Chez Mazilique

Tort vegan cu ciocolata si avocado

Dupa cum poate ati vazut, multe retete de pe aici sunt vegane, dar asta se intampla spontan si absolut nepremeditat in bucataria de la studio, pentru niciun alt motiv decat ca sunt simple, rapide si, invariabil, pline de gust(uri). Insa de cele mai multe ori, e vorba de retete de salata (the obvious choice) si aproape niciodata de dulciuri. Dar asta s-a schimbat ieri, odata cu tortul de mai jos. Si da, crema de ciocolata are avocado, get over it.
 
INGREDIENTE

35-40 minute, plus 2 ore timpul de racire, 8 portii

      PENTRU BLAT

    • 140g faina pentru prajituri
    • 30g cacao neagra
    • 150g zahar
    • 1/4 lingurita praf de copt
    • 1 lingura amidon
    • 5 linguri ulei din samburi de struguri
    • 70ml lapte de migdale
    • 2 linguri sirop de artar
    • 1 varf de lingurita de sare
    •  
      PENTRU CREMA

    • 3 avocado
    • 50ml lapte de migdale
    • 6 linguri sirop de artar
    • 2 lingurite unt de arahide
    • 2 lingurite amidon
    • jumatate lingurita extract de vanilie
    • 145g fulgi de ciocolata
    • 3 linguri cacao
    •  
      PENTRU DECOR (optional)

    • capsuni
    • afine
    • frunze de menta

 

Incinge cuptorul la 200°C.

Intr-un bol incapator amesteca ingredientele uscate pentru blat (faina, cacao, zahar, praf de copt, amidon si sarea). In alt bol mai mic mixeaza restul de ingrediente pentru blat. Cand sunt amestecate bine, pune compozitia peste cea initiala si mixeaza din nou.

Pregateste o tava cu baza detasabila (eu am folosit una cu diametrul de 17cm) si unge-o cu ulei de floarea soarelui si apoi tapeteaz-o cu faina, dupa ce ai acoperit baza cu hartie de copt. Intinde in tava compozitia pentru blat (poti face asta cu mainile umezite sau cu o spatula). Dupa ce ai nivelat-o, pune-o la cuptor pentru aproximativ 25 de minute. Cu o scobitoare, verifica din cand in cand daca blatul e gata (atunci cand scobitoarea iese curata inseamna ca blatul este facut si in interior). Cand e gata, scoate-o din cuptor si las-o la temperatura camerei timp de 5-10 minute.

Pune o craticioara pe foc mediu, adauga ciocolata si amesteca constant pana cand aceasta de topeste. Cand ciocolata este topita, pune-o intr-un bol mai mare (eu am pus-o in bolul de la mixer). Paseaza avocado intr-o pasta fina si omogena si adauga-l peste ciocolata, impreuna cu celelalte ingrediente (laptele de migdale, siropul de artar, untul de arahide, amidonul, extractul de vanilie si cacaoa). Amesteca totul cu un mixer, pana cand obtii o compozitie cremoasa. Intinde crema peste blat si niveleaz-o bine.

Da tortul la frigider si lasa-l la rece cel putin doua ore.

Dupa ce il scoti de la frigider lasa-l 10-15 minute la temperatura camerei, inainte de a-l servi. Daca vrei, poti sa-l decorezi cu fructe proaspete – capsuni, afine, frunze de menta proaspata.

YOU MIGHT ALSO LIKE