2-3 linguri frunze de rozmarin proaspat, tocate marunt
    • sare de mare

 

Incinge cuptorul la 200°C.

Pregateste 2 boluri incapatoare si o tava de cuptor cu hartie de copt.

Intr-un bol cantareste alunele.

In celalalat bol combina restul ingredientelor. Incepe cu zaharul si siropul de artar, adauga uleiul, apoi pudra de ardei cayenne si rozmarinul la final. Amesteca pana cand obtii un sirop/sos dens.

Toarna-l peste mixul de alune din celalat bol si si amesteca pana cand toate acestea sunt acoperite de sirop.

mix-de-nuci-si-alune-caramelizate-cu-sirop-de-artar-ardei-iute-si-rozmarin-1-2

Transfera alunele intr-o tava incapatoare, tapetata cu hartie de copt.

mix-de-nuci-si-alune-caramelizate-cu-sirop-de-artar-ardei-iute-si-rozmarin-2

Intinde alunele intr-un singur strat si da tava la cuptor aproximativ 10 minute, pana cand acestea sunt caramelizate si crocante. Verifica-le din cand, pentru ca se pot arde usor, si amesteca-le putin la jumatate timpului.

Scoate apoi tava si lasa alunele sa se raceasca inainte de a le transfera in borcane inchise ermetic. Acestea pot fi pastrate aproximativ o sapatamana.

  1. Camelia says:

    Arata si miros super, dar nu par sa se caramelizeze, s a topit maglavaisul si l am amestecat din nou. Am respectat intocmai cantitatile recomandate. Unde gresesc?

    • Cristina Mazilu says:

      cat le-ai tinut la cuptor? poate daca le mai lasi putin? (doar sa nu se arda)

    • Camelia says:

      Da, le-am tinut oleaca mai mult si au iesit foarte bune, dar nu m-am dezlipit de geamul cuptorului de teama sa nu le ard – multumesc de avertizare, ca de obicei plec din bucatarie si las chestiile sa se scrumeze… motiv pentru care gatesc de 2 ori pe an. Bietul meu sot :)))

  2. Gennnie says:

    Si eu am patit la fel. Recunosc, am inlocuit siropul de artar cu miere, intrucat muream de pofta si nu am gasit sirop de artar…in 10 minute nu s-au copt suficient alunele. E drept ca e si casa noua si e prima oara cand am folosit cuptorul…mai incerc

    • Cristina Mazilu says:

      atunci tine-le putin mai mult. depinde destul de mult de cuptor, de ventilatie etc. mai bine sa vezi ca nu s-au facut si sa le mai tii un pic decat sa setezi timerul pe 20 de minute si sa le gasesti scrum (cum am patit eu prima oara ;-)

  3. Gennnie says:

    Cand s-au racit s-au uscat suficient si au fost crunchy. Le-a pregatit pentru o colega de birou intrucat am organizat Secret Santa si le-a adorat. De o o ora si jumatate interogheaza pe toata lumea ca sa alfe de la cine le are pentru ca vrea reteta. Mission accomplished :-)

Insta Moments

  • My first buy for the new home happened six months before I even found the house. Now I'm trying to figure out my capsule kitchen (is there even such a thing?) around it #casacucastani #lecreuset #newhome home #capsulekitchen
  • Signature look = (white shirt + red lips) x clenched jaw 🤪
  • Despre #MaziliqueTheBook - pe blog. Link in profil.
  • morgondröm • #MaziliqueTheBook
  • Un pantof #neplictisitor, bricolat de @oana_misha la atelierul Heidi Chocolate🍫💓👠
  • Tarte aux pommes bouquet de roses bla bla bla le bla bla • cineva s-a plictisit ieri la @mazilique_studio 😂🌹🌹🌹w/ @lurpakro - link in profile
  • Summer in a can. Or 29... 😁
  • missing my silly watercolor play
  • oh fall, it's nice to see you again • #curryweather at @mazilique_studio #openkitchen