Chez Mazilique

Cum sa faci socata

Probabil ca pentru cei mai multi dintre voi reteta de mai jos nu e nicio revelatie, dar la mine lucrurile stau altfel. Nu stiu exact in cel bula am crescut, dar pana acum patru ani eu nu bausem niciodata socata (cu atat mai putin nu facusem).

Anul asta in schimb, mergand la Obor dupa (cel mai probabil) patrunjel, am dat peste o taraba cu un morman de flori proaspete de soc, cu un parfum imbatator si imbietor, asa ca intr-o sambata insorita am decis sa-mi dezvolt aptitudinile de domestic-goddess-wannabe-in-training si sa abordez aceasta situatie.

A rezultat ce vedeti (dar dublu, pentru ca de fapt am facut doua borcane!), prin urmare beau un pahar de socata as I type. Ce prevad de asemenea ca se va intampla in viitorul apropiat, e ca o sa incep sa pun la infuzat si fermentat toate florile care-mi cad in mana. Dar pana atunci m-am ars (not an euphemism) cu ceva dulceata de trandafiri. Dar despre asta intr-un episod viitor.

 

INGREDIENTE

20 de minute, 7 litri

    • 20 flori de soc
    • 7 litri de apa
    • 300g miere de salcam
    • 4 lamai
    • 1 mana de frunze de busuioc (optional)

 

Spala lamaile cu bicarbonat (poti chiar sa le lasi 20 de minute in apa in care ai dizolvat cateva linguri de bicarbonat). Clateste-le bine, apoi stoarce-le. Coaja ramasa, tai-o in bucati. Spala si florile de soc.

Intr-un borcan mare toarna apa si adauga zeama de lamaie si mierea. Amesteca bine, apoi adauga florile de soc si busuiocul, daca folosesti.

Amesteca din nou, apoi pune peste gura borcanului o farfurioara (nu folosi un capac, pentru ca nu vrei sa fie etans), apoi lasa borcanul sa-l bata soarele vreo 48 de ore. Pe un pervaz ar sta bine, ma gandesc. (Intre timp, cand iti mai aduci aminte, mai amesteca in borcan folosind o lingura cu coada lunga).

Dupa ce-a trecut timpul de asteptare si infuzare, transfera socata in sticle si pastreaz-o la frigider. Din cand in cand, o poti amesteca cu niste prosecco (I know I did).

YOU MIGHT ALSO LIKE