Chez Mazilique

Tarta cu crema de vanilie si banane

Dupa atatea banana bread cate am copt in ultimii opt ani (sute! multe multe sute!) a venit vremea sa mai bag piure de banane si-n alte feluri de mancare. Cum ar fi tarta de mai jos. Daca aveti si alte sugestii, le astept ca si cand.

INGREDIENTE

30-40 minute, 1 tarta

PENTRU CRUSTA DE TARTA

    • 125g faina
    • 25g zahar
    • 1 lingura lapte rece
    • 110g unt

    •  
       
       
       

      PENTRU CREMA

    • 250ml lapte
    • 2 banane
    • 1 lingura zahar
    • 1 lingura extract de vanilie
    • 3 galbenusuri
    • 30g zahar
    • 20g amidon

 

Pentru crusta de tarta, pune in bolul unui robot de bucatarie faina, untul taiat cubulete si zaharul, apoi mixeaza bine pana cand obtii o consistenta asemanatoare firimiturilor. Adauga lingura de lapte si amesteca in continuare pana cand aluatul se incheaga.

Scoate aluatul pe o planseta, modeleaza-l in forma de disc, impacheteaza-l in folie alimentara si baga-l timp de 30 de minute la frigider (daca ai timp si rabdare) sau 10 minute la congelator.

Dupa ce aluatul s-a racit, pudreaza planseta cu putina faina si intinde-l cu ajutorul unui sucitor. Asaza aluatul intr-o forma de tarta cu baza detasabila si fixeaza-l bine pe peretii si baza tavii. Daca aluatul s-a incalzit intre timp, mai lasa-l la congelator timp de 10 minute.

Inteapa baza cu o furculita. Gaurile astfel formate vor impiedica baza tartei sa se umfle, pentru ca ii va permite aburului sa circule. Asaza deasupra o foaie de copt si toarna in tarta cateva maini de boabe de fasole – suficient de multe cat sa acopere si inaltimea peretilor tavii. Da tava la cuptorul incins la 180Cº timp de 15 minute, apoi scoate-o si inlatura boabele de fasole si foaia de copt.

Pune tarta inapoi la cuptor timp de 20 de minute, pana cand e bine coapta si incepe sa devina aramie.

Pentru crema de vanilie, pune intr-o craticioara laptele, lingura de zaharul si vanilia, pe foc mic.
Intr-un bol amesteca galbenusurile cu zaharul. Cand laptele incepe sa dea in clocot, se adauga galbenusurile cu zahar si se amesteca constant pana cand capata o consistenta de crema. Daca vrei o crema fina, fara cocoloase, ideal ar fi sa o treci printr-o sita.

Paseaza o banana si adaug-o in crema de vanilie. Amesteca bine.

Pune crema rezultata in crusta de tarta, decoreaza cu felii de banane si toarna deasupra ciocolata topita.

  1. Reteta deosebita, nevasta mea a preparat ceva de genu cand am fost in delta. Felicitari!

  2. Puzica says:

    M-ai innebunit cu retetele de tarte, incerc sa imi fac curaj sa incerc si eu una. Pana acum nu am mai facut nimic la cuptor in afara de your best ever chocolate cake (cel putin de 5 ori). Mi-am luat baking beans, dar mai am nevoie de o tava pentru tarte. Ai vreo recomandare pentru un noob ca mine? Preferabil ceva comandabil online (currently living in London), nu prin magazinele din Bucuresti :)
    Mersi

    • Cristina Mazilu says:

      iti trebuie o tava cu fund detasabil. nu gasesti una la tesco, de ex?

    • Puzica says:

      Voi cauta acolo sau la M&S, cu siguranta gasesc. Am vrut doar sa intreb in eventualitatea in care ai ceva brand preferat (am mai luat sugestii ale tale si nu am fost dezamagita, pahare Riedel de exemplu).
      Multumesc frumos

Insta Moments

  • My first buy for the new home happened six months before I even found the house. Now I'm trying to figure out my capsule kitchen (is there even such a thing?) around it #casacucastani #lecreuset #newhome home #capsulekitchen
  • Signature look = (white shirt + red lips) x clenched jaw 🤪
  • Despre #MaziliqueTheBook - pe blog. Link in profil.
  • morgondröm • #MaziliqueTheBook
  • Un pantof #neplictisitor, bricolat de @oana_misha la atelierul Heidi Chocolate🍫💓👠
  • Tarte aux pommes bouquet de roses bla bla bla le bla bla • cineva s-a plictisit ieri la @mazilique_studio 😂🌹🌹🌹w/ @lurpakro - link in profile
  • Summer in a can. Or 29... 😁
  • missing my silly watercolor play
  • oh fall, it's nice to see you again • #curryweather at @mazilique_studio #openkitchen