Cum să faci sos barbecue acasă

21 Apr 2017, Cristina Mazilu

Sosul barbecue nu e doar ceva ce poti cumpara la sticla din supermarket. De asemenea, nu e doar ceva ce poti folosi la burgeri, ci isi gaseste loc in tot feluri de retete – poti sa-l folosesti ca sos, marinada, glazura, topping & co la mai orice feluri de carne.

Reteta de mai jos – simpla si rapida – poate fi folosita ca baza pentru tot felul de variatiuni. Important e sa folosesti niste ingrediente de calitate, apoi everything will fall into place.

INGREDIENTE

30-35 de minute, aprox. 500ml

    • 1 ceapa medie
    • 1 lingura de ulei de masline
    • 1 cutie de passata Cirio (500ml)
    • 3 catei de usturoi
    • 80g zahar brun
    • 100ml otet de mere
    • 2 linguri sos Worcestershire
    • 2 linguri pasta de tomate SuperCirio
    • 1 ½ lingura mustar boabe
    • 1 ½ lingura paprika afumata
    • 1 ½ lingurita sare
    • 2 lingurite pudra de ardei cayenne


Pune o craticioara pe foc mediu si incinge uleiul de masline.

Curata si toaca foarte marunt ceapa, pune-o in craticioara si caleste-o timp de 4-5 minute, pana cand se inmoaie.

Curata si toaca fin usturoiul. Adauga-l in craticioara si mai lasa-le 2-3 minute pe foc, pana ce isi elibereaza aroma.

Pune in craticioara otetul de mere si zaharul brun si amesteca-le bine. Adauga treptat si celalalte ingrediente – condimentele, pasta de tomate si passata, sosul Worcestershire. Amesteca din nou si da focul mai mare, astfel incat sosul sa dea in clocot.

Imediat ce incepe sa fiarba, da focul mic si lasa-l sa fiarba pentru aproximativ 15 minute. La final, gusta si adauga sare si piper proaspat rasnit, daca ti se pare ca e nevoie.

Dupa ce sosul e gata, poti sa-l folosesti intr-un sandwich cu pulled pork, ca glazura pentru coaste de porc sau in ce retete mai ai tu chef si pofta.

Il poti pastra in frigider pana la 2 saptamani.

Dupa care, poti sa incerci si variantele de mai jos:

SOS BARBECUE IN 6 FELURI

1 Sos Barbecue cu curry

Adauga 1 lingurita de pudra de curry (sau chiar mai mult, depinde de intensitate si de gust) odata cu celelalte condimente.

2 Sos Barbecue cu hrean

Adauga 2 linguri de hrean in otet odata cu celelalte ingrediente, pentru un gust mai subtil, sau la final, pentru o aroma (si o iuteala) mai puternica.

3 Sos Barbecue cu mustar

Pune cu 2 linguri mai putin otet si adauga 60ml (4 linguri) de mustar de Dijon, odata cu celelalte condimente.

4 Sos Barbecue cu chipotle

Inlocuieste paprika afumata cu fulgi de ardei chipotle.

5 Sos Barbecue cu bere

Inlocuieste jumatate din doua treimi din otet cu bere neagra.

6 Sos Barbecue asiatic

Inlocuieste jumatate din passata de rosii cu sos hoisin, foloseste jumatate vin de prune si jumatate otet de orez in loc de otet de mere, si sos de soia in loc de Worcestershire.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (6)
  1. Fanica says:

    Imi place customizarea acestui sos, foarte ingenioasa. Pentru ca poate vrei un sos care sa se potriveasca la orice fel de mancare vrei sa mananci. Ai cateva ingrediente cheie si cateva optionale. Trebuie incercat!

  2. Mada says:

    Reteta asta a picat la tanc pt week-endul viitor! Ma tenteaza de mult timp ideea de a executa niste burgers from scratch si acest articol trebuie sa fie mai mult decat un semn. Iti multumesc!

  3. Andreea D. says:

    Pentru sosul asta se pot folosi si rosii tocate de la Cirio sau doar passata? Multumim pentru inspiratie.

    • Cristina Mazilu says:

      poti folosi rosiile tocate, dar sa le dai la blender intai, ca sa se faca pasta :-) deci tot un fel de passata :-)

  4. Anca says:

    Buna ! Sosul se poate pastra in borcane peste iarna ? Trebuie fiert cu borcanele ? Sau pus ceva conservant ?

    • Cristina Mazilu says:

      Sigur ca exista vreo varianta, dar nu am testat-o – eu il fac de fiecare data proaspat si-ș pastrez doar cateva zile.

Comenteaza
Follow on Instagram