Chez Mazilique

In teste: Ce am gatit cu Philips Airfryer

Una dintre cele mai misto chestii atunci cand stai toata ziua in bucataria de teste pentru retetele de pe blog, pe langa faptul ca apuci sa gatesti cu toate ingredientele de sezon, e ca reusesti sa te joci cu tot felul de gadgeturi noi. Cum e si situatia de fata.

Auzisem de Philips Airfryer in urma cu multi ani, dar tot ce stiam despre el e ca face cartofi prajiti folosind doar o lingurita de ulei. Si, sincer, nu m-a atras niciodata perspectiva, pentru ca I love everything deep fried. Asa ca atunci cand a ajuns in bucataria de la studio pentru o serie de teste, l-am privit circumspecta timp de cateva zile, pana mi-am facut curaj si m-am apucat de treaba.

Turns out ca face mult mai multe lucruri, nu doar iconicii cartofi prajiti (dar si aia ies foarte misto – cu o textura ca a celor pe care intai ii fierbi si apoi ii coci in cuptor, dar cu mult mai putin efort si intr-un timp mult, muuuult mai scurt).

In plus, poti gati, dupa cum se demonstreaza mai jos, chiar si prajituri. Si din restul experimentelor care s-au produs la mine-n studio – peste, pui, miel, porc, vita, burger– the works. Deci cam orice ai in minte.

Chiar daca nu voi renunta niciodata la cuptorul clasic, Airfryer-ul m-a convins ca e un gadget foarte util in multe situatii:

• cand vrei sa pregatesti ceva rapid
• cand vrei sa prajesti cartofi, dar fara sa-ti afumi toata bucataria
• cand ai o bucatarie mica sau chiar deloc (de exemplu viata mea de studenta in camin ar fi fost mult mai gourmet cu o jucarie din asta)
• cand vrei sa gatesti in “deplasare” (e super simplu sa-l pui in portbagaj si odata ajuns in destinatie sa-l infigi in orice priza) (asa ma gandesc ca o sa mai scap si eu de circul pe care-l fac aproape de fiecare data cand ajung in Vama si nu gasesc ceva de mancare care sa-mi placa) (cu toate ca de anul trecut a aparut o pizza misto la Expirat ;-)
• cand vrei sa gatesti mai ‘dietetic’ (aka fara prea mult ulei)

In alta ordine de idei, mai jos gasiti doua dintre retetele mele preferate pe care le-am gatit cu noul Airfryer de la Philips.
 

COQUELET CU CARTOFI NOI SI ROZMARIN

 
INGREDIENTE
35 de minute

  • 1 pui coquelet
  • 300g cartofi noi
  • 6 catei de usturoi
  • 1 lingura de frunze de rozmarin tocate, plus cateva fire
  • jumatate de lamaie
  • 2 lingurite de ulei de masline
  • sare si piper proaspat rasnit

 
Spala bine cartofii noi, apoi taie-i in doua pe cei mari, iar pe cei mici lasa-i intregi.
Pune-i intr-un castron si amesteca-i cu 1 lingurita de ulei de masline, 3 dintre cateii de usturoi, tocati marunt, si 1 lingura de frunze de rozmarin tocate. Amesteca-i bine, apoi transfera-i in cosul Airfryer-ului.

Unge puiul cu 1 lingurita de ulei de masline si presara-l cu sare si piper.
Umple-i apoi cavitatea cu 3 catei de usturoi intregi, jumatatea de lamaie si cateva fire de rozmarin proaspat.

Asaza-l peste cartofi si seteaza temperatura Airfryer-ului la 180°C.

Gateste timp de 30 de minute, pana ce cartofii sunt rumeni, iar puiul e patruns.


 

MINI-PLACINTE CU CAPSUNI

 

INGREDIENTE

    25-30 de minute

      PENTRU ALUAT

    • 125g faina
    • 25g zahar
    • 110g unt
    • 1 lingura de lapte rece sau apa
    • 1 ou, batut

     
    PENTRU CAPSUNI

    • 250g capsuni
    • 10-15g zahar
    • 110g unt
    • 1 lingurita extract de vanilie
    • 1 lingurita de amidon

     
    Amesteca faina cu zaharul si untul, pana cand compozitia devine nisipoasa.

    Adauga laptele si mai amesteca putin, pana cand aluatul se incheaga.

    Modeleaza-l in forma rotunda si aplatizata, si inveleste-l cu folie alimentara. Da-l apoi la frigider pentru aproximativ 30 de minute (sau 10 minute la congelator).

    Intre timp, taie capsunile in bucati mici si pune-le intr-un bol impreuna cu zaharul, extractul de vanilie si amidonul. Amesteca-le, astfel incat ingredientele sa fie distribuite uniform, apoi tranfera-le in doua ramekine (in lipsa acestora, poti folosi doua cesti care incap impreuna in Airfryer).

    Dupa ce ai scos aluatul de la frigider, intinde-l cu ajutorul unui sucitor, pe o suprafata pudrata usor cu faina.

    Folosind o forma rotunda (usor mai mare decat diametrul ramekinelor), decupeaza doua discuri din aluatul de tarta si intinde-le peste ramekinele cu capsuni.

    Cu un cutit, le poti cresta mijlocul in forma de ‘x’ pentru a permite aburului sa iasa (eu am ales sa decupez aluatul in forma de inimoare. ‘cause why the hell not?!).

    Folosind o pensula, unge aluatul cu putin ou batut.

    Pune ramekinele in cosul Airfryer-ului si seteaza temperatura la 180°C.

    Gateste placintelele timp de 15 minute, pana ce aluatul se rumeneste si devine auriu.

  1. Boema says:

    Poti sa imi spui daca se curata greu acest gadget? Mereu am problema asta cu blenderele si robotii de bucatarie care se curata atat de greu, incat nici nu imi mai vine sa le folosesc.

    • Cristina Mazilu says:

      cu blenderele mai am si eu problema asta, dar airfryer-ul nu se curata greu (chiar usor, as zice :-)

Insta Moments

  • my summer girls
  • catch of the day at #MaziliqueStudio - #fresh #sardines
  • #sourcherry and #pistachio #tart on the blog. link in profile
•
•
•
#MaziliqueStudio #lazysummerdays #summercooking #fruitpie #fruity52
  • • mausi •
  • • bad to the bow •
  • late (working) lunch at the studio •
•
•
#MaziliqueStudio #prawns #aop
  • one hot mess
•
•
•
#strawberry #rustictart #fruittart #fruity52 #summercooking
  • #happydays at #MaziliqueStudio - totul e gata, am umplut masa și am adunat prietenii în jur, iar fiecare fel are câte o bere Silva - #foodpairing #craftqualitybeer #silvabeer
  • Dinner was served. #GatestePentruPrieteni